Heb jij last van een een slechtere kwaliteit van je zaadcellen of zijn er te weinig zaadcellen gevonden? Dat is op zijn zachtst gezegd ontzettend balen! We horen heel vaak dat het invloed heeft op hoe mannelijk mannen zich voelen of we horen dat mannen zich er voor schamen. Dat terwijl het zeker niet nodig is om je zo te voelen, laat staan dat je minder man zou zijn. We kunnen ons wel voorstellen dat het zo voelt. Daarom willen we graag meer dan 20 tips met je delen hoe je jouw zaadkwaliteit kunt verbeteren.
Je moet alleen wel wat geduld hebben, want de effecten zullen pas na minimaal 2,5-3 maanden zichtbaar zijn. Dit heeft alles te maken met de ontwikkeling van de zaadcellen.
Wat voor tips kun je verwachten waarmee je je zaadkwaliteit kunt verbeteren?
De tips die we met je delen zullen te maken hebben met een gezonde leefstijl (sporten, voeding, warmte, alcohol, drugs en roken), maar ook over supplementen en het effect van een soepele buik en rug op de zaadkwaliteit.
We gaan er in deze blogs overigens wel vanuit dat er ver geen onderliggende problemen zijn, zoals erfelijke aandoeningen, spataders, infecties en dergelijke.
Wij zijn van mening dat elk probleem in je lichaam een reden moet hebben. Soms is het heel makkelijk te achterhalen, soms kost het wat meer moeite. Grote kans dat je al wel het een en ander geleerd en gelezen hebt over het verbeteren van je zaadkwaliteit en hoeveelheid. Als dat zo is zullen sommige tips je bekender voorkomen dan anderen. Wij willen je echter graag een volledig advies geven en we zullen zoveel mogelijk tips met je delen, ook de tips die je misschien al kent.
In dit blog vind je de eerste 5 tips. In ons volgende blog delen we er nog meer met je!
TIP 1: Weet dat zwanger worden een teamsport is.
Om zwanger te kunnen worden heb je een eicel en een zaadcel nodig. “Ja, natuurlijk”, hoor ik je al bijna denken. Maar toch is het zo dat maar heel weinig mensen (inclusief de medische wereld) beseffen hoe groot de impact is van de zaadcellen.
50% komt voor rekening van de vrouw, maar de andere 50% komt toch echt voor rekening van de man. Dit betekent dat je allebei aan de slag moet. Als zwanger worden moeilijk gaat, is de enige manier om dit probleem op te lossen door samen te werken!
Niemand kan er voor zorgen dat je vruchtbaarheid verbetert, alleen jijzelf. Dit geldt voor mannen en vrouwen!
Zelfs artsen kunnen je vruchtbaarheid niet voor je vergroten. Zij kunnen onderzoeken waar het probleem zit en vervolgens adviezen geven en hormonen voorschrijven. Maar uiteindelijk moet je toch zelf de hormonen toedienen en de adviezen naleven.
Dus onze allerbelangrijkste tip is: Doe dit samen! Ongeacht wat jullie diagnose is, ongeacht wat jullie tot nu toe wel of niet hebben geprobeerd. Als je het samen doet zorg je ervoor dat je de beste en grootste kansen hebt om sterker en groter te zijn dan de nog onvervulde kinderwens!
In 2018 is ook onderzocht dat bij herhaalde miskramen de oorzaak gevonden zou kunnen worden in het DNA van de zaadcel. Omdat dit toen pas voor het eerst is onderzocht, is hier nog niet veel informatie over, maar het geeft wel aan hoe belangrijk de zaadkwaliteit is en waarom het toch echt een teamsport is.
Wij zijn van mening dat wanneer er onderzocht is dat de zaadkwaliteit goed is, dat het nog beter kan. Goede zaadkwaliteit is heel fijn, maar om je kansen zo optimaal mogelijk te maken wil je ULTRA goede zaadkwaliteit.
Hoe beter de kwaliteit en hoeveelheid. –> Hoe groter je kans op een bevruchting. –> Hoe groter je kans op een innesteling. –> Hoe groter je kans op een goede ontwikkeling van het embryo. Dat is waar we naartoe willen, toch? Een succesvolle zwangerschap en een gezond kindje.
Al met al kun je zeggen dat het aantal zaadcellen belangrijk is, maar dat de kwaliteit van de zaadcellen misschien nog wel belangrijker is!
TIP 2 Drink geen alcohol (meer).
Alcohol is door veel mensen geaccepteerd en veel mensen drinken het dus ook. Misschien dat jij het ook wel heel normaal vindt en drink je ook regelmatig één of meerdere glazen alcohol (per week). Grote kans dat je wel weet dat overmatig gebruik van alcohol schadelijk is voor je lichaam en dat je weet dat alcohol schadelijk is tijdens een zwangerschap. Maar hoe zit het dan met het drinken van alcohol vóórdat er een bevruchting plaats vindt? Wat doet alcohol met de kwaliteit van en hoeveelheid aan zaadcellen?
Uit onderzoek blijkt dat het drinken van alcohol invloed heeft op de vruchtbaarheid van de man. Bij veel gebruik van alcohol (>10 per week) zorgt het voor een verminderde productie van het GnRH hormoon. Omdat dit hormoon zorgt voor de aanmaak van zaadcellen betekent dit dat er minder zaadcellen in het sperma aanwezig zullen zijn. Ook zorgt een teveel aan alcohol voor een verschrompeling van de testikels en een verminderde aanmaak van het hormoon testosteron.
Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat overmatig gebruik van alcohol zorgt voor problemen met de lever. De lever is erg belangrijk voor de hormonale balans, dus dit raakt daardoor ook ontregelt. Ook niet onbelangrijk: alcohol kan zorgen voor problemen met de erectie en de zaadlozing, wat natuurlijk niet handig is bij een kinderwens.
Bij het gebruik van minder dan 10 glazen alcohol per week zouden er minimale problemen ontstaan. MAAR deze onderzoeken zijn gedaan bij gezonde personen, bij wie de zaadkwaliteit optimaal was. Als er een verminderde kwaliteit is, is het verstandig totaal geen alcohol meer te drinken omdat dan elke kleine vermindering van kwaliteit of hoeveelheid meer impact heeft dan wanneer alles goed is.
Ook geeft het drinken van alcohol een vergrote kans op een miskraam en dat willen we natuurlijk ook het liefst vermijden!
TIP 3 Stop volledig met roken van sigaretten en/of joints.
Eigenlijk weet bijna iedereen wel dat roken slecht is voor je gezondheid. Maar wat doet het nou precies met de zaadkwaliteit?
Er zijn vele onderzoeken gedaan naar het effect van roken op de zaadkwaliteit en eigenlijk komen ze allemaal tot dezelfde conclusie:
Roken heeft een duidelijke impact op de vruchtbaarheid van de man, vooral het aantal zaadcellen en de vorm van de zaadcellen verslechtert. Maar ook de vorm van de zaadcellen en de mogelijkheid tot het bevruchten van een eicel zullen verminderen.
Het zou kunnen dat dit komt door oxidatieve stress die door roken ontstaat. Oxidatieve stress is eigenlijk niets anders dan een beschadiging aan gezonde weefsels en cellen in ons lichaam en dus ook aan de zaadcellen.
Het aantal sigaretten dat je rookt bepaalt ook de mate van verslechtering van de kwaliteit van het sperma. Dus 30 sigaretten per dag hebben een grotere impact op de kwaliteit dan 10 sigaretten. Maar zelfs 1 sigaret zorgt al voor een verslechtering van de kwaliteit. Daarom zou het goed zijn om volledig te stoppen met roken.
TIP 4 Gebruik geen drugs.
Hier kunnen we vrij kort over zijn. Voor het gebruik van drugs geldt eigenlijk hetzelfde als voor het gebruik van alcohol en roken. Het heeft een schadelijke invloed op de hoeveelheid zaadcellen en de kwaliteit van de zaadcellen. Conclusie: Het heeft dus duidelijk invloed op de kans om zwanger te worden.
TIP 5 Zorg voor een optimale warmte van je testikels.
Sperma is op zijn best bij koele temperaturen. Dat is ook de reden dat de testikels buiten het lichaam hangen: Daar is het kouder dan je lichaamstemperatuur (als het goed is).
Je lichaam is over het algemeen ongeveer 36 of 37 graden. Er wordt gezegd dat zaadcellen het beste bewaard blijven bij ongeveer 34/35 graden Celcius, maar er zijn ook wetenschappers die vinden dat het een nog lagere temperatuur moet zijn (zo rond de 29 graden).
Waar iedereen het in ieder geval over eens is, is dat het een lagere temperatuur moet zijn dan lichaamstemperatuur.
Warmte zorgt er onder andere voor dat zaadcellen afsterven en afgebroken worden. Verder zorgt het ook voor DNA schade (wat ook nog eens de kans op miskramen vergroot) en het stopt de ontwikkeling van de zaadcellen. Dit laatste zorgt ervoor dat de zaadcellen minder beweeglijk en minder levensvatbaar zullen zijn, waardoor de kansen op een bevruchting afnemen. Ook zorgt warmte voor schade aan bijvoorbeeld de Leydigcellen (waar het testosteron wordt gemaakt).
Wat kun je doen om te zorgen dat je testikels koel blijven:
1) Draag loszittend ondergoed en kleding.
Alles wat strak zit, zorgt voor meer warmte. Dit komt doordat het de warmte beter vast houdt en omdat de testikels meer tegen het lichaam worden gedrukt.
2) Zet geen laptop op schoot
Een laptop produceert warmte en is dus niet goed voor de zaadcellen.
3) Neem geen bad, jacuzzi of sauna.
Het water in een bad of jacuzzi moet minimaal lichaamstemperatuur zijn om aangenaam te zijn, maar het liefst nog iets warmer. Die temperatuur heeft invloed op je testikels en dus de zaadcellen.
4) Gebruik geen elektrische dekens of stoelverwarming in de auto.
Hiervoor geldt hetzelfde als bij het bad. Een elektrische deken is pas aangenaam als de temperatuur hoger is dan je lichaamstemperatuur en dus is het slecht voor je zaadcellen.
5) Erg intensief sporten zou ook de warmte kunnen verhogen.
Bewegen is juist goed voor de zaadkwaliteit (hierover meer in een volgend blog), maar te veel is nooit goed. Intensieve training van >60 min per dag zou niet goed zijn voor de kwaliteit.
Vooral motor sporten, fietsen, paard rijden, auto rijden geven problemen met de temperatuur en dus de ontwikkeling van de zaadcellen. Het kan ervoor zorgen dat de ontwikkeling van de zaadcellen verandert of dat het zelfs stopgezet wordt. Dit betekent dat er minder beweeglijkheid van de zaadcellen zal zijn.
6) Bepaalde werkzaamheden (zoals bijv. bij bakkers, lassers, chauffeurs en mensen met een zittend beroep) kunnen ook zorgen voor een hogere temperatuur van de testikels.
Als je werkt met apparatuur dat warm wordt, kan dat ook invloed hebben op de temperatuur en dus op de zaadcellen.
Tijdens een zittend beroep ontstaat een grotere druk op de testikels. Zoals hierboven beschreven bij te strak ondergoed zorgt dat ervoor dat de testikels dichter tegen het lichaam aan zitten. Hierdoor worden ze warmer en vermindert de zaadkwaliteit. Als je de mogelijkheid hebt om staand te werken, heeft dit dus de voorkeur.
7) Koorts of virusinfectie.
Koorts heeft ook invloed op je temperatuur en dus ook op je zaadkwaliteit. Het is helaas niet iets wat je kunt voorkomen. Het is echter wel iets waar je rekening mee kunt houden als het gaat over onderzoeken naar zaadkwaliteit of kansen op een zwangerschap.
Wil je meer tips om je vruchtbaarheid te vergroten?
Schrijf je dan in om onze e-mails te ontvangen wanneer we een nieuwe blog plaatsen.
Hoe kun je na je 70e nog voldoende ejaculaties (een maal per week?) hebben, is dat nog te verbeteren.