06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl

Is zwanger worden lastig?

Fysiotherapie en vruchtbaarheid.

Hoe soepeler je buik, hoe groter je kansen.

Ik wil meer weten

“Ik heb elke keer menstruatiepijn, zou het invloed kunnen hebben op mijn kansen om zwanger te worden?

“Ik heb problemen met mijn darmen, zou het invloed kunnen hebben op mijn vruchtbaarheid?”

“Klachten in mijn buik en/of rug zijn (bijna) altijd aanwezig. Heeft het invloed op het zwanger worden?”

Je wilt weten waardoor zwanger worden nog niet is gelukt.

Misschien heb je al onderzoeken uit laten voeren in het ziekenhuis. Misschien ook niet. De artsen geven aan dat het in ieder geval zou moeten lukken om zwanger te worden. Dat het een kwestie van tijd en geduld is.

Maar tot nu toe is het nog niet gelukt of in ieder geval nog niet gelukt om zwanger te blijven. Je vraagt je af waar het aan ligt.

Misschien vraag je je wel heel specifiek af of het aan een van de volgende dingen kan liggen:

– Jouw menstruatiepijn/-klachten (heel heftig of juist heel mild)
– het tussentijds bloedverlies
– het afwijkende verloop van je cyclus (onregelmatig, snel ongesteld na je eisprong, het vele of juist weinige bloedverlies, de stolsels en ga zo maar door).
– de kleur van je bloedverlies
– jouw buikklachten (pijn, strak gevoel, wisselende stoelgang, opgeblazen gevoel, darmkrampen, blaasontstekingen, etc.)
– de pijn in je rug, nek, bekken of heupen
– het litteken op je buik of rug

Als je de artsen moet geloven speelt het geen rol, maar jij blijft twijfelen.
Het liefst wil je gedegen, goed uitgelegde antwoorden.

Antwoorden die bij jouw situatie passen.

Antwoorden die het verschil gaan maken voor je kinderwens.

Wist je dat fysiotherapie goed kan helpen als zwanger worden niet lukt?

Wij hebben ons gespecialiseerd in vruchtbaarheidsproblemen en we hebben ook veel wetenschappelijke onderzoeken gelezen, zodat we goede argumenten hebben voor alles wat we doen en adviseren.

Alle vragen die je hebt, de onzekerheid. Het is absoluut een onderdeel van het traject als zwanger worden niet vanzelf gaat. En jammer genoeg kan niemand je vertellen of én wanneer het zal lukken om zwanger te worden.

We herkennen de zoektocht naar oplossingen. Wij hebben ook te maken gehad met die onzekerheid. Ons leven heeft volledig in het teken gestaan van onze kinderwens.

We liepen tegen muren aan in het ziekenhuis. We voelden ons een nummertje en vooral heel erg onbegrepen. De onzekerheid werd er eigenlijk alleen maar groter van en van google werden we niet altijd veel wijzer.

Kinderwens Debbie en Richard

Dat heeft er voor gezorgd dat we veel cursussen zijn gaan volgen. Cursussen vooral in het buitenland, zodat vruchtbaarheid ons specialisme werd. We hadden het zelf niet kunnen bedenken 10 jaar geleden, maar fysiotherapie en vruchtbaarheid vinden wij een gouden combinatie.

Wij worden blij als we anderen een stapje verder kunnen helpen. En dat is dan ook wat we nu doen. We helpen vrouwen en mannen met hun vruchtbaarheidsproblemen. Of de oorzaak nou bekend is of niet.

Wat mag je verwachten?

7 weken lang gaan we iedere week een uur intensief aan de slag met je buik, rug en de rest van je lichaam. Na de behandelingen zul je je geestelijk beter voelen, want je…

hebt meer energie.
zit letterlijk en figuurlijk lekkerder in je vel.
… weet wat je zelf kunt doen om je kansen te vergroten. Stap voor stap. 
krijgt weer goede moed
… hebt meer vertrouwen in je lichaam. 

soepele buik en vruchtbaarheid

Maar ook je lichaam gaat soepeler aanvoelen:

 • pijnklachten zullen opgelost zijn
 • je buik zal soepeler aanvoelen. 
 • de kans is groot dat je eicel- en zaadcelkwaliteit verbeterd. Dit komt doordat je eierstokken beter gaan functioneren, maar ook omdat jullie samen aan de slag kunen gaan met allerlei tips en adviezen. 
 • je krijgt een betere hormoonbalans, onder andere doordat je eierstokken en je lever beter gaan functioneren. Je eierstokken maken namelijk een deel van je hormonen aan en je lever helpt bij het afbreken daarvan. 
 • er ontstaan betere innestelingskansen omdat je baarmoeder de ruimte krijgt om te bewegen. 

We gaan actief en fysiek aan de slag met álle pijnlijke spieren, verklevingen, je littekens en stugge gewrichten die we in je lichaam vinden en die belangrijk zijn voor jouw vruchtbaarheid. Als een pijnpunt niet soepel wordt gaan we op zoek naar de oorzaak. Je lichaam gaat niet vast zitten omdat het leuk is. Er is altijd een reden voor.

Daarnaast kunnen we je ook tips geven over jouw leefstijl (over sporten, bewegen, oefeningen, slapen, stress en ga zo maar door), over je voeding en over de supplementen die je gebruikt of die je misschien wilt gaan gebruiken. Daar hebben we speciale orthomoleculaire opleidingen voor gevolgd.

Je kunt ons dus al je vragen stellen en we zullen ze ook altijd beantwoorden met de laatste wetenschappelijke inzichten.

De fijnste ‘bijwerking’ van de behandelingen is dat het een oplossing is voor pijn aan je spieren en gewrichten en ook voor menstruatiepijn.

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je kansen om zwanger te worden groter worden!

Een greep uit de opleidingen die we hebben gevolgd.

HBO opleiding fysiotherapie

Allebei al  10+ jaar fysiotherapeut.

Specialisatie vruchtbaarheidsproblemen

Bindweefsel problemen, voeding, leefstijl en supplementen.

Specialisatie littekens

Soepel maken van littekens na operatie (keizersnede, blinde darm, etc.).

Specialisatie orgaan mobilisaties

Het soepel maken van het bindweefsel rondom al je organen.

Iedere week een positieve verandering voelen in je lichaam en antwoord op al je vragen door middel van wetenschappelijk bewezen informatie.

Weten wat je zelf kunt doen. Elke dag een beetje beter voor jezelf zorgen en je verklevingen soepel maken. Dat werkt.

Soepel zwanger worden.

Een soepele buik om ruimte te maken voor een zwangerschap.

Fysiotherapie en vruchtbaarheid is niet perse een alledaagse combinatie, maar wel een hele fijne als je het ons vraagt. We kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt wat het precies inhoud:

Het gaat om 7 behandelingen van een uur. Het liefst 1x per week, maar 2 of 3 keer per week is wel bespreekbaar.

En het doel van de behandelingen is om je lichaam zo soepel mogelijk te maken. Hoe soepeler je lichaam, hoe beter je lichaam functioneert, hoe groter de kans dat je zwanger wordt (en blijft). 

Intake &
onderzoek

praktijkruimte fertiliteitszone

We nemen een vragenlijst met je door zodat we precies weten waar de knelpunten zitten. Vervolgens gaan we onderzoeken waar de problemen zitten. Dit doen we door te voelen aan je buik, je rug,  je heupen en alle andere probleemgebieden die je hebt benoemd tijden het beantwoorden van de vragen.

Hoe completer ons beeld, hoe beter we je kunnen helpen.

Tijdens deze 1e afspraak starten we ook met behandelen zodat je meteen verschil kunt voelen. 

Tweede tot en met de zesde behandeling.

soepele rug en vruchtbaarheid

Tijdens de behandelingen gaan we alle probleemgebieden die we gevonden hebben losmaken. Dit doen we met diepe massages en mobilisaties. De focus ligt op je buik, maar als uit het eerdere bleek dat je rug, heupen, bekken, benen of nek van invloed zijn dan zullen we die ook zeker gaan behandelen.

Alles in je lichaam is met elkaar verbonden en kan van invloed zijn op je kansen.

Na de behandelingen is je lichaam soepel en is er letterlijk ruimte voor een zwangerschap.

Oefeningen om jouw vruchtbaarheid te vergroten

Oefeningen voor vruchtbaarheid

Je zult oefeningen van ons mee krijgen. We houden de oefeningen graag eenvoudig zodat je ze makkelijk tussendoor uit kunt voeren. We proberen de oefeningen zo op jou af te stemmen dat het je maar een paar minuten per dag kost. 

Deze oefeningen zijn bedoeld om spieren en bindweefsel los te maken. Maar ook om het bindweefsel los te houden. 

Het soepel maken van je lichaam moet een oplossing voor de lange termijn zijn. 

Tips &
adviezen

Tips en adviezen vruchtbaarheid verbeteren

Doordat zwanger worden niet zo makkelijk is, zul je vast veel vragen of onzekerheden hebben. Je mag daarom al je vragen aan ons stellen, niets is gek. 

Daarnaast kunnen we ook bekijken welke supplementen je het beste kunt gebruiken in jouw situatie en we kunnen bespreken of het verstandig kan zijn om nog dingen in je leefstijl aan te passen (bijv. voeding, beweging, stress etc.). 

De behandelingen zullen zo copleet mogelijk zijn zodat je de beste resultaten kunt behalen. 

Belangrijk!

We willen even benadrukken dat er geen quick fix bestaat als het gaat over zwanger worden. Je kunt tenslotte ook geen marathon lopen zonder een goede training vooraf.

En een zwangerschap is vergelijkbaar met die marathon. Je hebt dus een training nodig en je moet ook zelf aan de slag.

Verder zijn er nog 2 belangrijke ingrediënten nodig: en klein beetje hoop en geduld. 

Na de behandelingen is er nagenoeg altijd direct pijnverlichting (daar zorgen we voor) en soms gebeurd het dat vrouwen 1 maand na de behandeling al zwanger zijn. Maar gemiddeld genomen heeft je lichaam 3-12 maanden nodig om een nieuwe balans te vinden.

Dus een beetje geduld om je lichaam het werk te laten doen heb je wel nodig.

Ervaringen van cliënten die bij ons onder behandeling zijn geweest.

Ik kwam bij Richard vanwege onze onvervulde kinderwens. De behandelingen vond ik heel prettig. De eerste drie weken waren pittig, ik voelde me wat beurs na de behandeling, maar daarna begon ik echt te merken dat er meer ruimte ontstond in mijn lichaam! En nu het klaar is, mis ik het zelfs! 

Richard stelde mij goed op mijn gemak en als er wat tijd over was behandelde hij ook andere stressplekken in het lichaam. Hier heb ik heel veel baat bij gehad en ik voelde me opbloeien, kreeg weer vertrouwen in het lichaam.

Shamelie, 33 jaar

Moeder van haar eerste kindje

We waren al geruime tijd bezig om zwanger te worden van een tweede. Dat lukte niet en de menstruatiecyclus werd ook langer dan voorheen. We waren al lang bezig maar omdat we tussendoor een miskraam hadden gehad werd in het ziekenhuis nog niets voor ons gedaan. De frustratie en angst dat het niet zou lukken maakten dat we voor andere hulp gingen kijken.

Ik merkte tijdens de behandelingen dat er veel gebeurde in mijn lichaam. Naast de ontspanning die voelbaar was, merkte ik ook dat sommige spieren hieraan moesten wennen. Op het einde van de behandeling voelde het in mijn lijf weer meer ‘kloppend’ en had ik weer een normale cyclus en was de menstruatie minder heftig.

Inge, 33 jaar

Inmiddels moeder van 2 kindjes

Nadat onderzoeken in het ziekenhuis geen oorzaak gaven van het uitblijven van een zwangerschap ben ik bij Fertiliteitszone terecht gekomen. Ik heb in het verleden een flinke buikoperatie gehad waardoor veel verklevingen in de buik zijn ontstaan.

Debbie heeft tijdens de behandelingen de focus gelegd om de verklevingen met name rond m’n baarmoeder en eierstokken te verhelpen. Tijdens de behandelingen gaf ze daarnaast ook diverse tips voor voeding e.d. en bood ze een luisterend oor. Na 6 behandelingen hebben we het traject stop moeten zetten: ik bleek namelijk zwanger!

Anoniem

via ZorgkaartNederland.nl

“Ook jij kunt ruimte maken in je buik, zodat je een grotere kans hebt om zwanger te worden.”

Veelgestelde vragen

E

Kan het ook in minder dan 7 behandelingen?

Met 1 of 2 behandelingen zien we onvoldoende resultaten. Vanuit onze ervaring hebben we gezien dat we de beste resultaten behalen als we 7 behandelingen aanhouden. Maar het blijft natuurlijk maatwerk. Dus als er blijkt dat je minder of meer behandelingen nodig hebt, dan zullen we dat natuurlijk met je bespreken. We behandelen in ieder geval nooit vaker dan dat nodig is. Als het resultaat bereikt is, dan is het goed.

 

E

Kunnen de behandelingen ook uitgevoerd worden in minder dan 7 weken?

Ja, het is mogelijk om het traject te verkorten naar 2 of 3 weken. Je hebt dan meerdere behandelingen per week. Het maakt de behandelingen intensiever, maar meestal is het goed te doen.

 

E

Als ik ga starten, maakt het dan nog uit waar ik in mijn cyclus zit?

Nee, meestal niet. Er zijn echter een paar uitzonderingen:

– als je endometriose hebt mogen we niet behandelen tijdens je menstruatie.
– als je in een IVF of ICSI traject zit mogen we niet behandelen als je aan het stimuleren bent met hormonen.

Met alle andere problemen of trajecten maakt het niet uit wanneer je start. Dan gaat het er ook vooral om wat je zelf prettig vindt en wat haalbaar is in jouw agenda om de afspraken zoveel mogelijk aaneensluitend te plannen. Dat geeft namelijk de beste resultaten.

 

E

Zit er veel verschil tussen jullie behandelingen en die van een osteopaat of een fertiliteitsmasseur?

Ja, daar zit zeker verschil in. Wij hebben een andere achtergrond oftewel we hebben andere opleidingen en cursussen gevolgd). dat betekent dat we andere technieken hebben geleerd. Onze ideeën en gedachtes over hoe het lichaam functioneert komen vaak wel overeen. Wij geloven ook dat diverse behandelingen goed naast elkaar gevolgd kunnen worden. Voorwaarde is dan wel dat er minimaal 24u tussen de behandelingen moet zitten.

 

E

Voor wie is het pakket geschikt?

Voor alle vrouwen die moeite hebben met zwanger worden en hun partners. Je bent welkom als nog geen actieve kinderwens hebt en je lichaam alvast wilt voorbereiden. Je bent welkom als je op een natuurlijke manier zwanger probeert te worden, maar ook als je al in een ziekenhuis traject zit (al dan niet met ovulatie inductie, IUI, IVF of ICSI).

Ook als je een specifieke aandoening hebt, zoals endometriose, PCOS, maar ook als je last hebt van herhaalde miskramen, littekenweefsel of cystes kan het zinvol zijn om je verklevingen los te maken. Maar ook als je onverklaarbaar verminderd vruchtbaar bent of misschien JUIST dan.

Heb jij een specifieke aandoening of klacht die we hier niet noemen, neem dan contact met ons op om te informeren of we je kunnen helpen.

 

E

Ik heb geen lichamelijke klachten. Kan ik dan toch een probleem hebben met de soepelheid van mijn buik die het zwanger worden in de weg staat?

Ja, jammer genoeg wel. Je lichaam kan gewend zijn geraakt aan de stugheid van je buik, rug of bekken. Hierdoor merk je eigenlijk niet meer dat het vast zit.

Tijdens een intake kunnen we vaststellen of je buik minder soepel is als dat wenselijk is (dit voel je zelf ook zeker tijdens het onderzoek als dat het geval is). Als we dat vervolgens los gaan maken gaat je lichaam ineens anders aanvoelen. Geleidelijk aan merk je dat je lichaam soepeler aan gaat voelen. Pas dan komt het besef hoe vast het eigenlijk zat.

 

E

Ik heb geen kinderwens (meer), maar wel menstruatiepijn (of andere klachten). Kunnen jullie mij daar mee helpen?

Ja, dat kunnen we.

Met het traject dat vouwen doorlopen voor een kinderwens vergroten we niet alleen de kans opeen zwangerschap. We verminderen ook de menstruatiepijn en eventueel pijn die voortkomt uit een operatie.

 

E

Hoe weet ik of de soepelheid in mijn buik wel of niet een zwangerschap in de weg staat?

Als je een van de volgende klachten of operaties hebt gehad, is de kans groot dat je buik (of rug) niet soepel genoeg is om zwanger te worden als je:

 • ooit een operatie in je buik hebt gehad (hieronder vallen ook kijkoperaties, keizersnedes en curretages).
 • menstruatiepijn (of ovulatiepijn) hebt. Zelfs lichte menstruatiepijn kan er op wijzen dat het niet soepel is.
 • een onregelmatige cyclus hebt
 • pijn hebt bij ontlasting of bij gemeenschap
 • regelmatig misselijk bent en niemand weet eigenlijk waarom
 • geen druk op je buik kunt verdragen.
 • regelmatig buikpijn hebt en er is geen oorzaak te vinden.
 • endometriose, PCOS, prikkelbaar darmsyndroom, regelmatige blaasontstekingen of andere klachten in je buik hebt (gehad)
 • (langdurig bestaande) rugklachten hebt, zowel onderrug als bovenrug.
 • bekkenklachten/bekkenpijn hebt
 • (veel) hardloopt, paard rijdt, bokst of een andere sport doet waarbij je veel springt of veel ‘klappen’ op moet vangen.
 • (langdurig bestaande) nekklachten hebt.
 • regelmatig pijn in je liezen hebt
 • moeite hebt met opstrekken/rechtop zitten

Ik kwam bij Debbie omdat ik erg last van mijn ongesteldheid had en het zwanger worden uit blijft.

Ik heb de behandelingen erg prettig ervaren. Ook zeer fijn om de verbeteringen (het losser worden van het bekken en buik gebied) zo snel te ervaren. En nu ik alweer ietsje verder ben ervaar ik ook de rustige ongesteldheid, eigenlijk zoals het zou moeten horen. Dat ik hier al tig jaren mee rond liep met die pijn! Ik ben zo blij dat ik deze behandelingen heb ondergaan en dat Debbie op mijn pad is gekomen!

Debbie werkt erg fijn, en is ook echt een fijne therapeut. Ze herkent dingen en alles is ook bespreekbaar. De drempel is dan ook makkelijk om te delen. Ze werkt ook zeer zorgvuldig en professioneel.

Jessica, 36 jaar

Het is nu oudejaarsavond 2020. Ik begon dit veel bewogen jaar met een goed voornemen: ik wilde graag mijn tweede kind krijgen. Mijn oudste dochter was al vijf jaar.

Na jaren van ‘natuurlijk’ proberen deden we in 2019 drie pogingen in het ziekenhuis met IUI. Toen dit geen resultaat gaf, besloten we om in te zetten op meer natuurlijke manieren om het lichaam te stimuleren. Naast acupunctuur en enkele supplementen begon ik in januari met behandelingen bij Fertiliteitszone.

In het begin waren de massages heftig, maar ik merkte al snel verbetering. In april bleek dat ik eindelijk zwanger was! Na een goede zwangerschap en met een vlotte bevalling is tien dagen geleden onze gezonde dochter geboren. Eindelijk hebben wij ons tweede kindje en onze eerste dochter heeft haar geliefde zusje.

Karen, 39 jaar

Ik heb een aantal jaren geleden een keizersnede gehad en nu willen wij al jaren heel graag een 2e kindje. Wat helaas niet lukt zonder aanwijsbare reden. Ik heb al heel veel dingen geprobeerd,zoals o.a. voeding aanpassen, supplementen nemen, fertiliteitstrajecten gehad, maar tot nu toe zonder resultaat.

De eerste keer was de behandeling op bepaalde plekken in mijn buik best wel gevoelig/pijnlijk, maar toen de behandeling klaar was voelde het echt heel apart. Een soort van verlichting. Eigenlijk niet uit te leggen. Je moet het echt zelf ervaren… Na een paar behandelingen voelde ik echt al zoveel verschil. Ik vond dat iedere keer best wel bijzonder en had het niet gedacht.

Wat me tot nu toe heeft opgeleverd is dat ik veel minder last heb van mijn onderrug  en ook geen stekerig gevoel meer rondom mijn eisprong. Mijn menstruatie is daarbij ook echt verbeterd & veel korter geworden en het begint nu ook anders dan voorheen. Het voelt heel anders. Ik dacht hiervoor dat het ook al goed was, maar het kan dus veel beter!

J., 36 jaar

Wil jij je kans om zwanger te worden optimaliseren?

Vul het formulier hieronder in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op. 

Laat hier je gegevens achter om een afspraak te maken of voor meer informatie.

13 + 1 =

Praktijkinformatie:

Openingstijden: 
maandag – 8.00-18.00
dinsdag – 8.00-17.00
woensdag – 8.00-13.00
donderdag – 8.00-21.00
vrijdag – 8.00-17.30

Contact:
06 – 24 16 16 93
info@fertiliteitszone.nl

Polderstraat 3
4844 BG Terheijden (bij Breda)