06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl
Home » Vruchtbaarheid » Als zwanger worden niet lukt
ik wil zwanger worden verdriet

Als zwanger worden niet lukt

door | 31 jul, 2018 | Vruchtbaarheid

Fysiotherapie en vruchtbaarheid.

Wil je graag een kindje? Ben je het al een tijdje aan het proberen, maar het is nog niet gelukt? Het kan zijn dat het niet lukt om zwanger te worden, maar het kan ook zijn dat het niet lukt om zwanger te blijven. Je wil graag zelf ook invloed hebben op de kansen om zwanger te worden, een ziekenhuis traject voorkomen of niet alleen maar afhankelijk zijn van een traject in het ziekenhuis. Wij hebben een nieuwe therapievorm in huis, Mercier therapie, die je kan helpen om je lichaam klaar te maken voor een zwangerschap. Erg trots zijn wij op het feit dat wij de eerste fysiotherapeuten in Nederland zijn die deze techniek kunnen inzetten bij problemen met vruchtbaarheid. In dit blog leggen we je graag uit wat we gedaan hebben en wat we kunnen doen om jou te helpen bij je vruchtbaarheidsproblemen.

vruchtbaarheidsproblemen
Debbie en Richard vruchtbaarheid

Cursus in Denemarken

Eind juni hebben wij cursus gehad in Denemarken. Het was fantastisch! We hebben veel geleerd en gedaan, maar tegelijkertijd zijn we ons bewust geworden dat we waarschijnlijk nooit klaar zijn met leren over vruchtbaarheid. Het is ontzettend interessant en onze honger naar informatie is nauwelijks te stillen. Maar laten we eerst terug gaan naar de cursus van afgelopen week, want we willen je graag vertellen wat we geleerd hebben.

De eerste dag van de cursus waren wij een beetje zenuwachtig. Het is toch een vrij nieuw onderwerp voor ons en omdat de cursus werd gegeven door een Amerikaanse vrouw, Jennifer Merciér, vonden we het erg lastig om te bepalen wat ons te wachten stond. De Amerikaanse cultuur is toch een hele andere dan de Nederlandse. Uiteindelijk bleken die zenuwen nergens voor nodig. We waren met 9 therapeuten uit verschillende landen; Denemarken, Noorwegen, Zweden, Groot Brittannië, België en wij vertegenwoordigden dus Nederland. We denken dat iedereen in het begin wel een beetje gespannen was, maar Jennifer maakte de sfeer heel ontspannen. Zodra we de cursusruimte binnen stapten, waren de zenuwen dan ook als sneeuw voor de zon verdwenen.

De 3 cursusdagen waren erg intensief en vol met informatie over het lichaam en de cyclus van de vrouw, de hormonen die daarbij horen en natuurlijk alle technieken die we kunnen gebruiken. Met trots kunnen wij zeggen dat we geslaagd zijn! Nu zijn wij de eerste fysiotherapeuten in Nederland die gebruik maken van deze techniek voor het bevorderen van de vruchtbaarheid.

Merciér methode.

De methode die wij gaan gebruiken heet de Merciér methode. Kort samengevat: het is een diepe orgaan manipulatie/massage waarbij de baarmoeder en eierstokken van de vrouw beweeglijker worden gemaakt en de bloeddoorstroming wordt verbeterd.
Om uit te leggen hoe de Merciér methode werkt, zullen we eerst wat informatie geven over de baarmoeder en hoe deze vast zit in de buik. Daarna zullen we informatie geven over wat we doen en voor wie deze techniek geschikt is.

De anatomie

De baarmoeder ligt, samen met de blaas en de endeldarm, diep in het bekken en is daar nauw verbonden met beiden Ook zit de baarmoeder met banden vast aan het heiligbeen en aan het schaambeen. Daarnaast zit het ook met het Broad ligament vast. Dit is een stevig bindweefsel dat rondom de baarmoeder zit. Het hecht vast aan de binnenkant van het bekken en het verbindt dus de baarmoeder met het bekken. Dit stevige bindweefsel ligt ook over de blaas heen en tegen de endeldarm aan. Daarmee verbindt het dus ook de baarmoeder met de blaas en de endeldarm. De baarmoeder en de eileiders bevatten spiervezels waarmee het follikel (dat bevrucht kan worden) vanuit de eileiders naar de baarmoeder getransporteerd kan worden. Als het bindweefsel en de banden stug zijn, zorgen zij ervoor dat de baarmoeder en de eierstokken niet goed kunnen bewegen. Daardoor kunnen zij hun functie niet optimaal uitvoeren.

anatomie baarmoeder
anatomie eilleider

Hoe lossen wij vruchtbaarheidsproblemen op?

We beginnen met een uitgebreide intake. We willen zo veel mogelijk informatie verzamelen over je huidige traject tot nu toe. Het liefst inclusief hormoonwaardes, voor zover bekend. Als je al gestart bent met een traject in het ziekenhuis, willen we ook weten wat daar tot nu toe gedaan is. Ook willen we graag weten welk soort behandelingen, vaak binnen de alternatieve therapie of met zelfhulpboeken, je al geprobeerd hebt. Verder willen we graag een duidelijk beeld van je cyclus. Als je deze nog niet hebt, is dat niet erg, dan gaan we er samen aandacht aan besteden. Tijdens de intake gaan we ook de bewegingen van je bekken en organen bekijken. Uiteindelijk gaan we alles wat we onderzocht hebben met je bespreken en kunnen we je uitleggen wat we voor je kunnen doen. Hieruit kun je dan bepalen of je je daar goed bij voelt.

Het Merciér therapie traject bestaat uit een programma van 7 weken, elke week een uur.

Tijdens de behandelingen maken we de baarmoeder en de eileiders soepeler met behulp van bindweefseltechnieken op de buik, technieken om het heiligbeen soepeler te maken (want deze zit vast aan de baarmoeder), technieken om de onderrug soepeler te maken (want deze heeft direct invloed op het heiligbeen) en we geven je een oefenprogramma mee om de soepelheid die we hebben gemaakt te onderhouden.

De eerste keren kan de behandeling een beetje oncomfortabel zijn, maar na een paar behandelingen zal dit beter worden omdat alles soepeler wordt. Direct na de behandeling kan het gedurende enkele dagen wat beurs aanvoelen in de buik en bekkenregio. Dit komt omdat het vastzittende weefsel losgemaakt is en het lichaam weer moet herstellen. Dit is ook de reden waarom we adviseren om de behandeling niet vaker dan 1x of maximaal 2x per week uit te voeren.

Wat zijn de resultaten?

Na elke behandeling is er een verbetering van de beweeglijkheid en doorbloeding van de baarmoeder, eierstokken, bekken, benen en rug. Na 6 weken is er een optimaal resultaat en het is daarom belangrijk om het hele programma af te maken zonder onderbrekingen. Er komt steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar manuele technieken (fysiotherapie) bij vruchtbaarheidsproblemen. De resultaten van de onderzoeken zijn allemaal zeer positief. Het onderzoek wat Jennifer Mercier gedaan heeft toont aan dat 83% van de vrouwen die deze behandeling hebben ondergaan binnen een jaar zwanger was. Hierbij ging het om allerlei verschillende vrouwen, in de leeftijd van 28 tot 42 jaar, met vruchtbaarheidsproblemen (ook vrouwen die ovulatie inductie, IUI en IVF ondergingen). Van de 48 vrouwen die besproken werden in het onderzoek raakten 40 vrouwen zwanger, waarvan 18 in de eerste 6 maanden na de behandelingen en 22 vrouwen binnen 12 maanden na de behandelingen. Wil je een kopie ontvangen van dit onderzoek, mail ons dan. Er is helaas nog geen link op internet beschikbaar.

wetenschap vruchtbaarheid

Voor wie zijn deze behandelingen geschikt?

Kort gezegd, voor ieder stel dat een kindje wil. Wij richten ons vooral op vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen en meestal al een tijdje bezig zijn met zwanger worden. Maar je kunt bij ons al terecht als je net begonnen bent met het proberen om zwanger te worden.

Voor vrouwen…
… die hun lichaam gezond willen maken voor een zwangerschap
… die een ziekenhuis traject voor vruchtbaarheid willen voorkomen
… die meer kans van slagen willen als ze al in een ziekenhuistraject zitten/ die het traject willen ondersteunen.
… die een kindje willen, maar een diagnose hebben gekregen in het ziekenhuis. Voorbeelden hiervan zijn PCOS, endometriose, geblokkeerde eileiders of onverklaarbaar verminderd vruchtbaar
… die al een kindje hebben gekregen, maar een tweede kindje wil maar niet lukken
… die al meerdere miskramen gehad
… die een tweede kindje willen, wat maar niet wil lukken. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen na een keizersnede tijdens de bevalling van het eerste kindje.
… die een buikoperatie hebben gehad en bij wie zwanger worden niet wil lukken
… die pijn hebben vanwege endometriose en de pijn kwijt willen zijn
… die menstruatiepijn hebben en daar vanaf willen komen

Ontvang Tips in je mailbox

Over ons

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Vaak is het zo dat deze problemen ontstaan door verklevingen, littekenweefsel en/of bewegingsbeperkingen van gewrichten. Ook hormonale onbalans kan een grote rol spelen.
Wij maken gebruik van onder andere diepe massages om jouw problemen om te lossen.

Volg mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin