06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl
Home » Vruchtbaarheid » Waarom doet mijn litteken pijn?
waarom doet mijn litteken pijn

Waarom doet mijn litteken pijn?

door | 16 jan, 2024 | Vruchtbaarheid

Bij de een zal het litteken direct pijnlijk zijn, bij de ander komt het later pas opzetten. Dat komt doordat er bij een operatie vaak ook zenuwen beschadigd raken. Doordat het langzaam weer hersteld, kan er pijn ontstaan. De hoeveelheid pijn kan bij iedereen anders zijn. De een ervaart een trekkend gevoel, bij de ander jeukt het en weer een ander kan niet functioneren door de pijn. Dat heeft te maken met de locatie van het litteken, je herstelvermogen, de manier waarop het gehecht is en nog vele andere dingen. Ben jij benieuwd of de pijn die je ervaart voortkomt vanuit je litteken? Laten we er dan dieper op in duiken.

Het genezingsproces en littekenvorming.

Voor dat we naar de pijn van het litteken gaan kijken is het belangrijk om te weten dat het genezingsproces van je litteken een heel complex proces is. Het is belangrijk dat een wond snel dicht is zodat er geen bacteriën binnen kunnen komen. Het maakt daarbij niet uit hoe het dicht gemaakt wordt, dat is van latere zorg voor je lichaam. Doordat het snel dicht moet, ontstaat er een litteken. Maar het genezingsproces is zeker nog niet klaar als de wond dicht is. Sterker nog, dan begint het echte werk pas.

Blijvende pijn na keizersnede

Je lichaam moet ervoor zorgen dat het litteken en de ruimte daar omheen weer zo soepel mogelijk wordt. Zodat het veerkrachtig, sterk en flexibel is. Soms weet je lichaam precies hoe dat moet en soms krijgt je lichaam het gewoonweg niet voor elkaar. In dat laatste geval kan er pijn ontstaan rondom je litteken. 

Pijn die jaren later ontstaat

In sommige gevallen merk je direct dat het litteken pijnlijk is. In andere gevallen ontstaat de pijn pas jaren laten. Dit kan te maken hebben met de zenuwen die beschadigd zijn. De beschadigde zenuwen geven geen signalen door waardoor de pijn weg blijft. als dat weer gaat helen, kunnen ze weer meer signalen doorgeven en dan kan er pijn ontstaan. Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Het kan ook zijn dat het litteken trekt aan onderliggende botten en gewrichten. Daarmee kan pijn ontstaan bij het litteken, maar ook op andere pleken van  je lichaam. Een keizersnede kan bijvoorbeeld invloed hebben op de beweeglijkheid van je bekken, doordat het er aan vast gaat zitten. Hierdoor kun je problemen krijgen met onder andere je bekken of je rug. 

Oorzaken van pijn aan je litteken:

– Zenuwbeschadiging

Door de verwonding/operatie kunnen zenuwen beschadigd raken en ook tijdens het herstelproces kunnen zenuwen beschadigen. Dit kan ervoor zorgen dat het gebied gevoelig blijft.

– Ontsteking

Ontsteking rond het litteken kan een belangrijke factor zijn bij littekenpijn. Doordat het gebied sterk geirriteerd raakt of in doordat er in sommige gevallen zelfs sprake is van een infectie, kan het ervoor zorgen dat het littekenweefsel ook gaat ontstekingen. Het zorgt ervoor dat het litteken dikker wordt, rood wordt en pijn gaat doen. De ontsteking zorgt er dus voor dat het gebied rondom het litteken gevoeliger is en het staat het normale proces van weefselherstel in de weg. Als het herstel niet verloopt zoals gepland, dan kan er pijn ontstaan.

17 klachten waaraan je verklevingen kunt herkennen

– Verklevingen

Door het herstelproces kan littekenweefsel zich aan omliggen structuren hechten, zoals spieren, gewrichten, andere lagen van de huid en organen. Dat kan ook gebeuren als het herstel soepel verloopt (dus zonder complicaties). Dit kan ervoor zorgen dat er minder flexibiliteit in het lichaam aanwezig is en dat normale bewegingen belemmert worden. Hierdoor ontstaat pijn. 
Verder kan het er ook voor zorgen dat er continue spanning op het litteken staat, dat je geen druk op je litteken kunt verdragen of dat je minder goed (of met pijn) kunt bewegen omdat spieren en gewrichten geblokkeerd worden.

Behandel mogelijkheden voor pijn aan je litteken.

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden te vinden voor je litteken. Niet alle behandelingen zijn even geschikt wat ons betreft, maar we willen wel alles genoemd hebben. Je kunt natuurlijk ook altijd met je specialist overleggen wat in jouw situatie verstandig zou zijn.

1) Operatie

Er zijn verschillende mogelijkheden voor wat betreft operaties, maar allemaal komen ze er op neer dat verklevingen los gemaakt worden. Door het losmaken van die verklevingen wordt er minder getrokken aan de omliggende weefsels. Dat geeft pijnverlichting.

Het nadeel van dergelijke operaties is dat deze operaties ook kunnen leiden tot nieuwe verklevingen. En daarmee kunnen er weer nieuwe problemen ontstaan. Zulke operaties zullen daarom ook alleen uitgevoerd worden als onomstotelijk is bewezen dat de klachten daar vandaan komen én de verklevingen zo heftig zijn dat een operatie eigenlijk nog de enige uitweg is.

Er zijn ook minder invasieve manieren om de verklevingen soepeler te maken. Hierover zo meteen meer.

2) Injecties.

Zeker bij pijnklachten die voortkomen vanuit een aandoening, zoals acnes kan dit enorm helpen. Deze injecties zorgen ervoor dat pijn en ontstekingsreacties verminderen. Maar ook hiervoor geldt dat je behoorlijk wat klachten moet hebben voordat je hiervoor in aanmerking komt.

3) Massage/fysiotherapie

Massages werken heel erg goed om verklevingen rondom het litteken soepel te maken. Ze werken bij elk soort littekenweefsel en elke pijn die daar bij hoort. Hiermee kan alle pijn rondom het litteken opgelost worden of op zijn minst heel erg veel verlicht worden.

Massage kun je natuurlijk ook zelf doen. Heel ingewikkeld is het eigenlijk niet, maar de ervaring leert dat de meeste mensen het toch wat spannend of moeilijk vinden om zelf hun litteken te masseren. De meeste mensen zijn bang dat ze iets verkeerds doen of vinden het moeilijk om naar hun litteken te kijken of het aan te raken. Daarnaast werkt het ook alleen als je litteken vooral oppervlakkig verkleefd is. Als de diepere lagen verkleefd zijn, wordt het helaas al ingewikkelder.

Inmiddels hebben wij zelf al ruim 10 jaar ervaring met het losmaken van littekens. Wat we vaak zien in de praktijk is dat het litteken door de behandelingen soepeler wordt. Dat de klachten waarvoor iemand komt verdwijnen, maar dat er dan tijdelijk een kleine disbalans ontstaat in het lichaam. Dat geeft dan weer andere klachten die ook aandacht nodig hebben.

fysiotherapie bij vruchtbaarheidsproblemen

Zo kan het zijn dat het litteken van je buik soepeler wordt en niet meer trekt, maar dat je vervolgens merkt dat je onderrug toch ook heel stijf is. Je lichaam heeft in dat geval ervoor gezorgd dat je goed kunt functioneren door een balans te creeren tussen je buik en je rug. Die balans verstoren wij. Je lichaam moet dus opnieuw op zoek naar balans en dus is het belangrijk dat we je lichaam daarbij ondersteunen door ook je rug te behandelen.

Wat kunnen wij hierin voor je betekenen?

Wij hebben onze opleiding tot littekenspecialist in 2013 gedaan en sinds die tijd werken wij dagelijks met littekens. Sinds 2018 werken wij vooral met littekens na keizersneden, maar ook littekens na een blinde darm operatie of littekens door een navelpiercing komen veel voorbij. Omdat je lichaam altijd op zoek is naar balans hebben wij geleerd om naar het hele lichaam te kijken en niet alleen je litteken. Zo kunnen we ervoor zorgen dat je lichaam weer in balans komt en dat je klachtenvrij wordt.

Omdat wij het belangrijk vinden dat je weet wanneer je iets moet doen om goed voor je litteken en je lichaam te zorgen, hebben we gratis belafspraken in het leven geroepen. We bellen je op een afgesproken tijd en gedurende 20 minuten stellen we je vragen of je situatie. Aan de hand daarvan kunnen we een heel goede inschattig maken over wat jij, jouw lichaam en je litteken nodig heeft om weer goed aan te voelen.

Lijkt dat je wat? Plan, via de knop hieronder, een gratis en geheel vrijblijvende belafspraak in.

Ontvang Tips in je mailbox

Over ons

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Vaak is het zo dat deze problemen ontstaan door verklevingen, littekenweefsel en/of bewegingsbeperkingen van gewrichten. Ook hormonale onbalans kan een grote rol spelen.
Wij maken gebruik van onder andere diepe massages om jouw problemen om te lossen.

Volg mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin