Artsen nemen menstruatiepijn niet altijd serieus. Ze zeggen vaak ‘het hoort erbij’, ‘neem maar een pijnstiller’ of ‘ga maar aan de pil, dan wordt het wel minder’. Daar nemen wij geen genoegen mee, want:
Menstruatiepijn is niet normaal!
Een ernstige menstruatiepijn hoort niet, maar ook een heel licht zeurende menstruatiepijn hoort er niet bij.
Echt niet!
In dit blog willen we je daarom meenemen en uitleggen waardoor menstruatiepijn ontstaat en wat je er tegen kan doen.
Wat is menstruatiepijn?
Menstruatiepijn kan aanvoelen als een aanwezig, trekkend of zeurend gevoel. Soms is het zelfs stekend of heftig krampend in de buik. Het kan ook uitstralen naar je onderrug, bekken, bekkenbodem, liezen, of bovenbenen.
Hoe menstruatiepijn zich uit is per persoon verschillend. Pijn kan in de nacht juist toenemen of afnemen. Het kan wel of niet continue aanwezig zijn. Het kan ineens verergeren of plotseling afzwakken.
Soms gaat menstruatiepijn samen met pijnlijke borsten, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, braken, diarree, migraine, flauw vallen of duizeligheid. Maar een van de belangrijkste kenmerken is pijn die zich onder in de buik en het bekken bevindt. En eventueel straalt dat dan uit naar de benen en de lage rug.
Menstruatiepijn kan al vanaf de eerste keer dat je ongesteld werd aanwezig zijn, maar het kan ook later ontstaan zijn. Bijvoorbeeld na een infectie, trauma, bevalling etc.
5 redenen waarom de meeste vrouwen menstruatiepijn normaal vinden.
1) Omdat artsen het zeggen, het ‘hoort er nou eenmaal bij’.
2) Overal geschreven staat dat het alleen abnormaal is als het heel erg is.
Zolang je nog kunt functioneren is het normaal.
3) Het is altijd al zo geweest en ze weten niet hoe het is om geen pijnklachten te ervaren.
4) Omdat paracetamol werkt en de pijn daardoor goed te verdragen is.
5) Het is lastig om een andere oplossing te vinden dan de pil, een spiraaltje of andere hormonale behandelingen. Artsen geven ook geen andere opties.
Maar wat is dan de reden dat artsen het zo normaal vinden?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het nog nooit eerder gevraagd heb, maar grote kans dat ik het wel eens serieus aan een gynaecoloog voor ga leggen.
Maar natuurlijk heb ik er wel theorieën over.
Artsen zien vooral vrouwen die klachten hebben tijdens hun menstruatie. Ze zien niet de vrouwen die geen klachten ervaren (want waarom zou je dan naar de huisarts gaan?). Dus in hun beleving komt het gewoon heel erg veel voor. En misschien niet eens alleen in hun beleving… het komt ook gewoon heel veel voor in meer of mindere mate.
Als ik kijk naar onze praktijk dan zien wij vooral vrouwen die moeite hebben met zwanger worden. Ik kan me bijna niet voorstellen dat er ook vrouwen zijn die er geen moeite voor moeten doen, maar ik weet dat ze er wel zijn. Maar mijn bril is in die zin wel wat gekleurd. En dat gebeurd dus ook bij artsen.
Daarnaast denk ik dat artsen geen structurele oplossing hebben voor het probleem. Ze kunnen de symptomen bestrijden, maar ze weten niet hoe ze de échte oorzaak van het probleem aan kunnen pakken. En als je dat niet kunt is het logischer (of makkelijker) om te zeggen dat er geen probleem is. Dan hoef je het namelijk ook niet op te lossen terwijl je niet weet hoe.
5 redenen waarom we menstruatiepijn niet normaal zouden moeten vinden.
1) Hoe gek het misschien ook klinkt, artsen hebben nou eenmaal niet altijd gelijk. Dus als een arts zegt dat het wel normaal is dan weten ze gewoon niet beter.
2) Waarom zou menstruatiepijn normaal zijn als een pijn aan je spieren of gewrichten niet normaal is? Geen enkel onderdeel van je lichaam mag pijnlijk zijn als het beweegt. Pijn hoort niet. Pijn is een beschermingsmechanisme van je lichaam om aan te geven dat er iets niet goed gaat.
3) Iets wat altijd zo geweest is, is niet per definitie goed of normaal.
4) Het kan niet gezond zijn voor je lichaam om elke maand opnieuw pijnstillers te moeten gebruiken.
5) Omdat je de pil niet moet gebruiken vanwege pijn, maar omdat je er volledig achter staat of omdat je geen gedoe wilt als je niet zwanger wilt worden.
Wat zijn de oorzaken?
Menstruatiepijn is eigenlijk niets anders dan ernstige menstruatiekramp. Het is een pijn die je ook direct kunt linken aan je menstruatie. Er zijn 2 belangrijke factoren die een rol spelen:
1) Prostaglandines (ik hoor je bijna denken ‘prosta-wat?’)
Menstruatiepijn ontstaat door een disbalans in je lichaam tussen bepaalde chemische of hormonale factoren. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde hormoonachtige stoffen, zoals prostaglandines, die ervoor zorgen dat er verkrampingen plaats kunnen vinden in je baarmoeder. Door die verkrampingen wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten. Je menstrueert.
Prostaglandines verzorgen veel processen in je lichaam. Ze hebben een rol bij:
– ontstekingen
– de verwijding of vernauwing van je bloedvaten (en dus je bloeddruk)
– koorts
– bevalling
– bloedstolling
– pijn.
Vooral vanwege die laatste kan een disbalans in de prostaglandines ervoor zorgen dat je menstruatiepijn ervaart. Zowel mild als heftig.
Deze hormoonachtige stoffen bevinden zich ook in je baarmoederslijmvlies. Op het moment dat je menstrueert komen deze stoffen vrij. Daarom is het ook vaak zo dat je op de eerste dagen van je menstruatie meer pijnklachten ervaart dan later. Hoe meer je menstruatie vordert, hoe minder prostaglandines er vrij komen, hoe minder pijn je zult hebben.
2) Verklevingen of spierspanningen.
Andere oorzaken van menstruatieklachten zijn endometriose, (spier)spanning op je buik of verklevingen. Dit zorgt voor minder ruimte rondom je baarmoeder. Daardoor kan je baarmoeder minder makkelijk samentrekken en dat geeft pijnklachten.
Hoe hebben verklevingen precies invloed?
Er zijn 3 belangrijke punten die je eerst moet weten. De eerste is wat verklevingen zijn en de tweede is een heel klein beetje informatie over hoe je baarmoeder op zijn plek blijft en niet gaat zweven door je lichaam.
Wat zijn verklevingen?
Door een flinke klap, een scheur, een snee of te weinig beweging kan er schade ontstaan rondom spieren of organen. Hier worden door je lichaam hele sterke vezels omheen gelegd.
Die sterke vezels helpen het beschadigde weefsel om te herstellen. Het werkt een beetje als lijm. De vezels/verklevingen zorgen ervoor dat de beschadigde plek geïsoleerd wordt zodat het rustig de tijd krijgt om te herstellen. Super fijn natuurlijk, want ze bieden een belangrijke helpende hand. Ze zijn functioneel.
Maar als het beschadigde plekje hersteld is, verdwijnen de sterke vezels niet altijd. Dan kunnen ze in je lichaam achterblijven als verklevingen.
Hoe blijft je baarmoeder op zijn plek?
Rondom je baarmoeder heb je banden en bindweefsel die ervoor zorgen dat je baarmoeder op zijn plek wordt gehouden. Dat het kan bewegen, maar dat het niet weg kan zakken. Zo zit je baarmoeder bijvoorbeeld met 2 banden vast aan je heiligbeen en is je baarmoeder ook met bindweefsel verbonden aan je blaas en darmen.
Hoe ontstaan verklevingen (uitleg met voorbeelden)?
Stel je voor dat je als kind een keer een ongeluk hebt gehad (aangereden door een auto of uit een boom gevallen, etc.) en je hebt een kleine klap gehad op je buik. Je hoeft er niet eens last van hebben gehad op dat moment, maar het kan wel gebeurd zijn. Dan kan dat een traumatisch moment zijn geweest voor je baarmoeder waarbij het een lichte schade heeft opgelopen.
Een ander voorbeeld. Stel je voor dat je niet goed kan tegen bepaalde voeding. En stel dat je dat nooit geweten hebt. Als je niet tegen bepaalde voeding kunt, dan krijg je allemaal kleine ontstekingen in je darmen. Dat zijn dus allemaal kleine beschadigingen. En die beschadigingen zijn dus traumatisch voor je organen.
Je lichaam is super goed bezig geweest en heeft het probleem zelf opgelost door verklevingen aan te maken en op die manier de wand van je baarmoeder te herstellen. Maar die verklevingen kunnen aanwezig blijven en op latere leeftijd problemen veroorzaken.
En natuurlijk zijn dit maar 2 verschillende oorzaken. We kunnen er nog 1000 bedenken, maar dat zou dit blog niet perse leuker maken om te lezen.
Het allerbelangrijkste wat je moet onthouden.
Verklevingen rondom je baarmoeder werken als een te kleine trui. Als je een te kleine trui aan trekt kun je je arm niet goed omhoog bewegen. Er is simpelweg niet genoeg ruimte om te bewegen. Wanneer je als het ware een te kleine trui aan hebt rondom je baarmoeder kan deze ook niet goed bewegen. Bewegen is dan pijnlijk.
Wat kun je doen tegen menstruatiepijn?
Om menstruatiepijn op te lossen kun je meerdere dingen doen. Wij bespreken hier de 2 meest belangrijke.
1) Ten eerste kun je zelf je voeding/leefstijl aanpassen.
Het is daarbij belangrijk om ervoor te zorgen dat je prostaglandines (waar we eerder al over schreven) in balans brengt.
Dat doe je door de volgende dingen vaker te eten:
– gezonde vetten
– groentes (minimaal 400 gram per dag)
– 2 stuks fruit op een dag (en niet perse minder of meer)
– handje noten en zaden per dag
En de volgende dingen te vermijden:
– zuivel
– toegevoegde/geraffineerde suikers
– fysieke en mentale stress
– alcohol
– koffie/cafeine
2) Ten tweede kun je ervoor zorgen dat je verklevingen oplost.
Er zijn natuurlijke manieren om verklevingen op te lossen. Je kunt verklevingen namelijk eenvoudig soepeler maken door diepe massagetechnieken.
Hier komt die te kleine trui (waar we eerder over schreven) weer om de hoek kijken. Door gebruik te maken van diepe massage technieken rek je als het ware die te kleine trui een beetje op en op de lange termijn is het dan net alsof je een iets grotere trui hebt aangetrokken. Daardoor gaat bewegen weer makkelijker. Je baarmoeder kan beter samentrekken.
Oftewel, als je het bindweefsel in de diepte (want je baarmoeder ligt nou eenmaal diep in je bekken) los gaat maken door te masseren, dan zal het bindweefsel soepeler worden. Je baarmoeder kan beter bewegen. Sommige mensen kunnen dit zelf (als ze er les over hebben gehad), maar vaker heb je er iemand voor nodig die dit voor je doet.
Wij adviseren dan ook om hier hulp bij te zoeken. Zoek dan naar iemand die gespecialiseerd is in diepe massagetechnieken van de organen.
Kunnen wij helpen om verklevingen soepeler te maken?
Ja, wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van menstruatiepijn (wat ook een rol kan spelen bij je vruchtbaarheid).
Wij focussen ons dagelijks op verklevingen door middel van massagetechnieken en mobilisaties (het beweeglijker maken van gewrichten). Daarnaast gebruiken we ook andere adviezen. Zo kunnen we je adviseren over voeding, beweging en leefstijl. Wat dus ook weer een goede invloed heeft op de prostaglandines waar we eerder over spraken.
Deze hele combinatie kan er voor zorgen dat je minder verklevingen krijgt en dat je menstruatiepijn zal verdwijnen.
Wil je weten of jij verklevingen hebt of dat je baat zou hebben bij het losmaken van verklevingen om je menstruatiepijn op te lossen?
Vraag dan een gratis en geheel vrijblijvend adviesgesprek met ons aan.
Een adviesgesprek is een gratis telefonisch gesprek met één van ons waarin je meer leert over:
– jouw klachten
– wat je zelf kunt doen
– over onze therapie zodat je zelf kunt bepalen of het iets voor je is.
Vul het formulier hieronder in als je een adviesgesprek wilt aanvragen.
0 Reacties