06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl
Home » Vruchtbaarheid » Drie factoren die (ook) belangrijk zijn als het gaat om vruchtbaarheid
Hoop vruchtbaarheid

Drie factoren die (ook) belangrijk zijn als het gaat om vruchtbaarheid

door | 1 mrt, 2021 | Vruchtbaarheid

Drie dingen die (ook) belangrijk zijn als het gaat om vruchtbaarheid

Vruchtbaarheid hangt af van factoren.

Heel vaak horen wij van koppels dat ze na een jaar proberen naar het ziekenhuis zijn gegaan. Dat er daar gekeken is naar de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap. Soms komt er een oorzaak aan het licht (bijv endometriose, PCOS of een slechte zaadkwaliteit), maar vaker blijft het onverklaarbaar.

Wat betreft behandeling zit er maar een klein verschil in. Als het te verklaren valt dan wordt er vaak direct een behandeling gestart.

Als het onverklaarbaar is word je terug naar huis gestuurd met het antwoord dat je nog maar een half of soms zelfs een heel jaar zelf moet proberen. Wanneer het daarna nog niet gelukt is, mag je terug komen voor een behandeling.

Maar als alles goed zou zijn, dan zou er toch een baby moeten zijn in 1,5 of 2 jaar proberen? Je zou toch zeggen dat als er niets aan de hand is volgens medische begrippen dat het dan gewoon moet lukken… waarom lukt het dan niet?

 

Er zijn 3 overkoepelende redenen waarom zwanger worden moeilijk is:

1) Het heeft te maken met factoren.

Verminderde vruchtbaarheid, met name als het onverklaarbaar is, hangt nooit af van 1 factor. Het zijn altijd meerdere factoren bij elkaar. En hoe meer factoren er meespelen, hoe moeilijker het wordt om zwanger te worden.

Oftewel: het kan heel belangrijk zijn om te gaan kijken naar de verschillende factoren die invloed kunnen hebben op je vruchtbaarheid.

Meestal pak je ook wel allerlei verschillende oorzaken aan. Je kunt goed eten, goed bewegen, alle mogelijke informatie opzoeken, je stress proberen te beperken, etc.. Je kunt eigenlijk allerlei verschillende dingen doen om zwanger te worden.

Maar wat er heel vaak gebeurt, is dat mensen 1 ding een tijdje proberen en dan tot de conclusie komen dat het niet werkt. Vervolgens wordt het ene ding in de prullenbak gegooid en wordt er een nieuw project opgestart. Maar wat als de combinatie de oplossing is?

We hoorden op een gegeven moment de vergelijking met een bakstenen muur. Je kunt stenen er 1 voor 1 af halen (en eventueel weer terug leggen), maar soms is een bulldozer veel effectiever.

Punt is alleen… om die bulldozer goed te kunnen besturen is het handig als je weet hoe dat moet. Als er dus iemand met je mee kijkt en je kan zeggen welke knopjes je in moet drukken en hoe je moet sturen. Iemand die je eventueel ook aanwijzingen kan geven als het mis gaat omdat ze aan de zijlijn met je meekijkt.

En er zijn natuurlijk altijd factoren waar je niets aan kunt doen of factoren die je combineert en dat het toch niet lukt. Waarna je misschien moet kiezen voor andere opties, zoals een donor, etc.

Maar als je nog niet gecombineerd hebt, dan is dat absoluut iets wat je zou kunnen proberen.

Wij denken daarnaast dat het erg moeilijk is om álle factoren te tackelen, maar dat is in onze ogen ook niet nodig. Hoe meer factoren je aan kunt pakken, hoe optimaler je vruchtbaarheid zal zijn. Zelfs als je ze niet allemaal aan kunt pakken.

2) Het heeft ook te maken met hoop.

Als je geen hoop meer hebt dat het gaat lukken, dan geef je op. Als je opgeeft dan ga je minder proberen en dan is de kans dat het gaat lukken ook kleiner.

Soms is het opgeven je eigen keuze, bijvoorbeeld als je al hele trajecten hebt doorlopen en moe bent. En soms gebeurt dat omdat je moet, bijvoorbeeld omdat je uitbehandeld bent. Dat is natuurlijk altijd zuur.

Wij zeggen altijd ‘zonder hoop geen leven’.

In die zin geloven wij dus ook dat het onmogelijk is om er niet mee bezig te zijn. Dat het dus niet nodig is om ‘het los te laten’.

Máár soms heb je een mooi plaatje in je hoofd gemaakt over de manier je zwanger zou willen worden en dan is het ontzettend verdrietig dat het op die manier niet lukt. Misschien helpt het dan wel om afscheid te nemen van dat plaatje, om dat stukje wel los te laten. Al beseffen wij ons heel goed dat we dat makkelijker zo op kunnen schrijven dan dat het is om dat daadwerkelijk te doen.

Hoop vruchtbaarheid

3) Het heeft te maken met het feit dat zwanger worden een teamsport is.

Je hebt een eicel en een zaadcel nodig om zwanger te kunnen worden. En ze moeten het liefst allebei van goede kwaliteit zijn. Wist je dat 50% van de miskramen door de man komen?

Weet je wat het is… als het over vruchtbaarheid gaat, dan gaat alles over de vrouw. In het ziekenhuis tenminste. De man moet een keer wat sperma inleveren en als dat goed is voor de begrippen van het ziekenhuis dan zit hij er daarna alleen maar naast om, bij wijze van spreken, een handje vast te houden.

En natuurlijk is het zo dat de vrouw vooral de behandelingen kan ondergaan omdat er nou eenmaal niet super veel mogelijkheden zijn voor de man. En om die reden moet het ook vooral over de vrouw gaan, maar het hele traject heeft ook impact en invloed op de man. En fysiek kan de man ook aan de slag om van een goede uitslag een perfecte uitslag te maken.

Wij hebben samen wel eens huilend aan de eettafel gezeten omdat het allemaal niet ging zoals we hoopten. We hebben ook samen hulp gezocht toen we even niet meer wisten hoe we een beslissing konden maken tussen wel of niet pauzeren omdat onze meningen te ver uit elkaar lagen. Uiteindelijk heeft ons dat sterker gemaakt. Juist omdat we het samen deden.

We hebben ook samen geprobeerd om onze voeding aan te passen, maar zonder de juiste begeleiding of de juiste kennis was dat natuurlijk gedoemd om te mislukken. Máár we faalden daarbij samen. Dat maakte het draaglijker.

Je kunt elkaar dus ondersteunen in het maken van leefstijl aanpassingen, in het ondergaan van behandelingen. Luister naar elkaar, overleg met elkaar en bespreek de voor- en nadelen.

Ga ook SAMEN aan de slag met het maken van aanpassingen.

De eicel en de zaadcel kunnen elkaar helpen. Als de een even wat minder energie heeft, dan kan de ander het ondersteunen. Het kan ervoor zorgen dat ze samen sterk genoeg zijn en energie genoeg hebben om een bevruchting plaats te laten vinden en te groeien.

Dus hoe beter de man is, hoe minder hard de eicel moet werken en andersom.

Daarom is het slim om er allebei voor te zorgen dat zowel de eicel als de zaadcel in een optimale conditie is.

Ontvang Tips in je mailbox

Over ons

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Vaak is het zo dat deze problemen ontstaan door verklevingen, littekenweefsel en/of bewegingsbeperkingen van gewrichten. Ook hormonale onbalans kan een grote rol spelen.
Wij maken gebruik van onder andere diepe massages om jouw problemen om te lossen.

Volg mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin