06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl

Weg met de pijn na je keizersnede

Zachtheid en liefde voor jou en je keizersnede
Ontdek hoe het werkt

+11
jaar ervaring met littekens

90%
van de vrouwen voelt verandering na het 1e consult

+200
vrouwen geholpen met keizersnede littekens

waarom doet mijn litteken pijn

Gebrek aan nazorg. Dat moet anders.

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar na een bevalling is er relatief weinig nazorg. Er wordt gevraagd of het goed met je gaat en als je geluk hebt wordt er gekeken naar je litteken. Maar heel vaak wordt dat overgeslagen. Laat staan dat iemand even aan je litteken voelt of alles wel in orde is.

Zelf word je er onzeker van. Het voelt allemaal gek aan, je broekrand zit ook niet echt lekker en bepaalde bewegingen geven ineens last. Gaat het vanzelf weer over of is er meer nodig? Wat is normaal? Stel nou dat wij je antwoorden geven op deze vragen. Dat je weet hoe het zit én dat je weet wat je er aan kunt doen.

Tijdens een traject gaan we samen aan de slag:

Werken we, middels massages, aan de soepelheid van je litteken, je buik én de rest van je lichaam. Je bent (als het goed is) 9 maanden zwanger geweest én je bent bevallen. Nogal logisch dat dat zijn sporen achter laat in heel je lichaam.

Maken we een persoonlijk plan zodat je weet wat je kunt vewachten en met welke vragen je eventueel naar je arts kunt gaan.

Leggen we alles uit zodat dingen meer dan logisch voor je zijn.

blijvende pijn na keizersnede

“Via een vriendin ben ik bij Debbie terecht gekomen. Na een aantal operaties had ik veel littekenweefsel en had er last van. Nadat Debbie dit helemaal los had gemaakt heb ik veel minder klachten. Ze helpt me ook met andere klachten zoals stijve nek en rugpijn. Ze geeft adviezen en zelfs na een uitgebreid bloedonderzoek waar bij de huisarts weinig uit kwam heeft Debbie het helemaal uitgepluisd en gekeken wat ik kon verbeteren Ik gun iedereen een Debbie in zijn/haar leven.”

Anoniem

Via Zorgkaart Nederland

“Bij fertiliteitszone terecht gekomen i.v.m fertiliteitsproblemen. Had na intensief IUI traject al een zoontje, geboren d.m.v keizersnede. De IUI behandelingen ivm de wens voor een tweede kindje wilde maar niet lukken. Ik ging op zoek naar extra ondersteuning om de kans op zwangerschap te vergroten en kwam uit bij Fertiliteitszone. Debbie en Richard zijn begonnen met behandelen van mijn litteken van de keizersnede. Ik had er niet echt last van maar voelde het wel na ruim 1,5 jaar nog. Dit maakte al een enorm verschil. Mijn buik is soepel gemaakt en ook werd er gekeken naar andere langdurige klachten aan nek en schouders. Nog nooit in mijn leven een fysio gehad die zo goed begreep waar de pijn zat en precies op de juiste plek wist te behandelen. Ik weet niet of ik ooit nog naar een andere fysio wil. De tweede IUI na de behandelingen was het nu wel raak! Zwanger!”

Carlijn

via Google reviews

Genieten is lastig als je pijn hebt.

Als fysiotherapeuten hebben we het lichaam altijd heel fascinerend gevonden. Alles wat we konden leren over het verlichten van pijnklachten wilden we leren. Zo kwamen we in 2013 in aanraking met de opleiding littekenbehandeling. Er vielen zoveel puzzelstukjes op hun plek. Waarom klachten bij sommige mensen telkens terug bleven komen. En waarom andere klachten niet op te lossen waren met de gebruikelijke methodes. In de afgelopen jaren is ons duidelijk geworden dat littekens onderschatte bronnen van pijn zijn.

Toen wij ons meer gingen focussen op vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen kregen we automatisch vaker de vraag of we ook konden helpen bij het herstel na een bevalling. Want een kindje krijgen is 1 ding, maar daar ook van kunnen genieten als je pijnklachten hebt is totaal iets anders.

Al doende groeide het besef hoe groot de impact van een keizersnede litteken was op de kwaliteit van leven. Het gebrek aan nazorg voor vrouwen na een bevalling zorgde ervoor dat we een nieuwe missie kregen. Meer bekendheid en begrip voor vrouwen met klachten na hun bevalling. Vooral na een keizersnede. Met als doel dat het herstel minder uitdagend is.

Een nieuwe balans voor jou en je lichaam.

Tijdens dit traject is het belangrijk dat je lichaam weer gaat voelen zoals je dat gewend bent. Daar nemen we de tijd voor. Samen achterhalen we de fysieke problemen en gaan we aan de slag om ze op te lossen. Maar het biedt je ook de mogelijkheid om je verhaal te vertellen. Op die manier werk je aan de soepelheid van je lichaam, maar vergeten we je emoties niet. Ook als je er positief op terug kijkt.

Het verschil na de behandeling ga je voelen. We puzzelen net zo lang totdat we vinden wat werkt voor jouw lichaam. En als we denken dat het nodig is om verder onderzoek te laten doen, sturen we je met de juiste tips en adviezen terug naar de medisch specialist. Jouw lichaam, jouw bevalling, jouw persoonlijke plan.

Debbie van der Heijden Fertiliteitszone

Met het nieuwe plan ga je het verschil voelen:

  • Je litteken trekt niet meer en je kunt er weer druk op verdragen. Dit zorgt er voor dat andere klachten, zoals menstruatiepijn of spier- en gewrichtsklachten ook verdwijnen.
  • Als je je fysiek beter voelt heeft dat altijd invloed op je mentale welzijn. Alles voelt meer in balans en je kunt meer verdragen.
  • Je weet exact met welke vragen je nog naar je arts kunt gaan voor verder onderzoek, als het nodig is.
  • Je krijgt tips mee zodat je ook zelf aan de slag kunt om je lichaam weer soepel te maken. Dat kunnen massagetechnieken zijn. Maar we weten maar al te goed dat je je onzeker kunt voelen over het masseren van je litteken, dus soms kiezen we er voor om het niet mee te geven. Dan geven we oefeningen mee of we adviseren je vooral om je rust te pakken. Net wat jouw lijf nodig heeft.
  • Oh… en als bijwerking gaat je litteken er ook nog mooier uit zien zodra het soepeler wordt.

 

Gaan we aan de slag?

Als je een afspraak hebt ingepland via onze online agenda, krijg je direct een bevestigingsmail in je mailbox. Check ook altijd even je spam als je hem niet direct ziet. Vervolgens verwachten wij je op het afgesproken moment bij onze praktijk.

Als je bij onze praktijk arriveert is de deur gewoon open. Je kunt je melden bij de receptie. Daar zullen ze je vervolgens verwijzen naar de 2e verdieping. Je kunt dan altijd nog even naar het toilet (wel zo handig als we in de buurt van je blaas gaan duwen) of een kopje thee/koffie pakken terwijl je wacht totdat we je komen halen.

Heb je voor die afspraak nog iets van ons nodig of heb je nog vragen? Dan kun je ons altijd bellen, mailen of Whatsappen.

Na mijn keizersnede had ik veel last van buikpijn. Daarnaast werd ik niet zwanger van een tweede, terwijl zwanger worden van de eerste geen problemen opleverde. Na een aantal jaar legde ik de link met verklevingen en kwam ik terecht bij Fertiliteitszone. Mijn eerste doel was het oplossen van de pijnklachten en zwanger worden zou een hele fijne bijkomstigheid zijn. Ik ben heel goed geholpen, en mijn pijnklachten zijn praktisch helemaal verdwenen, zelfs menstruatiepijn heb ik bijna niet meer. Dat is echt superfijn, ik voelde mij tien jaar jonger na het traject. Tot onze grote verrassing werd ik na een half jaar zwanger (nadat we het 3,5 jaar vruchteloos geprobeerd hadden). Verdrietig genoeg eindigde dat in een miskraam. Al met al kan ik de Mercier therapie bij Fertiliteitszone heel erg aanbevelen, vooral als je een buikoperatie hebt gehad.

Anoniem

via Zorgkaart Nederland

“Wij waren al bijna een jaar bezig om zwanger te worden. De eerste afspraken voor IVF stonden al gepland (dat was het advies ivm verklevingen in de baarmoeder én een niche na keizersnede). Ik had een zeer pijnlijke eisprong, soms ook last bij het plassen. Ik las dat dit misschien door verklevingen kon komen en ben gaan googlen. Zo kwam ik op de website van Debbie en Richard en heb meteen een afspraak gemaakt.

Ik voelde me begrepen en gehoord. Ook alle (in mijn ogen) kleine klachten werden serieus genomen. Debbie legde dan goed uit wat dit eventueel kon betekenen en dat het goed was ook de kleine klachten te bespreken. De behandelingen waren heel prettig. Soms een beetje pijnlijk, maar na de behandelingen voelde het goed en de behandelingen zelf werden minder gevoelig. Nu heb ik geen klachten meer (eisprong en plassen) en drie weken na de laatste behandeling bleek ik in verwachting (dus zonder IVF!).”

Jet, 35 jr

Alles checken.

Het soepel masseren van je litteken is ongelooflijk belangrijk, maar er is meer nodig. Er zijn zoveel factoren die een rol kunnen spelen als je klachten hebt. Daarom kijken we graag mee naar de uitslagen van onderzoeken die al plaats hebben gevonden. Als het nodig is kunnen we je dan met gerichte vragen en opmerkingen terug sturen naar de specialist. Zodat je meer duidelijkheid krijgt, meer onderzoeken kunt laten uitvoeren en echt achter de oorzaak van het probleem kun komen. Of op zijn minst veel dingen uit kunt sluiten.

Daarnaast vinden we het ook belangrijk om je zwangerschap niet te vergeten. Aan het einde van je zwangerschap functioneert je lichaam op standje walrus. Niet de meest soepele tijd van je leven. En dat heeft invloed op je herstel daarna. Dat is iets wat we zeker mee moeten nemen in de beoordeling van je klachten.

En natuurlijk krijg je allerlei tips mee om goed voor je lichaam te zorgen. Voor de een is dat juist veel gaan bewegen, voor de ander is rust veel belangrijker. Ongetwijfeld zullen we je ook leren hoe je zelf je litteken kunt masseren. Maar we snappen het ook als je dat spannend vindt (en dus liever niet doet). Hoe dan ook, stel al je vragen en leg al je twijfels bij ons op tafel. Dan kunnen we je zo optimaal mogelijk helpen en adviseren.

Veelgestelde vragen

Vanaf wanneer kan mijn litteken behandeld worden?

Vanaf 6-8 weken na de operatie. In ieder geval moet je litteken goed geheeld zijn. Er mogen geen korsten meer aanwezig zijn en het mag niet meer bloeden of open zijn.

Als je nog onder behandeling bent van je medisch specialist, overleggen we graag met je wat de mogelijkheden zijn. Neem contact met ons op zodat we alles kunnen bespreken.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er ook situaties zijn waarin we NIET kunnen behandelen:

– Als je een spiraaltje hebt laten plaatsen.
– Tijdens je menstruatie als je endometriose hebt.

Wanneer je ook een kinderwens hebt en in een traject zit is het ook belangrijk om te weten dat we niet kunnen behandelen als je hormoonstimulatie krijgt om zoveel mogelijk eicellen te laten groeien (tijdens IVF of ICSI) en ook niet na een terugplaatsing.

In alle andere gevallen kunnen we gewoon behandelen wanneer het het beste uit komt in de agenda.

Wordt het vergoed door de zorgverzekeraar?

Jazeker! Op 2 manieren zelfs.

Onze behandelingen kunnen vallen binnen het potje fysiotherapie óf het potje alternatieve geneeswijzen.

Om te weten binnen welk potje je de hoogste vergoeding krijgt raden wij je aan om contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Vraag dan wat je vergoed krijgt per behandeling fysiotherapie bij een therapeut die geen contracten heeft en vraag wat je vergoed krijgt voor alternatieve zorg.

Dan kun je vanuit daar zelf beslissen wat voor jou het fijnste is.

Het is al langer geleden dat ik bevallen ben, kan ik nog behandeld worden?

Jazeker!

Je kunt een litteken altijd laten behandelen, ook al is het al lang(er) geleden. Er zit geen tijdslimiet op het soepel maken van je litteken. Klachten kunnen ook na jaren nog opgelost worden.

Wat we wel zien is dat het herstel vaak soepeler verloopt en sneller gaat als je er vroeg bij bent. Oftewel hoe vroeger je begint, hoe minder behandelingen je over het algemeen nodig hebt.

Kan ik behandeld worden als ik een spiraaltje heb?

We kunnen je wel behandelen, maar niet op je keizersnede litteken. Het spiraaltje maakt dat er voor je baarmoeder te veel risico’s zitten aan massage. 

Jullie praktijk zit ver weg. Kan ik ook in de avond of het weekend komen?

Helaas werken we niet in het weekend, maar we werken wel op woensdag en donderdag avond.

De ervaring leert dat dat wel de eerste plekken zijn die opgevuld worden. Mochten we op korte termijn geen plek beschikbaar hebben in onze online agenda, stuur ons dan gerust een berichtje zodat we je kunnen bellen als er iemand afbelt.

Waarom doen artsen hier niets mee als het zo goed werkt?

Dat heeft alles met wetenschappelijk onderzoek te maken.

Dat wat wij doen (de technieken die wij gebruiken) zijn wetenschappelijk onderzocht en getest. Het is bewezen dat het werkt, maar wetenschappelijk onderzoek is kostbaar. Voor de kleine organisaties waar wij onze opleidingen hebben gevolgd is een grootschalig wetenschappelijk onderzoek gewoonweg te duur. De onderzoeken die gedaan zijn, zijn dus klein. Het is gedaan onder een relatief beperkt aantal cliënten.

Voor artsen is daardoor het bewijs niet overtuigend genoeg en dus geloven ze er niet in. Helaas. We hopen dat dat in de toekomst nog gaat veranderen en dat meer vrouwen een passend advies gaan krijgen!

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Gemiddeld genomen zien we hele goede resultaten met 7 behandelingen, maar het valt en staat ook met je litteken. Als je litteken heel erg stug is of als het al langer geleden is, kan het zijn dat je meer behandelingen nodig hebt. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Is het nog niet zo lang geleden of het maar heel minimaal verkleefd (waar je overigens wel veel last van kunt hebben), dan ben je sneller klaar.

Het liefst zien we je wel  wekelijks. We zien namelijk dat als er meer behandelingen tussenuit vallen, dat je dan meer behandelingen nodig gaat hebben.

Uiteindelijk stemmen we het aantal behandelingen dat je nodig hebt af op jouw situatie en jouw wensen daarin.

Blijft het litteken los na de behandelingen?

Ja, zeer waarschijnlijk wel.

Er is een specifieke oorzaak en gevolg te vinden voor het ontstaan van je litteken. Zolang je niet opnieuw geopereerd wordt op dezelfde plek is de oorzaak van het probleem er niet meer. Er is voor je lichaam geen reden om nieuwe verklevingen aan te maken bij je litteken. Als er verder geen bijzonderheden zijn in je buik zal je litteken soepel blijven.

Zijn de behandelingen pijnlijk?

Soms. Het ligt er aan hoe erg verkleefd je litteken is en hoe je zelf pijn ervaart.

De een zegt dat het een ‘fijne’ pijn is. De ander zegt dat het echt wel gevoelig is. Vaak geven vrouwen aan dat ze het, ondanks dat het gevoelig is, prettig vinden dat er iets gebeurd met het litteken. Het voelt eigenlijk altijd effectief.

Maar het is altijd belangrijk om goed aan te geven wat je voelt. Zo kunnen we namelijk rekening houden met jouw pijngrens.

Na de behandeling voelt je buik anders, voel jij je anders en merk je dus direct verschil.

Hoe weet ik of deze behandelingen iets voor mij kunnen betekenen?

Wij zijn er voor alle vrouwen die klachten blijven houden na hun keizersnede. Dat kan gaan van heel ernstige klachten tot hele milde klachten. Als je last hebt, ben je welkom.

Het soort klachten dat erbij hoort is heel divers. We delen hieronder een lijst met mogelijke klachten, maar die is verre van compleet. Dus als je andere klachten hebt die niet in het rijtje staan, stuur ons dan gerust een WhatsApp bericht (06 – 24 16 16 93) of mailtje (info@fertiliteitszone.nl) om te kijken of we iets voor je kunnen betekenen.

Als je één (of meerdere) van de volgende klachten hebt, is de kans groot dat je baar hebt bij de behandelingen:
– Trekkend gevoel rondom je litteken,
– Gevoelig litteken,
– Geen druk op je buik kunnen verdragen (bijvoorbeeld van een broekrand, kind, kat of arm van je partner of het leunen tegen het aanrecht),
– Een litteken dat er niet mooi uit ziet (het kan rood zijn, er dik bovenop liggen, naar binnen getrokken zijn, breed zijn, er kan een flapje overheen hangen, etc).
– De plek rondom het litteken voelt raar aan. Niet perse dof, ook niet heel pijnlijk, maar vreemd. Duidelijker kunnen we het niet maken. Maar als je hier last van hebt, herken je ongetwijfeld wat we schrijven.
– Het herstel van je keizersnede verliep niet soepel (bijvoorbeeld: het litteken heelde niet of er ontstond een ontsteking).
– Je hebt moeite met opstrekken/rechtop zitten of staan.
– Opgeblazen buik
– Menstruatiepijn (vooral als dat voor je zwangerschap minder was).
– Obstipatie of juist dunne ontlasting/diarree
– Onregelmatige cyclus
– Menstruatie die veranderd is na je bevalling
– Pijn bij ontlasting of bij vrijen
– Pijn voor, tijdens of na het plassen (maar je hebt geen blaasontsteking).
– Problemen met plassen (zoals kleine plasjes maken of vaker moeten plassen),
– Regelmatig last van misselijkheid of buikpijn, zonder dat er een verklaring voor wordt gevonden.
– Rugklachten, vooral als ze terug blijven komen of niet over gaan. Hetzelfde geldt voor andere gewrichtsklachten, zoals in je bekken, nek, bovenrug, schouders, heupen en knieën.
– Vruchtbaarheidsproblemen.

Verandert het uiterlijk van mijn litteken?

Ja, dat zal gebeuren.

Littekens die behandeld worden zullen veranderen in witte en dunne littekens. Ze liggen meer gelijk aan je huid, dus trekken niet meer naar binnen of liggen er niet meer bovenop. We noemen dit de fijne bijwerking van wat wij doen.

Het verschil voel je.

Tijdens het eerste consult ga je het verschil voelen. Het verschil tussen dat deel van je lichaam wat soepel is en het andere deel dat dat (nog) niet is. Als we starten met behandelen ga je ook absoluut voelen wanneer het soepeler (en dus beter) wordt.

90% van de vrouwen voelt na de 1e behandeling al direct verschil. Het is vaak een beetje onwennig, maar het voelt altijd beter.

We hebben waarschijnlijk meer behandelingen nodig om het helemaal goed te krijgen, maar het verschil moet direct voelbaar zijn.

Aan de slag met het oplossen van je pijn?

Introductie afspraak

De 1e stap om aan de slag te gaan met je keizersnede.

€100,-

R

Intake, onderzoek en behandeling voor je keizersnede

R

60 min

R

1 behandeling

De behandeling wordt gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar als je aanvullend verzekerd bent.

Pijnvrij na keizersnede

Het complete pakket om de pijn bij je litteken op te lossen.

€700,-

R

Behandelingen gericht op het soepel maken van je litteken en buik.

R

60 min per behandeling

R

7 behandelingen

De behandelingen worden gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar als je aanvullend verzekerd bent.

Ben je nog wat sceptisch over het effect van de behandelingen?

We kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt of wij niet de zoveelste therapeuten zijn die iets beloven. Logisch. Daarom kun je een introductieafspraak inplannen. Wij weten namelijk zeker dat je na 1 behandeling weet of het iets voor je is. Na deze afspraak weet je dan ook wat het knelpunt in jouw lichaam is. Je voelt het verschil en wéét of dit bij je past. Daarna kun je voor jezelf eenvoudig een keuze maken of je het een kans wil geven zodat je lichaam weer goed kan functioneren.

Via de onderstaande knop kun je direct een eerste, eenmalige afspraak inplannen. Kies dan voor de optie ‘eerste afspraak van 60 minuten’.