06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl
Home » Vruchtbaarheid » Slaap & vruchtbaarheid: Hoe slaap invloed kan hebben op vruchtbaarheidsproblemen.
Slaap en vruchtbaarheid

Slaap & vruchtbaarheid: Hoe slaap invloed kan hebben op vruchtbaarheidsproblemen.

door | 16 aug, 2023 | Vruchtbaarheid

Als je een wens hebt om zwanger te worden, word je vaak geconfronteerd met een hoop ellende. Emotioneel en fysiek is het zwaar en het liefst zou je alles doen om ervoor te zorgen dat een van de pogingen slaagt. Heb je daarbij al wel eens gekeken naar je slaap? Onderzoek heeft aangetoond dat slaap een belangrijke rol kan spelen als het gaat om zwanger worden. In dit blog artikel gaan we de connectie tussen je slaap en vruchtbaarheid uitgebreid bespreken en leggen we uit hoe een goede nachtrust kan helpen om eindelijk die positieve test in handen te krijgen.

hormonen orkest vruchtbaarheid

Alles draait om balans.

Alle hormonen in je lichaam werken samen. Het is net een orkest. Daar werken de blazers ook samen met de strijkers en ook met de slagwerkers. De ene groep kan niet zonder de andere groep. Sterker nog… ze kunnen ook niet zonder een dirigent.

Waarschijnlijk weet je wel dat hormonen belangrijk zijn bij de voortplanting en dat het problemen op kan leveren als het uit balans is. Maar wist je ook dat slaap een onmisbare rol speelt bij het reguleren van je hormonen?

Studies hebben aangetoond dat een gebrek aan slaap kan leiden tot verstoringen in hormonen zoals melatonine (slaaphormoon), cortisol (stresshormoon) en leptine (verzadigingshormoon, geeft aan dat je genoeg hebt gegeten). En al deze hormonen hebben invloed op je vruchtbaarheid. Het gaat misschien wat ver om het tot in detail uit leggen… dan wordt het onnodig ingewikkeld. Voor nu is het vooral belangrijk om te weten dat een regelmatig slaappatroon kan helpen bij het handhaven van een gezonde hormonale balans, wat op zijn beurt de kans op zwanger worden vergroot.

Waarom is slaap zo belangrijk voor je vruchtbaarheid?

Met een goede nachtrust ben je klaar om de wereld te veroveren. Een slechte zorgt ervoor dat je de hele dag uitkijkt naar een moment van rust of erger, dat je op zoek gaat naar stimulerende middelen (bijv. koffie, red bull, etc.) om je op de been te houden.

Slaap van goede kwaliteit zorgt ervoor dat je hersenen beter functioneren en je geheugen en stemming beter wordt. Als je continue goed slaapt werkt je immuunsysteem beter en het is bewezen dat het helpt om een langer en gelukkiger leven te leiden. En last, but not least: het helpt je hormonale balans verbeteren. Wat op zijn beurt ervoor zorgt dat je vruchtbaarder bent.

Zowel de hoeveelheid slaap als de kwaliteit van je slaap is belangrijk. Dus genoeg slapen is niet genoeg. Je moet ook diep genoeg slapen.

slaap en vruchtbaarheid

Slaap zorgt voor een optimale balans. Onder andere een goede balans tussen je hormonen en je neurotransmitters. Melatonine is het belangrijkste slaaphormoon en aangezien het een hormoon is, werkt het heel nauw samen met alle andere hormonen in je lichaam. Hoe zou een orkest klinken als de viool uit de maat of vals speelt? Dat geldt ook voor je slaaphormoon melatonine. Als die uit de maat gaat, is de kans groot dat de rest daarin mee gaat. En dat is niet handig als je zwanger wilt worden.

Wat betreft je vruchtbaarheid is melatonine een bijzonder belangrijk hormoon dat in het begin van de avond piekt. De melatoninepiek is essentieel voor een optimale slaap, gezondheid en vruchtbaarheid. Deze piek is het meest effectief als je je in rust bevindt.

Meestal gaat het minder goed als je achter schermen met achtergrondverlichting hebt gezeten. Er zijn onderzoeken gedaan waaruit gebleken is dat wanneer de melatonine niveaus in balans zijn, in combinatie met een vredige en rustgevende slaap, de eicel en sperma kwaliteit verbetert. Daarmee kun je dus zeker wel stellen dat je vruchtbaarheid er van af hangt.

Er bestaan zeker wel supplementen om je slaap te ondersteunen, maar hoe meer je een goede slaap op een natuurlijke manier kunt creëren, hoe beter het voor je lichaam (en dus je vruchtbaarheid) is.

stress, slaap en vruchtbaarheid

Stress, slaap en vruchtbaarheid.

Stress is een andere factor die direct verbonden is met slaap, maar zeker ook met je vruchtbaarheid.

Stresshormonen, zoals cortisol, hebben hoe dan ook invloed op de balans in het orkest van hormonen, maar stress heeft ook invloed op je slaapkwaliteit. Het kan er slechter van worden en daarmee dus ook een negatieve impact hebben op je vruchtbaarheid.

Als je niet oplet ontstaat er op deze manier een vicieuze cirkel. Je hebt stress waardoor je slechter gaat slapen, maar doordat je slechter gaat slapen ben je prikkelbaarder en voel je je minder gelukkig en daar krijg je dan weer stress van. Het gebrek aan slaap verergert dan je stress en je stress vergroot je gebrek aan slaap.

Hoe kun je direct invloed uitoefenen op je slaappatroon?

Omdat de hoeveelheid slaap van invloed is, maar ook de kwaliteit van je slaap geven we je graag 3 tips om je slaap te verbeteren.

     Tip 1:

     Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed.

Ja, echt elke dag.

Hiermee kun je je lichaam ondersteunen om je lichaamsklok te resetten en je hormonale balans te verbeteren. Het werkt vooral goed als je tussen 21u en 22u in bed ligt. Daarmee geef je je lichaam namelijk alle gelegenheid om optimaal te profiteren van de piektijd van je melatonine.

We krijgen vaak de opmerking “maar dan ben ik nog niet moe”. Als dat het geval is, dan kun je het volgende doen om het te veranderen:
Sta elke dag om 5u op (ook in het weekend). Ongetwijfeld dat je er dan geen moeite mee hebt om ‘op tijd’ naar bed te gaan.

Geloof ons als we zeggen dat dit een van de belangrijkste en ook meest effectieve stappen is als het gaat om een goed slaappatroon te creëren. En onthoud daarbij dat consistentie onmisbaar is voor optimale resultaten. Geef niet zomaar op. Soms duurt het even voordat je lichaam snapt wat je wilt bereiken. Zorg dat jij de dirigent wordt van jouw hormonale orkest. Het orkest zal er beter door gaan functioneren.

     Tip 2:

     Creëer je eigen oase.

Maak van je slaapkamer de allerfijnste plek in je huis. Je favoriete plek om naartoe te gaan.

Start met een grote opruiming. Doe alles weg wat je niet meer nodig hebt of wat je niet in je slaapkamer nodig hebt. Zorg dat alles zijn eigen plaats heeft, het er verzorgt uit ziet en dat er rust heerst in je slaapkamer.

Het kan ook helpen om je kamer donker, stil en koel te maken.

Koppel daarna alle (of in ieder geval zoveel mogelijk) elektronische apparaten los. Elektrische apparaten horen niet thuis in je slaapkamer en daarmee bedoelen we ook je tv, computers, telefoons, waterbedden, elektrische dekens en zelfs wekkers. Het is bewezen dat deze apparaten de pijnappelklier (of epifyse) verstoren. Ze verstoren daarmee de aanmaak van melatonine, serotonine en andere belangrijke hormonen en neurotransmitters die essentieel zijn voor een goede kwaliteit slaap, stemming en vruchtbaarheid.

Hoe minder elektrische apparaten in je slaapkamer hoe beter. En ook al denk je nu ‘wat een onzin’….

Dit is zo’n gevalletje “baat het niet, dan schaad het niet”.

Het is een kleine moeite om elektrische apparaten uit je slaapkamer te bannen. Je telefoon kun je best wel beneden laten liggen (grote kans dat je toch niet gebeld wilt worden midden in de nacht). In plaats van een elektrische deken kun je ook een kruik (of 2) met warm water in je bed leggen). Er bestaat ook analoge wekkers (oké… misschien niet het meest relaxte geluid om mee wakker te worden, maar het bestaat). En hoe hard heb je de tv in je slaapkamer nou eenmaal nodig (vooral ook omdat we bij tip 3 gaan adviseren om geen tv te kijken vlak voor het slapen gaan)?

      Tip 3:

      Vermijd stimulerende activiteit vlak voor het slapen gaan.

Het is ideaal om zo’n 2-3 uur voordat je gaat slapen geen activiteiten te ondernemen die mentaal intensief zijn. Handhaaf een avondklok en stop om 19u met werken als dat lukt.

Voor sommige mensen betekent dit ook dat televisie kijken of lezen te stimulerend is. Dat heeft er mee te maken dat het blauw licht van elektronische apparaten de productie van melatonine kan verstoren en dat heeft dan weer invloed op je slaap.

Zelfs sporten vlak voor het slapen gaan kan een probleem opleveren voor de kwaliteit van je slaap.

En natuurlijk kan het ook verstandig zijn om stimulerende middelen, zoals cafeïne en alcohol te laten staan voor het slapen gaan. Zoals je waarschijnlijk wel weet hebben deze ook een nadelig effect op je slaapkwaliteit.

Hoeveel slaap nodig

Hoeveel slaap zou je nodig hebben voor een optimale vruchtbaarheid?

Het is lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven, want verschillende mensen hebben verschillende hoeveelheden slaap nodig om zich volledig uitgerust te voelen. Maar het algemene antwoord is dat de meeste mensen ongeveer 7-9 uur slaap nodig hebben voor een optimale gezondheid en daarmee natuurlijk hun vruchtbaarheid.

Samenvatting: Slaap, de beste vriend voor je vruchtbaarheid.

Als je zelf aan de slag wilt met je vruchtbaarheid en wilt starten met relatief eenvoudige aanpassingen (tenminste, als je geen onregelmatige diensten hebt op je werk) dan is verstandig om aan de slag te gaan met je slaappatroon.

Met de tips die we hierboven hebben gegeven kun je zorgen voor een goede nachtrust. Wat op zijn beurt weer zorgt voor een goede hormonale balans, het verminderen van stress en het verbeteren van je vruchtbaarheid.

Door aan de slag te gaan met je slaappatroon kun je één van de factoren tackelen die invloed heeft op je vruchtbaarheid. En misschien is dat genoeg voor jullie. Misschien zorgt deze kleine aanpassing ervoor dat het lukt om zwanger te worden.

Niet geschoten is in ieder geval altijd mis. Dus probeer het eens een tijdje.

Als je het leuk vindt, laat je ons dan eens weten of het je gelukt is om beter te slapen? (en natuurlijk helemaal als het daarmee gelukt is om zwanger te worden). Je kunt ons altijd mailen op info@fertiliteitszone.nl, ook als je nog vragen hebt natuurlijk. 

Ontvang Tips in je mailbox

Over ons

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Vaak is het zo dat deze problemen ontstaan door verklevingen, littekenweefsel en/of bewegingsbeperkingen van gewrichten. Ook hormonale onbalans kan een grote rol spelen.
Wij maken gebruik van onder andere diepe massages om jouw problemen om te lossen.

Volg mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin