06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl
Home » Vruchtbaarheid » Stress en problemen met je vruchtbaarheid
stress en problemen met je vruchtbaarheid

Stress en problemen met je vruchtbaarheid

door | 9 jan, 2024 | Vruchtbaarheid

Overal op internet lees je dat je niet moet stressen als je zwanger wilt worden, want stress heeft een slechte invloed op je kansen. Maar hoe dan? Stress en problemen met je vruchtbaarheid gaan toch hand in hand? Een traject in het ziekenhuis ís toch gewoon stressvol?

Stress is altijd en overal aanwezig tijdens behandelingen.

Of het nou gaat om IUI, IVF, ICSI of behandelingen om je kansen op een natuurlijke manier te vergroten… er komt altijd stress bij kijken.

Dat heeft er gewoonweg mee te maken dat er veel op het spel staat. Het kan een lange reis worden en die zit vol met onzekerheden. Je hebt weinig tot geen controle over de timing en al helemaal niet over de uitkomst. En zeker ook bij IVF en ICSI zijn de behandelingen complex, bevatten veel hormonen (en dat doet ook iets met je lichaam), zijn er veel afspraken en je moet ook nog jezelf injecteren.

stress en problemen met je vruchtbaarheid

In onze ogen is het onmogelijk dat dat geen stress oplevert.

Oftewel, stress is onderdeel van vruchtbaarheidsbehandelingen.

Het advies om niet te stressen, er niet over na te denken en te ontspannen is onmogelijk om op te volgen. Dat is hetzelfde als wanneer je tegen iemand zegt dat je onder water moeten gaan ademen.

Hoe kun je niet nadenken over je diepste wens, over het verlangen om moeder (of vader) te worden? Als iemand tegen je zegt ‘denk niet aan roze olifanten’, waar denk je dat het eerste over na? Onmogelijk toch om dat niet te doen?

 

Wat is stress en welke impact heeft het op vruchtbaarheidsbehandelingen?

Als je stress hebt ontstaat er een hele reeks aan fysieke reacties in je lichaam. Je lichaam wordt dan alert, oftewel je hartslag en ademhaling gaan omhoog en de spanning op je spieren neemt toe (om eventueel weg te kunnen rennen). Dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat er een nieuwe reeks gestart wordt, namelijk een hormonale reeks. Er wordt adrenaline en cortisol aangemaakt. En dat heeft weer invloed op je geslachtshormonen zoals oestrogeen en progesteron.

Daarnaast kan stress ook gevolgen hebben voor ons gedrag in ons dagelijkse leven. Het kan ervoor zorgen dat je gaat roken, alcohol drinkt, minder evenwichtige keuzes maakt, slechter slaapt, meer gaat eten (of juist minder), etc.

Dus stress heeft zeker een impact op ons lichaam en hoe ons lichaam functioneert. Stress en vruchtbaarheid zullen daarom ook nooit beste vrienden worden.

zwanger worden lukt niet

Er zijn heel veel studies gedaan naar het effect van stress op de vruchtbaarheid en ze spreken elkaar vooral tegen. Het is niet eenvoudig om te bewijzen dat stress invloed heeft op de uitkomst van een vruchtbaarheidsbehandeling. Dat heeft er ook mee te maken dat verminderde vruchtbaarheid vaak afhankelijk is van meerdere factoren.

Er zijn zoveel factoren betrokken dat het niet waarschijnlijk is dat stress alleen het grote probleem is. Dat het niet helpt mag duidelijk zijn, maar ongetwijfeld dat er meer aan de hand is.

En hetzelfde geldt ook voor de 1e maanden van de zwangerschap. Stel dat er toch een miskraam optreedt, dan is de kans groot dat dat niet alleen aan stress ligt. Het zal niet helpen, maar stress alleen zal niet zomaar een miskraam veroorzaken.

Hoe kun je stress onder controle houden tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen?

Omdat je de stress toch niet volledig weg kunt nemen is het dus niet de vraag hoe je de stress kunnen stoppen. Het is vooral belangrijk om te weten hoe je deze stress en de impact die het op je lichaam heeft kunt controleren. Hoe kun je ervoor zorgen dat de stress beter behapbaar wordt?

1) Zorg dat je de genoeg en de juiste informatie hebt gekregen.

Zorg dat je antwoord krijgt op al je vragen. Als je weet wat er waar en wanneer nodig is/gaat gebeuren dan kun je je er op voorbereiden. Stel zoveel mogelijk vragen en vraag dingen gerust 2 keer als het je helpt. Geen vraag is te gek of te veel.

2) Herken de tekenen van stress in je lichaam.

– Stress kan emotioneel zijn. Dan herken je het aan gevoelens van angst en verdriet.
– Stress kan fysiek zijn (een snellere hartslag, ademhaling die ‘hoog zit’, maar ook pijnklachten).
– En stress kan mentaal zijn. Dan herken je ze aan negatieve gedachten.

Als je stil staat bij je emoties dan kun je ze gaan begrijpen. Dat is een goede eerste stap naar bewustworden van je stress en leren hoe je er mee om kunt gaan. Hetzelfde geldt voor negatieve gedachtes. Als je weet wat je denkt, kun je de gedachten accepteren of ombuigen. En ook met fysieke herkenningspunten kun je aan de slag. Zeker als je weet waar de knelpunten zitten op het moment dat je stress krijgt. Bij de een is dat de nek. Een ander krijgt rugklachten bij stress en bij weer iemand anders ontstaan darmproblemen. Als je eenmaal weet wat er gebeurt in je lichaam, kun je er iets aan doen.

Je kunt een beetje controle terug krijgen.

3) Stress loslaten door beweging.

Je kunt stresshormonen managen door elke dag lichamelijk actief te zijn. Wandelen kan al genoeg zijn, maar het mag ook elke willekeurige sport zijn die je leuk vindt. Soms werk het ook heel goed om de muziek lekker hard aan te zetten in huis en door je woonkamer te dansen, zingen en eventueel schreeuwen.

4) Ga aan de slag met ademhalingsoefeningen

Door een gerichte ademhaling te trainen kun je leren ontspannen door te ademen, zonder dat je hoeft te proberen je gedachten te stoppen.

5) Zorg goed voor jezelf.

Daarmee bedoelen we dat je gezond moet eten, genoeg water moet drinken, genoeg rustmoment in zou moeten bouwen, zo goed mogelijk slapen en zoveel mogelijk eenzelfde ritme aanhouden. Je mag jezelf best wel eens verwennen.

6) Zorg dat je je niet alleen voelt.

Vraag op tijd om hulp.

Fysiotherapie gespecialiseerd in vruchtbaarheid

Heb je last van fysieke problemen?

Het kan je stress niveau verhogen. Fysieke stress is een onderschat probleem. Als je pijn hebt kost het heel veel energie, daarom ben je ook zo moe als je een griepje opgelopen hebt. Het is lastiger om de mentale stress weg te nemen, want de zorgen ‘gaat het ooit nog lukken’ en  het verdriet zijn niet zomaar weg te nemen. Je leert er soms mee om gaan, maar weg is het nooit. Daarom is het makkelijker om fysieke stress op te lossen.

Dus ga aan de slag met je pijnklachten. Zorg dat je fysiek in optimale conditie bent, want dan heb je al een factor getackeld. En misschien is dat genoeg om het wel te laten slagen.

Als je klachten hebt, kan het dus goed zijn om eens te controleren of je klachten niet het gevolg zijn van verklevingen. Als dat zo is, is er eenvoudig wat aan te doen middels massages. Grote kans dat je klachten verdwijnen en dat daarmee je stresslevels dalen. Dat is altijd fijn voor je vruchtbaarheid!

Je bent bij ons meer dan welkom om te controleren of je bijvoorbeeld verklevingen in je buik hebt. Of je klachten dus daar vandaan komen. Je kunt een eenmalige afspraak inplannen waarin we je allerlei vragen stellen over je situatie, zodat we een goed beeld krijgen over de dingen waar we extra op moeten letten. En daarnaast gaan we dan natuurlijk controleren en voelen waar de knelpunten zitten. Als we ze gevonden hebben gaan er we ook direct bij de 1e afspraak mee aan de slag. Om je te laten voelen wat het doet met je lichaam. 90% van de mensen die bij ons komen voelt namelijk binnen 1 behandeling verschil en weet daarna dus of de behandelingen aansluiten bij wat ze op dat moment nodig hebben.

Lijkt het je fijn om je buik en lichaam eens te laten controleren? Om te kijken of er een fysieke reden is waarom het nog niet lukt om zwanger te worden? 

Plan dan via onderstaande knop een eenmalige afspraak in. Dan gaan we met je meekijken.

Ontvang Tips in je mailbox

Over ons

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Vaak is het zo dat deze problemen ontstaan door verklevingen, littekenweefsel en/of bewegingsbeperkingen van gewrichten. Ook hormonale onbalans kan een grote rol spelen.
Wij maken gebruik van onder andere diepe massages om jouw problemen om te lossen.

Volg mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin