06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl

Onze eigen weg was onzeker, maar we zijn elke dag dankbaar voor wat er nu in ons leven is. 

In 2011 leerden wij elkaar kennen. Tijdens onze eerste date merkten we dat we privé een goede klik hadden en tijdens onze 2e date besloten we dat we ook maar eens moesten kijken of we ook goed samen konden werken. We zijn tenslotte allebei fysiotherapeut. Zo gezegd, zo gedaan en inmiddels wonen en werken we al meer dan 10 jaar samen. Dat vinden we zelf heel erg tof overigens.

In 2018 besloten we dat het tijd werd om een eigen praktijk te starten en toeval of niet, maar exact op dat moment kwam er een cursus met een specialisatie op het gebied van vruchtbaarheid om de hoek kijken.

Debbie van der Heijden en Richard Cost

Onze kinderwens.

Maar laten we eerst even terug gaan naar 2014. We vonden dat het tijd werd voor een groter huis dan ons appartement met 1 slaapkamer. Dat was het moment waarop onze kinderwens begon te groeien. De pil werd direct in de prullenbak gesmeten, hoe spannend we dat ook vonden. 

Debbie was ook wel benieuwd naar haar cyclus, want ze had al zo lang de pil gebruikt dat ze niet meer wist hoe haar cyclus er in haar tienerjaren uit had gezien. Als we er nu over nadenken dan is het eigenlijk best bizar dat je zo lang de pil gebruikt dat je niet eens meer weet hoe het was zonder die pil. Maar ja, zo gaan die dingen nou eenmaal…

De spanning die we in het begin voelden sloeg na een paar maanden al om in onzekerheid en frustratie. Debbie’s cyclus was onregelmatig en lang. Vaak tussen de 40 en 65 dagen. Omdat het tijdens het eerste jaar niet vanzelf beter werd kwamen wij al snel in het ziekenhuis terecht.

Het ziekenhuis.

Er werd geen oorzaak gevonden voor Debbie haar onregelmatige cyclus en het zaadonderzoek moest een keer opnieuw omdat het de 1e keer niet zo goed was. De 2e keer was gelukkig beter. Stiekem bleven we ons afvragen of de 2e keer een gelukstreffer was, maar de artsen waren er van overtuigd dat het nu goed was. Het was logisch dat de behandeling gestart zou worden zodat we kansen zouden krijgen.

De start werd gemaakt met hormoonstimulatie door middel van clomid. Vanwege de vele en heftige bijwerkingen mochten we al snel overstappen op injecties en nog weer later maakten we een combinatie met IUI. Gelukkig gebruiken ze tegenwoordig vaker letrozol, want dat geeft veel minder bijwerkingen. 

Gespannen buik.

In de tussentijd vroegen we ons af of het een probleem was dat Debbie haar buik altijd gespannen was. Ze had altijd obstipatie en kon er geen druk op verdragen. We vroegen aan de arts of daar de onregelmatige cyclus vandaan kon komen. Er moest toch een oorzaak voor zijn?

Maar artsen wuifden het weg. Er werd letterlijk gezegd dat het niet aan de spanning in de buik kon liggen. Er was geen aanleiding om te denken aan verklevingen. We moesten gewoon geduld hebben en blijven proberen.
Doordat het nog steeds niet lukte om zwanger te worden, ook niet met hormooninjecties twijfelden we steeds meer aan het zaadonderzoek van Richard. Zou het dan toch slechter zijn dan dat men dacht? Kon het misschien beter?

Ook met deze vraag gingen we weer naar de arts. We vroegen of het mogelijk was om een 3e onderzoek uit te laten voeren. Dat mocht, vooral om ons gerust te stellen zeiden ze. Fijn!

Maar jammer genoeg hadden wij wel gelijk. En terwijl dat de artsen het niet helemaal begrepen, want dat zagen ze nooit, besloten de artsen dat het verstandig was om door te gaan naar IUI.

Dat zorgde ervoor dat er na 2,5 jaar onzekerheid, wensen, dromen en hopen een einde kwam aan ons traject. We hadden geluk en Debbie werd zwanger bij de 2e IUI. Begin 2017 is onze zoon geboren.

Toch bleven we vragen houden, want Debbie had nog steeds dezelfde klachten (inclusief de onregelmatige cyclus). Wat als we een wens voor een 2e kindje zouden krijgen? Gelukkig kwamen we in 2018 de specialisatie op het gebied van vruchtbaarheid tegen. Deze cursus werd gegeven in Denemarken. Die cursus moesten we doen!

Specialisatie op het gebied van vruchtbaarheid.

Tijdens die cursus leerden we alle ins en outs over verklevingen in de buik, de klachten die daar bij hoorden en de gevolgen die het kon hebben. Dat was de oplossing.

Nadat we tijdens de cursus op elkaar geoefend hadden had Debbie geen gespannen buik meer en kreeg ze een regelmatige cyclus van stipt 31 dagen. We leerden ook wat we konden doen op het gebied van voeding en leefstijl. Samen gingen we aan de slag. Die combinatie zorgde ervoor dat Debbie opnieuw zwanger mocht worden. Dit keer spontaan, zonder tussenkomst van het ziekenhuis. Eind 2019 werd onze dochter geboren.

De jaren erna hebben we ons verder gespecialiseerd door het volgen van cursussen op het gebied van voeding en andere behandeltechnieken. We blijven continu verder leren!  

Dankbaar voor waar we nu staan.

We zijn dus ervaringsdeskundigen, hebben onze praktijk waar we werken als fysiotherapeuten met een specialisatie op het gebied van vruchtbaarheid, een specialisatie op het gebied van organen en littekenweefsel én trotse ouders van 2 kindjes.

Hoe heftig en onzeker we de tijd van onze kinderwens ook vonden (en vooral ook hoe oneerlijk), zo blij zijn we nu dat het zo gelopen is. We waarderen meer wat we hebben en we zijn gelukkiger geworden in ons werk.

Elke dag kunnen we doen wat we het allerliefste doen: verschil maken in de wereld van vruchtbaarheidsproblemen. Werken met mensen die hun kinderwens najagen. Daar krijgen we energie van en daar kunnen we het verschil maken. Iets beters bestaat niet.

Debbie van der Heijden en Richard Cost

Het is nooit 1 ding.

Als je spreekt over de reden waarom zwanger worden niet lukt, is dat soms lastig. Maar dit is hoe wij er over denken:

Zwanger worden is afhankelijk van heel veel factoren. Er zijn ontelbaar veel factoren die mee kunnen spelen en die dus bepalen of het wel of niet lukt. En dan zijn er ongetwijfeld ook nog factoren die we niet eens kennen.

Als er 1 factor is die niet 100% goed is (of zelfs ronduit slecht is), dan duurt het misschien wat langer, maar dan lukt het uiteindelijk wel om zwanger te worden.

Als zwanger worden langer duurt dan een jaar is de kans groot dat er meerdere factoren een rol spelen. Er zijn waarschijnlijk meerdere factoren uit balans. En weet je… het hoeft niet eens ingewikkeld te zijn om het op te lossen. Je moet alleen precies de juiste dingen vinden die voor jou het verschil gaan maken. Soms is het zelfs genoeg om 1 factor op te lossen waardoor je lichaam weer verder kan. En dat kan gaan over verschillende dingen, zoals voeding, leefstijl, emoties, maar onderschat de kracht van verklevingen daarbij niet.

Het is belangrijk om te achterhalen welke factor of factoren bij jou de belangrijkste rol speelt.

Geloven wij dat je zwanger kunt worden zonder medische trajecten in het ziekenhuis, ook als je al langer bezig bent?

Soms wel.

Maar zeker niet altijd.

En daar is niets mis mee. Maar dan moet je wel zeker weten dat je lichaam in optimale conditie is en dat je voor de allerbeste kansen hebt gezorgd die je ook maar kunt krijgen.

7 dingen die je absoluut over ons moet weten…

1) We zijn geen standaard fysio’s.

We zijn geen fysio’s die alleen oefeningen belangrijk vinden. Sterker nog, we hebben niet eens een oefenzaal met allerlei apparatuur om te kunnen trainen. Nee, wij hebben alleen onze ruime behandelkamer. Een kamer waar de behandelbank net om het hoekje staat, voor dat kleine beetje extra privacy.

Wel zo fijn, vinden wij.

Praktijkruimte Fertiliteitszone

Wij behandelen vooral met diepe massages terwijl jij op de bank ligt. Ondanks dat we jammer genoeg geen beloftes kunnen maken over zwanger worden kunnen we wel beloven dat je vanaf de eerste behandeling voelt dat er iets verandert in je lichaam. In positieve zin natuurlijk. Je weet direct wat je aan onze behandelingen hebt. Dat is wat we zien gebeuren tijdens de behandelingen en wat we terug horen van vrouwen die van de behandelbank af stappen.

Dus je zult bij ons wel wat kleine oefeningen mee naar huis krijgen, oefeningen die je tijdens het tandenpoetsen uit kunt voeren. Maar je zult geen uitgebreide oefenschema’s met ons doornemen tijdens de behandeling.

2) We zijn écht geen standaard fysio’s.

Dat heeft te maken met het feit dat wij naar het lichaam kijken als 1 geheel. Je bent niet alleen je buik en je wens om zwanger te worden. Jouw buik is aan je rug verbonden met allerlei banden en spieren en je rug is weer verbonden aan je nek en je benen.

Al je organen zijn met elkaar verbonden en daar “ergens tussendoor” lopen ook nog bloedvaten en zenuwen. En dat alles heeft invloed op elkaar en hoe je lichaam functioneert.

Wij kijken dus niet alleen naar je buik. We kijken naar je hele lichaam en waar de problemen zitten.

3) We hebben mega veel plezier in wat we doen.

We krijgen heel veel energie als we je kunnen helpen. Het maakt ons gelukkig. Vooral als we positieve resultaten terug horen. Dat is iets wat we dan ook enorm fijn vinden… als we na verloop van tijd nog eens horen hoe het met jullie gaat.

We zullen alles doen wat binnen ons kunnen ligt om ervoor te zorgen dat je zwanger wordt. En dus gaan we voor een zo soepel mogelijk lichaam. Je gaat niet naar buiten zonder het gevoel dat er iets verandert is in je lichaam. We verwachten wel dat je daarbij aan kunt geven hoe het met je gaat, hoe je lichaam op de behandelingen reageert en dat je daar eerlijk over bent. Wij zijn dat namelijk ook.

 

4) We vinden het belangrijk dat je precies weet waarom we de dingen doen zoals we het doen.

Dus als we het idee hebben dat een oude knieblessure wel eens een probleem voor je buik kan zijn, dan zullen we tot in detail uitleggen waarom we dat denken. Maar wel op een manier dat je het ook echt begrijpt en dat je na de uitleg zeg ‘tsja, dat klinkt eigenlijk mega logisch’.

Het is belangrijk dat je weet hoe je lichaam werkt, wat er allemaal met elkaar verbonden is en hoe het invloed heeft op jouw vruchtbaarheid. En we zullen je ook uitleggen als je er zelf iets aan kunt doen. 

We zijn tijdens de behandelingen dan ook eigenlijk altijd aan het uitleggen wat er aan de hand is in je lijf. Of we vragen dingen aan je, willen weten hoe het écht met je gaat en hoe je week verlopen is. En als je wilt kunnen we natuurlijk ook over andere dingen praten dan je kinderwens. Stille behandelingen zijn niet aan ons besteed.

Debbie en Richard Fertiliteitszone

5) Je doet het samen.

We vinden het enorm belangrijk dat je het avontuur samen met je partner aan gaat (als je die hebt). Zwanger worden doe je samen. Je hebt een goede eicel én een goede zaadcel nodig. Als 1 van de 2 ontbreekt wordt het lastig om zwanger te worden.

Daarom is het belangrijk dat jullie allebei open staan voor tips en adviezen. We vinden het fijn om jullie allebei te zien en te spreken, maar je hoeft niet perse elke keer samen te komen.

Soms zijn we een beetje te lief en zitten we je niet genoeg achter de vodden als het gaat om zelf stappen maken in je leven. Maar dat is wel wat er nodig is. We zullen het wel ten alle tijden benoemen. Dat wat je goed doet, maar ook wat er beter kan. En als we vinden dat jij of je partner meer je best moeten doen, dan zullen we dat zeggen.

We gaan je echter nergens toe dwingen, maar we zullen wel eerlijk zijn over wat het doet voor wat betreft je zwangerschapskansen.

6) We vinden het fijn als je alles met ons kunt en durft te bespreken en alles aan ons durft te vragen.

We vinden het belangrijk dat je alles kunt bespreken, zowel de frustraties, het verdriet en teleurstellingen, maar ook de mooie momenten die er meestal toch ook nog zijn. We zullen altijd eerlijk antwoord geven en we vinden vragen en opmerkingen nooit vreemd of gek. De meeste opmerkingen en vragen hebben we namelijk zelf ook gehad. Dat is ook wat we uit proberen te stralen en we hopen dat je je zo vrij voelt om ook echt alles aan ons te vragen. Maar als je daar geen behoefte aan hebt is dat ook prima; niets moet.

Debbie en Richard Fertiliteitszone

7) De dingen waar we dol op zijn.

Natuurlijk kan chocolade in dit rijtje niet ontbreken. Verder houdt Richard van gamen en Debbie van dansen. Daar vinden wij onze rust in. En samen hebben wij dus een gezin met 2 kinderen, 2 katten en 2 woestijnratjes.

We zijn dol op wat we doen binnen de fysiotherapie. We hebben allebei een heel rustig karakter, maar Richard vindt het ook leuk om af en toe eens flink gek te doen (vooral thuis). Debbie is daar wat minder goed in, maar geniet vooral van de momenten dat Richard zich uitleeft.

In de praktijk werkt Debbie op dinsdag, donderdag en vrijdag. Richard op dit moment op maandag en woensdag (hij werkt namelijk ook nog ergens anders, in een ‘gewone’ fysiotherapie praktijk).

Genoeg over ons. We zijn benieuwd naar jouw verhaal.

Wat zijn de dingen waar je tegen aan loopt? Zouden wij je daar mee kunnen helpen?

Denk je dat wij de fysiotherapeuten zijn die jou een stapje verder kunnen helpen? Vul dan ons contactformulier in via bovenstaande knop. We nemen dan binnen 48u contact met je op.

Fertiliteitszone, de praktijk voor fysio- en vruchtbaarheidstherapie

Onze praktijk vind je in Terheijden, een dorpje net boven Breda. Onze praktijk is gevestigd in een gebouw met meerdere zorgprofessionals. We hebben een ruime wachtkamer en een fijne, grote ruimte om te behandelen. Het gebouw is redelijk eenvoudig te vinden. Links van de ingang staat ons logo op de deur, daar zijn we eenvoudig aan te herkennen. 

We zijn gemakkelijk te bereiken vanaf de snelweg en er is genoeg gratis parkeerplek rondom het gebouw. Mocht het toch erg druk zijn met parkeren dan is er 100 meter verderop bij de Jumbo supermarkt ook voldoende parkeergelegenheid.
Ook de bus stopt aan de andere kant van de rotonde. Je hoeft dan niet meer dan 100 meter te lopen.

Praktijkruimte Fertiliteitszone

Praktijkinformatie:

Openingstijden
maandag – 8.00-18.00
dinsdag – 08.00-17.30
woensdag – 8.00-13.00
donderdag – 08.00-21.00
vrijdag – 8.00-17.30

06 – 24 16 16 93
info@fertiliteitszone.nl

Bredaseweg 8
4844 CL Terheijden (bij Breda)

Kun je wel wat advies gebruiken?

Neem volledig vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag een stapje verder.