06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl

Maart is de maand van het jaar waarin endometriose een speciaal plekje toegewezen krijgt. Maart is de Endometriose Awareness Month. Over de hele wereld wordt er in deze maand aandacht gevraagd voor deze aandoening. Een aandoening waar wereldwijd ongeveer 176 miljoen vrouwen aan lijden.

Dat zijn veel vrouwen, vind je niet?

 

Wij brengen deze aandoening maar al te graag onder de aandacht. Dus deze maand staan al onze blogs en tips in het teken van endometriose.

 

Waarom is het belangrijk dat er aandacht wordt geschonken aan endometriose?

Natuurlijk vanwege het feit dat er zo ontzettend veel vrouwen mee te maken hebben, dat het ongelooflijk veel pijn geeft en dat het een van de grootste oorzaken is voor verminderde vruchtbaarheid. Maar dat zijn niet de grootste redenen wat ons betreft. De belangrijkste reden is omdat veel vrouwen het niet kennen. Veel vrouwen denken dat menstruatiepijn normaal is, dat pijn tijdens het vrijen normaal is of dat er niets aan te doen is. Zelfs arten staan er lang niet altijd bij stil dat (ernstige) menstruatiepijn NIET normaal is en dat het wel eens zou kunnen wijzen op endometriose.

Daarnaast wordt endometriose ook erg onderschat. Het is niet een eenmalige pijnlijke menstruatie. En nee, paracetamol is niet voldoende om de pijn weg te nemen. Het is ook niet te genezen of weg te halen zodat het nooit meer terug komt. Als je endometriose hebt, heb je dit je hele leven en het kan de kwaliteit van je leven drastisch verslechteren.

Hoe kunnen we er voor zorgen dat er meer bekendheid komt?

1) Praat erover.

Met iedereen die je er over kunt vertellen, met iedereen die naar je wil luisteren. Hoe meer je vertelt, hoe meer mensen het weten en hoe beter er gereageerd kan worden op ernstige menstruatiepijn.

2) Zet social media in.

Gebruik je Facebook, Instagram, Linkedin of wat dan ook om iets te schrijven over endometriose.
Het hoeft geen lang verhaal te zijn om indruk te maken. Je kunt een foto plaatsen van de endometriose awareness month. Of je zou dit bericht kunnen delen.
Op die manieren leren meer mensen het begrip endometriose kennen en willen ze er misschien meer over gaan lezen.

3) Deel jouw verhaal over endometriose.

Als anderen lezen over jouw ervaringen en over jouw klachten, kunnen ze zich er misschien in herkennen. Wie weet gaan ze hulp zoeken en kunnen ze gerichter zoeken naar een oplossing die voor hen werkt.