Wat is een niche?
Na een keizersnede blijft er een litteken over als herinnering aan de operatie. Het litteken is zichtbaar op je huid, maar zit natuurlijk ook op je baarmoeder.
Als je een niche hebt dan betekent het dat er op de plaats van dat litteken een holte is gevormd in je baarmoeder. Een inkeping in je baarmoederslijmvlies. Het litteken is dus eigenlijk niet helemaal goed herstelt aan de binnenkant van je buik. Iets wat je aan de buitenkant niet altijd kun zien.
Het is dus een mogelijke complicatie als gevolg van een keizersnede.
De gevolgen van een niche.
Deze inkeping kan verschillende klachten geven, zoals:
- Tussentijds bloedverlies of bloedverlies na je menstruatie (postmenstrueel). Dit kan heel heftig zijn.
- Pijn tijdens je menstruatie (dysmenorroe)
- Chronische bekkenpijn
- Pijn bij vrijen (dyspareunie)
- Secundaire verminderde vruchtbaarheid
- Complicaties bij een volgende zwangerschap, bijvoorbeeld met de placenta (of moederkoek)
Hoe stel je vast dat je een niche hebt?
Er verschillende onderzoeken mogelijk om het te ontdekken.
Meestal is een niche goed te zien met een (vaginale) echo, dus dat is de meest voor de hand liggende manier om het te onderzoeken. Daarbij is het meestal goed mogelijk om ook de lengte en de diepte van de niche te kunnen meten. Ook zijn eventueel vertakkingen zichtbaar.
Soms wordt er de keuze gemaakt om het met een sonohysterografie (echo met vloeistof) vast te stellen. Ook een HSG kan een niche zichtbaar maken op de röntgenfoto. Een MRI is overigens ook een manier om het vast te stellen.
En de laatste mogelijkheid is een hysteroscopie, een kijkje in de baarmoeder. Dit is over het algemeen het best te doen tussen dan 7 en 12 van de cyclus omdat de niche dan gevuld is met oud bloed. Bij voorkeur blijft deze onderzoeksmethode als laatste over omdat dit de meest intensieve manier van onderzoeken is met de meeste risico’s. Dus als het mogelijk is om een niche vast te stellen met een van de andere methoden dan gaat daar natuurlijk de voorkeur naar uit.
Behandelmogelijkheden
1) Hormonale therapie
Hierbij kunnen de gevolgen van de niche onder controle worden gebracht, zoals bijvoorbeeld het tussentijdse bloedverlies. Het is echter geen blijvende oplossing voor het probleem, dus het heeft misschien niet te voorkeur.
2) Hersteloperatie.
Dit zorgt ervoor dat er in de inkeping geen bloed meer kan opstapelen. Over het algemeen kunnen met deze behandelmethoden de pijnklachten en het bloedverlies behoorlijk verminderd worden tot zelfs helemaal opgelost worden.