Heel vaak wordt er alleen naar de vrouw gekeken.
Tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling is het meestal de vrouw die behandeld wordt. De man krijgt een controle van zijn sperma. Als het slecht is, wordt er nog wel eens een uroloog ingeschakeld, maar meer dan dat wordt er meestal niet gedaan.
Dat geldt ook bij een miskraam. Meestal is er wel een controle van het lichaam van de vrouw, maar wordt er weinig tot helemaal niet gekeken naar de rol van de man bij miskramen.
Afwijkende chromosomen in de foetus, hormonale problemen bij de vrouw, problemen met de baarmoeder, een overactief immuunsysteem…
Dit zijn een paar voorbeelden van bekende oorzaken bij een miskraam. Maar vaker nog is de oorzaak van een miskraam of van meerdere miskramen onbekend.
Valt het je ook op dat er maar weinig oorzaken worden genoemd die te maken hebben met een probleem bij de man?
Een baby maak je samen.
Het is echter een feit dat je geen kindje kan maken met alleen een eicel en een baarmoeder. Je hebt er een zaadcel bij nodig en dus heeft de man een bijdrage van 50%.
De kans op een miskraam is ongeveer 15%. Meestal gaat het om een eenmalige miskraam, maar sommige koppels hebben meer pech. Zij krijgen te maken met meerdere miskramen. De kans op meerdere miskramen is 1-3%.
Onderzoek naar invloed van sperma op herhaalde miskramen.
Tot nu toe is er nog niet veel onderzoek gedaan naar de invloed van sperma op een miskraam. Gelukkig is dat langzaam aan het veranderen en worden er steeds meer onderzoeken gedaan.
Er is wel eerder onderzoek gedaan naar de rol van sperma bij de vorming van de placenta. Daar kwam uit dat het sperma in ieder geval belangrijk is voor de aanmaak van de placenta. De placenta is ontzettend belangrijk voor de ongeboren baby en moet daarom in een super goede conditie zijn. Het zorgt voor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de foetus. Wij vinden het dus belangrijk dat de man niet alleen goede zaadcellen heeft. Een man heeft super zaadcellen nodig!
Maar dit blog hebben we geschreven omdat we een artikel willen bespreken. In 2018 is er voor het eerst (!, ongelooflijk toch?) een onderzoek gedaan naar de invloed van sperma op herhaalde miskramen.
In januari van 2019 is het onderzoek gepubliceerd in Clinical Chemistry. Het was een relatief kleine groep die onderzocht werd. 50 mannen die te maken hebben gehad met herhaalde miskramen werden vergeleken met 60 mannen die geen miskraam hadden gekend. Ze waren allemaal ouder waren dan 30 jaar.
De resultaten van deze 2 groepen werden vergeleken en daaruit bleek dat de mannen die te maken hadden met herhaalde miskramen 2x zoveel DNA-schade hadden in hun sperma. Dit betekend dat de kwaliteit van de zaadcellen wel degelijk van belang is. Het gaat hierbij niet alleen over de beweeglijkheid, de vorm en het aantal, maar ook over het binnenste gedeelte van de zaadcel.
Maar kun je dan iets doen om schade aan het DNA van je sperma te voorkomen?
DNA van het sperma is het belangrijkste deel van de zaadcel. Het bevat alle informatie die de baby gezond maken en het bepaald ook hoe je baby eruit ziet en wat zijn of haar karakter is. DNA van sperma kan beschadigd worden tijdens de productie van het sperma en tijdens het transport.
Bepaalde manieren van leven kunnen het DNA van het sperma beschadigen, zoals roken, alcohol, drugs en overgewicht. Het goede nieuws is wel dat mannen simpele veranderingen in hun leefstijl kunnen toepassen voor verbetering van de kwaliteit van hun sperma, zoals gezonder eten, geen alcohol drinken, meer bewegen, stoppen met roken en testikels koel houden. Oftewel een gezonde leefstijl zorgt voor gezond sperma!
We hebben 4 blogs geschreven over het verbeteren van de mannelijke vruchtbaarheid:
– Deel 1
– Deel 2
– Deel 3
– Deel 4
Kort samengevat.
– Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat sperma van invloed is op de vorming van de placenta.
– Onderzoek uit 2018 toont aan dat sperma wel degelijk van invloed is op herhaalde miskramen, dat is alleen nog nooit eerder onderzocht.
– Sperma is van invloed op miskramen doordat het beschadigingen aan het DNA bevat, maar dit is gelukkig wel te beïnvloeden door veranderingen in je leefstijl.
– Voor een bevruchting, een innesteling en een doorgaande zwangerschap is het dus in onze ogen belangrijk dat zowel de vrouw als de man gezond leeft! Je maakt een kindje samen. Dus het zou het beste zijn als man en vrouw zich zo optimaal voorbereiden op een zwangerschap.
Wat wij wensen.
Hopelijk zien artsen nu ook meer in dat beide partners invloed kunnen hebben op een miskraam en hopelijk kan er gerichter onderzoek gedaan worden (ook bij de man). Wij hopen dat er dan een duidelijker beeld kan ontstaan van het probleem en hopelijk worden er hierdoor in de toekomst manieren gevonden om er voor te zorgen dat er minder miskramen zullen zijn. Het zou fantastisch zijn als er meer gezonde baby’s geboren worden zonder dat daar een hoop verdriet aan vooraf gaat (vanwege miskramen)!
0 Reacties