06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl
Home » Vruchtbaarheid van de man » Hoe je je zaadkwaliteit kunt verhogen (deel 3)
Hoe jij je spermakwalteit kan verbeteren deel 3

Hoe je je zaadkwaliteit kunt verhogen (deel 3)

door | 15 feb, 2020 | Vruchtbaarheid van de man

Dit is het derde en een-na-laatste deel van de blogreek over het verbeteren van je zaadkwaliteit. In deel 1 en in deel 2 vind je nog veel meer handige tips. We hopen dat de andere blogs je al veel inspiratie hebben gegeven om aan de slag te gaan met het verhogen van je zaadkwaliteit.

Natuurlijk is het niet zo dat als je 1 ding aanpast je meteen super vruchtbaar bent. Nee, was het maar zo simpel! Sowieso duurt het voor een 2,5 -3 maanden voordat er verschil meetbaar is. En zelfs dan zijn al onze tips maar voor een aantal mensen dé oplossing. Voor anderen is er meer nodig dan alleen de zaadkwaliteit verhogen.

In dat geval is het belangrijk dat je samen dingen gaat aanpassen. Dat je goed voor jezelf en voor elkaar gaat zorgen. Zodat die combinatie ervoor gaat zorgen dat je jouw vruchtbaarheid vergroot.

Een oplossing voor een onvervulde kinderwens is er zelden met 1 vingerknip, er bestaan helaas geen magische toverstafjes wat dat betreft. Maar besef wel dat alle kleine beetjes bij elkaar een hoop verschil kunnen maken!

In principe geldt voor de meeste tips dat ze ook zeker van toepassing zijn op de vrouw. Dus je kunt als vrouw ook aan de slag. Daarover zullen we, later, in een ander blog absoluut nog op terug komen.

TIP 10 Voorkom stress.

Als je lichaam uit balans is, door bijvoorbeeld stress dan reageert je lichaam daar op door het aanmaken van hormonen. Je lichaam maakt cortisol, adrenaline en noradrenaline aan, ook wel bekend als de stresshormonen. Op zich zou je kunnen denken dat dat niet zo erg is. Maar het feit is dat de hormonen die belangrijk zijn voor de voortplanting dezelfde hormonale voorloper (pregnenolon) hebben.

Hierdoor kun je je misschien voorstellen dat als je te veel stress hormonen aanmaakt, je minder pregnenolon over hebt om voortplantingshormonen aan te maken. En dus ontstaan er problemen met je vruchtbaarheid.

Wat houdt dat dan in?

Voor mannen betekent dit dat er minder testosteron aangemaakt wordt. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je een minder goede rijping van de zaadcellen zult krijgen. En dus zijn er minder goede/minder beweeglijke zaadcellen.

Hoe kom je aan stress?

Stress kun je krijgen door je werk, bijvoorbeeld een te drukke baan of een baan waar je geen plezier (meer) uit haalt. Maar je kunt stress ook vinden in persoonlijke omstandigheden, bijvoorbeeld als je relatie niet helemaal lekker loopt (al dan niet door de problemen met het zwanger worden) of door ziekte in de familie. Of doordat je niet gelukkig bent met jezelf.

Beter nog… hoe kom je er vanaf?

Je zult wel denken ‘lekker makkelijk gezegd, stress vermijden. Hoe dan?’
Er zijn veel mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je minder of zelfs geen stress meer hebt:

  • Zoek een andere baan
  • Maak een goede wandeling door het bos om je hoofd even leeg te maken
  • Plan tijd voor jezelf in en doe in die tijd alleen wat je leuk vindt
  • Spreek af met vrienden
  • Ga sporten
  • Ga mediteren.

Wat het ook is dat je kan helpen bij het verminderen van stress, ga er (zelf en actief) naar op zoek en grijp het met 2 handen aan.

Maar het hele traject is toch al stressvol?

Uit eigen ervaring weten we dat moeite met zwanger worden op zich al heel stressvol kan zijn. Maar weet dat je eigen gedachtes enorm krachtig zijn. Ze hebben de kracht om ons verder te helpen of ons in de diepste put te gooien die je je maar kunt bedenken. Al met al kunnen we zeggen dat je grofweg 2 keuzes hebt. De eerste keuze is om het probleem te zien, het te erkennen voor wat het is en vervolgens jezelf meteen focussen op een gedachte of gevoel waar je blij van wordt. De tweede keuze is dat je het gevoel herkent, erin mee gaat en baalt van hetgeen dat dit gevoel triggert (een persoon, een gebeurtenis, een nieuwtje of wat voor omstandigheid dan ook) en daarmee het gevoel versterkt dat je er niets aan kunt veranderen. Dat het buiten jouw controle ligt. Hierdoor ga je alleen maar meer wanhopen.

Heel eerlijk, aan de tweede keuze heb je niks (al is dat natuurlijk super makkelijker gezegd). De eerste keuze zorgt ervoor dat je kan accepteren dat het gewoon bagger is en dat het oké is om dat zo te voelen. Maar het zorgt er ook voor dat je vervolgens de focus legt op de dingen die je wél in je leven hebt, de dingen die je wel gelukkig maken. Het legt de focus op jou als persoon, want hoe kun je er ZELF voor zorgen dat je gelukkig bent? Hoe kun je ervoor zorgen dat je gelukkig bent met jezelf?

 

TIP 11 Zorg voor voldoende slaap.

Bijna iedereen kent het verschil wel tussen het opstaan na een goede nacht slaap en het opstaan na een korte of slechte nacht slaap. Als je goed geslapen hebt voelt het alsof je de hele wereld aan kan. Terwijl dat dat gevoel nergens te bekennen is als je slecht geslapen hebt. Denk maar dat ene avondje waarop je uit ging terwijl dat je de volgende dag gewoon weer verplichtingen had.

Genoeg slaap zorgt voor veel goede dingen, zoals een goed geheugen, jezelf prettig voelen, betere weerstand en een  langer en gelukkiger leven. 

En het verbetert dus ook de kwaliteit van ei- en zaadcellen. Verder zorgt het ook voor een betere hormonale balans doordat je lichaam algemeen meer in balans is. kort gezegd: je (lichaam) ervaart minder stress.

 

Hoe kun je je slaap verbeteren?

  • Ga elke (ja, elke!) avond op dezelfde tijd naar bed. Dit zorgt voor een reset van je biologische klok.
  • Zorg dat je slaapkamer een ruimte is waar je je prettig voelt. Zorg dat het opgeruimd is, de meuren een kleur hebben waar je je prettig bij voelt en zorg dat je alle elektronische apparaten uit de slaapkamer verwijderd. Het is bewezen dat alle elektronische apparaten (TV, telefoon, computers en elektrische dekens, maar die mochten toch al niet meer vanwege de warmte) invloed hebben op je hormonale balans voor slaap.
  • Zorg dat je 2-3 uur voordat je gaat slapen iets doet voor je ontspanning. Stop in ieder geval met werken en voor sommigen geldt zelfs dat tv kijken al te veel is.
  • Zorg dat je 7-9 uur slaap per nacht hebt. Het is per persoon wat verschillende hoeveel slaap je echt nodig hebt, maar nagenoeg iedere persoon valt in de categorie 7-9 uur.

TIP 12 Zorg dat je overgewicht tegen gaat.

Overgewicht kan er voor zorgen dat er een hormonale disbalans is. En net zoals bij stress kan dat ervoor zorgen dat er te weinig testosteron in je lichaam aanwezig is. Dit zorgt op zijn beurt weer voor een slechtere ontwikkeling van de zaadcellen en hierdoor kun je dus minder vruchtbaar zijn.

TIP 13 Bepaalde medicijnen kunnen de kwaliteit van zaadcellen verminderen.

Er zijn veel verschillende soorten medicijnen die invloed kunnen hebben op de kwaliteit van je sperma. We noemen er hier maar een paar, maar bij twijfel kun je altijd overleggen met je arts. Belangrijk daarbij is dat je moet weten dat er niet altijd genoeg onderzoek gedaan is naar de effecten op je vruchtbaarheid. Vraag daarom ook zeker na of dat er met jouw medicatie wel genoeg onderzoek gedaan is. Geen onderzoek betekent niet dat het geen invloed kan hebben op je vruchtbaarheid…

 

Antibiotica.

Allereerst zijn er bepaalde antibiotica die er voor kunnen zorgen dat er minder zaadcellen aanwezig zijn en dat de beweeglijkheid daarvan ook minder is. De antibiotica kunnen er ook voor zorgen dat de zaadcellen minder levensvatbaar zijn.

Medicatie tegen allergie.

Medicatie tegen allergieën worden onderschat voor wat betreft hun impact op de mannelijke vruchtbaarheid. Er is inmiddels wel onderzoek naar gedaan, maar het mag zeker nog wel verder uitgebreid mogen worden.

Bepaalde medicijnen die gebruikt worden bij bijvoorbeeld hooikoorts en insectenbeten, de zogenaamde antihitaminica, kunnen ervoor zorgen dat je vruchtbaarheid daalt. Deze medicatie is zowel met als zonder recept te verkrijgen bij de apotheek of drogist.

Uit het onderzoek is gebleken dat de anthistamines effect hebben op de productie van testosteron in de teelballen. Dit kan een negatieve invloed hebben op zowel de vorm van de zaadcellen als de beweeglijkheid en het aantal zaadcellen.

Medicatie tegen maagzuur/maagzweer.

Medicatie zoals bijvoorbeeld omeprazol en pantoprazol kan de hoeveelheid beweeglijke zaadcellen negatief beinvloeden.

Sterke pijnstillers.

De zogenaamde opiaten, zoals codeïne, morfine, oxycodon en tramadol worden relatief gemakkelijk voorgeschreven als pijnstiller. Vaak worden ze gebruikt na een operatie, maar bijvoorbeeld tramadol wordt ook regelmatig voorgeschreven bij acute rugklachten of andere blessures. Gebruik van deze medicatie kan de testosteron productie negatief beinvloeden en daarmee de kwaliteit en hoeveelheid van de zaadcellen.

Mocht je medicatie gebruiken, overleg dan met je arts of het verstandig en mogelijk is om te stoppen met deze medicatie zodat het je zaadkwaliteit ten goede kan komen.

Wil je meer tips om je vruchtbaarheid te vergroten?

Schrijf je dan in om onze e-mails te ontvangen wanneer we een nieuwe blog plaatsen.

Ontvang Tips in je mailbox

Over ons

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Vaak is het zo dat deze problemen ontstaan door verklevingen, littekenweefsel en/of bewegingsbeperkingen van gewrichten. Ook hormonale onbalans kan een grote rol spelen.
Wij maken gebruik van onder andere diepe massages om jouw problemen om te lossen.

Volg mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

1 Reactie

  1. Mara

    Ik probeer samen met mijn man al ruim 2 jaar kinderen te krijgen. We zijn beiden getest en alles wijst goed uit. Mijn man gebruikt echter voor zijn rugproblemen heel veel medicatie , soms 200-400 mg tramadol en laroxil 50 mg (antidepressiva). Dit ook in combinatie met veel alcohol. Hij kan soms hele dagen op bed liggen ivm een ongeluk die hij heeft opgelopen.

    Het zijn grote hoeveelheden medicatie dat in Nederland niet wordt voorgeschreven (hij woont in Frankrijk). Nu hebben wij steeds vaker ruzie over zijn levenswijze. Ik ben er namelijk heel erg mee bezig. Zelf eet en leef ik gezond. Hij heeft al een kind (10 jaar) en Omdat zijn semen goed is bevonden, ziet hij het probleem niet in van zijn ongezonde levensstijl? Hoe zit dit precies?

    Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin