Onze eigen weg was onzeker, maar we zijn elke dag dankbaar voor wat er nu in ons leven is.
In 2011 leerden wij elkaar kennen. Het klikte direct heel goed waardoor we eigenlijk binnen een paar weken na onze eerste date al bij dezelfde werkgever gingen werken. We zijn tenslotte allebei fysiotherapeut. Inmiddels zijn we getrouwd en werken we al meer dan 10 jaar samen. Dat vinden we zelf heel erg tof overigens 😉
In 2018 besloten we dat het tijd werd om een eigen praktijk te starten en, toeval of niet, op dat moment kwam er een opleiding met een specialisatie op het gebied van vruchtbaarheid op ons pad.

Onze kinderwens.
In 2014 verhuisden wij naar een huis met meer dan 1 slaapkamer. Dat was het moment waarop onze kinderwens groeide en dus gooiden we de pil direct in de prullenbak, hoe spannend we dat ook vonden.
Debbie was ook wel benieuwd naar haar cyclus, want ze had al zo lang de pil gebruikt dat ze niet meer wist hoe haar cyclus er in haar tienerjaren uit had gezien.
Maar de spanning die we in het begin voelden sloeg na een paar maanden al om in onzekerheid en frustratie. Debbie’s cyclus was onregelmatig en lang. Vaak tussen de 40 en 65 dagen. Omdat het tijdens het eerste jaar niet vanzelf beter werd kwamen wij al snel in het ziekenhuis terecht.
Ons traject in het ziekenhuis.
Er werd geen oorzaak gevonden voor Debbie’s onregelmatige cyclus en het zaadonderzoek moest een keer opnieuw omdat het de 1e keer niet zo goed was. De 2e keer was gelukkig beter. Stiekem bleven we ons afvragen of de 2e keer een gelukstreffer was, maar de artsen waren er van overtuigd dat het nu goed was. Het was logisch dat er een hormoon behandeling gestart zou worden zodat er een cyclus zou zijn en we kansen zouden krijgen.
We startten met clomid (een pilletje om eicellen te laten groeien), maar vanwege de vele en heftige bijwerkingen mochten we al snel overstappen op injecties en nog weer later maakten we een combinatie met IUI.
“Ik had altijd een gespannen buik en dus (een beetje) buikpijn”.
In de tussentijd vroegen we ons af of het een probleem was dat Debbie’s buik altijd gespannen was. Ze had altijd obstipatie en kon er geen druk op verdragen. We vroegen aan de arts of daar de onregelmatige cyclus vandaan kon komen. Er moest toch een oorzaak voor zijn?
Maar artsen wuifden het weg. Er werd letterlijk gezegd dat het niet aan de spanning in de buik kon liggen. Er was geen aanleiding om te denken aan verklevingen. We moesten gewoon geduld hebben en blijven proberen.
Doordat het nog steeds niet lukte om zwanger te worden namen de twijfels over het zaadonderzoek weer toe. Zou het dan toch slechter zijn dan gedacht? Kon het misschien beter?
Ook met deze vraag gingen we weer naar de arts. We vroegen of het mogelijk was om een 3e onderzoek uit te laten voeren. Dat mocht, vooral om ons gerust te stellen zeiden ze. Fijn!
Maar jammer genoeg hadden wij wel gelijk. En terwijl dat de artsen het niet helemaal begrepen, want dat zagen ze nooit, besloten de artsen dat het verstandig was om door te gaan naar IUI.
Dat zorgde ervoor dat er na 2,5 jaar onzekerheid, wensen, dromen en hopen een einde kwam aan ons traject. We hadden geluk want Debbie werd zwanger bij de 2e IUI poging. Begin 2017 is onze zoon geboren.

Maar de vragen over Debbie’s gespannen buik bleven. Na de bevalling bleef Debbie dezelfde klachten houden (inclusief de onregelmatige cyclus). Wat als we een wens voor een 2e kindje zouden krijgen? Gelukkig kwamen we in 2018 de opleiding over vruchtbaarheid tegen. Deze cursus werd door Jennifer Mercier gegeven in Denemarken. Die cursus moesten we doen!
Hoe wij ons hebben gespecialiseerd in vruchtbaarheidsproblemen.
Tijdens de opleiding ‘Mercier therapy’ leerden we alle ins en outs over verklevingen in de buik, de klachten die daar bij horen en de gevolgen voor je vruchtbaarheid. Dat was de oplossing.
We waren zelf proefkonijn tijdens de opleiding en daarna had Debbie geen gespannen buik meer. Ze kreeg een regelmatige cyclus van stipt 31 dagen. We leerden ook wat we konden doen op het gebied van voeding en leefstijl. Daar gingen we samen mee aan de slag. Die combinatie zorgde ervoor dat Debbie opnieuw zwanger mocht worden. Dit keer spontaan, zonder tussenkomst van het ziekenhuis. Eind 2019 werd onze dochter geboren.
De jaren daarna hebben we ons verder gespecialiseerd door het volgen van cursussen en opleidingen op het gebied van voeding en nieuwe behandeltechnieken (voor het oplossen van problemen met vruchtbaarheid). En nog steeds blijven we verder leren.

Dankbaar voor waar we nu staan.
We zijn dus ervaringsdeskundigen, hebben onze praktijk waar we werken als fysiotherapeuten met specifiek aandacht voor vruchtbaarheidsproblemen, organen en littekenweefsel en we zijn trotse ouders van 2 kindjes.
Hoe heftig en onzeker we de tijd van onze kinderwens ook vonden (en vooral ook hoe oneerlijk), zo dankbaar zijn we nu dat het zo gelopen is. We waarderen meer wat we hebben en zijn gelukkig geworden in ons werk.
Elke dag kunnen we doen wat we het allerliefste doen: verschil maken in de wereld van vruchtbaarheidsproblemen. Werken met mensen die zwanger willen worden. We krijgen energie als we horen dat het na al die jaren dan toch gelukt is. Dankbaar dat we een steentje bij hebben mogen dragen.
Onze visie op vruchtbaarheidsproblemen:
Zwanger worden hangt af van heel veel factoren. En het is zelden 1 factor die bepaald of het wel of niet lukt. Daarom is het belangrijk om naar het hele plaatje te kijken.
Naar de vrouw, maar zeker ook de man.
Zorgen dat je zelf je onderzoeken begrijpt, zodat je zeker weet dat uitslagen echt goed zijn en niet net met de hakken over de sloot.
Als je weet waar het mis loopt, dan kun je er iets aan doen. En helaas zijn verklevingen een onderschat probleem. Wij zijn zeker niet de enige die te horen hebben gekregen dat een gespannen buik geen invloed heeft op je vruchtbaarheid. Of dat je menstruatiepijn normaal is en ‘er bij hoort’ (terwijl dat absoluut niet zo is).
En helaas zijn wij niet de enige die zich niet gehoord en gezien voelden in het ziekenhuis. Die zich een nummertje voelden ipv een persoon achter het dossier.
Wij zijn er van overtuigd dat dat anders kan. Dat het anders moet. Dus dat vinden wij belangrijk tijdens onze behandelingen.
Wat je verder echt over onze behandelingen moet weten.
Het liefst doen we tijdens onze behandelingen zo min mogelijk oefeningen. Natuurlijk geven we wel eens wat mee voor thuis, maar niet elke keer. We hebben dus ook geen oefenzaal in onze praktijk. Alleen onze fijne behandelkamer. Wel in een groot kantoorgebouw, maar op een rustige plek op de 2e verdieping (een lift is we ook).
De belangrijkste kenmerken van onze behandelingen zijn:
1 – Je voelt direct verschil in je lichaam na de eerste behandeling.
Dat vinden we belangrijk, want we kunnen jammer genoeg niet beloven dat je direct zwanger wordt. Het is belangrijk dat je direct weet wat je aan onze behandelingen hebt.


