06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl
Home » Vruchtbaarheid » Wat is PCOS? (Polycysteus Ovarium Syndroom)
Wat is PCOS

Wat is PCOS? (Polycysteus Ovarium Syndroom)

door | 3 sep, 2018 | Vruchtbaarheid

Wat is PCOS?

Je krijgt de diagnose PCOS als je 2 van de volgende 3 symptomen hebt:
– weinig (minder vaak dan 2x per drie maanden) of geen menstruatie
– overmatige aanmaak van het mannelijk hormoon testosteron. Het kan zichtbaar zijn in het bloed of het kan zich uiten in:
– overmatige lichaamsbeharing en in het gezicht
– haarverlies op je hoofd
– acne
– Bij de eierstokken zijn er vele kleine eiblaasjes of follikels zichtbaar op de echo. Dit moeten er minimaal 10 zijn.

PCOS
PCOS is een hormonale aandoening. De eierstokken maken normaal gesproken vrouwelijke hormonen aan (oestrogeen en progesteron), maar ook een beetje mannelijk hormoon (testosteron). Bij vrouwen met PCOS wordt er meer mannelijk hormoon gemaakt dan wenselijk waardoor het evenwicht tussen de vrouwelijke en mannelijke hormonen verstoord is.

Symptomen van PCOS

– Weinig of geen menstruatie.
– Overmatige lichaamsbeharing en in het gezicht.
– Haarverlies op je hoofd.
– Acne.
– Te hoge mannelijke hormoonwaardes gemeten in het bloed.

– Bij de eierstokken zijn er vele kleine eiblaasjes of follikels zichtbaar.
– Onregelmatige menstruatie.
– Heftige bloedingen bij menstruatie.
– Herhaalde miskramen.
– Verminderde vruchtbaarheid/onvruchtbaarheid.
– Overgewicht.
Oorzaken PCOS

Wat zijn de oorzaken van PCOS?

Er wordt gedacht dat genetische aanleg, een gebrek aan beweging of te intensief bewegen en stress de oorzaken kunnen zijn van pcos. Maar eigenlijk zijn hier nog een hoop onduidelijkheden over.
Men weet wel dat insuline-resistentie vaak samen gaat met PCOS. Dit betekent dat je lichaam minder gevoelig is voor het insulinehormoon dat nodig is om suiker (glucose) vanuit je bloed naar je cellen te vervoeren en zo de suikerspiegel in je bloed op pijl te houden. Het is niet helemaal duidelijk waar dit vandaan komt en wat de relatie precies is met PCOS. Net zoals dat de precieze oorzaak van PCOS ook nog een beetje vaag is.

De gevolgen zijn echter wel heel duidelijk, want er is een teveel van het mannelijk hormoon testosteron in je lichaam waardoor je hormonale balans verstoord is. Hierdoor is het voor je eierstokken lastiger om rijpe eicellen te produceren.

Normaal gesproken komen er 1 of meer eicellen vrij tijdens de ovulatie. Bij PCOS worden rijpe eicellen niet vrij gegeven vanuit de eierstokken. In plaats daarvan kunnen ze kleine cystes vormen in de eierstokken. Als je dit gaat bekijken op een echo, dan zie je een soort van kralenketting aan follikels.
De kralenketting hoeft niet bij iedere vrouw met PCOS te ontstaan en zichtbaar te zijn op de echo. Maar ook als dat niet zo is, is er nog steeds een teveel aan testosteron in je lichaam en de bijbehorende problemen.

Wat kunnen wij doen bij PCOS?

De Mercier therapie is er op gericht om te zorgen dat er meer beweeglijkheid ontstaat bij de baarmoeder, eileiders en eierstokken. Bij veel vrouwen met PCOS zijn er verklevingen aanwezig rondom de eierstokken. De oorzaak daarvan kan bij de ene vrouw heel anders zijn dan bij de andere vrouw en die kunnen we dus pas bepalen als we iets meer weten over je achtergrond.
Als je last hebt van verklevingen rondom je eierstokken (en baarmoeder), dan kunnen de eierstokken niet goed hun functie meer uitoefenen. Dit betekent dus ook dat ze niet goed de vrouwelijke en mannelijke hormonen in balans te houden.

PCOS Behandeling Fysiotherapie
Door de baarmoeder en eierstokken los te maken met onze Mercier techniek zal de functie van de eierstokken verbeteren en daardoor kan de hormoonhuishouding ook normaliseren. Hierdoor is de kans groot dat je een ovulatie krijgt en je cyclus zich herstelt. De bedoeling is dat je een kortere cyclus krijgt met 1 rijpe eicel en daarmee een kans op zwangerschap!
Daarnaast hebben wij diverse oefeningen die goed kunnen helpen bij het verbeteren van de beweeglijkheid van je eierstokken.

Wat kun je verder nog doen bij PCOS?

1) Als je last hebt van overgewicht, dan kan het erg nuttig zijn om af te vallen. Door kilo’s kwijt te raken kun je zelfs weer een normale cyclus lengte krijgen. Maar doordat de balans tussen de hormonen verstoord is, kan het erg lastig zijn om af te vallen. Soms is het daarom verstandig om een diëtist in te schakelen.

2) Ook het aanpassen van je voeding kan helpen bij PCOS. Een orthomoleculair arts kan je hierbij eventueel adviseren.

3) Als je graag zwanger wil worden en je cyclus wil maar niet herstellen, dan kun je altijd via verschillende behandelmethodes op de fertiliteitsafdeling van het ziekenhuis proberen om je cyclus te herstellen en zwanger te worden. Je kunt dan gebruik maken van:
– ovulatie inductie
– IUI (intra-uteriene inseminatie)
– IVF of ICSI

Ontvang Tips in je mailbox

Over ons

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Vaak is het zo dat deze problemen ontstaan door verklevingen, littekenweefsel en/of bewegingsbeperkingen van gewrichten. Ook hormonale onbalans kan een grote rol spelen.
Wij maken gebruik van onder andere diepe massages om jouw problemen om te lossen.

Volg mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin