06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl

Wat is een menstruatiecyclus?

Als een vrouw in de puberteit komt dan komt er een moment waarop je gaat menstrueren. Wat is een menstruatiecyclus precies? Wanneer is precies dag 1 van je menstruatiecyclus en wanneer is de laatste dag? Op welke dag ben je vruchtbaar en hoeveel dagen mag het duren?

Wat is het precies?

Elke maand rijpt er een eicel. Dat gebeurt onder invloed van hormonen, je zogenaamde geslachtshormonen. Door deze hormonen gaat ook de wand van de baarmoeder verdikken, er wordt baarmoederslijmvlies aangemaakt. Hierin kan een bevruchte eicel zich nestelen.

Als de eicel onbevrucht blijft, zal de verdikking van de baarmoederwand weer verdwijnen. Het baarmoederslijmvlies wordt samen met bloed en andere stoffen uit de baarmoeder verdreven en komt via de vagina naar buiten. Dat is de menstruatiecyclus. Ook wel de menstruele cyclus genoemd.

Als je lichaam in balans is dan herhaalt deze cyclus zich ongeveer iedere maand gedurende de jaren dat je vruchtbaar bent. Oftewel vanaf je eerste menstruatie totdat je in de overgang terecht komt (de menopauze).

Hoe lang duurt de menstruatiecyclus?

Gemiddeld genomen duurt het zo’n 28 dagen. Bij de ene vrouw zal dat betekenen dat het 25 dagen is, terwijl het bij iemand anders meer richting de 35 dagen gaat. Dat is allemaal prima.

Tijdens je tienerjaren kun je wel eens een onregelmatige cyclus hebben, maar dat moet met de jaren beter worden. Als je op latere leeftijd onregelmatige cycli hebt kan dat een teken zijn dat er iets aan de hand is, bijvoorbeeld PCOS, endometriose, verklevingen, etc.

Wanneer start je menstruatiecyclus?

Dag 1 van de cyclus is de dag waarop je helderrood bloedverlies hebt en het bloedverlies echt doorzet. Tijdens de eerste 14 dagen van je cyclus rijpt de eicel en groeit je baarmoederslijmvlies. Bij sommige vrouwen is dit een paar dagen korter en bij anderen duurt het iets langer. Op het moment dat de eicel groot genoeg is, zal deze gaan ‘springen’. Je ovulatie of eisprong. Het eitje komt hierbij los van de eierstok en gaat via de eileider langzaam in de richting van de baarmoeder.

Onderweg is het mogelijk om zaadcellen tegen te komen als je gemeenschap hebt gehad. In de eileider kan de eicel dan ook bevrucht worden.

Je cyclus eindigt als de eicel niet bevrucht wordt. De laatste dag van je cyclus is de dag voordat je opnieuw gaat menstrueren.

Wanneer ben je het meest vruchtbaar tijdens je cyclus?

Dat is voor iedere vrouw een beetje verschillend. Dat kan rond dag 14 zijn, maar als je cyclus net wat langer of korter is kan dat ook een paar dagen later of eerder zijn.

De stelregel is: je bent het meest vruchtbaar rondom je eisprong. Een eicel kan ongeveer 24u overleven in de eileider.

Maar omdat zaadcellen enkele dagen kunnen overleven (soms wel tot 5 dagen) in de baarmoeder kun je ook zwanger worden als je 5 dagen voor je eisprong gemeenschap hebt. Hoe meer je het goed weet te timen ten opzichte van de daadwerkelijke eisprong, hoe groter je kansen om zwanger te worden natuurlijk.

Artikelen over Menstruatie cyclus

Wat zijn stolsels bij je menstruatie?

Veel vrouwen hebben last van stolsels tijdens hun menstruatie. Vaak wordt het, tot op zekere hoogte, als normaal gezien. Maar is dat wel juist? Of horen stolsels niet bij je menstruatie aanwezig te zijn? Wat zijn stolsels tijdens je menstruatie en hoe zien ze eruit?...