06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl
Home » Vruchtbaarheid » 5 manieren om verklevingen vast te stellen
hoe stel je verklevingen vast

5 manieren om verklevingen vast te stellen

door | 4 okt, 2024 | Vruchtbaarheid

Verklevingen kunnen een grote invloed hebben op je vruchtbaarheid. Wetenschappelijk onderzoek heeft dat aangetoond. Maar hoe kom je erachter of verklevingen in jouw situatie een probleem vormen? Welke onderzoeken kunnen verklevingen aantonen en welke niet? In dit blog leggen we je uit wat de 5 meest voorkomende mogelijkheden zijn om verklevingen vast te stellen en hoe je zelf kunt inschatten wat handig is in jouw situatie. 

Waarom is het belangrijk om verklevingen vast te stellen?

Een verkleving is littekenweefsel dat organen in je buik aan elkaar vast plakt. Meestal op plekken waar dat niet zo handig is. Zoals bijvoorbeeld rondom de voortplantingsorganen. Dit kan invloed hebben op hoe deze organen functioneren. En dus op je vruchtbaarheid. Als meer wilt weten over de invloed van verklevingen op je vruchtbaarheid, lees dan ons eerdere blog over dit onderwerp.

Ongeveer 15-40% van de vruchtbaarheidsproblemen wordt in verband gebracht met verklevingen. Zeker als artsen geen duidelijke oorzaak voor jouw vruchtbaarheidsproblemen kunnen vinden, kan het nuttig zijn om eens wat beter naar het onderwerp verklevingen te kijken.

onbegrepen verminderd vruchtbaar

Hoe komt het dat artsen er zo weinig over spreken?

Een van de redenen waarom verklevingen minder vaak besproken worden , is dat ze niet altijd duidelijke klachten geven. Soms zijn de symptomen mild of vaag, waardoor artsen ze over het hoofd zien. Alleen als verklevingen ernstige symptomen veroorzaken, worden ze onderzocht. Daarnaast zijn er maar beperkte manieren om verklevingen écht goed vast te stellen en te behandelen. De voordelen en nadelen van een dergelijk onderzoek moeten wel tegen elkaar opwegen.

Hoewel wetenschappelijk onderzoek aantoont dat verklevingen je vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden, is er geen eenduidige manier om verklevingen te classificeren. Omdat elke verkleving anders is en verschillende klachten geeft, bestaat er geen standaarddiagnose. Dat maakt het voor artsen heel lastig om een gerichte behandeling aan te bieden. Waardoor het nut van het onderzoek ook minder wordt. Ze kunnen er immers toch niets aan doen en dan is een dergelijk onderzoek alleen een verhoging van de zorgkosten. (wat in principe natuurlijk ook zo is, als je er vervolgens niets mee gaat of kunt doen).

Onderzoeksmogelijkheden om verklevingen vast te stellen.

Hoewel het vaststellen van verklevingen uitdagend kan zijn, zijn er wel verschillende mogelijkheden ze op te sporen. We bespreken de belangrijkste onderzoeken hieronder, inclusief de voor- en nadelen.

1) Laparoscopie (kijkoperatie met een camera).

Dit is de meest nauwkeurige manier om verklevingen op te sporen. Maar tegelijkertijd ook de meest intensieve en met de meeste risico’s.

Voordelen: Grote verklevingen zijn direct zichtbaar

Nadelen: Dit is een invasieve procedure die risico’s met zich meebrengt, zoals infecties of het ontstaan van nieuwe verklevingen. Bovendien is het altijd lastig om kleine verklevingen te zien omdat ze soms microscopisch klein kunnen zijn  (maar dus wel problemen kunnen geven).

2) Echografie

Echografie is een niet-invasieve methode waarbij geluidsgolven worden gebruikt om een beeld van de buik te maken.

Voordelen: Het heeft geen risico’s en is relatief eenvoudig uit te voeren. Andere buikproblemen kunnen eventueel ook in beeld worden gebracht of worden gevonden.

Nadelen: Het toont alleen grote verklevingen, waardoor kleine vaak onopgemerkt blijven.

3) MRI (magnetic resonance imaging).

Een MRI-scan kan gedetailleerde beelden maken van de buikorganen en de omliggende weefsels.

Voordelen: Het is niet invasief en je krijgt gedetailleerdere beelden van een echo. Verklevingen zijn daarmee iets makkelijker te herkennen dan met een echo.

Nadelen: Het is niet altijd specifiek genoeg voor het vaststellen van verklevingen en ook hierbij kunnen kleinere verklevingen gemist worden.  

4) HSG (hysterosalpingogram).

Bij dit onderzoek wordt een röntgenfoto met contrastvloeistof gemaakt van de baarmoeder en eileiders.

Voordelen: Enorm handig om te zien of de eileiders open zijn of geblokkeerd door verklevingen.

Nadelen: het onderzoekt alleen de baarmoeder en verklevingen IN de eileiders. Wat er buiten de baarmoeder gaande is, kan niet in beeld worden gebracht. De contrastvloeistof is natuurlijk niet heel geweldig voor je lichaam.

Richard Cost fysiotherapeut

5) Manuele diagnostiek (het voelen naar verklevingen).

Gespecialiseerde therapeuten, zoals fysiotherapeuten of osteopaten, kunnen via het voelen aan de buik verklevingen opsporen. Dit gebeurd nagenoeg altijd uitwendig.

Voordelen: Niet invasief en je hebt direct antwoorden. Verklevingen geven namelijk pijn wanneer er druk op komt. Daardoor kan het ook kleine verklevingen opsporen.

Nadelen: Er is geen visueel bewijs zoals bij een kijkoperatie of MRI.

Kun je verklevingen zelf herkennen?

Zeker! Je herkent ze aan heel verschillende symptomen, zoals pijnklachten in je buik, een opgeblazen buik, menstruatiepijn, cyclusproblemen, rugpijn, problemen met stoelgang of pijn bij vrijen.

De lijst is nog veel langer, maar dit zijn de meest voorkomende.

Vooral als je klachten steeds maar terug komen, niet over willen gaan of verergeren tijdens je menstruatie, kunnen ze in indicatie zijn van verklevingen. Als je vermoedt dat verklevingen jouw vruchtbaarheid beïnvloeden, is het verstandig om dit te laten onderzoeken.

Wil je meer weten?

Wil je meer informatie over verklevingen en hoe deze jouw vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden? Lees dan eens ons andere blog.

Of plan een gratis en vrijblijvende belafspraak. Dan kunnen we jouw situatie bespreken en de verschillende mogelijkheden met je doornemen als het gaat over het vervullen van je kinderwens.

Ontvang Tips in je mailbox

Over ons

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Vaak is het zo dat deze problemen ontstaan door verklevingen, littekenweefsel en/of bewegingsbeperkingen van gewrichten. Ook hormonale onbalans kan een grote rol spelen.
Wij maken gebruik van onder andere diepe massages om jouw problemen om te lossen.

Volg mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin