Als je zwanger wilt worden, wil je daar alles voor doen. Daarom gebruiken heel veel vrouwen (en ook mannen) supplementen om hun gezondheid te verbeteren. Er worden online veel verschillende adviezen gegeven over supplementen. Vanuit daar besluiten veel mensen om, op eigen houtje, supplementen te gaan gebruiken. Maar dat is niet zonder risico. In dit artikel leggen we uit waarom.
Supplementen gebruiken is niet helemaal zonder gevaar.
Supplementen kunnen zeker voordelen bieden, maar ze kunnen ook schadelijk zijn. Niet alle supplementen zijn hetzelfde. Ze kunnen verschillen in dosering, kwaliteit en hoe goed ze door je lichaam worden opgenomen. Meer details hierover kun je in ons volgende blog lezen.
Waar moet je op letten bij het gebruik van supplementen?
Het is altijd belangrijk om na te denken over wat je nu eigenlijk gaat gebruiken, wat het kan doen met je lichaam, wat zijn de risico’s en kun je het in alle situaties gebruiken (dus ook als je zwanger bent). Als je het zelf niet heel goed weet, is het belangrijk om hier meer informatie over in te winnen bij iemand die hier voor geleerd heeft. Belangrijke punten om te onthouden:
1. Regelgeving en kwaliteitscontrole
De regels voor supplementen zijn minder streng dan voor medicijnen. Dit betekent dat de kwaliteit en veiligheid van supplementen sterk kunnen verschillen. Hoewel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toezicht houdt, is het belangrijk om kritisch te zijn, vooral als je supplementen uit het buitenland haalt.
2. Interacties met medicijnen
Als je medicijnen gebruikt, kunnen supplementen deze beïnvloeden. Dit kan bijwerkingen veroorzaken of ervoor zorgen dat je medicijnen minder goed werken. Andersom kunnen supplementen ook minder effectief zijn door de medicijnen die je neemt.
Bedenk hierbij dat het gebruik van hormonen ook valt onder het kopje ‘gebruik van medicijnen’.
3. Overdosering
Dit is misschien wel het grootste risico. Te veel van bepaalde vitaminen, mineralen of andere voedingsstoffen kan schadelijk zijn. Bijvoorbeeld, de vetoplosbare vitamines A, D, E, en K kunnen in je lichaam ophopen en giftig worden. Ook een teveel aan mineralen zoals ijzer, zink en magnesium kunnen problemen veroorzaken.
Vaak zijn de problemen die ontstaan alleen wat maag-darm problemen. Maar soms is het anders. Daarom is het altijd verstandiger om te overleggen met een expert. Zeker als je supplementen wilt combineren of voor langere tijd wilt gebruiken.
4) Onbewezen claims.
In Nederland zijn hier over het algemeen heel strenge regels voor. Maar zeker in het buitenlang mogen nog wel claims gemaakt worden die nog niet bewezen zijn. Nou geloven wij niet dat alles bewezen moet zijn, maar het is wel heel belangrijk om kritisch te blijven. Denk goed na en geloof niet alles wat je leest of hoort.
5) Verkeerde zelfdiagnose en behandeling.
Omdat je supplementen relatief eenvoudig bij de drogist of online kunt kopen, gaan veel mensen zelf op zoek naar supplementen die werken. Hoewel wij geloven dat jij je lichaam het beste kent en dus ook weet wat je lichaam nodig heeft, is er wel voorzichtigheid geboden met supplementen. Als je een verkeerde conclusie hebt getrokken, kan je lichaam juist meer uit balans raken.
6) Onbetrouwbaar bloedonderzoek.
Wij houden er van om te weten waar je staat op het moment dat je bij ons komt. Dat betekent dat we altijd adviseren om de waardes van vitamines in je bloed te laten controleren. Als je supplementen gebruikt, kunnen bloedonderzoeken naar bijvoorbeel vitamine B12 onbetrouwbaar worden. Dit is misschien niet van levensbelang, maar als het gaat over het onderzoek naar de reden waarom je niet zwanger wordt, is het wel een tikkeltje onhandig.
Zijn wij tegen supplementen?
Zeker niet. Supplementen kunnen je gezondheid verbeteren. Maar we zijn wel van het team ‘meten is weten’. Dus laat eerst bloedonderzoek doen voordat je begint met supplementen, zodat je weet waar je een tekort aan hebt. En we zijn van mening dat je je goed moet laten adviseren over de supplementen die je gebruikt. Er zijn nou eenmaal supplementen te koop die kwalitatief niet goed zijn. En die wil je gewoonweg liever niet gebruiken als je zwanger wilt worden.
Samenvattend:
Gebruik niet zomaar allerlei soorten supplementen. Laat je goed adviseren en let goed op hoe je lichaam reageert. Heb je bijwerkingen? Dan kan het betekenen dat het supplement niet geschikt voor je is, een interactie heeft met medicijnen of te veel voor je is. Wees voorzichtig en kritisch als het gaat over supplementen!
Wil je weten hoe je een goed supplement uit kiest? Klik op de knop hieronder en lees meer over supplementen en hun kwaliteit.
0 Reacties