Een blaasontsteking is al vervelend genoeg, maar als je er regelmatig last van hebt is het echt irritant. Als je minstens 2 keer in een half jaar of 3 keer per jaar een blaasontsteking krijgt, noemen we het een terugkerende blaasontsteking. Vaak herken je het meteen en denk je: “oh nee, daar geen we weer”. Antibiotica wil je natuurlijk niet steeds gebruiken, maar een blaasontsteking negeren is ook geen optie. Dus wat kun je het beste doen? En wat is eigenlijk de oorzaak?
Heb je al wel eens gehoord dat verklevingen na een keizersnede een mogelijke oorzaak kunnen zijn van terugkerende blaasontstekingen? In dit blog lees je alles over hoe deze verklevingen ontstaan, waarom ze invloed hebben op je blaas en wat je er aan kunt doen om blaasontstekingen te voorkomen.
Wat is een blaasontsteking?
Een blaasontsteking ontstaat door een teveel aan bacteriën in je blaas. Daardoor raakt de binnenkant van je blaas ontstoken.
En dat geeft klachten, zoals:
– Pijn bij plassen
– Branderig gevoel bij plassen
– Constante aandrang om te plassen, maar telkens maar een klein beetje.
– Soms doet zelfs het gevoel dat je moet plassen al pijn.
– Pijn in je onderbuik, bekkenregio of rug
– Je plas kan sterk of vies ruiken
– Je plas ziet er anders uit. Het is troebel (omdat er kleine stukjes in zweven) of het is wat meer roze van kleur doordat er bloed in zit.
Bij een blaasontsteking heb je geen koorts. Als de infectie verder oploopt naar je nieren, kun je wel koorts, misselijkheid en pijn in je flanken ervaren.
5 mogelijke oorzaken van terugkerende blaasontstekingen:
1) Vrouw zijn.
De reden is daarbij eigenlijk niet heel ingewikkeld. De uitgang van de plasbuis ligt bij de vrouw nou eenmaal dichterbij de anus dan bij een man. Daarnaast is de plasbuis ook aanzienlijk korter. Daardoor komen de bacteriën uit je darmen makkelijker bij je plasbuis en dus ook bij je blaas.
2) Seksueel actief zijn
Omdat de uitgang van de plasbuis en de anus zo dicht bij elkaar liggen is het niet heel ingewikkeld om tijdens het vrijen een probleem te veroorzaken. Bacteriën uit de anus kunnen eenvoudig bij de plasbuis komen.
3) De overgang
Tijdens deze fase in je leven heb je minder oestrogeen in je lichaam. Daardoor worden je slijmvliezen dunner. En ook verdwijnen er wat goede bacteriën. Als de slechte bacteriën dan in de blaas terecht komen, hebben ze vrij spel.
4) Bepaalde medische aandoeningen
Deze aandoeningen hebben dan vaak als gevolg dat de blaas niet goed geledigd kan worden of dat het immuunsysteem niet optimaal werkt. Zoals bijvoorbeeld bij een dwarslaesie, zenuwschade rondom de blaas, nierstenen, blaasstenen en diabetes.
En er zijn natuurlijk aangeboren afwijkingen van de urinewegen die problemen veroorzaken. Zoals een reflux (het terugstromen van urine vanuit de blaas naar de nieren), een nier met 2 urinewegen en klepjes in de plasbuis (meestal bij jongetjes). Vaak zie je bij dit soort problemen dat de terugkerende blaasontstekingen er al waren in de kindertijd.
5) Niet goed uitplassen (kan ook komen door verklevingen na een keizersnede!)
Misschien is dit wel de belangrijkste oorzaak voor terugkerende blaasontstekingen. Als je niet helemaal goed uit plast, blijft er altijd een restje urine achter in de blaas. Dat geeft een groter risico op een infectie.
De oorzaken van het niet goed uit kunnen plassen zijn heel verschillend. We noemen er 3:
a) Verkeerd plaspatroon.
Oftewel je zit verkeerd op de wc, je zet teveel druk tijdens het plassen, je gaat te vaak plassen of juist te weinig
b) Een moeilijke stoelgang.
Dat klinkt misschien een beetje gek, want wat heeft plassen nou met je ontlasting te maken? Maar als je vaak last hebt van obstipatie, dan zorgen de volle darmen ervoor dat je blaas niet genoeg ruimte heeft. Zowel je urine als je ontlasting zit in het onderste deel van je bekken voordat het er uit kan. Daar is maar beperkte ruimte. Dus als het daar te vol is, wordt het uitplassen moeilijker.
c) Verklevingen (na je keizersnede).
Dit is misschien wel een van de meest onderschatte problemen bij terugkerende blaasontstekingen. Maar je blaas ligt voor je baarmoeder. Als je bevalt middels een keizersnede moet de blaas dus ‘even’ aan de kant. Dat maakt dat er veel gebeurd rondom je baarmoeder én je blaas. Tijdens het herstel geeft dat het risico dat je baarmoeder, in meer of mindere mate, vast gaat plakken aan je blaas.
En dat maakt dat de sluitspier van je blaas niet goed kan ontspannen of dat je blaas niet goed kan samentrekken om te ledigen. Dan blijft er een restje urine achter en dat geeft risico op een infectie.
Terugkerende blaasontstekingen door verklevingen na je keizersnede.
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er best wel veel verschillende oorzaken voor terugkerende blaasontstekingen, maar verklevingen zijn het meest onderschat.
Verklevingen en blaasontsteking, hoe zit dat?
Verklevingen ontstaan als je lichaam littekenweefsel aanmaakt na een operatie. Het doel van je lichaam is om de wond snel te dichten om infecties te voorkomen. Maar soms vormt dit weefsel verbindingen tussen organen die er niet horen te zijn, zoals tussen de baarmoeder en de blaas.
Wij vergelijken die situatie graag met een moment waarop je met je hand tussen de deur zit. Zolang de deur dicht zit, kun je niet bewegen met je hand. Je kunt niet zwaaien. En als dat maar lang genoeg duurt, levert dat ook andere problemen op (zoals kramp in je schouder of nek).
Voor je blaas houdt het in dat het niet goed kan functioneren als het vast geplakt zit aan je baarmoeder (door verklevingen). Oftewel je blaas kán zit niet goed genoeg ledigen, hoe hard je ook je best doet. Er blijft dan een restje urine achter. De perfecte bodem voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. En dus een groter risico op een blaasontsteking.
Het kan ook zijn dat je blaasontstekingen krijgt doordat je bekkenbodem niet goed kan ontspannen en daardoor niet goed uit kunt plassen. Ook dat kan komen door verklevingen. Als je met je hand tussen de deur zit is het namelijk heel moeilijk om te ontspannen. Dat geldt ook voor je bekkenbodem. Als er verklevingen aanwezig zijn rondom je bekkenbodem, dan kán ze niet ontspannen. En oefeningen om te leren ontspannen helpen dan vaak niet. Je moet eerst de deur open zetten. Oftewel, je moet eerst die verklevingen soepeler maken. En daarna zullen de oefeningen gaan helpen.
Hoe herken je een blaasontsteking die het gevolg is van verklevingen?
Natuurlijk zijn er de typische kenmerken van een blaasontsteking, die we eerder in dit blog al beschreven. Maar ook verklevingen geven specifieke klachten:
– Pijn bij vrijen
– Gevoelig litteken
– Litteken ziet er niet ‘mooi’ uit (dik, rood of ingetrokken)
– Pijn bij plassen, ook als de arts zegt dat er geen blaasontsteking gevonden wordt
– Geen druk op je buik kunnen verdragen
– Pijn tijdens je menstruatie
– Opgeblazen gevoel in je buik
– Obstipatie
– Pijn in het bekkengebied, vooral in je onderbuik.
Je hoeft niet al deze symptomen te ervaren. Sterker nog, zelfs als je geen operatie hebt gehad kun je verklevingen hebben. Dus je hoeft niet perse een litteken te hebben. Als je 1 of meer symptomen uit het lijstje herkent, is de kans groot dat je verklevingen hebt.
Wat kun je doen als je vermoed dat je verklevingen hebt?
Verklevingen zijn vaak te verzachten met speciale massagetechnieken. Doordat ze soepeler worden zullen de klachten verdwijnen. Je blaas en bekkenbodem kunnen zich weer volledig ontspannen en je kunt weer volledig uitplassen.
Hoewel het voor veel mensen gebruikelijk is om eerst je leefstijl aan te passen of oefeningen te gaan doen, vinden wij het verstandiger om eerst te kijken naar verklevingen. Zo leg je de beste basis voor je blaas. De voorwaarden voor een fijne blaas zijn dan gewoon goed.
Benieuwd of verklevingen bij jou ook een rol spelen?
Neem gerust contact met ons op als je twijfelt of verklevingen ervoor zorgen dat je telkens terugkerende blaasontstekingen hebt. We hebben de mogelijkheid in onze agenda’s om een gratis en vrijblijvende belafspraak van 20 minuten in te plannen. Samen kunnen we dan bespreken of verklevingen inderdaad een oorzaak kunnen zijn van jouw klachten. En dan kunnen we samen bekijken wat voor jou de beste opties zijn om het te behandelen.
Dus klik op de knop hieronder voor meer informatie over jouw situatie!
0 Reacties