06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl
Home » Vruchtbaarheid » Van hoop naar geluk.
17 klachten waaraan je verklevingen kunt herkennen

Van hoop naar geluk.

door | 5 feb, 2024 | Vruchtbaarheid

Marlies was net 31 geworden en hoewel ze al 2 jaar actief probeerden om hun kinderwens te vervullen, was dat nog niet gelukt. Samen met haar partner Tim was ze naar het ziekenhuis gegaan, maar daar werden ze niet veel wijzer. Alles leek in orde te zijn, dus kregen ze het advies om het nog een half jaar te proberen. Marlies voelde zich met de maand onrustiger worden. Het feit dat ze nog 6 maanden moesten wachten maakte het niet beter. Ze wilde zelf iets doen om haar vruchtbaarheid te vergroten. Er moest toch iets zijn dat niet helemaal in orde was? Daarop kwam ze bij ons terecht. Marlies stemde er mee in om haar verhaal te delen, zodat ze anderen kon inspireren om verder te blijven zoeken naar een 0plossing.

De start.

Nadat Marlies haar spiraaltje had laten verwijderen, besteedde ze niet meteen veel aandacht aan haar cyclus of het bepalen van het juiste moment om zwanger te worden. Het idee was leuk, maar het hoefde niet direct raak te zijn.

Na een maand of 4 begon het echter wat te kriebelen en Marlies begon haar cyclus bij te houden in een app. Ze had een redelijk regelmatige cyclus, ergens tussen de 27 en 33 dagen. Haar luteale fase (de fase tussen eisprong en menstruatie) was altijd 14 dagen. Het was niet helemaal voorspelbaar, maar het was prima.

Haar menstruatie duurde altijd 5 à 6 dagen. Het startte wel met wat spotting. Dat had altijd een bruinige kleur. Meestal duurde dat een dag of 2 en pas daarna werd het helder rood. De ene keer had ze wel veel ongemak tijdens haar menstruatie, de andere keer was het minder. Nooit was het pijnvrij.

Na een jaar proberen besloot ze naar de huisarts te gaan, bezorgd over het wisselende karakter van haar cyclus en de wisselende pijn. Ze twijfelden ook aan de zaadkwaliteit van Tim en wilden dat laten onderzoeken.

Het ziekenhuis.

De huisarts zag niet perse een grote noodzaak, maar schreef wel een verwijzing uit. Vrij snel zaten Tim en Marlies voor het eerst bij de specialist. Na verschillende onderzoeken, waaronder een echo, bloedonderzoek en semenanalyse konden de artsen niets bijzonders vinden. De specialist achtte de kans om op een natuurlijke manier zwanger te worden groter en adviseerde om nog 6 maanden te proberen.

Hoewel ze opgelucht waren dat er niets ernstigs werd gevonden, bleef de onzekerheid knagen. Ze hadden gehoopt dat er mogelijkheden waren om te behandelen. Ze waren toe aan een nieuwe stap. Nu bleef het onduidelijk waarom het tot nu toe niet gelukt was. En hoe langer het wachten duurde, hoe meer twijfels ze kregen.

Praktijkruimte fertiliteitszone/fysiozone

Google bracht haar bij vruchtbaarheidsfysiotherapie.

Marlies had al veel opgezocht op Google, maar niets sprak haar dusdanig aan dat ze er mee aan de slag wilde gaan. Acupunctuur was niet zo haar ding, alhoewel ze het inmiddels serieus overwoog omdat ze er goede dingen over had gelezen. Maar toen hoorde ze via een vriendin over onze praktijk. Ze vroeg zich af of haar onregelmatige cyclus, haar menstruatiepijn en de last die ze regelmatig had van haar buik te maken konden hebben met verklevingen. En vooral ook of die invloed hadden op haar vruchtbaarheid.

Haar klachten belemmerde haar allemaal niet in haar dagelijkse leven en de artsen hadden nooit gesproken over verklevingen. Maar zelf kreeg ze een gevoel dat dit wel eens haar probleem kon zijn. Hoe meer ze er over las, hoe meer ze zichzelf er in herkende (vooral met betrekking tot haar menstruatiepijn, haar wisselende cyclus en hoe haar menstruatie verliep). Maar ze had geen idee hoe ze dan aan die verklevingen kwam.

Ze had best wel wat twijfels, maar besloot toch contact op te nemen voor behandelingen vanuit de gedachte ‘baat het niet, dan schaadt het niet’.

Een soepele buik geeft ruimte voor een zwangerschap.

Het eerste contact bestond uit een vrijblijvende belafspraak. Naar aanleiding van dat gesprek besloot Marlies een eerste behandeling in te plannen. Dan kon ze vanuit daar altijd nog kijken wat ze zou doen.

Tijdens die behandeling controleerden we Marlies haar buik op verklevingen. Daarvoor gebruikten we diverse massagetechnieken. Marlies vond het op veel punten toch wel gevoelig. En doordat wij haar van tevoren uitgelegd hadden dat alles wat we deden moest voelen als een ontspannende massage, wist ze direct dat haar intuitie haar niet in de steek had gelaten.

