Als zwanger worden niet vanzelf gaat is dat een heel onzekere periode. Als iemand maar kon vertellen dat het ooit zou lukken, dan wist je dat het al die moeite, wachten en tranen waard was. Zeker als er in het ziekenhuis geen aanleiding gevonden wordt waarom het niet lukt. Soms is het gewoon fijner om wél een oorzaak te vinden. Tenminste… als ze daar dan ook iets aan kunnen doen.
Maar als er in het ziekenhuis geen oorzaak gevonden wordt, is het niet gezegd dat er ook geen oorzaak is. Leefstijl en voeding hebben een grote impact op je vruchtbaarheid.
Maar wist je dat verklevingen daar ook bij horen? In dit blog leggen we je graag uit wat het is en hoe je verklevingen kunt herkennen.
Wat zijn verklevingen?
Verklevingen zijn een soort littekenweefsel dat zich in het lichaam vormt na een ongeluk, val, operatie, infectie, ontsteking, trauma, bestralingstherapie of endometriose. Het zijn verbindingen tussen 2 structuren die normaal gesproken niet aanwezig zijn. Hierdoor belemmeren ze je lichaam om optimaal te functioneren.
Verklevingen kunnen zenuwen, organen en gewrichten samenknijpen. Ze kunnen pijn geven in je lichaam en ze kunnen grotere problemen veroorzaken, zoals verminderde vruchtbaarheid en darmobstructies.
Artsen kijken wel naar verklevingen, maar zullen er pas iets mee doen als ze ernstig genoeg zijn. De kleine verklevingen worden vrijwel nooit als een probleem gezien. Dat komt doordat, voor een arts, een operatie de enige manier is om verklevingen soepeler te maken. Maar elke operatie brengt risico’s met zich mee en elke operatie geeft weer nieuwe verklevingen. Dus dan loont het niet om er iets aan te doen.
Maar wat ze niet weten (of waar ze in sommige gevallen ook niet in geloven) is dat je verklevingen soepeler kunt maken door diepe massages. En dus is het logisch dat wij het er wel over hebben, want met fysiotherapie is daar iets aan te doen.
Hoe kun je verklevingen herkennen?
We kunnen een ongelooflijk lange lijst maken met symptomen, want het is heel divers. En een probleem dat je in je nek voelt, hoeft niet een probleem uit je nek te zijn. Het kan ergens anders in je lichaam ontstaan. Dus deze lijst is zeker niet compleet, maar het zijn wat ons betreft de meest voorkomende symptomen van verklevingen.
1- Menstruatiepijn / dysmenorroe – Je baarmoeder zit met banden en bindweefsel vast aan omliggende structuren, zoals je bekken, darmen en heiligbeen. Verklevingen trekken daaraan en veroorzaken pijn.
2- Pijn bij vrijen of andere problemen bij vrijen – Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als bij punt 1. De verklevingen zorgen ervoor dat banden en bindweefsel rondom je baarmoeder en baarmoedermond niet meer soepel genoeg zijn. Het veert niet goed meer mee. Dat geeft pijnklachten.
Doordat het minder elastisch is, wordt je heiligbeen misschien wat naar voren getrokken en dat heeft tegelijkertijd ook een negatieve invloed op verlangen, opwinding, vochtigheid, orgasmes en uiteindelijk je tevredenheid.
3- Pijn bij endometriose – Dit geeft eigenlijk altijd ontstekingen en daardoor ontstaan verklevingen. En ook die trekken aan banden, organen en gewrichten. Dat geeft pijnklachten.
4- Pijn na een operatie – Op de plek waar de operatie heeft plaats gevonden wordt een herstelproces opgestart. Meestal verloopt het herstel goed, maar bijna altijd blijven er verklevingen over. Er ontstaan verbindingen tussen organen die er niet horen.
Bijvoorbeeld na een keizersnede, blinde darm operatie, kijkoperatie, curretage, galblaas operatie, etc.
Maar ook de punctie na IVF kan er in sommige gevallen voor zorgen dat je klachten blijft houden, met name pijnklachten of veranderde menstruatie.
Operaties kunnen er voor zorgen dat de darmen, baarmoeder en/of blaas te stevig aan elkaar vast komen te zitten. Dat kan problemen geven met de stoelgang, de menstruatie of het urineren.
5- Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) – Vaak heeft voeding en leefstijl hier ook wat mee te maken, maar als er verklevingen rondom de eierstokken zitten hebben deze ook invloed op hoe ze functioneren (en dus de hormoonbalans).
6- Onverklaarde onvruchtbaarheid – Verklevingen zijn meestal onzichtbaar op röntgenfoto’s, echografieën, MRI- of CT-scans. Alleen de ernstige verklevingen kun je herkennen door veranderingen aan de darmen of veranderingen in beweeglijkheid wanneer je met de kop van de echo tegen de darm duwt.
7- Secundaire onvruchtbaarheid – Zowel een keizersnede als een vaginale bevalling kunnen verklevingen geven. Een keizersnede geeft verklevingen omdat het een operatie is. Veel vrouwen weten hier wel van of hebben hier wel eens iets over gelezen, maar wist je dat een vaginale bevalling ook verklevingen kan geven? Zeker als het heel snel gaat of juist heel lang duurt. Want dan is je buik een grote, lange sprint aan het trekken of een marathon aan het lopen zonder enige training vooraf. Dat is pittig! En levert heel vaak blessures op. Oftewel verklevingen.
8- Nekpijn – We kunnen dit het beste uitleggen aan de hand van het verhaal van een trui. Of beter gezegd, een te strakke trui. Als je een verkleving hebt in je buik, kun je dat nabootsen door je trui vast te pakken bij je buik. Wat gebeurt er als je daar aan trekt? Dan wordt het strak getrokken op een andere plek. 1 van die plekken is je nek. Dus verklevingen in je buik kunnen nekpijn veroorzaken, vooral nekpijn die telkens terug blijft komen.
Het kan ook gebeuren dat je door deze klachten hoofdpijn of migraine hebt.
9- Rug- en heuppijn – Dit is net zoals beschreven bij punt 8 over de te strakke trui. Als je verklevingen hebt in je buik, dan wordt er ergens anders aan je lichaam getrokken. Dat kan ook in je rug of heupen zijn. En daardoor kun je dus pijn hebben of minder beweeglijkheid van je gewrichten.
10- Pijn aan je heiligbeen/staartbeenpijn – Zoals we eerder al beschreven is je baarmoeder met 2 banden direct verbonden met je heiligbeen. Als daar verklevingen omheen zitten dan geeft dat een trek op je heiligbeen. Dat geeft pijnklachten of bewegingsproblemen.
11- Pijn na misbruik – Trauma veroorzaakt verklevingen die een leven lang in het lichaam kunnen blijven als je er niets aan doet.
12- Buikpijn – Verklevingen kunnen rondom alle organen zitten, dus ook rondom je darmen en maag. Hierdoor functioneren ze niet meer optimaal en ontstaat er pijn. Het kan een krampende pijn zijn, maar het kan ook zo zijn dat je geen druk op je buik kunt verdragen. Zelf had ik dat ook. Ik kon Richard zijn arm niet op mijn buik verdragen. Die moest ik altijd verleggen. In de praktijk horen we vaak dat een broekrand niet lekker zit, dat het pijnlijk is als er een kind op schoot gaat zitten of een kat op de buik gaat liggen.
13- Problemen met je stoelgang – Als er verklevingen rondom je darmen aanwezig zijn dan heeft het invloed op hoe je darmen functioneren. Bij de een zal het ervoor zorgen dat je last hebt van obstipatie, de ander heeft wat meer diarree. Maar ook winderigheid en een opgeblazen gevoel horen hierbij.
14- Problemen met urineren – Als je weinig gevoel hebt rondom je blaas, oftewel je voelt niet dat je moet plassen. Of als je juist continue het gevoel hebt dat je naar de wc moet dan kan dat te maken hebben met verklevingen. Het kan zijn dat het gevoel in je buik verstoort is. Maar het kan ook zijn dat je bekkenbodem niet meer goed functioneert omdat het niet goed meer aan kan spannen of juist ontspannen. Want als er verklevingen zitten rondom je bekkenbodem dan vergelijken wij het met je hand tussen de deur. Als je met je hand tussen de deur zit dan kun je niet zwaaien. Het is niet dat je spieren niet krachtig genoeg zijn. Ze hebben gewoonweg geen ruimte om te bewegen. Ze zitten klem. Als er verklevingen rondom je bekkenbodem zitten, dan zitten die spieren ook klem. Dat heeft invloed op het plassen.
15- Bekkenpijn/liespijn – Ook hierbij geldt dat als er verklevingen in je buik aanwezig zijn het direct invloed heeft op structuren die er omheen liggen en dus ook je bekken. En daarmee ook je lies. Hierbij geldt ook dat als je bekken klem zit tussen de verklevingen, dan kan het niet goed bewegen en geeft dat pijnklachten.
16- Ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en ontstekingsziekten – Dit zijn allemaal aandoeningen die er om bekend staan dat ze ontstekingen veroorzaken. En ontstekingen zorgen eigenlijk altijd voor verklevingen.
17- Intoleranties voor bepaalde voeding – Ook intoleranties zorgen voor ontstekingen in je lichaam. En zoals we beschreven bij het punt hiervoor geeft dat eigenlijk altijd verklevingen.
Hoeveel punten moet je herkennen om te spreken van verklevingen?
Als je 1 punt herkent kan dat al genoeg zijn. Maar het is wat lastig. Daar waar de ene persoon er 10 herkent met weinig verklevingen, kan de andere persoon er 1 of 2 herkennen met veel verklevingen.
Het hangt er vanaf waar dat je verklevingen zitten en of ze op een gunstige of minder gunstige plek zitten.
Maar over het algemeen geldt wel, hoe meer punten je herkent of aan kunt kruisen van het lijstje, hoe groter de kans dat je verklevingen hebt.
Fysiotherapie bij verklevingen en dus vruchtbaarheidsproblemen.
De meeste mensen associëren fysiotherapie met een behandeling bij een blessure, bij pijnklachten bij bewegen en eventueel een behandeling na een operatie. Vaak wordt er ook de link gelegd met het doen van oefeningen. Wat ook logisch is, want daar wordt vaak fysiotherapie bij ingezet!
Maar vruchtbaarheidsproblemen als gevolg van verklevingen zijn ook op te lossen met fysiotherapie. Weliswaar heel gespecialiseerde fysiotherapie, maar zeker een mogelijkheid. Dan moet er holistisch gekeken worden. Oftewel er moet rekening gehouden worden met je hele lichaam, maar met name je buik natuurlijk. Daar moet het uiteindelijk allemaal gebeuren!
Met diepe massages kun je verklevingen in je buik soepel maken, zodat er voor alle structuren meer ruimte komt om te bewegen. Als er genoeg ruimte is voor beweging, is er genoeg ruimte voor je baarmoeder en eierstokken en is er dus genoeg ruimte voor een innesteling en groei van een baby.
En daarnaast is het belangrijk om te kijken welke onderzoeken er nog niet gedaan zijn, maar die wel belangrijk zouden kunnen zijn. En het is handig om te kijken naar je leefstijl, voeding en supplementen. Zodat je zeker weet dat je doet wat goed is voor je lichaam, want er is geen protocol. Geen gouden standaard die voor iedereen goed is.
Twijfel je of verklevingen bij jou een rol spelen rondom je vruchtbaarheid?
Voordat je gaat starten met iets om verklevingen op te lossen is het handig om te weten of je verklevingen hebt.
Misschien heb je al verklevingen kunnen herkennen aan de hand van alles wat we hiervoor hebben beschreven. Maar soms is het wat lastiger. Of twijfel je of je het wel goed hebt. Weet dan dat wij over het algemeen verklevingen vrij snel kunnen herkennen. Vaak hebben we aan een paar woorden genoeg.
Daarom vinden wij het belangrijk dat je weet dat je altijd met ons mag overleggen of je verklevingen hebt en of ze een rol spelen in jullie situatie.
Dat kan per e-mail (info@fertiliteitszone.nl) of je kunt een gratis en vrijblijvend vruchtbaarheidsgesprek inplannen.
0 Reacties