2 – Je voelt je gehoord en gezien als persoon.
We kennen je verhaal en passen onze behandeling daar volledig op aan.
3 – We kijken naar je lichaam als 1 geheel.
Dus verwacht niet dat we alleen je buik behandelen. We kijken ook naar je rug, heupen, bekken, nek en benen. Alles wat belangrijk is voor je vruchtbaarheid gaan we behandelen. Het is wel belangrijk dat je ons zoveel mogelijk details verteld over wat je voelt in je lichaam of waar je aan twijfelt. Dus ook als je last hebt van je grote teen horen we het graag.
4 – Onze behandelingen zijn niet helemaal pijnvrij, maar wel aangepast op wat jij aan geeft.
We maken gebruik van diepe massages en diverse andere behandeltechnieken om ervoor te zorgen dat je lichaam zo goed mogelijk gaat functioneren. Zodat er zoveel mogelijk ruimte ontstaat voor een baby.
Dat lukt niet zonder pijn, maar verkrampen van de pijn is ook zeker niet nodig. Het is dus belangrijk dat je goed aangeeft of leert aangeven wat je voelt, hoe het met je gaat en hoe je lichaam op de behandelingen reageert. Ook hier geldt dat we alle details willen weten, hoe gek je ze zelf misschien ook vindt.
5 – Het is belangrijk dat je precies weet wat we doen en waarom.
We leggen je altijd uit wat we aan het doen zijn en waarom het belangrijk is voor je vruchtbaarheid. Daarbij doen we ons best om het op een eenvoudige manier aan je uit te leggen zodat je daarna zegt “ja, dat klinkt eigenlijk wel logisch”.
Het is belangrijk dat je weet hoe je lichaam werkt, wat er allemaal met elkaar verbonden is en hoe het invloed heeft op jouw vruchtbaarheid. Natuurlijk zeggen we het ook als je er zelf invloed op uit kunt oefenen en hoe je dat dan moet doen.

6 – Je doet dit samen, jij en je partner (als je die hebt).
Zwanger worden doe je samen. Je hebt een goede eicel én een goede zaadcel nodig. Als 1 van de 2 ontbreekt, wordt het lastig.
Je hoeft natuurlijk niet elke keer samen te komen, maar het mag wel. We vinden het wel belangrijk dat we tips voor man én vrouw mee mogen geven.
7 – Alles is bespreekbaar. Niets is te gek.
We vinden het belangrijk dat je alles kunt bespreken. De mooie momenten, maar ook de frustraties, het verdriet en teleurstellingen. We hopen dat je je vrij genoeg voelt om alles aan ons te vragen wat je wilt. Niets moet, dus als je er geen behoefte aan hebt is dat ook prima.
Wij vinden in ieder geval nooit iets raar of stom. De meeste dingen zijn we namelijk zelf ook tegenaan gelopen.
Genoeg over ons. We zijn benieuwd naar jouw verhaal.
Wat zijn de dingen waar je tegen aan loopt? Zouden wij je daar mee kunnen helpen?
Fertiliteitszone, de praktijk voor fysio- en vruchtbaarheidstherapie
Onze praktijk vind je in Terheijden, een dorpje net boven Breda. Onze praktijk is gevestigd in een groot gebouw met meerdere bedrijven. Onze praktijkruimte bevindt zich op de 2e verdieping, maar de receptioniste kan je de weg wijzen. Op de 2e verdieping van het gebouw is ook de wachtkamer. Daar kun je gerust wat te drinken pakken als je wilt en wachten tot we je op komen halen.
We zijn gemakkelijk te bereiken vanaf de snelweg en er is genoeg gratis parkeerplek rondom het gebouw. Je mag ook door de poort rijden en achter het gebouw parkeren indien nodig.
Ook de bus stopt zo’n 200 meter bij onze praktijk vandaan.

Praktijkinformatie:
Openingstijden
maandag – 08.30-18.00
dinsdag – 08.30-17.30
woensdag – 08.30-13.00
donderdag – 08.30-19.00
vrijdag – 08.30-17.30
06 – 24 16 16 93
info@fertiliteitszone.nl
Bredaseweg 8
4844 CL Terheijden (bij Breda)
Wil je kennis met ons maken?
Neem volledig vrijblijvend contact met ons op.