Je hebt een zaadonderzoek uit laten voeren en het de uitslag is niet zo goed als je gehoopt had. Het kan dan voelen alsof iemand heel hard een deur voor je neus dicht gooit. Je schrikt en misschien voel je je zelfs (eventjes) uit het veld geslagen. Er over praten is soms moeilijk. Maar weet dat je niet de enige bent en dat er meer mannen zijn met dezelfde emoties. We bespreken de emoties en gedachten die veel mannen hebben en hoe je er het beste mee om kunt gaan.
Als je mannelijkheid aangetast is.
Als je het nieuws krijgt dat de uitslag niet goed is, kan dat enorm hard aankomen. Het kan je onzeker maken. Je gedachten en emoties vliegen op dat moment alle kanten op. Als het je eerste onderzoek is, is er nog hoop. Misschien dat een tweede onderzoek beter is.
Als het tweede onderzoek ook slecht blijkt te zijn klapt de deur nog een keer hard voor je neus dicht. Ook wij weten (helaas ook uit persoonlijke ervaring) dat er door degene die het slechte nieuws brengt vaak niet gesproken wordt over de emoties die erbij horen. Ook bij eventuele vervolgonderzoeken kan er heel ‘zakelijk’ gehandeld worden. Jammer!
Weinig aandacht voor emoties van mannen.
Natuurlijk heeft niet iedere man behoefte aan een gesprek over emoties. Als je dat wel hebt voelt het op deze manier niet veilig en vertrouwt om er over te praten. Op internet is overigens ook maar weinig informatie te vinden over deze gevoelens. Ook het vinden van lotgenoten is lastig. De meeste websites zijn toch gericht op vrouwen en hun emoties. Wij vinden het belangrijk dat er wel aandacht voor de man en zijn emoties is. Want ook al wordt er weinig over gesproken, het betekent niet dat het er niet is.

Misschien vind jij het ook wel moeilijk om er over te praten omdat je niet zo’n prater bent. Of omdat je je vriendin/vrouw wilt ondersteunen en het niet (nog) lastiger voor haar wilt maken. Of misschien ben je bang dat er grapjes gemaakt worden over jouw problemen. Wat de reden ook is als je het moeilijk vindt, weet dat je zeker niet de enige bent.
7 gedachtes en emoties van mannen over een slechte uitslag van het zaadonderzoek:
- Het is mijn schuld. Ik faal als man.
- Door deze uitslag voel ik me minder mannelijk.
- Ik schaam me voor deze uitslag.
- Het is mijn schuld dat we niet zwanger worden. Ik voel me schuldig naar mijn vrouw/vriendin toe. Zij krijgt nu allerlei onderzoeken en behandelingen en dat vraagt fysiek en emotioneel heel erg veel van haar. Ik maak het moeilijk voor haar om zwanger te worden.
- Ik moet positief blijven (voor mijn vrouw/vriendin).
- Gaat die droom om te stoeien met mijn kind, mijn kind wereldwijs maken nog wel werkelijkheid worden?
- Het is belangrijk dat ik sterk blijf voor mijn vrouw/vriendin. Ik wil haar niet lastig vallen met mijn emoties. Wat als ik haar teleurstel?
- Ik voel me nutteloos. Er is maar weinig wat ik kan doen om te helpen.

3 tips om goed om te gaan met je emoties.
Veel mannen praten er niet over. Als ze verdrietig zijn dan komen die emoties vaak pas tot uiting als ze alleen zijn. Dan voelt het soms alsof je de enige bent die hiermee worstelt. Dat kan eenzaam zijn.
We zeggen natuurlijk niet dat dat voor iedere man zo is, maar als het voor jou wel geldt kunnen de volgende tips je misschien wel helpen.
1) Praat met je partner.
Het zal zorgen voor een positief domino effect. Jullie weten van elkaar waar je mee zit en dat zorg voor verbinding. Je gaat elkaar beter begrijpen. Je hoeft je niet in je uppie sterk te houden. Samen ben je namelijk veel sterker en kun je veel meer aan.
Uit ervaring weten wij dat samen een potje huilen heel erg bevrijdend kan werken. Dat je je daarna sterker voelt en dat je weer energie hebt om aan de slag te gaan om dingen te verbeteren.
2) Zorg dat je zo gezond mogelijk leeft en bent.
Doe alles wat je kunt om je zaadkwaliteit te verbeteren. Dit zorgt dat je weer een klein beetje controle krijgt. Je voelt je minder nutteloos en je hoeft je niet meer schuldig te voelen. Je doet dan tenslotte alles wat in je macht ligt om het probleem op te lossen. Jezelf dingen verwijten hoeft en kan dan niet meer.
3) Praat met lotgenoten.
Probeer te ontdekken of er meer mannen zijn met eenzelfde soort problemen en praat erover. Kies iemand uit die je vertrouwt en bij wie je je prettig voelt. Geef desnoods aan dat je niet zit te wachten op grapjes als je daar bang voor bent.

Bizar dat er zo weinig wordt stil gestaan bij emoties.
Wij vinden het bizar dat er zo weinig aandacht is voor de emoties die komen kijken bij verminderde vruchtbaarheid bij mannen. Het is zo ontzettend belangrijk! Tijdens een gesprek over wat de vervolgstappen zouden zijn, zou een arts alleen maar hoeven te vragen aan de man: “en hoe gaat het met jou?”. Als je er niet over wilt praten dan kun je gewoon zeggen dat het goed gaat. Heb je die behoefte wel dan krijg je op dat moment de mogelijkheid om het te bespreken. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, vinden wij. Het is gewoon een kwestie van doen.
Het is zonde dat er nadat het onderzoek plaats heeft gevonden meestal weinig gespoken wordt over het feit dat er meer mogelijk is om je zaadkwaliteit te verbeteren. Het kan goed zijn om je hier in te verdiepen.
Mocht jij problemen hebben met je vruchtbaarheid, voel je dan vrij om contact met ons op te nemen. Dan kunnen we kijken of wij je kunnen helpen met adviezen of een behandeling om je zaadkwaliteit te verbeteren.
PS: We hebben ook een Facebook groep ‘Het kinderwens forum’ waar je als man meer dan welkom bent om mee te praten!
Wil je tips om je vruchtbaarheid te vergroten?
Schrijf je dan in om onze e-mails te ontvangen wanneer we een nieuwe blog plaatsen.
0 Reacties