Veel vrouwen hebben last van stolsels tijdens hun menstruatie. Vaak wordt het, tot op zekere hoogte, als normaal gezien. Maar is dat wel juist? Of horen stolsels niet bij je menstruatie aanwezig te zijn?
Wat zijn stolsels tijdens je menstruatie en hoe zien ze eruit?
Meestal zijn stolsels gelachtige klodders bloed dat samengeklonterd is. Het is het baarmoederslijmvlies dat loskomt tijdens je menstruatie, maar dat samen geklonterd is door omstandigheden. Een stolsel is dus een combinatie van baarmoederslijmvlies, de rode bloedcellen uit je bloed en wat eiwitten uit je bloed (die eiwitten zijn belangrijk voor de vloeibaarheid van je bloed).
Soms zien ze er een beetje uit als verwarmde aardbeien of de aardbeien die je wel eens tegenkomt in de aardbeienjam. (Ja, ik weet het… lekkere vergelijking… nu kun je nooit meer normaal naar aardbeienjam kijken).
De kleur van een stolsel is vaak donkerrood tot bruin.
Hoe groot mogen stolsels zijn?
In onze mening is het eigenlijk niet de vraag hoe groot ze mogen zijn, maar de vraag of de aanwezigheid van stolsels bij je menstruatie normaal is of niet.
De meeste mensen (ook artsen) vinden het normaal als stolsels klein zijn, zo’n 2,5cm en af en toe aanwezig zijn. Stolsels bij je menstruatie zijn verder ook niet gevaarlijk voor je gezondheid. Het ziet er hoogstens wat minder fris uit.
Zijn de stolsels groter dan 2,5cm en heb je er heel veel last van dan kan het een teken aan de wand zijn dat er meer aan de hand is. Althans… dat is wat de meeste mensen en artsen vinden.
Wij vinden echter dat geen enkele stolsel normaal is. Bloed hoort niet samen te klonten. Al helemaal niet in je bloedvaten, maar ook niet in je baarmoeder.
Wat is de oorzaak van stolsels bij je menstruatie?
Als je menstrueert dan word je baarmoederslijmvlies gemixt met bloed, diverse stoffen in je bloed en met wat weefsel of cellen uit je baarmoeder. En er zitten ook altijd wat stoffen in die ervoor zorgen dat het bloed niet samen kan klonteren. Deze mix wordt een klein beetje opgestapeld onderin je baarmoeder totdat je baarmoeder samentrekt om het baarmoederslijmvlies uit te stoten.
Als er niet genoeg stoffen in zitten die de samenklontering tegen gaan, als het baarmoederslijmvlies minder makkelijk uitgestoten wordt of als het bloedverlies te heftig is, dan heeft het te veel tijd om samen te klonteren. Dan krijg je dus stolsels.
Wat zijn andere oorzaken die voor stolsels kunnen zorgen?
1. Aandoeningen die ervoor zorgen dat je baarmoeder groter wordt of opzwelt.
Deze kunnen extra druk uitoefenen op je baarmoederwand. Ze kunnen er ook voor zorgen dat je baarmoeder niet zo goed meer kan samentrekken waardoor het bloed gaat ophopen en stollen.
Voorbeelden van zulke aandoeningen zijn:
- Vleesbomen
Dit zijn meestal goedaardige uitstulpingen die in de baarmoederwand groeien. Ze kunnen ook aan de buitenkant van je baarmoeder voorkomen. Naast stolsels kun je ook last hebben van onregelmatige menstruatiebloedingen, pijn in je onderrug, pijn bij seks en/of vruchtbaarheidsproblemen.
- Endometriose
Dit is een aandoening waarbij cellen die lijken op het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeien. Het geeft vaak pijnlijke menstruaties, pijn bij gemeenschap, onvruchtbaarheid, hevige bloedingen (al dan niet in combinatie met stolsels).
- Adenomyose
Hierbij groeit het baarmoederslijmvlies in de baarmoederwand. Het zorgt ervoor dat de baarmoeder groter en dikker wordt. Het geeft vaak langdurige en hevige bloedingen. Maar ook wel pijn bij de menstruatie. Door de hevige bloedingen kunnen stolsels ontstaan.
2. Hormonale disbalans.
Je baarmoederslijmvlies groeit door je geslachtshormonen, progesteron en oestrogeen. Hoe beter deze in balans zijn met elkaar, hoe beter je baarmoederslijmvlies kan ontwikkelen.
Als er te veel of te weinig is van een van deze hormonen kun je heftige menstruatiebloedingen krijgen. Het kan ook zorgen voor een onregelmatige cyclus. Vaak merk je de disbalans ook aan pijnklachten tijdens je menstruatie, pijnlijke borsten, hoofdpijn en PMS achtige klachten.
3. Zwangerschap en miskraam.
Na een miskraam of na een zwangerschap is het normaal dat je last hebt van stolsels. Er worden grote hoeveelheden baarmoederslijmvlies uitgedreven na een zwangerschap dus dat kan zeker de eerste dagen wat stolsels geven. Al moet dat wel snel minder worden.
Bij een miskraam komt helaas het vruchtje of kindje naar buiten. Ook dan heb je meer baarmoederslijmvlies opgebouwd dan bij een normale menstruatie. Hierdoor kunnen ook stolsels ontstaan. Na enkele dagen moet dit wel duidelijk minder worden. Is dat niet het geval dan kan het verstandig zijn om even contact op te nemen met je behandelend arts.
4. Aandoeningen die problemen geven met de bloedstolling.
Hierbij merkt je vaak al dat je makkelijker blauwe plekken krijgt dan iemand anders en als je jezelf snijdt dan duurt het langer voordat het stopt met bloeden. Dat heeft ook invloed op je menstruatie. Vaak geeft dit hevigere menstruaties waardoor het toch gaat stollen.
5. Verklevingen
Verklevingen rondom de baarmoeder kunnen er voor zorgen dat je baarmoeder minder goed kan samentrekken. Hierdoor blijft het bloed te lang in de baarmoeder ‘hangen’. Het krijgt dus te veel tijd om een te gaan klonteren en een stolsel te vormen.
Wil je meer lezen over wat je kunt doen om er voor te zorgen dat je geen last meer heb van stolsels tijdens je menstruatie?
Lees dan ons blog over stolsels.