Heeft een gespannen buik invloed op je vruchtbaarheid?
Heb je last van spanning in je buik?
Heb je altijd buikpijn of kun je geen druk verdragen op je buik? Het heeft maar heel zelden te maken met stress, ondanks dat dat wel vaak gezegd wordt als artsen er geen verklaring voor hebben. Veel vaker komt het door verklevingen. Hier leg ik je uit hoe het zit met een gespannen buik en vruchtbaarheid. Waarom heeft een gespannen buik invloed op je vruchtbaarheid en nog belangrijker: wat je er aan kunt doen.
Hoe herken je een gespannen buik?
Niet alle kenmerken hoeven aanwezig te zijn, maar herken je 1 of meer kenmerken dan heb je misschien te maken met een gespannen buik.
Kenmerken van een gespannen buik:
– Het voelt onprettig, vaak een zeurend gevoel.
– Een opgeblazen gevoel.
– Je kunt geen druk op je buik verdragen. Bijvoorbeeld de druk van je broekrand, een arm die over je buik gelegd wordt of als iemand tegen je buik duwt.
– Misselijkheid.
– Je kunt (regelmatig) last hebben van maagpijn of maagzuur.
– Darmklachten, zoals obstipatie, diarree, winderigheid en krampen.
– Diep ademhalen gaat wat moeilijker (door de hoeveelheid druk vanuit je buik).
– Eten kan ook wat moeizamer verlopen (minder eetlust of omdat het gewoon niet lekker valt).
– Rug- en/of bekkenklachten kunnen ontstaan uit buikklachten.
– Zelfs onverklaarbare, niet ernstige, hartkloppingen kunnen soms gelinkt worden aan een gespannen buik.
Een gespannen buik is absoluut niet altijd een gevolg van stress!
Als een (huis)arts geen oorzaak kan vinden voor je buikklachten wordt er snel gewezen naar stress of een moeilijk verleden. In sommige gevallen wordt er dan zelfs gesproken over een prikkelbaar darmsyndroom.
Wij zijn van mening dat wanneer er niet direct een oorzaak gevonden kan worden, het niet betekent dat er automatisch een psychische oorzaak is. Er zijn namelijk ook onzichtbare oorzaken, zoals verklevingen in je buik.
Niet zichtbaar, maar wel een groot probleem. Een probleem voor je buik, je stoelgang, soms zelfs voor het functioneren in je dagelijkse leven, een pijnlijke menstruatie of een probleem voor je vruchtbaarheid.
Wat zijn dan wel de oorzaken van een gespannen buik?
Eerst bespreken we de wat meer bekende oorzaken. Verklevingen zijn helaas (nog) wat minder bekend, dus die verdienen wat meer uitleg en zullen we later bespreken.
– Verkeerde voeding.
Buikklachten kunnen ontstaan door het eten van bonen, uien, prei, linzen, peulvruchten, koolsoorten, gefrituurde voeding, pikant eten, soja, suiker, zoetstoffen en kauwgom. Ook het drinken van frisdrank en alcohol heeft dat effect.
– Intolerantie voor bepaalde voeding.
Bij een intolerantie heb je moeite met het verteren van deze voeding. Daardoor gaan er onverteerde etensresten naar je dikke darm. Om deze voedingsresten alsnog te verteren moeten je darmbacteriën heel hard aan de slag, maar eigenlijk zouden deze darmbacteriën dat niet hoeven doen. Daarom levert het vaak veel gassen en andere darmproblemen op. Dit is herkenbaar aan een opgeblazen buik, winderigheid, obstipatie, diarree of wisselende stoelgang.
Daarnaast ontstaan er bij een intolerantie allemaal mini-ontstekingen in je darmen en door deze ontstekingen ontstaan er weer verklevingen in je buik. Die kunnen dus problemen opleveren.
– Te veel, te snel of te vaak eten.
Bijna iedereen kent wel het gevoel van een veel te volle buik als je in een restaurant bent gaan eten waar het eten net iets té lekker was en je bord net iets te vol lag.
Te vaak eten geeft hetzelfde effect op je buik (zonder dat je er misschien last van hebt).
Als je te snel eet dan is de kans groter dat je meer lucht ‘op eet’ samen met je voeding. Daarnaast is de kans groot dat niet goed genoeg kauwt. Lucht in je buik kan krampen geven en goed kauwen is ontzettend belangrijk voor de vertering van je voedsel. Als je niet goed genoeg kauwt dan is de start van de vertering van je voedsel niet goed. Dat kan er voor zorgen dat de vertering in je darmen niet goed genoeg verloopt waardoor het gaat gisten en je lucht in je darmen krijgt. Als gevolg daarvan blaas je op of krijg je buikkrampen.
– Obstipatie
Dit geeft letterlijk een te volle buik en dat voelt oncomfortabel, soms zelfs pijnlijk. Maar het geeft vooral aan dat er iets in de vertering niet goed gaat.
– Diarree
Dit geeft vaak krampen in de buik. Ook diarree geeft aan dat er iets niet goed gaat met de vertering.
Een gespannen buik of buikklachten als gevolg van verklevingen.
Het is een onderschat probleem. Misschien wel omdat verklevingen (meestal) niet zichtbaar zijn. Niet van buitenaf in ieder geval. Niet op een MRI scan, echo of een röntgenfoto. Ze zijn overigens wel voelbaar als je er een beetje ervaring mee hebt.
Verklevingen zijn eigenlijk strengen of kluwen bindweefsel. Je kunt het overal in je lichaam vinden, maar omdat we het hier vooral over buikklachten hebben zullen we vooral de verklevingen in je buik bespreken.
Overal in je lichaam heb je bindweefsel zitten. Zoals de naam al aangeeft zorgt het ervoor dat alles in je lichaam met elkaar verbonden is. Het kan gebeuren dat er rondom je organen zo’n kluwen van bindweefsel ontstaan (bijvoorbeeld door een verkeerde houding, een blessure of een operatie). Dat ziet er dan, bij een eventuele kijkoperatie, uit als een heel dicht spinnenweb. Als ze ruim om je organen heen zitten is er niets aan de hand. Zitten ze strakker om je organen heen of knellen ze het orgaan zelfs een beetje af dan kan dat orgaan minder goed functioneren. Dat voelt onprettig.
Een te kleine trui.
Denk eens aan een te kleine trui. Als je die aan hebt is het lastiger om je arm/schouder omhoog te bewegen dan wanneer je een trui aantrekt die groot genoeg is.
Het strakke bindweefsel rondom je organen werkt op dezelfde manier. Het pakt je organen strak in zodat ze geen ruimte hebben om kleine bewegingen te maken.
Bijvoorbeeld:
Je maag moet kunnen bewegen, want het moet zachtjes kunnen samentrekken om de voedselbrij te vermengen met je maagzuur, zodat het voedsel verteert kan worden.
En zo moet ook je baarmoeder samen kunnen trekken om goed te kunnen menstrueren of voor een goede innesteling.
Soms zijn de bindweefselkluwen zo strak dat het een streng wordt. Dan is het zo compact geworden dat het eruit ziet als een strak touwtje. Als dat rond je darm ligt wordt de doorgang van je darm smaller en dat kan obstipatie (of in sommige gevallen juist diarree) opleveren. Dit geeft het nodige ongemak. Voor de een is het een licht zeurend en/of misselijk gevoel, de ander ervaart het als hele heftige pijnen en krampen.
Daarnaast kunnen verklevingen ook pijn veroorzaken omdat ze ervoor zorgen dat de bloedtoevoer en -afvoer niet optimaal verloopt.
Last but not least.
Door de verklevingen ontstaat er meer spanning in je spieren (organen bestaan ook gedeeltelijk uit spieren). Dus je organen kunnen minder goed bewegen en de gespannen spieren zorgen er daarbij voor dat het pijnlijker is.
Denk maar eens aan de pijn die je voelt als je knie te lang op de salontafel heeft gelegen. Als je dan je knie van de tafel haalt en weer wilt buigen, dan is dat erg pijnlijk en stijf. Het voelt niet soepel. Gelukkig helpt het dan om je knie weer rustig in beweging te zetten, dan wordt het vanzelf soepeler en minder pijnlijk.
