06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl
Home » Vruchtbaarheid » 11 tips om je darmen goed te laten functioneren.
darmen beter functioneren

11 tips om je darmen goed te laten functioneren.

door | 5 sep, 2023 | Vruchtbaarheid

Als je zwanger wilt worden is het ontzettend belangrijk dat je organen, inclusief je darmen, goed functioneren. Alle organen in je buik moet kunnen doen waar ze voor bedoeld zijn. Je baarmoeder moet goed kunnen samentrekken tijdens de menstruatie, je lever moet afvalstoffen en hormonen goed af kunnen breken, je nieren moeten goed kunnen filteren en darmen moeten voedingsstoffen goed op kunnen nemen.

Hoe kunnen darmen voedingsstoffen goed opnemen?

Je darmen zijn ontzettend belangrijk als het gaat over het opnemen van voedingsstoffen uit het voedsel dat je eet. Dat gebeurt vooral in de dunne darm.

1) Vertering.

Voordat voedingsstoffen opgenomen kunnen worden, moeten ze afgebroken worden tot kleinere moleculen die eenvoudig door de darmwand getransporteerd kunnen worden. Dit begint al in je mond door goed te kauwen en het speeksel start al met de vertering van je voedsel. En zo heeft ook je maag, 12-vingerige darm en dunne darm zijn invloed op het afbreken van je voedsel.

darmen soepelheid

2) Daadwerkelijk opnemen.

Dat gebeurt vooral in de dunne darm. In je dunne darm zijn heel veel kleine uitsteeksels (ze lijken een beetje op vingertjes), die we villi en microvilli noemen. Hierdoor is er een groter gebied waarop het voedsel opgenomen kan worden.

3) Transport naar de bloedbaan.

Als de voedingsstoffen door de darmwand heen zijn, worden de voedingsstoffen naar de bloedbaan vervoerd. Daarna worden ze naar de lever gebracht en worden ze verder verwerkt voordat ze naar de plekken worden gestuurd waar ze nodig zijn.

Dit is een heel precieze aangelegenheid, want dit hele proces moet zo efficiënt en goed mogelijk plaats vinden. Er zijn heel wat factoren die hier invloed op hebben, zoals de gezondheid van je darmwand, de aanwezigheid van enzymen (om alles tot kleine stukjes af te breken), de balans van je darmbacteriën en de soepelheid van je buik. Dus laten we eens gaan kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat je lichaam voedingsstoffen zo goed mogelijk op kunnen nemen:

STAP 1.
Eet vezelrijk voedsel.

Vezels zijn onmisbaar voor een goede beweging in de darmen en dus het verminderen van obstipatie. Groenten, fruit, volkoren granen, bonen en peulvruchten zijn goede bronnen.

STAP 2.
Drink genoeg water.

Dit zorgt ervoor dat je ontlasting zacht is, waardoor het gemakkelijker door je darmen kan bewegen. Drink zo’n 2-2,5 liter water op een dag.

 

STAP 3.
Beperk bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers.

Het is in deze maatschappij onrealistisch om dit helemaal te vermijden, maar zoveel mogelijk beperken is al een heel goede stap in de goede richting. Hoe minder bewerkt je eet, hoe beter het is voor je darmen. Bewerkte en/of suikerrijke voeding zorgt ervoor dat je darmflora uit balans raakt en dat kan weer leiden tot spijsverteringsproblemen.

 

STAP 4.
Beweeg voldoende.

Doordat je gaat bewegen stimuleer je de darmbeweging en een goede darmbeweging helpt bij het opnemen van voedingsstoffen. Wij vinden dat een uur matig intensieve beweging per dag (bijvoorbeeld stevig door wandelen of fietsen, yoga of pilates) al heel erg kan helpen. Het is misschien niet veel als je de rest van de dag vooral zit, maar het is beter dan niets!

 

STAP 5.
Kauw je voedsel goed.

Goed kauwen legt de basis voor de vertering van je voedsel. Het maakt de voeding al kleiner en het mengt het goed met het speeksel. Dat zorgt ervoor dat het makkelijker wordt voor je lichaam om voedingsstoffen op te nemen.

 

STAP 6.
Eet voldoende prebiotica.

Deze voedingsmiddelen voeden de goede bacteriën in je darmen. Dit zijn de meest natuurlijke voedingsmiddelen. Alles wat bewerkt is, valt niet meer onder prebiotica. Voorbeelden van prebiotica zijn knoflook, ui, banaan, haver, volkoren granen, asperges, linzen en noten.

 

STAP 7.
Gebruik eventueel probiotica.

In principe kan je darmflora goed herstellen als je genoeg prebiotica gebruikt oftewel als je veel onbewerkt eet en veel groentes. Maar soms duurt het lang voordat het weer in balans is. Dan kan een goede probiotica helpen om het probleem op te lossen. Dit zou dan alleen tijdelijk nodig moeten zijn.

pre- en probiotica darmen

STAP 8.
Eet regelmatig en op vaste tijden.

Een regelmatig eetpatroon kan ervoor zorgen dat je darmen hun ritme aanpassen waardoor ze beter functioneren. Het is belangrijk dat je niet te vaak eet op een dag, maar kijk even wat handig en haalbaar is voor jouw lichaam. Orthomoleculair wordt vaak geadviseerd om maximaal 3 eetmomenten op een dag te hebben. Wij vinden persoonlijk dat 4 ook prima is, maar meer dan dat zouden wij niet aanbevelen. Te veel snacken tussendoor is een grotere belasting voor je lichaam.

 

STAP 9.
Verminder je stress.

Stress kan er voor zorgen dat je darmen trager of juist sneller gaan bewegen, dat ze gevoeliger worden (pijnlijker of meer intoleranties), je darmflora kan veranderen, de slijmlaag oftewel beschermlaag van je darmen kan anders worden van samenstelling en je kunt meer ontstekingen krijgen. Dat heeft natuurlijk allemaal invloed op de opname van de voedingsstoffen.

 

STAP 10.
Luister naar wat je lichaam aangeeft.

Buikpijn, een opgeblazen gevoel, maagzuur, winderigheid, boeren, krampen en andere ongemakkelijkheden kunnen er op wijzen dat je bepaalde voeding niet goed kunt verteren. Je kunt dus voedingsintoleranties hebben bijvoorbeeld.

 

STAP 11.
Zorg dat je darmen soepel genoeg kunnen bewegen.

Het soepel bewegen van je darmen heeft invloed op de opneembaarheid van voedingsstoffen doordat verschillende processen beter zullen verlopen.

Debbie van der Heijden Fysiotherapeut

Zo zorgt de soepelheid van je darmen ervoor dat:

=> Voedsel en spijsverteringssappen beter mengen.

In de spijsverteringssappen zitten enzymen die ervoor zorgen dat je voedsel afgebroken wordt tot zo klein mogelijke stukjes. Het is belangrijk dat dat goed gemengd wordt zodat het voedsel beter afgebroken wordt.

=> Verder afbreken van je voedsel.

De beweeglijkheid van je darmen zorgt er ook voor dat je voedsel al in kleinere stukjes gebroken wordt voordat het in aanraking komt met de verteringssappen. Op die manier komt zoveel mogelijk van je voedsel in aanraking met de enzymen om het verder af te breken.

=> Bevordering van opnameprocessen.

Hier kunnen we je ‘vermoeien’ met ingewikkelde termen, maar het is vooral belangrijk om te weten dat de voortdurende bewegingen van je darmen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk verschillende stukjes van het verteerde voedsel langs de darmwand ‘schuren’ zodat ze kunnen worden geabsorbeerd.

=> Voorkomen van overmatige fermentatie.

Fermentatie is eigenlijk een soort van gecontroleerd laten rotten van voedsel. Als dat proces in je darmen te lang duurt kan het zorgen voor gasvorming. Het kan zorgen voor een heleboel ongemak en verminderde opneembaarheid van voedingsstoffen. Het lichaam voorkomt deze overmatige fermentatie door het laten passeren van onverteerbare resten. Oftewel door het regelmatig naar het toilet gaan.
Op die manier is een goede beweeglijkheid belangrijk voor het verwijderen van onverteerde resten en andere afvalstoffen uit je lichaam. Op die manier wordt de opname van voedingsstoffen niet verstoort.

Oftewel een goede beweeglijkheid van je darmen is van groot belang voor het bevorderen van je spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. Problemen met die beweeglijkheid, zoals het traag passeren van voedsel (obstipatie of te weinig naar het toilet gaan) of overactieve darmen (te vaak naar het toilet gaan), kunnen de opname dus negatief beïnvloeden.

Natuurlijk helpen de eerste 10 stappen uit dit artikel om je stoelgang te normaliseren, maar er is nog iets wat je kunt doen:

fysiotherapie bij vruchtbaarheidsproblemen

Het soepel masseren van je buik.

Je buik kan stug zijn in zijn beweeglijkheid door verklevingen. Dat hoeft niet ernstigs of groots te zijn (liever niet zelfs), maar kan er wel voor zorgen dat je darmen vast zitten op plekken waar dat niet de bedoeling is. Het zorgt ervoor dat de beweging van je darmen niet kan plaats vinden zoals het bedoeld is en dus wordt de opname van voedingsstoffen beperkt.
Die verklevingen kun je soepel masseren. Ze verdwijnen niet, maar worden wel een heel stuk elastischer en dus komt er ruimte voor je darmen om te bewegen.

Wat er vervolgens gebeurd is dat je:

  • Meer energie krijgt en minder prikkelbaar bent omdat je meer voedingsstoffen tot je beschikking hebt.
  • Geen pijnlijke buik meer hebt. Je kunt de rand van je broek beter verdragen, de kat kan op je buik liggen, de arm van je partner kan op je buik liggen of een kind kan tegen je buik aan leunen, bijvoorbeeld.
  • Regelmatig naar het toilet kan, meestal elke dag, zonder dat je last hebt van een te harde, zachte of wisselende stoelgang.
  • Geen opgeblazen gevoel of winderigheid meer hebt.

Lijkt dat je fijn?

Wil je meer informatie over deze stappen of wil je meer informatie over het soepel masseren van je buik?

Neem dan gerust contact met ons op via het onderstaande formulier. We kijken graag even met je mee en geven je verder advies.

Wil je meer informatie over de soepelheid van je darmen? Vul dan onderstaand formulier in.

2 + 2 =

Ontvang Tips in je mailbox

Over ons

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Vaak is het zo dat deze problemen ontstaan door verklevingen, littekenweefsel en/of bewegingsbeperkingen van gewrichten. Ook hormonale onbalans kan een grote rol spelen.
Wij maken gebruik van onder andere diepe massages om jouw problemen om te lossen.

Volg mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin