Iedereen poept. De een wat vaker dan de ander, maar iedereen doet het. Maar we praten er weinig over. Althans… ik praat er niet dagelijks over met vrienden. Het blijft toch een beetje een ongemakkelijk onderwerp. Maar wist je dat je aan je poep veel af kunt lezen over je gezondheid? En dat heeft dan weer alles te maken met zwanger worden.
Simpel gezegd is het als volgt:
Betere poep = betere gezondheid = betere vruchtbaarheid = onmisbaar als je zwanger wilt worden.
Maar hoe herken je nou goede poep? Of een goed ontlastingspatroon. Moet je elke dag naar de wc voor de grote boodschap of is het ook prima als je dat 3-4 keer per week doet? En wat zegt dat dan over je vruchtbaarheid (klik hier om direct naar dat antwoord te gaan)?
Hier leer je daar alles over!

Wat je poep je allemaal kan vertellen:
Eigenlijk is het een best lange lijst, want je poep vertelt je of dat je:
– genoeg vezels eet,
– genoeg water drinkt
– verteringsstelsel je voedsel te snel of te langzaam verteert.
– verteringsstelsel het voedsel überhaupt goed kan verteren
– problemen hebt ergens anders in je lichaam, want kleur en geur zeggen daar ook iets over.
– En als je ineens blijvende veranderingen hebt in je stoelgang dan is dat zelfs een reden om uit te zoeken of er niet iets anders aan de hand is. Dan is het wel een bezoekje aan de huisarts waard.
Maar wat heeft het nou met zwanger worden te maken?
Zoals we al zeiden laat je poep zien hoe je algemene gezondheid is. Iedereen weet dat als je flinke diarree hebt, dat dat niet gezond is. Misschien heb je een virus te pakken of is het iets anders als het maar terug blijft komen.
Maar er zijn meer regels die bepalen of je goede poep hebt. En over het algemeen geldt, hoe mooier je poep, hoe gezonder je bent. En dan geldt weer hoe gezonder je bent, hoe beter je vruchtbaarheid.
Wat is normaal als het gaat over poep-gezondheid?
Wat normaal is verschilt een beetje van persoon tot persoon, maar er zijn een aantal kenmerken die aangeven dat je normale of gezonde poep hebt.
2) De vorm en stevigheid van je poep.
4) Hoe vaak heb je ontlasting?
5) Moet je persen tijdens het poepen of niet?
6) Blijft je ontlasting drijven of niet?
8) Na het poepen moet je voelen dat het klaar is, dat het leeg is.
1) De hoeveelheid poep.
Dat zou per dag ongeveer 150-200 gram moeten zijn.
Het hangt er natuurlijk ook wel een beetje vanaf hoeveel dat je eet. Maar heel eerlijk… ik heb de hoeveelheid nog nooit gewogen… Dus het is vooral om aan te geven dat 1 keuteltje per dag toch echt te weinig is.
2) De vorm en stevigheid van je poep.
Voor de vorm kijken wij graag naar de Bristol stoelgangschaal. Daarbij wordt er een onderscheid gemaakt in 7 typen ontlasting.
Type 3 en 4 zijn het beste. Je ontlasting moet worstvormig zijn.
Bij type 1 en 2 neig je wat meer naar obstipatie of heb je obstipatie. Het is vaak drogere, hardere ontlasting. De poep heeft te lang in je darm gezeten. In je dikke darm wordt het vocht uit je ontlasting gehaald. Als het er te lang in zit droogt het uit en valt uit elkaar. Dit kan gebeuren als je te weinig vezels eet, te weinig drinkt, te weinig beweegt of verklevingen hebt. Obstipatie zorgt er meestal voor dat je minder vaak naar het toilet gaat, maar dat is zeker niet altijd het geval.
Bij type 5-7 spreken we van diarree of diarree-achtig. Het voedsel is dan te snel door de dikke darm gegaan. Er is te weinig vocht uit je ontlasting gehaald en dus is het wateriger. Het kan ook ontstaan doordat je verkeerde dingen eet, ongezonde dingen eet, bij een voedselvergiftiging of buikgriep. Als het heel vaak voorkomt of lang duurt kan het ook wijzen op een verstoorde darmflora, parasieten, prikkelbare darm syndroom, ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. En ook coeliakie (een glutenintolerantie) kan zorgen voor dunnere ontlasting.
Je kunt er vanuit gaan dat type 3 of 4 over het algemeen niet al te veel moeite kost om het er uit te werken. Een ander kenmerk van een goede stevigheid is dat je eigenlijk geen toiletpapier nodig hebt. Je billen blijven automatisch schoon achter nadat je gepoept hebt (en ook de toiletpot blijft schoon achter, zonder extra te poetsen).
Je kunt er vanuit gaan dat type 3 of 4 over het algemeen niet al te veel moeite kost om het er uit te werken. Een ander kenmerk van een goede stevigheid is dat je eigenlijk geen toiletpapier nodig hebt. Je billen blijven automatisch schoon achter nadat je gepoept hebt (en ook de toiletpot blijft schoon achter, zonder extra te poetsen).
3) De kleur van je poep.
Bruin is de normale kleur.
Het kan wat variëren van lichtbruin tot donkerbruin. Soms is dat ook wel wat afhankelijk van wat je gegeten hebt. Rode bieten kunnen je poep bijvoorbeeld net wat roder maken. Maar als je poep blijvend van kleur verandert, is het verstandig om even contact op te nemen met je huisarts.
Welke kleuren kunnen je poep nog meer hebben?
Rood.
Zoals we net al schreven kan je ontlasting wel wat roder worden door iets wat je eet, zoals rode kool of bieten. Maar het kan ook zijn dat er bloed bij je poep zit. Dat is zeker niet altijd gevaarlijk, maar wel iets om even goed in de gaten te houden.
Bloed bij je ontlasting komt voor bij aambeien, maar het kan ook zijn dat er een ontsteking in je darmen aanwezig is. Bijvoorbeeld bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Soms is het aanwijzing voor poliepen in je darm of zelfs darmkanker (maar dat is meestal pas op latere leeftijd).
Zie je dus rode poep, terwijl je geen bietjes of rode kool hebt gegeten? Dan kun je het beste eerst even contact op nemen met je huisarts. Die kan samen met jou bepalen of verder onderzoek nodig is.
Beige/wit/gelige ontlasting
Dit is vaak geen goed teken. Het kan duiden op een verstopping van de galwegen. Normaal gesproken krijgt je poep zijn bruine kleur door een stofje dat in de galvloeistof zit. Maar als die verstopt zijn komt het stofje niet bij je ontlasting. En dus heb je kleurloze ontlasting.
Neem altijd contact op met je huisarts als je deze kleur ontlasting hebt.
Zwarte ontlasting
Dit kan wijzen op bloedverlies hoger in je lichaam/buik. Het bloed komt dan waarschijnlijk uit je slokdarm, maag of dunne darm. Het bloed vermengt zich met je poep en omdat het er langer in zit krijgt het een zwarte kleur.
Een van de oorzaken kan een maagzweer zijn. Maar soms is het ook het gevolg van maagkanker of slokdarmkanker (meestal pas op latere leeftijd). Eventueel kan bepaalde medicatie er ook voor zorgen dat je zwarte ontlasting krijgt.
Hoe dan ook is het goed om bij deze kleur even contact op te nemen met je huisarts om te kijken of verder onderzoek nodig is.
4) Hoe vaak heb je ontlasting?
Er is niet echt een hele duidelijke maatstaf om te bepalen wat goed is met betrekking tot hoe vaak je naar het toilet hoort te gaan voor de grote boodschap. De een gaat meerdere keren per dag, terwijl de ander 1x in de 2 dagen gaat.
Over het algemeen geldt, dat zolang de kleur goed is en je poep er uit ziet als een type 3 of 4 uit de bristol-schaal dan is het goed. Is je ontlasting meer een type 5 of 6, of juist een type 2, dan moet je even bekijken of de frequentie waarop je naar het toilet gaat niet beter kan.
In de praktijk zien we dat verklevingen rondom de darmen veel invloed hebben op de frequentie waarop mensen naar het toilet gaan. We horen meerdere keren per week dat mensen gewend zijn om 1x in de 2 à 3 dagen naar het toilet te gaan, maar sinds de behandelingen toch 1x per dag kunnen. Ze hadden daar niet perse last van en het was ook niet dat ze het ervaarden als een obstipatie, maar elke dag naar het toilet voelt toch lekkerder voor je buik.
Er is dus niet perse een goed of fout, maar kijk goed naar hoe je ontlasting eruit ziet en hoe het poepen aanvoelt. Is het pijnlijk of is de stevigheid niet optimaal, dan is het misschien verstandig om te kijken wat je kunt doen om het te verbeteren.
5) Moet je persen tijdens het poepen of niet?
In principe geldt dat als je poep een type 3 of 4 is, dat het geen moeite moet kosten om te poepen. Oftewel, je hoeft dan niet te persen.
Zodra je bekkenbodem ontspant zorgen de darmbewegingen er voor dat de poep er (nagenoeg) automatisch uitglijdt.
Is dat niet het geval, dan kan het zijn dat je niet goed genoeg kunt ontspannen op het toilet of dat je poep toch te hard is. En dan kan het dus beter!
6) Blijft je ontlasting drijven of niet
Dit is natuurlijk alleen te zien als je wc geen plateau heeft, maar in principe moet je ontlasting direct naar de bodem zakken.
Als je ontlasting blijft drijven, dan is er te veel gasvorming geweest in je darmen. En die gassen blijven hangen in je poep. Daardoor wordt het lichter en blijft het drijven.
Dat kan komen door dingen die je gegeten hebt (zoals onoplosbare vezels, zetmeelrijke producten, kunstmatige zoetstoffen, koolzuur uit frisdranken, etc). Maar het kan ook komen door een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals koemelk en gluten.
Daarnaast kan het ook zijn dat je ontlasting blijft drijven omdat het te vet is. Dat is een teken dat de opname van voedingsstoffen niet goed genoeg verloopt.
7) Waar voel de aandrang?
Normaal gesproken voel je dat je moet poepen rondom je anus. De druk die de ontlasting uitoefent op die sluitspier is het signaal voor je lichaam om naar het toilet te gaan.
Maar er zijn meer dan genoeg mensen die voelen dat ze moeten poepen omdat het krampen geeft in hun buik. Omdat hun buik opblaast of omdat ze hun buik niet meer kunnen ontspannen.
Dat is niet helemaal hoe het hoort.
Heel vaak zien we dat in dat geval (kleine) verklevingen rondom de darmen ervoor zorgen dat het gevoelig is in de buik. Of dat er toch een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen aanwezig is waardoor je buik niet optimaal functioneert.
8) Na het poepen moet je voelen dat je klaar bent, dat het laatste stukje darm leeg is.
Als het 1 keer gebeurd, is het geen ramp. Heb je dit gevoel vaker, dan is het verstandig om eens goed naar je ontlasting te kijken en hulp in te schakelen.
Vaak zie je dat er ook sprake is van obstipatie of zijn er andere klachten aanwezig.
9) Extra dingen om rekening mee te houden
– Er mag nooit bloed of slijm bij je ontlasting aanwezig zijn.
Slijmerige ontlasting komt voor als je een ontsteking in je darmen hebt (wat wel eens gebeurd bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa). Soms wijst het op poliepen of darmkanker. Als je hier toch regelmatig last van hebt, is het verstandig om het te overleggen met je arts.
– Winderigheid.
Gemiddeld laten we zo’n 15-20 winden per dag. Maar als je meer winden laat is het verstandig om te kijken waar het aan ligt. Het eten van kauwgom, bepaalde voedingsmiddelen, frisdranken met koolzuur, etc. kunnen er voor zorgen dat je meer last hebt van winderigheid. Maar ook bij aandoeningen als coeliakie, prikkelbaar darmsyndroom of voedselintoleranties kun je meer winden laten.
– Loze aandrang.
Dus het gevoel dat je naar het toilet moet zonder dat je moet. Als je hier last van hebt, is het altijd verstandig even te overleggen met je arts.
– Een blijvende verandering in je ontlastingspatroon, zonder dat je aanpassingen hebt gemaakt in je leefstijl.
Bijvoorbeeld dat je ineens vaker naar het toilet moet. Of als je wisselend last hebt van diarree en verstopping. Het is altijd een reden om contact op te nemen met je arts.
– Een aanhoudend, ongemakkelijk gevoel in je buik is een signaal dat er iets met je spijsvertering aan de hand is.
Dat kunnen je darmen zijn, maar kan ook elders uit je buik komen. Ook dit is een klacht waarmee je even naar je arts zou moeten gaan.
Samenvattend:
Goede poep ziet er uit als een worstje, blijft niet plakken aan de pot of je billen, heeft een bruine kleur en zinkt naar de bodem.
Idealiter heb je 1x per dag ontlasting, zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen. Persen is niet nodig.
De aandrang voor de ontlasting voel je bij je anus en zeker niet in je buik. En als je klaar bent dan voelt het leeg.
Je mag winden laten (15-20 per dag is helemaal niet gek), maar er mag geen bloed of slijm bij je ontlasting zitten. Ook is het niet goed als je ontlastingspatroon ineens verandert, zonder enige aanleiding. En ook loze aandrang is niet wenselijk.
En natuurlijk mag je ook geen continue ongemakkelijk gevoel hebben in je buik.
Maar hoe heeft je poep invloed op zwanger worden?
1 – Opname van voedingsstoffen
Als je poep niet de juiste vorm, kleur of plakkerigheid (of eigenlijk juist niet-plakkerigheid) heeft, kan het zijn dat de ontlasting te snel of te langzaam door je darmen gaat. Dat heeft invloed op de opname van voedingsstoffen.
Hoe beter voedingsstoffen opgenomen kunnen worden, hoe beter je lichaam gaat functioneren omdat de juiste bouwstoffen aanwezig zijn. Dit is goed voor de ontwikkeling van je eicel(len), baarmoederslijmvlies en het embryo.
2 – Je darmen liggen rondom je baarmoeder.
Als je last heb van obstipatie, dan kan dat komen door verklevingen. Verklevingen zorgen ervoor dat je darmen niet goed kunnen samentrekken en dat dus de darmperistaltiek (zoals we dat met een mooi woord noemen) niet optimaal is. Je ontlasting wordt dus niet optimaal voortgeduwd. Je darmen hebben daar simpelweg niet de mogelijkheid toe.
Maar je baarmoeder ligt direct voor en onder je darmen. Oftewel je baarmoeder is omringd door darm. Als er verklevingen bij je darmen zitten, kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat het ook rondom je baarmoeder en eierstokken zit. Dit heeft invloed op hoe je baarmoeder functioneert.
Dat is ook een van de redenen waarom je stoelgang heel erg kan veranderen op het moment dat je menstrueert. Het zijn niet alleen de hormonen die daar voor zorgen, maar ook de trekkrachten op je darmen doordat je baarmoeder er aan vast zit.
Er zijn natuurlijk nog veel meer redenen te bedenken voor obstipatie, maar daar besteden we in een ander blog meer aandacht aan.
Wil je meer weten over jouw ontlastingspatroon en de invloed die het kan hebben op je vruchtbaarheid?
Neem dan gerust contact met ons op via onderstaand contactformulier. We kunnen al je vragen beantwoorden.
0 reacties