Voor de verklevingen in je buik werkt het hetzelfde. Als je die oplost, zal je buik beter gaan functioneren en zal het gespannen gevoel in je buik verdwijnen.
Waardoor ontstaan verklevingen in je buik?
De meeste bekende reden waardoor verklevingen kunnen ontstaan is een operatie. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden.
Denk aan:
– Voedselintolerantie/gasvorming.
Dit geeft kleine ontstekingen in je darmen die er vervolgens voor zorgen dat er extra bindweefsel wordt aangemaakt om te voorkomen dat de ontsteking verder verspreid. Helaas leveren die ontstekingen ook verklevingen op.
– Houding.
Hoe meer je zit en hoe meer je in elkaar gedoken zit, hoe groter de kans op verklevingen in je buik. Je gebruikt dan namelijk niet de volledige bewegingsmogelijkheid van je buik en buikspieren. Alles wat je niet gebruikt verdwijnt en daarmee ook de beweeglijkheid van het bindweefsel van je buik en organen.
– Extreem veel beweging.
Als je elke dag een uur sport, dan is dat een zware belasting voor je lichaam. Je lichaam gaat daar op reageren en dan kan het bij sommige mensen zo zijn dat je verklevingen krijgt in je buik.
– navelpiercing
Als er een navelpiercing gezet wordt, wordt er een gaatje gemaakt door je huid. Elk gaatje dat gemaakt wordt in je huid moet gerepareerd worden door je lichaam, want een open wond geeft risico op infecties. Dat zorgt ervoor dat er extra bindweefsel aangemaakt moet worden en omdat er een navelpiercing in zit, is het heel lastig voor je lichaam om het bindweefsel op een goede manier aan te leggen. Het is bijna onmogelijk voor je lichaam om het soepel te houden. We hebben er al eerder een blog over geschreven. Dus wil je meer weten: klik dan hier.
– Tatoeages (op je buik of rug).
Je spuit inkt in je huid, waar het ook voor altijd zal blijven zitten. Het lichaam heeft deze inkt liever niet op deze plek en het zorgt voor een kleine ontstekingsreactie. Als het op een niet steriele plek gezet is, kunnen de complicaties nog groter zijn en meer problemen opleveren. Je lichaam wil de inkt uit je lijf hebben, maar omdat dat niet mogelijk is zal je lichaam de inkt inkapselen. Dat is ook de reden dat de tattoo blijft staan, maar het zorgt er wel voor dat dat kleine littekentjes worden. Heel veel kleine littekentjes naast elkaar.
Tatoeages op je rug of je buik hebben de meeste impact op je vruchtbaarheid dan op andere plaatsen van je lichaam, omdat deze in direct contact staan met het bindweefsel van je buik. Maar ook tatoeages op andere plekken kunnen indirect invloed uitoefenen.
– Veel hoesten/niezen voor langere tijd.
Dit zorgt voor spanning op de buikspieren en teveel spanning geeft minder bewegingsruimte in de buik
– Verkeerde oefeningen/beweging, zoals hardlopen, paard rijden en boksen.
Bij hardlopen maak je bij iedere stap een kleine sprong waardoor er ook bij iedere stap een kleine kracht uitgeoefend wordt op je organen, bij paard rijden heb je de cadans van het paard en meestal ook het klemmen van de benen en bij boksen krijg je iedere keer een klap op je lichaam (en ook regelmatig op je buik). Al die klappen op je organen en spanning op je benen zorgt ervoor dat er een spanning op je bekkenbodem kan komen staan en dat je een spanning in je buik krijgt. Hierdoor wordt je buik minder soepel en zullen er verklevingen ontstaan.
– Rugproblemen.
Doordat je problemen hebt met je rug ga je meestal slechter bewegen, je kunt bijvoorbeeld niet goed meer bukken, je veters vast maken of je gaat anders lopen. Hierdoor verandert de beweeglijkheid van je bindweefsel van je buik.
Daarnaast zit je heiligbeen (onderdeel van je rug) direct aan je baarmoeder verbonden met banden. Die banden verstijven op het moment dat je heiligbeen niet soepel beweegt en daardoor ontstaan er problemen met het bewegen van je baarmoeder.
– Een oppervlakkige ademhaling.
Bij een diepe ademhaling gaat je middenrif mee op en neer. Als je dus regelmatig niet diep genoeg ademhaalt, dan beweegt je middenrif onvoldoende.
Je middenrif werkt ook heel nauw samen met je bekkenbodemspieren. Samen zorgen ze voor een optimale, continue veranderende druk in je buik. Door die veranderende druk worden je organen zachtjes op en neer gewiegd. Als je dus niet diep genoeg ademt verandert de druk niet en zullen de organen niet zachtjes op en neer worden gewiegd. En zoals we al eerder zagen, dat wat niet beweegt gaat vast zitten.
– Operaties.
Elke operatie zorgt voor littekenweefsel en verklevingen. Een operatie aan de buik geeft vanzelf sprekend verklevingen in de buik, maar een operatie aan de rug, bekken, benen e.d. heeft ook effect op de buik. Hierdoor kunnen er dus ook weer verklevingen ontstaan in de buik.
– Een eerder doorgemaakte zwangerschap/bevalling.
Tijdens een zwangerschap moeten je darmen wijken voor een kindje, je baarmoeder moet gigantisch groeien en het kindje schopt en duwt aan alle kanten tegen je buik. Dit alles zorgt dat er veel druk en trekkracht uitgeoefend wordt op de banden van je baarmoeder en op het bindweefsel van je buik. Laat staan welke impact weeen hebben als trekkracht op je buik.
Het is daarom ook logisch dat je bindweefsel daar op gaat reageren met verklevingen om zo een stukje stevigheid te creëren, maar ook om ervoor te zorgen dat kleine beschadigingen niet groter worden of om te zorgen dat er geen ontstekingen ontstaan.
Lees hier in ons blog over verklevingen na een keizersnede.
Een gespannen buik en vruchtbaarheid, welke invloed heeft het?
Alle organen werken samen. Het ene orgaan zorgt ervoor dat het andere orgaan zijn werk kan gaan doen.
Tijdens een inademing worden je longen groter. Het is hierbij noodzakelijk dat je middenrif gaat bewegen. Je middenrif zorgt er op zijn beurt weer voor dat je lever en je maag een beetje kantelen (en dus bewegen) en dat heeft weer effect op je darmen. Omdat je darmen dicht bij je baarmoeder liggen hebben zij daar invloed op. En dat geldt ook voor je blaas.
Je buik kun je misschien het beste vergelijken met een klok. In een klok zitten allemaal tandwieltjes die met elkaar verbonden zijn. Als ze allemaal aanwezig zijn en soepel bewegen zal de klok op tijd lopen, maar gaat het niet goed met 1 van de wieltjes dan zal de klok achter gaan lopen of zelfs helemaal stil vallen.
Dus als 1 van je organen of spieren niet soepel genoeg zijn, dan heeft dat ALTIJD invloed op de rest van je organen en in dit geval specifiek op je baarmoeder, eierstokken en eileiders.
Je vruchtbaarheid hangt van heel veel factoren af. Een gespannen buik heeft op heel veel van die factoren invloed en daarmee dus ook op je vruchtbaarheid:
– Als je verklevingen hebt rondom je maag.
Dan kan je maag minder goed samentrekken. Dit zorgt ervoor dat je maagzuur minder goed met je voedsel wordt vermengd en dat de vertering in je maag minder goed verloopt. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat uiteindelijk voedingsstoffen minder goed worden opgenomen.
Soms geeft het ook maagzuur. Voor het maagzuur kun je een maagzuurremmer nemen, maar deze medicatie zorgt er onder andere voor dat bijvoorbeeld vitamine B12 minder goed opgenomen kan worden. Een maagzuurremmer is eigenlijk ook alleen een vorm van symptoom bestrijding.
– Als je verklevingen hebt rondom je lever.
Je lever heeft verschillende taken, het zorgt ervoor dat:
– schadelijke stoffen die in je lichaam terecht komen onschadelijk worden gemaakt
– je lichaam voorzien kan worden van brandstof
– hormonen aangemaakt worden maar ook weer afgebroken worden.
Oftewel je lever heeft hele belangrijke functies in je lichaam, waaronder je hormoonbalans. Maar als je verklevingen hebt rondom je lever, kan je lever niet zo goed zijn functie meer uitoefenen. Je hormonen raken uit balans.
– Als er verklevingen zijn rondom je darmen.
Je darmen kunnen de voedselbrij goed verteren door te bewegen. Ze kneden de voedselbrij op zo’n manier dat er het maximale aan voedingsstoffen uit gehaald kan worden. Maar ook hier geldt dat als er verklevingen rondom de darmen zitten, dat er minder beweeglijkheid is van de darmen en dat voedingsstoffen (noodzakelijk voor energie van de cellen, de opbouw van de cellen en voor de hormoonbalans) niet goed genoeg opgenomen kunnen worden.
– Verklevingen rondom je baarmoeder.
En dan komen we bij deze vorm van verklevingen aan. Regelmatig komen we het tegen dat een baarmoeder strak ingepakt zit in bindweefsel. Dat geeft een sterke beperking van de beweeglijkheid van de baarmoeder. Omdat je baarmoeder ook grotendeels uit spieren bestaat die moeten kunnen bewegen geven die verklevingen (pijn)klachten. Voorbeeld daarvan zijn menstruatiepijn, pijnlijke ovulatie of pijnlijke gemeenschap. Het geeft ook een kleinere kans op een (blijvende) zwangerschap.
– Verklevingen rondom je eierstokken.
Je eierstokken maken een deel van de hormonen aan. Ook hier geldt weer dat de werking van je eierstokken verstoord wordt als je verklevingen hebt. Dit zorgt voor een minder goede hormoonbalans en een minder goede kwaliteit van de eicellen.
Geldt dit allemaal dan alleen maar voor vrouwen?
Tot nu toe hebben we het vooral gehad over het effect van verklevingen op vrouwen, maar hebben mannen dan geen verklevingen of heeft het bij hem geen invloed op de vruchtbaarheid?
Dit is een beetje ingewikkeld. Er is wel onderzoek gedaan naar de algemene dingen, zoals verklevingen op de darmen en effect op de darmen. Maar er is nog geen onderzoek gedaan naar verklevingen in de buik en het effect daarvan op de zaadkwaliteit (wij hebben dat onderzoek in ieder geval niet kunnen vinden helaas).
Voor ons lijkt het niet meer dan logisch dat het bij mannen ook invloed heeft, want als de buik van de man niet soepel is, is er ook een slechtere bloedvoorziening naar de testikels. Daarnaast hebben verklevingen rondom de maag, lever en darmen bij mannen natuurlijk dezelfde effecten als bij vrouwen, dus logischerwijs heeft dat ook invloed op de zaadkwaliteit.
We kunnen dit alleen niet met 100% zekerheid zeggen omdat wij nog geen wetenschappelijk onderzoek hebben kunnen vinden dat dit bevestigd.
Hoe kun je de spanning in je buik verminderen?
– Je kunt je eigen buik gaan masseren.
Pak een beetje kokosolie en ga met je vlakke hand rondjes over je buik masseren. Doe dit ALTIJD met de klok mee. Als je tegen de klok in masseert, heb je kans dat je last krijgt van obstipatie.
Als je dit 5 minuten per dag doet kun je na enkele weken gaan merken dat je buik iets minder gespannen voelt.
– Zorg voor een goede houding.
Zorg dat je niet te lang zit, maximaal 20 minuten per keer. Als het niet lukt om regelmatig van houding te wisselen, zorg dan dat je jezelf in ieder geval elke 20 minuten van top tot teen helemaal uitrekt.
Zorg ook dat je zo rechtop mogelijk zit. Tegenwoordig hebben we bijna allemaal een smartphone en besteden we aardig wat uurtjes achter een iPad/laptop. De neiging is dan groot om ingezakt te zitten omdat we voor die schermen naar beneden moeten kijken. Hoe meer je naar voren kijkt, hoe groter de kans dat je rechtop blijft zitten.
– Zorg voor genoeg beweging.
Het advies ligt op 30-60 minuten per dag. Maar als wij heel eerlijk zijn… als je een zittend beroep hebt en je zit 8 uur op een dag, wat doet 1 uur beweging dan?
Naar onze mening is het absoluut beter dan niets, maar het is zeker niet genoeg als je een zittend beroep hebt. Het beste is dan om iedere 20 minuten iets te doen om in beweging te komen, zoals jezelf uitgebreid uitrekken, koffie halen en terwijl de koffie klaargemaakt wordt wat yoga oefeningen doen, een extra groot rondje lopen om bij de wc te komen of jumping jacks bij de printer doen.
Ook als je een zittend beroep hebt en het lukt je wel om iedere 20 minuten even 5 minuten voor jezelf te zorgen, kan het goed zijn om die dag ook nog even dat uurtje te gaan wandelen.
De beste manieren om te bewegen zijn wandelen (er mag wel best een flinke pas in zitten), fietsen (niet voor mannen), yoga, pilates of lichte krachtoefeningen (liefst geen bodybuilder-achtige krachttrainingen). Zwemmen is ook goed, maar we twijfelen over de grote hoeveelheid chloor die in het water zit. Is dat wel goed voor je lichaam?
Mocht het zo zijn dat jij een echte fanatiekeling bent voor wat betreft sporten, besef dan dat elke dag intensief sporten niet zo goed is voor je lijf als dat je misschien zou denken. Met intensief bedoel ik elke dag meer dan 10km hardlopen, 30-60 minuten stevige krachtoefeningen of 30-60 minuten een cardio work-out. Ook als je afwisselt tussen verschillende trainingsvormen heeft je lichaam eigenlijk te weinig tijd om te herstellen en dat levert voor je lichaam fysieke stress op (al zal het mentaal juist lekker voelen).
– Zorg voor een buik ademhaling.
Ademhalen via de borst zorgt ervoor dat er minder beweging komt in de buikorganen. Als je via de buik adem haalt dan zullen de organen weer meer in beweging komen. Mocht je voelen dat de buik juist strakker voelt als je via de buik ademhaalt dan zullen er verklevingen aanwezig zijn. Blijf proberen om regelmatig naar je buik te ademen want daarmee is er een kans dat je verklevingen verminderen.
– Behandeling door een gespecialiseerde fysiotherapeut.
De meeste fysiotherapeuten zijn niet gespecialiseerd in het behandelen van de buik, dus vraag dat heel goed na.
Een behandeling van je buik bestaat uit verschillende technieken, zoals diepe massages om het bindweefsel in je buik, rug, bekken en heupen los te maken zodat de spanning uit je buik verdwijnt. Eventueel krijg je oefeningen mee die op maat aangepast kunnen worden aan jouw situatie. Deze oefeningen zorgen er met name voor dat je klachten niet meer terug komen en dat je buik dus soepel blijft.
Een behandeling zorgt er voor dat je bindweefsel weer soepel wordt. Het wordt los gemaakt rondom de organen en dat zorgt ervoor dat je organen beter kunnen functioneren. Dat geeft een minder gespannen buik, een betere hormoonbalans, een betere stoelgang, minder tot geen menstruatiepijn, geen rugpijn meer, een betere eicelkwaliteit en een algemeen aangename gevoel rondom je buik.
Belangrijk!
Bedenk dus dat een gespannen buik lang niet altijd ontstaat door stress, ook al is dat misschien wel tegen je gezegd.
Nee, een gespannen buik ontstaat veel vaker door verklevingen in je buik. Die verklevingen zorgen ervoor dat je organen minder goed kunnen functioneren en dus ook je baarmoeder, eierstokken en eileiders.
Daarom is het belangrijk om de verklevingen en daarmee de spanning in je buik op te lossen. Dit kun je doen door zelf te masseren, genoeg te bewegen, een goede houding of hulp te zoeken bij het losmaken van de verklevingen.
0 Reacties