Als je zwanger wilt worden, wil je daar alles voor doen. Daarom gebruiken heel veel vrouwen (en ook mannen) supplementen om hun gezondheid te verbeteren. Er worden online veel verschillende adviezen en blogs geschreven over supplementen en vanuit die informatie gaan mensen vaak supplementen gebruiken. Vaak op eigen initiatief zonder dat er naar de persoonlijke situatie is gekeken. Maar dit is niet altijd zonder risico’s. In dit artikel bespreken we hoe dat zit.

Supplementen gebruiken is niet helemaal zonder gevaar.
Supplementen kunnen zeker in je voordeel werken, maar ze kunnen ook nadelige gevolgen met zich meebrengen. Het eerste wat belangrijk is om te weten is dat niet alle supplementen hetzelfde zijn. Hierdoor kan het effect van de supplementen verschillend zijn op basis het soort supplement, de dosering, de kwaliteit en je eigen gezondheid. Om hier meer over te leren kun je het beste ons volgende blog lezen.
Mogelijke gevaren van supplementen.
Niet elk supplement is gevaarlijk of potentieel gevaarlijk, maar het is wel áltijd belangrijk om na te denken over wat je nu eigenlijk gaat gebruiken en wat het kan doen met je lichaam. Als je het zelf niet heel goed weet, is het belangrijk om hier meer informatie over in te winnen bij iemand die hier voor geleerd heeft. Waar moet je in ieder geval op letten als je supplementen gaat nemen:
1) De regelgeving en kwaliteitscontrole bij supplementen is minder streng dan bij de farmaceutische industrie.
Dit betekent vooral dat de kwaliteit en veiligheid van supplementen sterk kunnen verschillen. Sommige supplementen kunnen verontreinigingen bevatten, ingrediënten die niet-geverifieerd zijn of de etiketten zijn niet 100% nauwkeurig. Natuurlijk is er wel de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) die de boel in de gaten houdt. Dat zorgt er natuurlijk wel voor dat er geen extreem beroerde supplementen op de markt zijn, maar toch is niet alles even goed. In Nederland zijn de regels over het algemeen wel scherper dan in het buitenland.

2) Interacties met medicijnen.
Als je medicijnen gebruikt, kunnen supplementen invloed uitoefenen op die medicijnen (hormonen vallen ook onder het kopje medicijnen). Het kan ervoor zorgen dat je bijwerkingen krijgt of dat de medicatie die je gebruikt minder goed werkt. Ook kan het zijn dat de supplementen minder goed werken.
3) Overdosering.
Dit is misschien nog wel het grootste gevaar. Een te veel van bepaalde vitaminen, mineralen of andere voedingsstoffen kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Je kunt te maken krijgen met ernstige bijwerkingen. Daarom is het altijd raadzaam om voorzichtig te zijn bij het gebruik van supplementen.
Vitamine A, D, E en K zijn vetoplosbaar. Dat betekent dat ze in je lichaam kunnen worden opgeslagen. Hoge doseringen van deze vitaminen kunnen daardoor ophopen en giftig worden voor je lichaam.
Ook een teveel aan mineralen, zoals ijzer, selenium, zink en magnesium kan problemen veroorzaken. Vaak merk je het dan wel in de vorm van maag-darm klachten, maar voorkomen is beter dan genezen.
De meeste B en C vitamines plas je gewoon weer uit. Maar vitamine B6 wordt door sommige mensen wel opgestapeld en dat kan in sommige gevallen zelfs zorgen voor onherstelbare schade aan je zenuwen.
Vaak is het niet zo gevaarlijk of spannend als je 1 supplement neemt, maar een combinatie van supplementen of het langdurig gebruiken van supplementen wel. Dan is het raadzaam om gedegen advies in te winnen.
4) Onbewezen claims.
Gelukkig is de regelgeving hiervoor wel aangescherpt en mogen er in Nederland niet zomaar wat claims gemaakt worden. Maar toch zijn niet alle beweringen die gemaakt worden met betrekking tot supplementen waar. Het is altijd goed om kritisch te zijn op dat wat er gezegd wordt.
5) Verkeerde zelfdiagnose en behandeling.
Veel mensen zijn geneigd om zelf op zoek te gaan naar supplementen om in te nemen in plaats van medisch advies in te winnen. Dat gaat ook relatief gemakkelijk want je kunt verschillende supplementen kopen bij de lokale drogisterij of online. Maar het kan ervoor zorgen dat je de verkeerde conclusies trekt en dat daardoor je lichaam juist meer uit balans raakt of in het slechtste geval grotere gezondheidsproblemen.
6) Niet meer adequaat bloedonderzoek uit kunnen voeren.
Dit is misschien niet van levensbelang, maar als het gaat over het onderzoek naar de reden waarom je niet zwanger wordt, is het wel uiterst onhandig. Op het moment dat je supplementen gaat slikken is het bloedonderzoek naar vitamines niet meer betrouwbaar. Er komen vals hoge bloedwaardes uit het onderzoek. Dat de waardes in je bloed hoog zijn zegt niet altijd iets over de opneembaarheid. Oftewel, het lijkt dan goed te zijn, maar je weet niet helemaal zeker of het dat ook is. Dat geldt bijvoorbeeld zeker voor vitamine B12.

Zijn wij dan tegenstanders van supplementen?
Zeker niet. Het kan echt wel wat toevoegen aan je gezondheid. Maar we zijn wel van het team ‘meten is weten’. Dus laat eerst bloedonderzoek doen voordat je begint met supplementen, zodat je weet waar je een tekort aan hebt. En we zijn van mening dat je je goed moet laten adviseren over de supplementen die je gebruikt. Er zijn nou eenmaal heel eenvoudig merken te koop (bij de lokale drogisterij) die niets doen voor je lichaam of zelfs gebruik maken van minder gunstige stoffen voor je lichaam. Die supplementen wil je niet gebruiken als je zwanger wilt worden.
Hoe zorg je dat je supplementen veilig uitkiest en inneemt:
- Overleg met een zorgverlener die geschoold is op het gebied van supplementen voordat je begint met het nemen van supplementen. Een huisarts of gespecialiseerde arts hoort hier in de meeste gevallen niet bij. Die weten of andere dingen meer. Dit is altijd belangrijk, maar vooral ook als je medicijnen gebruikt of andere gezondheidsproblemen hebt.
- Kies supplementen van betrouwbare merken en fabrikanten die kwaliteitscontroles uitvoeren.
- Overschrijd de aanbevolen doseringen niet, tenzij geadviseerd door een betrouwbare zorgverlener en nooit voor langere tijd.
- Vertrouw niet blindelings op supplementen. Het blijft ontzettend belangrijk om aan je leefstijl en soepelheid van je lichaam te werken zodat je de vitamines zoveel mogelijk op natuurlijk manier binnen krijgt en ze dus het best opneembaar zijn.
Samenvattend:
Gebruik niet zomaar allerlei soorten supplementen. Laat je goed adviseren en let goed op wat het met je lichaam doet. Heb je een bijwerking van de supplementen, dan kan het zijn dat het supplement niet goed voor je werkt. Wees voorzichtig en kritisch als het gaat over supplementen!
0 Reacties