1 op de 10 vrouwen heeft last van endometriose, dus dat zijn wereldwijd ongeveer 176 miljoen mensen. Wij vinden dat schokkend veel. Dat maakt wel dat het heel belangrijk is dat er meer aandacht voor komt. Tot nu toe is dat er maar heel beperkt. Doordat het niet herkent en erkent wordt voelen veel vrouwen zich onbegrepen en alleen met hun klachten. Misschien hoor jij ook wel bij die groep…
Het is belangrijk dat er meer bekendheid komt.
We hebben wel het idee dat endometriose wel steeds bekender wordt en dat er steeds meer aandacht voor is. Maar het kan altijd beter. Het is belangrijk dat meer vrouwen zich gehoord gaan voelen, dat er meer begrip uit de omgeving komt.
Endometriose wordt door veel vrouwen niet herkent als zodanig. Zelfs artsen herkennen het niet altijd. Dit komt doordat menstruatiepijn over het algemeen toch als de normaalste zaak van de wereld wordt gezien. Terwijl dat het helemaal niet normaal is, ook niet als het maar een beetje pijn is.
Een menstruatie hoort geen pijn te doen.
Nooit.

Het gevolg van het niet op tijd herkennen, is dat er vaak laat gestart wordt met een behandeling. De klachten worden op deze manier erger.
Definitie
Endometriose is een chronische aandoening. Het is een aandoening waarbij er buiten de baarmoeder cellen aanwezig zijn die heel erg lijken op de cellen van het baarmoederslijmvlies (maar die het dus niet zijn).

Wat gebeurt er bij endometriose?
Tijdens je menstruatiecyclus wordt het baarmoederslijmvlies opgebouwd zodat er bij een bevruchting een innesteling plaats kan vinden. Het zorgt ervoor dat een embryo veilig en goed kan groeien. Het baarmoederslijmvlies wordt ook wel endometrium genoemd.
Je kunt je misschien wel voorstellen dat cellen die lijken op het baarmoederslijmvlies niet buiten de baarmoeder aanwezig horen te zijn. De plaatsen waar deze cellen zich bevinden worden ook wel laesies of endometriose haarden genoemd. Het zijn beschadigingen.
Het grootste probleem dat deze laesies met zich meebrengen is dat ze, iedere cyclus meegroeien met het baarmoederslijmvlies. Ze zijn onderhevig aan de hormonale veranderingen.
Het baarmoederslijmvlies vindt normaal gesproken, tijdens de menstruatie, zijn uitweg via de vagina. Maar de laesies staan niet in verbinding met de vagina. Het bloed kan dus niet weg.
Hierdoor ontstaan er ontstekingen in je buikholte en dat zorgt op zijn beurt voor littekenweefsel en verklevingen. Dit zijn vezelachtige banden die ervoor zorgen dat organen aan elkaar geplakt komen te zitten. Je kunt het een beetje vergelijken met een spinnenweb, maar dan tussen je organen.
Waar vind je de endometriose haarden:
Deze vind je met name:
- op de eierstokken (ook wel bekend als chocolade cysten)
- bij de eileiders
- rondom je baarmoeder
- achter de baarmoeder en dus tussen je baarmoeder en rectum/darm in
- op de banden tussen de baarmoeder en je heiligbeen (uterosacral ligamenten). Deze zorgen ervoor dat de baarmoeder op zijn plaats gehouden wordt en deze horen flexibel te zijn.
- rondom en op de darmen
- op de blaas
- op je peritoneum van het bekken, wat de binnenkant van je bekken is.
Het kan in zeldzame gevallen ook gevonden worden buiten het bekken, dus in de borstholte (rondom de longen), het middenrif, de navel of een litteken van een operatie
Vanaf welke leeftijd komt het voor? En houdt de pijn ooit op?
Het kan voorkomen vanaf het moment dat je gaan menstrueren tot aan de overgang. Dit zegt echter niet dat de klachten zullen verdwijnen wanneer je in de overgang komt. Het kan zijn dat de endometriose schade heeft aangericht, in de vorm van verklevingen en littekenweefsel dat de pijnklachten toch blijven bestaan wanneer je in de overgang komt.
Waarom heb ik endometriose?
Het is onduidelijk waarom de ene vrouw het wel heeft en de andere vrouw niet. De echte oorzaak van endometriose is nog niet gevonden.
Endometriose is niet besmettelijk en het is ook niet seksueel overdraagbaar (SOA). Het is een chronische aandoening waar geen behandeling voor bestaat om het probleem volledig op te lossen. Het grootste deel van de behandeling is daarom gericht op symptoombestrijding of verminderen van het aantal haarden. Dit komt doordat de endometriose haarden terug zullen blijven komen en verergeren met elke cyclus.
In ons volgende blog leggen we je uit welke klachten je kunt hebben als je endometriose hebt.

Wil je op de hoogte blijven van tips en adviezen, schrijf je dan hieronder in zodat we je een mailtje kunnen sturen als we weer een blog plaatsen!
0 Reacties