Heel vaak wordt er gezegd dat menstruatiepijn vervelend is, maar vanzelf weer over gaat. Of dat je maar een pijnstiller moet nemen en er mee moet leren leven, want ‘het hoort er nu eenmaal bij’.
Wij vinden dit niet normaal en wij hebben gelukkig ontdekt wat je er tegen kunt doen, behalve een pijnstiller pakken en een warme kruik tegen je buik leggen. In dit blog willen we je er alles over vertellen.
Wat is menstruatiepijn?
Het is een pijn die vlak voor of tijdens je menstruatie ontstaat. De pijn bestaat meestal uit krampen, steken of een zeurend gevoel in je onderbuik, maar het kan ook doortekken naar de rug en de benen.
Het kan ook zijn dat je een van de volgende klachten hebt bij menstruatiepijn:
– hoofdpijn
– pijnlijke borsten
– opgeblazen gevoel
– misselijkheid
– diarree
– duizeligheid
– vermoedheid
– huidproblemen
– vocht vast houden
– flauwvallen, in erge gevallen
– emotionele veranderingen (sneller verdrietig of boos of zelfs depressief)
– meer of minder zin om te eten
Hoe ontstaat menstruatiepijn?
Tijdens de menstruatie verkrampt de baarmoeder. De baarmoeder trekt sterk samen om het baarmoederslijmvlies uit te kunnen stoten.
Om deze reden wordt ook gedacht dat het normaal kan zijn om menstruatiepijn te hebben. Een kramp geeft pijn, toch? Maar waarom heeft niet iedere vrouw pijn bij de menstruatie?
Als je een kuitkramp hebt dan is dat bij ieder mens pijnlijk. Je zou dan verwachten dat iedere vrouw pijn moet hebben als de baarmoeder verkrampt. Het antwoord op de vragen hierboven is dat de verkramping van je baarmoeder toch een andere kramp is dan de kramp in je kuiten.
De baarmoeder trekt sterk samen, maar dat lijkt meer op het samentrekken van je beenspieren als je de trap op loopt. Normaal gesproken span je je spieren aan als je ze gebruikt en daardoor loop je zonder problemen de trap op. Dit doet normaal gesproken geen pijn. Op het moment dat je een blessure hebt opgelopen in je kuit of je bovenbeen, is traplopen wel pijnlijk. Je spier is verkrampt en het bindweefsel rondom de spieren van je been is verkleefd en dat zorgt ervoor dat trap lopen pijnlijk is.
Als we gaan kijken naar je baarmoeder dan is dat een spier die tijdens de menstruatie aan het werk wordt gezet en samen moet trekken. Als er geen verklevingen of spierspanningen zijn, dan gaat dat allemaal goed en heb je geen pijn. Op het moment dat er wel sprake is van spierspanningen en verklevingen van bindweefsel rondom je baarmoeder, dan kan het pijnlijk zijn. Net als bij de spieren van je been.
Daarnaast kan menstruatiepijn ook ontstaan door endometriose, vleesbomen (fibromen), poliepen, bekkenontsteking, verminderde functie van de schildklier, bloedstollingsaandoeningen, stress, een spiraaltje of een operatie.
Is het normaal dat de ovulatie pijn doet?
Sommige vrouwen voelen niets van de ovulatie, terwijl anderen wel pijn ervaren. Vaak wordt die pijn omschreven als buikpijn of een kramp. Meestal zit de pijn ter hoogte van een van de eierstokken, dus aan de linker of rechter kant van de onderbuik. Vaak duurt deze pijn maar enkele uren, maar er zijn ook vrouwen die er meerdere dagen last van hebben. Ook heeft niet iedere vrouw evenveel pijn en iedere maand kan anders zijn.
De oorzaken van ovulatiepijn zijn niet helemaal bekend. Het zou kunnen dat er een klein bloedvaatje kapot gaat op het moment dat de eicel springt. Dit zorgt ervoor dat er een beetje bloed of vocht in de buik komt en dat zorgt voor spanning op het buikvlies. Ook kan het komen doordat het follikel sterk groeit voordat de eicel springt en dat dit wat spanning op het buikvlies geeft en dus pijn.
Als je bijna nooit last hebt van ovulatiepijn en dan ineens een maand wel, dan is er eigenlijk niets aan de hand. Dat kan altijd een keer gebeuren.
Heb je echter elke maand opnieuw ontzettende pijn tijdens de ovulatie, dan zou het kunnen dat er verklevingen in je buik aanwezig zijn die zorgen voor die pijn. De spanning die opgebouwd wordt door het groter worden van het follikel of door het bloed of vocht wat vrij komt, heeft dan geen ruimte om weg te trekken. Dit is niet erg, maar het is niet wenselijk en ook niet nodig, want ook daar is wat aan te doen, net als bij menstruatiepijn.
Heeft menstruatiepijn invloed op je vruchtbaarheid?
Vruchtbaarheidsproblemen zijn geen direct gevolg van de menstruatiepijn, maar ze gaan wel vaak samen.
Wanneer er sprake is van verklevingen rondom de baarmoeder, endometriose, fibromen, poliepen, bekkenontsteking (al dan niet opgelost), verminderde functie van de schildklier, bloedstollingsaandoeningen of stress dan is er een grotere kans dat je problemen hebt met je vruchtbaarheid en tegelijkertijd, zoals we hierboven al beschreven is er dus ook een veel grotere kans dat je problemen hebt met menstruatiepijn.
Wat kun je doen tegen menstruatiepijn?
De standaard adviezen zijn:
– Neem een pijnstiller (paracetamol of, in overleg met de huisarts, ibuprofen of naproxen).
– Leg een warme kruik of kersenpitkussentje op je buik
– Zorg voor voldoende rust en ontspanning.
– Gebruik de anticonceptiepil (maar hier zijn wij persoonlijk geen groot voorstander van, hier zullen we meer uitleg over geven in een later blog).
– Een orgasme helpt om de pijn tijdelijk te verdrijven.
– Soms kunnen ontspanningsoefeningen, voor buik en rug, helpen. Voorbeelden hiervan zijn het hol en bol maken van de onderrug en de knieen om en om naar de borst trekken.
Deze adviezen helpen goed op het moment dat je menstruatiepijn hebt, maar naar onze mening is het voorkomen van menstruatiepijn nóg beter en we gaan je nu uitleggen hoe dat je daar voor kunt zorgen.
Het helpt om het bindweefsel rondom je bekken los te maken. Dus zowel het bindweefsel rondom je bekken en heiligbeen, als het bindweefsel in je buik.
Het bindweefsel op je rug kun je losmaken met een tennisballetje. Hierover hebben wij een video geplaatst op onze website van Fysiozone.
Het bindweefsel van je buik kun je losmaken door dagelijks je onderbuik te masseren gedurende 10 minuten. Doe dit met een vettige olie en masseer je buik vanaf je schaambeen tot aan je navel.
Met onze Mercier techniek kunnen wij er ook voor zorgen dat je baarmoeder in de diepte ook soepel is en het bindweefsel rondom je baarmoeder niet verkleefd is. Ook kunnen wij je buik tapen zodat je meer ondersteuning krijgt van het bindweefsel rondom je buik waardoor het ook soepeler wordt.
Moet ik langs de huisarts?
Wanneer je bij iedere menstruatie last hebt van ernstige menstruatiepijn is het altijd verstandig om contact met je huisarts op te nemen om even te controleren of er niets ernstigers aan de hand is.
Als er niets ernstigs aan de hand is, moet je wel opletten dat je je niet laat foppen doordat je te horen krijgt dat je alleen maar pijnstillers kunt gebruiken en dat je er verder maar mee moet leren leven omdat het er nu eenmaal bij hoort. Er is namelijk wel iets aan te doen!
Als je liever niet naar de huisarts wilt gaan of je bent daar al geweest, dan mag je ook altijd vrijblijvend contact met ons op nemen. Wij kunnen je in een 15 minuten durend kennismakingsgesprek adviezen en tips geven die bij jou persoonlijk passen.
0 Reacties