06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl
Home » Vruchtbaarheid » De impact van alcohol op je vruchtbaarheid (man & vrouw) en het risico op miskramen.
alcohol en vruchtbaarheid man en vrouw

De impact van alcohol op je vruchtbaarheid (man & vrouw) en het risico op miskramen.

door | 16 feb, 2021 | Vruchtbaarheid

Er is al heel veel geschreven en gezegd over het gebruik van alcohol (in meer en mindere mate) en de impact die het heeft op je vruchtbaarheid. Is het nou wel of niet oké om 1 of 2 glazen bier of andere alcoholische dranken te nuttigen? In dit blog willen we je daar onze mening over geven, ondersteunt met wetenschappelijke artikelen.

We gaan het hebben over impact op de vruchtbaarheid voor de vrouw en de man en of het ook een rol speelt bij herhaalde miskramen. 

Enkele feiten over alcohol.

1. Alcohol wordt over de hele wereld veel gebruikt.

Wereldwijd drinkt gemiddeld 43% van alle volwassenen wel eens alcohol. Het varieert een beetje tussen de 9,8% in Azië tot 88,2% in west-europa.

Oftewel in Nederland drinken we veel en beschouwen we het als iets heel normaal. Je bent hier een vreemde eend in de bijt als je nooit drinkt. (1)

2. Het is een giftige ‘drug’ dat een sterke uitwerking heeft op je psyche.

Het heeft dus invloed op je gedrag en hoe je dingen ervaart/beleeft. (2)

alcohol en vruchtbaarheid man en vrouw

3) De WHO stelt dat er 3 miljoen doden per jaar vallen door het overmatig gebruik van alcohol.

Dat zijn veel mensen per dag… (3)

4) Alcohol consumptie verhoogt de productie van ROS.

ROS staat voor reactive oxygen species en in het Nederlands noemen we het reactieve zuurstofverbindingen. Er hoort een uitgebreide uitleg bij over hoe dat het precies werkt en wat het precies doet, maar het komt er uiteindelijk op neer dat het slecht is voor je lichaam.
– Het zorgt voor ontstekingen
– Geeft schade aan de eiwitten en vetten van je cellen
– Het beschadigt het DNA van de cel
– Zorgt ervoor dat cellen dood gaan en daardoor afgebroken worden.

Aangezien een eicel en een zaadcel ook gewoon cellen zijn, kunnen ook zij beschadigd raken door die reactieve zuurstofverbindingen (ROS). (4)

5) Het drinken van alcohol wordt in verband gebracht met de volgende problemen bij zwanger worden:

– miskramen of vroeggeboortes
– verminderde ovariele reserves
– onbalans in hormoonproductie
– vermindere zaadkwaliteit
– kleinere kansen op succes bij IVF.

Dit alles zorgt er natuurlijk voor dat er meer zwangerschappen slecht eindigen en dat er vruchtbaarheidsproblemen ontstaan of blijven bestaan. (2)

6) Overmatig alcohol gebruik zorgt daarnaast voor:

een verhoging van de bloeddruk, dementie, hart- en vaatziekten, angst(stoornissen), leveraandoeningen, depressies, bloedingen in je spijsverteringssteldel, kanker, relatieproblemen en werkeloosheid. (2)

Genoeg over de globale feiten. Laten we eens dieper duiken in de specifieke effecten op de vruchtbaarheid voor de man en de vrouw.

bier vruchtbaarheid

Alcohol en verminderde vruchtbaarheid bij mannen:

1) Alcoholgebruik heeft bij mannen invloed op de hormoonproductie, meer specifiek op de balans tussen de geslachtshormonen.

Het heeft dus invloed op de productie van de zaadcellen. (5)

2) Elk beetje alcohol dat je drinkt heeft schadelijke effecten voor het volume van het semen, maar voor de vorm en grootte van de zaadcel.

Het heeft een negatieve impact op de mannelijke vruchtbaarheid. (5)

3) Door de vorming van ROS (reactieve zuurstofverbindingen) zorgt het gebruik van alcohol ervoor dat er schade toegebracht kan worden aan de testikels en de bijbal.

Oftewel de cellen die sperma produceren raken beschadigd. Hierdoor kan een zaadcel, en dus ook zijn DNA, zich niet goed ontwikkelen. Herhaalde miskramen zijn daar weer een gevolg van. (5)

4) Het gebruik van alcohol kan impotentie veroorzaken. (5)

5) Als je alcohol drinkt, moet je lichaam het alcohol in je lichaam ook weer afbreken. Dat gebeurt in je lever.

Maar je lever heeft heel veel antioxidanten, vitamines en mineralen nodig om dat op een goede manier voor elkaar te krijgen.

De antioxidanten, vitamines en mineralen stoffen die je binnen krijgt door gezond te eten worden dus voornamelijk ingezet om de schadelijke effecten van het drinken van alcohol ongedaan te maken. Ze kunnen daardoor niet meer ingezet worden voor de productie van kwalitatief goed sperma, voor de balans tussen oestrogeen en progesteron en de aanmaak van het genetisch materiaal.

 

Alcohol en verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen:

 

De menstruatiecyclus bestaat uit verschillende stappen: organen produceren hormonen, vervolgens worden de eierstokken gestimuleerd om eicellen te produceren en af te geven en de baarmoeder wordt voorbereid op een zwangerschap.  Door het drinken van alcohol worden al deze processen beinvloed.

Als gevolg hiervan  kan de menstruatie uit blijven, een ovulatie uitblijven, geen goede luteale fase plaats vinden (meestal te kort) en is er een abnormale ontwikkeling van het baarmoederslijmvlies.

Daarnaast verhoogt alcohol ook het risico op een miskraam en een verminderde groei en ontwikkeling van de foetus.

alcohol vruchtbaarheid vrouw

Wat doet alcohol dan precies:

1) Het verstoort de productie van hormonen door de eierstokken en bijnieren en het omzetten van geslachtshormonen in andere hormonen door de lever.

Dat zorgt voor problemen met de ovulatie.
Dit komt onder andere omdat je lever alle vitamines en mineralen uit je lijf inzet om de schadelijke effecten van alcohol ongedaan te maken. Het kan die vitamines en mineralen niet meer gebruiken voor de productie van je geslachtshormonen. (6)

2) Het drinken van alcohol zorgt voor een verminderde ovariele reserve (er zijn dus minder eicellen over) en het vermindert de eicelkwaliteit.

Al met al vermindert het dus de kans om zwanger te worden. (7)

3) Het drinken van 2 glazen alcohol per week verhoogt het risico op een miskraam in het 1e trimester met 66%. (8)

4) De kans op een mislukte IVF poging verdubbelt door het drinken van alcohol.

Dus als je gemiddeld genomen 3-5 IVF rondes nodig hebt om zwanger te worden, zullen dat er met alcohol 6-10 worden…(9)

 

 

Wat zijn de gevolgen voor een foetus als je alcohol drinkt tijdens je zwangerschap?

Eerder heb je al kunnen lezen dat het drinken van alcohol ook invloed heeft op het genetisch materiaal van de zaadcel en de eicel. Dat betekent dat het ook direct invloed heeft op de gezondheid van het embryo/ de foetus.

Beschadigde eicellen en zaadcellen zorgen voor verminderde vruchtbaarheid, een grotere kans op miskramen en een kleinere kans om een gezonde baby mee naar huis te nemen.

De volgende problemen kunnen ontstaan wanneer een foetus wordt blootgesteld aan alcohol:
Fysieke afwijkingen, zowel in botten, organen, gewrichten als gezicht, een vertraagde ontwikkeling, angsten, depressie, hyperactiviteit (ADHD), problemen met horen, spraak, zicht en agressie of aangeboren hartafwijkingen.

Er bestaat een serieus risico op het ontstaan van het foetaal-alcoholsyndroom. Dit is een hersenaandoening die ontstaat door het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap.

Alcohol heeft niet alleen impact op het ontwikkeling van de hersenen van de foetus, maar ook op de ontwikkeling van de geslachtsorganen. Het kan er dus voor zorgen dat je baby problemen heeft met vruchtbaarheid als hij volwassen is wanneer je gedronken hebt tijdens je zwangerschap.

Als alcohol een dergelijk effect heeft op een foetus, dan kan het toch eigenlijk ook niet anders dan dat alcohol ook invloed heeft op de eicel en zaadcel (daar waar het allemaal begint)? (10)(11)(12)(13)

Conclusie: Hoeveel glazen alcohol kun je per week drinken?

Het allerbeste is natuurlijk om geen alcohol te drinken. Dat is dan ook ons advies:

In ieder geval 90-120 dagen voordat je probeert zwanger te worden geen alcohol drinken.

Vooral als je al 2 jaar of langer probeert zwanger te worden of als je herhaalde miskramen hebt gehad kan het slim zijn om aan totaal onthouding te doen. Gewoon omdat het bewezen is dat het invloed kan hebben op de kwaliteit van de eicellen en op de kwaliteit van het sperma en je zo je kansen kunt beinvloeden.

 

conclusie wel of niet drinken

Realiseer je dat alcohol ook gebruikt kan worden als rattengif en dat het menselijke hersencellen kan vernietigen (zeker wanneer deze nog niet volledig ontwikkelt zijn)… En als je dat weet, hoe veilig is alcohol dan voor een eicel, een zaadcel of een ontwikkelend embryo?

Zaadcellen en eicellen hebben 3-4 maanden nodig om te rijpen. Als je gedurende die periode geen alcohol drinkt, dan zullen de nieuwe cellen beter ontwikkelt zijn en zal de kwaliteit waarschijnlijk ook beter zijn.

Gelukkig kunnen de schadelijke effecten van alcohol op de eicel en zaadcel  wel terug worden gedraaid. Je hoeft er “alleen maar” de alcohol voor te laten staan. (14) (15) (16) (17)

 

Maar anderen drinken gewoon alcohol en worden wel zwanger, hoe zit dat dan?

Natuurlijk zijn er altijd mensen die wel zwanger worden terwijl dat ze alcohol drinken. Je kunt natuurlijk ook nooit met 100% zekerheid zeggen dat het drinken van alcohol de reden is dat het niet lukt om zwanger te worden. Vaak hangt het samen met meerdere factoren. Zoals leeftijd, andere hormoonverstorende factoren, genetische factoren, leefstijl, verklevingen etc.

De ene persoon heeft genetisch meer geluk dan de ander en kan er daardoor een slechtere leefstijl op na houden dan een ander. Helaas is dat gewoon zo. Daar kun je verder weinig aan doen (behalve gezond leven).

Daarnaast is het natuurlijk ook maar de vraag hoe gezond een kindje uiteindelijk is als iemand veel gedronken heeft voordat er een bevruchting plaats vond.

Maar los van het feit dat je dat niet weet, is het enige wat je kunt doen zelf een zo goed mogelijke leefstijl nastreven zodat je jezelf (of je partner) hierin niets kunt verwijten.

 

Is het voldoende als 1 van de twee geen alcohol meer drinkt?

Nee, wij vinden van niet.

De reden daarvoor is dat zwanger worden een team sport is. Zowel de vrouw en als de man hebben 50% in te brengen voor een goede zwangerschap. Het is bewezen dat miskramen en tegenvallende uitkomsten tijdens de zwangerschap in 50% van de gevallen voor de rekening van de man komen.

Juist daarom is het zo belangrijk om SAMEN aan de slag te gaan met de vruchtbaarheid. (18)

 

We hopen dat deze informatie je helpt in het maken van jouw keuze.

Ontvang Tips in je mailbox

Over ons

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Vaak is het zo dat deze problemen ontstaan door verklevingen, littekenweefsel en/of bewegingsbeperkingen van gewrichten. Ook hormonale onbalans kan een grote rol spelen.
Wij maken gebruik van onder andere diepe massages om jouw problemen om te lossen.

Volg mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin