
Alles is met elkaar verbonden.
Eerst een heel klein beetje achtergrond informatie.
In en om je buik heb je bindweefsel. Zoals de naam eigenlijk al een beetje aangeeft, zorgt dat weefsel ervoor dat alles in je lichaam met elkaar verbonden is. Het loopt letterlijk overal tussendoor. Het verbindt je huid met je spieren, je spieren met je organen, je spieren met je botten en je botten met je huid (simpel gezegd).
Als er ergens een gaatje of andere onregelmatigheid ontstaat in je bindweefsel dan heeft dat invloed op jouw hele systeem, want alles is met elkaar verbonden. Je kunt het het beste vergelijken met een horloge. Als er 1 radertje versleten of kapot is dan werkt het hele horloge niet meer of gaat het op zijn minst achter lopen.
Bij het zetten van een navelpiercing maak je een litteken.
Even terug naar die navelpiercing. Als je een piercing laat zetten (waar dan ook, maar in dit geval in je navel) wordt er een gaatje door je huid geschoten. En dus ook door je bindweefsel, want dat zit direct onder je huid.
Je kunt zo’n gaatje zelfs het beste vergelijken met het litteken dat je overhoudt na een operatie, ook al is het in veel gevallen wel kleiner. Het gaatje van je navelpiercing heeft dan ook wat meer weg van een gaatje bij een kijkoperatie. En ja, dat betekent dat een kijkoperatie ook meer littekenweefsel maakt dan dat je zou denken en dus ook meer invloed heeft op je vruchtbaarheid, maar dat laat ik even over voor een andere blog.
Terug naar dat gaatje in je huid…
Je lichaam wil dat gaatje zo snel mogelijk weer dicht hebben. Daarom zal je lichaam zo snel mogelijk alle herstelprocessen in gang zetten en zullen er cellen worden aangemaakt en verplaatst om dat gaatje te dichten. Maar hoe goed je lichaam ook gaatjes dicht kan maken, het zal nooit meer worden zoals het was. Er ontstaat littekenweefsel.
Rondom de navelpiercing zal het in het begin ook rood worden. Er wordt dan gezegd dat dat er een beetje bij hoort, maar dat het niet erg is zolang het geen pijn doet of echt gaat ontsteken. Maar eigenlijk zegt je lichaam daarmee ‘dit hoort hier niet, haal het er alsjeblieft nu uit’. (Maar dat gebeurt meestal niet, want dat was niet de reden om het gaatje te laten schieten).
Hoe zorgt zo’n klein litteken voor problemen met je vruchtbaarheid?
Dit is een klein beetje een technisch verhaal, maar ik probeer het zo simpel mogelijk uit te leggen.
Littekenweefsel uit bestaat collagene vezels. Deze vezels worden in eerste instantie kris-kras door elkaar gelegd. Het zorgt ervoor dat een litteken snel dicht is, maar daardoor is het ook minder soepel. Naarmate je lichaam meer tijd krijgt om het gaatje te repareren zullen deze vezels wat netter gerangschikt worden zodat het litteken weer iets soepeler wordt. Alleen dat rangschikken gaat niet bij iedereen even goed en dus wordt het litteken van het plaatsen van de navelpiercing lang niet altijd weer soepel.
Als het litteken stug blijft, beweegt er in eerste instantie een klein deel van je buik niet goed meer (met name rondom je navel). Hoe minder je buik beweegt, hoe minder soepel je buik gaat worden. Er geldt het principe van ‘use it or lose it’, alles wat je niet gebruikt verlies je. Dus na verloop van tijd zullen er meer en meer verklevingen ontstaan in je buik.
Omdat het gaat om een navelpiercing is het vooral het bindweefsel rondom je darmen dat als eerste gaat verkleven. Hierdoor kunnen je darmen wat moeizamer bewegen en dus moeilijker functioneren. Dat kan er voor zorgen dat je buikpijn, winderigheid, obstipatie of juist diarree krijgt (maar dat hoeft niet altijd zo te zijn).
Je darmen liggen echter ook vlak achter en boven je baarmoeder. Daarom kan het ook gebeuren dat je bindweefsel tussen je darmen en je baarmoeder gaat verkleven. Als dat gebeurt is je baarmoeder minder soepel en kan het minder goed functioneren.
En zo heeft een navelpiercing een negatieve invloed op je vruchtbaarheid.

Als je veel pech hebt.
Als je veel pech hebt krijg je nadat je een navelpiercing hebt laten plaatsen te maken met een ontsteking in je buik of een ontsteking van je buikvlies. Op dat moment gaan in je lichaam alle alarmbellen af. Ook dan zal je lichaam alle herstelprocessen in gang zetten om het gaatje te dichten en de ontsteking zo klein mogelijk te houden.
Zo’n ontsteking zorgt ervoor dat er meer cellen naar de plek van onheil toe moeten en dat het herstel gericht is op het oplossen van de ontsteking in plaats van het netjes dicht maken van het gaatje. Daardoor wordt het litteken nog stugger en word je buik ook nog minder soepel.
Daarnaast wordt het gebied dat moet herstellen ook groter, dus er is een groter gebied met stug bindweefsel en dus ook een groter gebied met verklevingen.
Gelukkig komen die ontstekingen niet veel voor.
Hoe herken je een litteken dat verkleefd is?
– Je litteken voelt hard aan, alsof er een knikker of een band in zit.
– Je litteken is naar binnen getrokken, het vormt een kuiltje (naast het gaatje).
Je kunt problemen met het bindweefsel van je buik ook herkennen aan:
– Pijn in je buik, die niet altijd te verklaren is.
– Opgeblazen gevoel in je buik.
– Pijn tijdens gemeenschap.
– Darmkrampen of pijn in je buik bij ontlasting.
– Problemen met je vruchtbaarheid.
– Rugpijn.
– Obstipatie of juist diarree.
– Menstruatiepijn.
– Bekkenpijn.
– Regelmatig een blaasontsteking of vaak moeten plassen.
– Eventueel pijn ter hoogte van het gaat je van navelpiercing.
3 stappen om de verkleving op te lossen.
Stap 1 – Haal de navelpiercing eruit (als je dat nog niet gedaan had).
Het is belangrijk voor je herstel en voor het soepel krijgen van je litteken dat je navelpiercing er uit gaat. De huid rondom het gaat is waarschijnlijk al dicht, maar het is nodig om het goed te kunnen masseren en te zorgen voor rust rondom de plek van de piercing.
Stap 2 – Ga je litteken masseren.
Als je navelpiercing eruit is, is het belangrijk om het litteken soepel te maken.
Dit kun je doen door zelf te masseren.
– Maak eerst grote massage bewegingen over je buik gedurende 2 minuten. Doe dit met de klok mee (belangrijk!), ruim rondom je navel.
– Zet 2 of 3 vingers op je litteken en draai daar kleine rondjes. Doe dit nog 3 minuten.
Als je in totaal dus elke dag 5 minuten masseert, zul je na enkele weken gaan merken dat het litteken iets soepeler gaat worden.
Stap 3 – Als je denkt dat dit wel eens jouw probleem kan zijn met je vruchtbaarheid en je vindt het lastig om zelf te masseren; zoek dan hulp van een professional die je met dit probleem kan helpen.
Een gespecialiseerde fysiotherapeut of osteopaat op het gebied van verklevingen na een navelpiercing kan je helpen met het losmaken van het bindweefsel rondom je navel, maar ook in de diepere lagen van je buik.
Het kan lastig of eng zijn om zelf je buik te masseren of soms weet je gewoon niet zo goed wat je moet voelen. Een professional kan je daarbij helpen en zo ook je vruchtbaarheid vergroten.
Het antwoord op de vraag ‘Heeft een navelpiercing invloed op je vruchtbaarheid?’.
Ja, absoluut.
Samenvattend geldt er dus dat een navelpiercing een litteken geeft boven je navel. Het kan dan gebeuren dat er verklevingen ontstaan rondom je darmen en je baarmoeder. Door die verklevingen kan je baarmoeder minder goed functioneren en kun je problemen ervaren met je vruchtbaarheid.
Het is belangrijk om de navelpiercing eruit te halen en te gaan masseren. Op die manier kan je litteken en je buik weer soepel worden. Als het beide weer soepel is, zal je kans op een zwangerschap groter worden.
0 Reacties