06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl
Home » Vruchtbaarheid » Hoe kun je je litteken behandelen op een natuurlijke manier?
Litteken behandelen

Hoe kun je je litteken behandelen op een natuurlijke manier?

door | 3 jun, 2022 | Vruchtbaarheid

In 2013 werkte ik als ‘snotneus’ (zo werd ik, Debbie, toen genoemd) in een kleine reguliere fysiopraktijk in Brabant. Een goede plek om te werken waar we zo nu en dan te maken kregen met erg complexe verhalen en klachten.

Zo ook op een dinsdag middag. Een man, van in de 60 had bij mij een afspraak. In eerste instantie niet een persoon die je tegen verwacht te komen als je een blog schrijft over littekens en vruchtbaarheid, maar ik ga het je uitleggen… En ook leg ik je uit wat ik deed om hem te helpen. Later leg ik je ook uit wat je zelf kunt doen om je litteken te behandelen.

Toen ik naar de wachtkamer liep en hem riep zag ik bij het opstaan meteen al dat dat niet zo eenvoudig voor hem was. Ook het lopen ging moeizaam, met een hupje.

“Ik heb een nieuwe heup en dat zou ervoor moeten zorgen dat ik weer goed kan lopen, maar het heeft dingen alleen maar slechter gemaakt. Ik kan geen 50 meter meer lopen”. Dat was wat hij zei nadat ik zijn gegevens genoteerd had. Hij vertelde ook dat specialisten voor een raadsel stonden en dat hij al 2,5 jaar op zoek was naar de oplossing. Al 2,5 jaar kon hij niet meer dan 50 meter lopen en dat terwijl hij zich voorgenomen had extra tijd met zijn kleinkinderen door te brengen nadat hij geopereerd was en zonder pijn zou kunnen lopen…

Wat een pech had die man.

Ik krabbelde even achter mijn oren, want de hoeveelheid therapie die hij al had gevolgd en de hoeveelheid specialisten hij al had gezien maakte dat ik wat onzeker werd. Hoe kon ik die man nou verder helpen? Ik had natuurlijk wel wat cursussen gedaan, maar ik kon mij niet voorstellen dat ik nog iets nieuws toe kon voegen aan al die artsen en therapeuten.

Maar deze vriendelijke man was bij mij. Hij had duidelijk hulp nodig en dus gingen we aan de slag.

Toen ik eens goed naar zijn heup, en dus ook zijn litteken, keek zag ik dat het litteken heel erg naar binnen getrokken was. Ik kon er letterlijk mijn pink in leggen. Dat zag er niet zo goed uit. “Heeft iemand al wel eens je litteken gemasseerd?” vroeg ik aan hem. Hij zei van niet, maar dat kon ik me niet voorstellen. Dus toen vroeg ik “Heeft iemand wel eens je heup gemasseerd?”. En ik verwachtte een ‘ja’ te horen.

Maar niet dus.

Ik vroeg hem om mij een maand de kans te geven oftewel 4 behandelingen om te bewijzen dat mijn theorie klopte. Ik wilde bewijzen dat als zijn litteken soepeler zou worden, dat zijn heup dan beter kon functioneren en dat hij dus beter en verder kon lopen.

Hij antwoordde dat dat wel prima was, want hij was toch al 2,5 jaar bezig. Die ene maand meer of minder maakte ook niet uit. Maar echt vertrouwen dat het zou gaan werken had hij niet. Maar dat maakte me niet uit. We gingen aan de slag.

3 weken later kwam hij terug voor zijn 4e behandeling en het eerste wat hij, heel verbaasd kijkend tegen mij zei was “ik weet niet precies wat je doet, maar ik kan beter lopen. Ik heb minder pijn en heb verder kunnen lopen dan 50 meter”.

Hij was er nog lang niet, maar hij merkte verschil. Hij merkte door de behandelingen dat zijn litteken zo vast geplakt zat aan zijn botten dat dat er voor zorgde dat zijn heup niet lekker kon draaien, buigen en strekken.

Dat was goed nieuws, een goede start! Uiteindelijk heb ik 1,5 jaar lang wekelijks zijn litteken behandeld (het was echt een grote bende). En na die tijd kon hij alles weer. Hij kon weer genieten van een mooie wandeling, met zijn kleinkinderen spelen en voelde zich niet meer belemmerd door zijn heup.

En meer heb ik niet gedaan. Alleen het litteken losmaken. Zoveel impact kan een litteken dus hebben. Het kan je lichaam letterlijk vast zetten.

Als een litteken ervoor kan zorgen dat je heup niet lekker in zijn kom kan draaien, buigen en strekken, kun je je dan voorstellen wat dat doet als het rondom je baarmoeder zit? Dan kan je baarmoeder niet goed genoeg bewegen. Niet tijdens een menstruatie. Niet tijdens een ovulatie. Maar ook niet tijdens een innesteling. Dat kan echt problemen veroorzaken.

vruchtbaarheid vergroten

Maar hoe kun je nu effectief je litteken behandelen?

1) Masseren.

Heel veel en heel vaak. Totdat je er gek van wordt en dan nog een beetje meer.

Het is daarbij wel enorm belangrijk om in de gaten te houden dat je litteken volledig dicht moet zijn. Het moet genezen zijn. Er mag geen korstje of hechting meer zichtbaar zijn.

Je wilt namelijk niet het risico lopen dat je litteken weer open gaat (ook al is het dan vaak maar een klein stukje). Dit is namelijk pijnlijk, kan ontstekingen veroorzaken én het zorgt voor een slechtere genezing van het litteken. Dus een klein beetje geduld voordat je start is wel fijn.

Als het gaat over het masseren van je eigen litteken dan geldt over het algemeen: hoe sneller je erbij bent, hoe effectiever de massages zullen zijn voor je litteken.

Het masseren van je litteken heeft de volgende positieve gevolgen:

– Verbeteren van de bloeddoorstroming (en dus betere aanvoer van stofjes om te herstellen en afvoer van afvalstoffen).
– Soepelheid van het gebied rondom het litteken.
– Verminderen van de eventuele zwelling
– Verminderen van een doof gevoel of tintelingen.

Oftewel masseren zorgt ervoor dat je lichaam sneller kan herstellen. Leuke bijkomstigheid: je litteken gaat er beter uit zien door het masseren.

Stappenplan voor het masseren van je litteken:

1. Vraag toestemming aan je behandelend arts of controleer ten alle tijden of je litteken goed genoeg geheeld is.
2. Pak wat olie of eventueel een speciale litteken crème en smeer dat op je litteken. De speciale crèmes bevatten vaak wat extra vitamine E, wat goed is voor de het herstel van de vezels in de huid. Maar het is zeker geen must om een speciale crème te kopen. Gewone kokosolie of olijfolie werkt namelijk ook.
3. Draai hele kleine rondjes op je litteken met je duim of wijsvinger. Je mag best stevig drukken, maar niet zoveel dat het pijnlijk is.
4. Draai ook eens de andere kant op. En beweeg van links naar rechts over het litteken en van rechts naar links. Doe dit 1-5 minuten (afhankelijk van hoeveel tijd je hebt).
5. Herhaal dit zo vaak als je kunt op een dag.

Tapen litteken

2) Tapen

Tapen heeft eigenlijk dezelfde voordelen als masseren, alleen is het werkzaam elke keer als je gaat bewegen. Dus er gebeurd eigenlijk continue iets.

Ook hierbij geldt dat het belangrijk is dat je litteken helemaal geheeld is, dat er geen korstjes of hechtingen meer aanwezig zijn.

Het enige nadeel van tapen is dat het vooral oppervlakkig werkt. De echte diepe lagen van je litteken zijn wat moeilijk bereikbaar voor de tape.

Dus tapen heeft vooral zin als het oppervlakkig verkleefd is. Het helpt heel goed voor het soepel maken van de huid van bijvoorbeeld je onderbuik of navel, maar het werkt niet voor het volledig soepel maken van je baarmoeder. Je baarmoeder ligt simpelweg te diep in je bekken om goed te kunnen worden beïnvloedt door tape.

Wij zien tapen daarom als een mooie aanvulling op het masseren en als aanvulling op het volgende punt wat we gaan bespreken. Het is niet een oplossing op zichzelf, helaas. Het zou wel super fijn zijn als tapen zo eenvoudig werkt dat daarmee heel je litteken vanzelf soepel werd.

3) Zorg voor een gezonde leefstijl.

Als je voldoende vitamines, mineralen en vocht binnen krijgt dan geef je je lichaam alle bouwstoffen om een goed herstel in te zetten. Een goed herstel geeft een beter litteken!

En een gezonde leefstijl houdt onder andere in:
– Vermijd roken
Dat zorg namelijk voor een slechtere bloeddoorstroming.

– Zorg voor voldoende slaap
In je slaap herstel je het meest.

– Eet voldoende groentes en fruit, eiwitten en gezonde vetten
Dit zorgt ervoor dat alle bouwstoffen voor het herstel aanwezig zijn.

– Drink zo min mogelijk alcohol
Alcohol droogt uit, maar tussen de cellen van je lichaam moet voldoende vocht zitten om flexibel te zijn (of te worden in het geval van je litteken).

– Zorg dat je voldoende water drinkt
Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water en is dus onmisbaar voor een goed herstel. Zoals we net ook schreven moet er ook voldoende vocht tussen de cellen aanwezig zijn om flexibel te kunnen zijn.

– Vermijd de zon op je litteken
De huid van je litteken is gevoelig voor de zon, raakt snel geïrriteerd en kan daardoor moeizamer herstellen.

– Zorg voor beweging zodra je lichaam voldoende hersteld is.
Dit voorkomt stijfheid rondom het litteken.

4) Operatie

Soms zijn littekens enorm verkleefd. Dan is het zo’n bak met ellende (en heb je er ook zo veel last van dat het je echt belemmerd in je dagelijkse functioneren) dat geen enkele natuurlijk behandeling meer helpt. Dan is een nieuwe operatie soms de oplossing. Daarmee kunnen ze een kleine hoeveelheid verklevingen weg halen zodat het geheel weer wat soepeler wordt.

Het risico hiervan is dat er nieuwe verklevingen gevormd gaan worden. Als dat er meer zijn dan dat het er in eerste instantie waren dan ben je verder van huis. Of als ze op de verkeerde plekken terecht komen.

Een operatie zou dus nooit je eerste keuze moeten zijn, maar altijd je laatste redmiddel. Als niets meer werkt, dan is het een optie om met je arts te bespreken of een operatie je verder kan helpen.

vruchtbaarheid vergroten

Hoe kan het behandelen van je litteken helpen om je vruchtbaarheid te vergroten?

Eigenlijk een beetje zoals ik in het begin van dit blog beschreef hoe het litteken van die man van 60 had behandeld. 

Een litteken op je buik, rug of heupen kan ervoor zorgen dat je bekkengebied niet goed kan functioneren. In dat bekkengebied liggen alle belangrijke organen met betrekking tot voortplanting.

Dus als daar een kink in de kabel komt, kan het zomaar zijn dat een stug litteken invloed heeft op je kansen om zwanger te worden.

Dus het is belangrijk dat alle littekens in dat gebied soepel zijn. En dan hebben we het over kijkoperaties, keizersnede, curettage, navelpiercings, rugoperaties, blinde darm operaties, galblaas operaties, liesbreuken en ga zo maar door. Er zijn oneindig veel mogelijkheden, maar dit zijn wel de meest voorkomende.

Soms is het zelfs zo dat er door het spuiten voor ivf of na een punctie klachten ontstaan die maar niet over willen gaan. Ook dat kan komen door verklevingen. Elk gaatje dat gemaakt wordt kan littekenweefsel geven. Hoeft zeker niet altijd, gelukkig. Maar het kan wel. Dus als je onverklaarbare klachten hebt gekregen na een punctie of na het spuiten van hormonen die maar niet over willen gaan, denk dan vooral ook eens hier aan.

En waarom zou je niet je litteken behandelen als het relatief eenvoudig soepel te maken is met masseren en dus verlichting zal geven?

Wat is onze ervaring met littekens en vruchtbaarheid?

Sinds 2013 werken wij met littekens. We hebben veel verschillende littekens voorbij zien komen. Van hele kleine gaatjes door kijkoperaties tot heel grote littekens van de onderbuik tot aan de bovenbuik. Zoveel verschillende littekens en zoveel verschillende klachten.

We kunnen heel stellig zeggen dat een buik in 99% van de gevallen duidelijk soepeler wordt als je het litteken gaat masseren. En in 99% van de gevallen merken mensen ook het verschil op in hoe het was voordat we startten en daarna. We vergeten vaak om een ‘voor’ en een ‘na’ foto te maken van het litteken, maar dat is een groot verschil. Zo groot dat mensen uit de omgeving het verschil ook vaak zien.

Als het losmaken van het litteken door een therapeut niet het gewenste effect heeft dan kan het zijn dat het litteken niet je probleem is, maar het kan ook zeker zo zijn dat het voornamelijk oppervlakkig is losgemaakt. Dit is iets om goed te onthouden en te checken.

Als je een therapeut benaderd controleer dan in ieder geval goed dat ze weten waar ze het over hebben. Dat ze cursussen hebben gedaan en voldoende kennis opgebouwd hebben.

Als jij een litteken hebt en je vindt het fijn om daar eens wat vragen over te stellen (of het nou wel of niet te maken heeft met vruchtbaarheid), dan kun je ons altijd een berichtje sturen via de e-mail: info@fertiliteitszone.nl of via WhatsApp: 06 – 24 16 16 93

Ontvang Tips in je mailbox

Over ons

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Vaak is het zo dat deze problemen ontstaan door verklevingen, littekenweefsel en/of bewegingsbeperkingen van gewrichten. Ook hormonale onbalans kan een grote rol spelen.
Wij maken gebruik van onder andere diepe massages om jouw problemen om te lossen.

Volg mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin