Fysiotherapie is een behandelmethode voor mensen met lichamelijke klachten. Vooral als je klachten hebt met bewegen. Fysiotherapeuten zijn experts op het gebied van beweging. Ze helpen de kwaliteit van je leven te vergroten door massages (oftewel hands-on werken), oefeningen, tips en adviezen.
Fysiotherapeuten kunnen mensen behandelen van elke leeftijd. De meeste mensen die bij de fysio komen hebben:
– blessures opgelopen,
– zijn beperkt in hun bewegingen of dagelijkse leven,
– pijnlijke spieren,
– pijnlijke gewrichten
– of andere gezondheidsproblemen.
Maar de fysiotherapeut kan ook mensen behandelen die simpelweg gezonder willen worden of problemen in de toekomst willen voorkomen.
Wat gebeurd er bij een eerste behandeling?
De therapeut stelt veel vragen over de klachten die je ervaart. Hij wil alles weten over:
– de oorzaak
– waar de klachten precies zitten
– of er nog andere klachten zijn
– wat je tot nu toe gedaan hebt om het op te lossen.
Daarna start het onderzoek. Hierbij gaat de fysiotherapeut kijken welke spieren en gewrichten een rol spelen bij jouw klachten. Vervolgens maakt hij (of zij) samen met jou een plan te maken om ervoor te zorgen dat je makkelijker kan bewegen en minder pijn hebt. Alles om ervoor te zorgen dat je je dagelijkse dingen weer goed uit kunt voeren én om te voorkomen dat het nog een keer gebeurd.
Wat kun je met fysiotherapie bereiken?
Fysiotherapeuten kunnen een groot effect hebben op iemands leven. Ze kunnen ervoor zorgen dat iemand weer met goede moed naar de toekomst kijkt en goed kan bewegen. Het doel van de behandelingen is dat iemand letterlijk en figuurlijk weer beter in zijn vel zit.
Welke opleidingen hebben fysiotherapeuten gevolgd?
Alle fysiotherapeuten hebben een 4-jarige HBO opleiding fysiotherapie gevolgd en met succes afgesloten. Alleen als je je diploma hebt behaald kun je in het BIG register komen staan. Het BIG register is een plek waar alle zorgverleners verzameld worden om de kwaliteit van de zorg te kunnen waarborgen.
Daarnaast kunnen fysiotherapeuten zich nog gaan specialiseren op meerdere gebieden, zoals o.a. manuele therapie, sportfysiotherapie, bekkenfysiotherapie en kinderfysiotherapie.
Sommige fysiotherapeuten kiezen er voor om veel cursussen te volgen om zich op die manier te specialiseren. Daarbij kun je ook gebruik maken van cursussen die beschikbaar zijn binnen de osteopathie, psychologie, orthomoleculaire therapie, verpleegkunde, etc. Als het maar aansluit bij dat wat de fysiotherapeut al weet en zich nog verder in wil verdiepen.
Zo hebben wij ons gericht op fysiotherapie gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Onder andere door heel veel verschillende cursussen te volgen op het gebied van vruchtbaarheid, zodat we de beste behandeltechnieken kunnen gebruiken en combineren en dat we tegelijkertijd ook kunnen adviseren over voeding en supplementen.