Als je moeite hebt met zwanger worden, denk je misschien meteen aan problemen met je voortplantingsorganen of hormonen. Maar wist je dat verklevingen door je hele lichaam, zelfs in je nek of rond een oude blessure, je vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden? Verklevingen, ofwel littekenweefsel dat organen en weefsels aan elkaar laat plakken, kunnen het functioneren van verschillende organen verstoren en daarmee je kansen op een zwangerschap verkleinen.
We nemen je mee langs de negen belangrijkste soorten verklevingen die van invloed kunnen zijn op je vruchtbaarheid, en vooral: Hoe je ze zelf kunt herkennen.
1) Verklevingen rondom je eierstokken.
Waarom belangrijk?: Ze invloed hebben op de functie van je eierstokken. Je eierstokken zijn natuurlijk super belangrijk voor je hormoonbalans en het rijpen van een kwalitatief goede eicel. Need we say more?
Te herkennen aan: Cyclus problemen, zoals een onregelmatige cyclus, te lange of te korte cyclus, afwijkende luteale fase. Menstruatieproblemen, zoals te veel of te weinig bloedverlies, veel dagen bloedverlies of juist te weinig, stolsels, geen helder rood bloedverlies, spotting, een lange aanloop of nog lang ‘na-druppelen’, miskramen.
2) Verklevingen in en rondom je eileiders.
Waarom belangrijk?: Verklevingen maken de eileiders minder flexibel. Dat bemoeilijkt het opvangen van de eicel na de eisprong. En natuurlijk hebben ze invloed op de doorgankelijkheid van je eileiders. Dan kan de zaadcel niet bij de eicel komen.
Te herkennen aan: Vruchtbaarheidsproblemen. Soms zijn de symptomen ook vergelijkbaar met die van verklevingen rondom je baarmoeder (hier schrijven we verderop wat over). Verklevingen IN je eileiders worden vaak veroorzaakt door een doorgemaakte chlamydia-infectie. Ze kunnen vastgesteld worden met een HSG. Aan die verklevingen kunnen wij weinig doen, maar gelukkig zijn verklevingen RONDOM je eileiders wel te behandelen.
3) Verklevingen rondom je baarmoeder.
Waarom belangrijk?: Ze kunnen de baarmoeder belemmeren bij de menstruatie (omdat ze niet goed kan samentrekken) en de innesteling. En ze kunnen zaadcellen hinderen op hun weg naar de eileiders.
Te herkennen aan: Menstruatiepijn (ook hele lichte) en pijn bij vrijen staan op de voorgrond. Maar ze zijn ook te herkennen aan cyclus problemen, zoals een onregelmatige cyclus, te lange of te korte cyclus, afwijkende luteale fase. Menstruatieproblemen in de vorm van: te veel of te weinig bloedverlies, veel dagen bloedverlies of juist te weinig, stolsels, geen helder rood bloedverlies, spotting, een lange aanloop of nog lang ‘na-druppelen’.
4) Verklevingen tussen je buikorganen en je bekken.
Waarom belangrijk?: Deze verklevingen je bekken en rug stijf maken. Doordat je baarmoeder daar met verschillende banden aan vast zit, wordt ze belemmerd in haar beweeglijkheid. Dit geeft problemen met de innesteling, het vast kunnen houden van een zwangerschap en de kwaliteit van de eicel.
Te herkennen aan: allerlei soorten bekken- en rugklachten.
5) Verklevingen rondom je darmen.
Waarom belangrijk?: Ze verstoren de werking van je darmen. Daardoor is de opname van voedingsstoffen minder optimaal. En die voedingsstoffen zijn belangrijk voor de kwaliteit van de eicel (en zaadcel) en kwaliteit van het baarmoederslijmvlies.
Te herkennen aan: obstipatie, diarree, wisselende stoelgang. En als ze precies tussen je baarmoeder en darmen zitten ook herkenbaar aan een stoelgang die verandert tijdens je menstruatie. Maar omdat je darmen eigenlijk je 2e brein zijn, heeft het ook invloed op je mentale welzijn. Neerslachtigheid kan daardoor ook absoluut wijzen op een probleem met je darmen.
6) Verklevingen rondom je blaas.
Waarom belangrijk: Je blaas ligt dicht tegen je baarmoeder aan. Problemen met je blaas kunnen daardoor een grote invloed hebben op je baarmoeder. Dit kan gevolgen hebben voor de innesteling, het baarmoederslijmvlies en de mogelijkheid om te zwemmen voor de zaadcellen.
Te herkennen aan: Moeite met uitplassen, pijn bij plassen (zonder dat je een blaasontsteking hebt) of vaak moeten plassen.
7) Verklevingen rondom je middenrif.
Waarom belangrijk?: Je middenrif helpt je organen te bewegen met elke ademhaling. Je middenrif duwt je organen met iedere ademhaling een klein beetje naar beneden. En ze veren door je middenrif ook weer terug. Als je middenrif niet goed kan bewegen gebruik je maar een deel van de bewegingsmogelijkheden. En als je bewegingen niet maakt, gaan weefsels aan elkaar plakken. Dat heeft invloed op alle organen die we hierboven hebben beschreven. En dus heeft het invloed op je vruchtbaarheid.
Te herkennen aan: Het gevoel dat je (niet altijd) diep genoeg kunt inademen, maagzuur of maagklachten, hoofdpijn en nekklachten.
8) Verklevingen rondom je heiligbeen en lage rug
Waarom belangrijk? Je baarmoeder is met banden aan je heiligbeen verbonden. Daardoor hebben je heiligbeen en baarmoeder een directe connectie. Als je heiligbeen niet goed kan bewegen heeft dat invloed op de innesteling, het vast kunnen houden van een zwangerschap, baarmoederslijmvlies en de kwaliteit van de eicel.
Te herkennen aan: (Terugkerende) rugklachten. Of als je (heftigere) rugklachten krijgt tijdens je menstruatie.
9) Verklevingen rondom je lever
Waarom belangrijk?: Je lever is onmisbaar bij je hormoonbalans, ontgifting, het zorgen voor energie. Verklevingen kunnen deze processen verstoren waardoor je hormonen uit balans raken en je energieniveau laag is. Je lichaam vertaalt dat naar ‘ik ben niet klaar voor een zwangerschap’.
Te herkennen aan: Vermoeidheid/vermoeid opstaan, hoofdpijn, nekklachten, klachten rechter schouder, het gevoel dat je niet diep genoeg kan ademhalen.
Het effect van oude blessures
Vergeet niet dat oude blessures, ook verklevingen kunnen veroorzaken die je bekken beïnvloeden. Hierdoor kunnen zelfs schijnbaar kleine klachten een domino-effect veroorzaken dat je vruchtbaarheid onder druk zet. Je lichaam werkt als een keten, en als één schakel niet goed functioneert, kan de rest ook verstoord raken.
Hoewel we dus niet alle blessures kunnen benoemen omdat het dan wel een heel lang blog zou worden, is het wel belangrijk om altijd rekening te houden met ál je (oude) klachten. Zelfs de kleinste klachten kan een grote impact hebben op hoe je lichaam functioneert. En dus op je vruchtbaarheid.
Wat kun je nu doen?
Verklevingen kunnen dus een grote rol spelen bij vruchtbaarheidsproblemen, maar gelukkig zijn er manieren om ze aan te pakken. Begin met het herkennen van de symptomen en ontdek daarna welke behandeling het beste bij jou past. Neem de signalen van je lichaam serieus. Dan kun je de beste keuze maken voor jouw situatie.
Er zijn 3 opties om verklevingen verder te onderzoeken en aan te pakken:
1) Niets doen.
Je kunt er voor kiezen om geen actie te ondernemen, maar het is misschien goed om te weten dat verklevingen vaak niet vanzelf verdwijnen. Meestal verergeren ze zelfs naarmate de tijd verstrijkt.
2) Onderzoeksmogelijkheden overwegen.
Er zijn verschillende manieren om verklevingen te onderzoeken en tegen te gaan en de beweeglijkheid van je organen te verbeteren, zoals een operatie of fysiotherapie. In ons volgende blog leggen we je graag uit welke onderzoeken er zijn om verklevingen vast te stellen. Met hun eigen voor- en nadelen. Zodat je voor jezelf kunt bepalen welk onderzoek het beste past in jouw situatie.
3) Verklevingen herkennen en advies inwinnen.
Hoewel er in ziekenhuizen geen standaardonderzoek is voor verklevingen, kun je ze vaak zelf herkennen aan de pijn die je ervaart. Vandaar dat we dit blog hebben geschreven.
Twijfel je nog of verklevingen de reden zijn waarom zwanger worden niet lukt? Plan dan een gratis en vrijblijvende belafspraak in, zodat we samen naar jouw situatie kunnen kijken.
0 Reacties