Ze voelde na de eerste behandeling wel het verschil in haar buik, maar bleef wel sceptisch. Toch zag ze het wel zitten om vaker terug te komen. Naast haar ‘baat het niet, dan schaad het niet’ gedachten, had ze nu in ieder geval het gevoel dat ze niet helemaal stil stonden.  Zo kon ze die maanden van wachten wel doorkomen.

fertiliteitsfysio

Tijdens de behandelingen.

Die eerste keer dat Marlies bij ons was had ze zeker wel wat ongemak ervaren, maar niets wat ze niet kon verdragen. Wel voelde ze zich daarna direct anders. Ze wist niet goed hoe ze het moest omschrijven, maar haar buik voelde ‘lichter’ aan. Het was in ieder geval anders dan toen ze binnen kwam en het voelde beter.

Dat is overigens iets wat wij heel vaak horen (en zelf ook op die manier ervaren hebben). Het is wat ongrijpbaar, maar je voelt wel direct bij de eerste behandeling een verandering in je buik. Wat er precies veranderd is merk je pas op een later moment, maar het feit dat je voelt dat er iets gebeurd geeft goede moed. Zo’n 90% van de vrouwen die bij ons komen, merken deze verandering direct op. 

Voordat ze weer ging menstrueren had ze al een paar behandelingen gehad. Ze had niet verwacht dat er iets zou veranderen, al helemaal niet zo snel. Maar toch was het zo. Haar menstruatie startte zonder spotting. Het brak direct door met helder rood bloedverlies en de pijn was nagenoeg weg.

Ze vroeg zich af of dit al door de behandelingen kon komen of dat het toeval was.

Wij konden haar vertellen dat het iets is wat we bijna altijd zien gebeuren. Direct verschil rondom je menstruatie. Het is altijd heel fijn om te zien dat er daadwerkelijk iets verandert. Dat geeft hoop. Het geeft hoop op eindelijk een goede kans, hoop op een zwangerschap.

Na 7 behandelingen voelde Marlies zich anders: haar buik was soepeler, haar stoelgang regelmatiger (al had ze dat eerder niet als probleem ervaren) en haar menstruatie startte zonder spotting en deed geen pijn meer. Ze voelde het niet eens meer aankomen. Alhoewel haar dat ook weer onzeker maakte, vond ze het wel fijn. Er was iets structureel veranderd. Deze veranderingen zorgden ervoor dat ze, samen met Tim, met vertrouwen vooruit kon kijken.

Een langverwachte zwangerschap.

Enkele maanden later ontvingen we een mailtje van haar. Ze schreef dat ze toch naar het ziekenhuis waren gegaan vlak nadat we klaar waren met de behandelingen. Daar werd hun IUI geadviseerd, met hormoonstimulatie. Tot hun grote verbazing was het bij de eerste IUI poging raak!

Marlies schreef dat ze er van overtuigd was dat de fysio behandelingen bij ons hadden geholpen. Haar menstruaties waren namelijk verbeterd, ze voelde zich energieker en had meer vertrouwen in haar lichaam omdat het beter functioneerde.

Haar cyclus was een aantal keer stipt 29 dagen geweest, zonder pijn en met helder rood bloedverlies. Voor haar was het heel duidelijk dat het succes van de IUI poging mede te danken was aan haar soepele buik. Natuurlijk waren ze heel blij en inmiddels zijn Marlies en Tim de trotse ouders van een prachtige zoon.

vruchtbaarheidsfysiotherapie

Een nieuw hoofdstuk.

Marlies wilde haar verhaal delen omdat ze zich onbegrepen voelde in het ziekenhuis. Daar was weinig tijd en het lange wachten maakte dat ze steeds onzekerder werd.

Tijdens de vruchtbaarheidsbehandelingen in onze praktijk ervaarde ze de kracht van het soepel maken van je buik. Maar het gaf haar ook de rust en ruimte om haar verhaal te vertellen. Samen konden we vervolgens kijken wat ze nog meer kon doen om haar vruchtbaarheid (en die van haar partner) te verbeteren. Het gaf haar handvaten om met gerichte vragen naar hun arts toe te gaan. En de wetenschap dat ze ons op een later moment altijd mocht mailen als ze vragen had, was heel fijn.

Ze vond dat meer vrouwen moesten weten van het bestaan van vruchtbaarheidsfysiotherapie en het effect daarvan. Meer vrouwen moeten zich begrepen voelen. Vandaar dat ze haar verhaal wilde delen.

Wij zijn vooral  dankbaar dat ze dit verhaal met ons wilde delen én dat we er een blog over mochten schrijven.

Een uitnodiging voor jou.

Stel nou dat je na het lezen van dit verhaal denkt “tsja, baat het niet dan schaadt het niet” of “misschien is vruchtbaarheidsfysiotherapie ook iets voor mij”. Weet dan dat we iedere week een aantal plekken in onze agenda reserveren voor gratis en vrijblijvende belafspraken.

We kunnen je helpen met al je vragen en twijfels. Dus laten we eens bellen om te kijken wat jij in jouw situatie kunt doen om je kansen te vergroten. Klik op de knop hieronder en plan direct een belafspraak in.

Ontvang Tips in je mailbox

Over ons

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Vaak is het zo dat deze problemen ontstaan door verklevingen, littekenweefsel en/of bewegingsbeperkingen van gewrichten. Ook hormonale onbalans kan een grote rol spelen.
Wij maken gebruik van onder andere diepe massages om jouw problemen om te lossen.

Volg mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin