06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl
Home » Vruchtbaarheid » Verklevingen en de impact op je vruchtbaarheid.
verklevingen en vruchtbaarheid

Verklevingen en de impact op je vruchtbaarheid.

door | 3 okt, 2024 | Vruchtbaarheid

Waarschijnlijk weet je al wel dat vruchtbaarheidsproblemen veel verschillende oorzaken kunnen hebben. Één factor die daarbij vaak over het hoofd wordt gezien zijn verklevingen in de buik. Tijd dat daar verandering in komt! Want wetenschappelijk onderzoek toont aan dat verklevingen wel degelijk van invloed zijn op je vruchtbaarheid. In dit blog laten we je zien wat verklevingen zijn en hoe dat nou zit in combinatie met je vruchtbaarheid.

Wat zijn verklevingen?

Verklevingen kunnen overal voorkomen in je lichaam, maar voor het gemak spreken we hier alleen over verklevingen in je buik. Dat maakt het iets makkelijker te lezen.

Verklevingen in je buik zijn eigenlijk niets anders dan een soort littekenweefsel tussen je buikweefsel en je organen. Buikweefsel is dan een algemene term voor spieren, vetcellen, banden, pezen, buikvlies, etc.

Wat zijn verklevingen

Zoals de naam al een beetje doet vermoeden zorgen verklevingen ervoor dat organen aan elkaar verkleefd zijn. Verschillende structuren in je buik zitten daardoor aan elkaar vast geplakt op plekken waar dat niet zo hoort te zijn. Het vormt een soort ‘brug’ tussen deze structuren. Hierdoor kunnen deze organen minder goed bewegen en functioneren. [1]

Hoe ontstaan verklevingen?

Verklevingen in je buik ontstaan als je lichaam gewond weefsel heeft gerepareerd. Oftewel er is iets beschadigd geraakt in je buik en je lichaam wilde die schade beperken. Daardoor maakt het extra weefsel aan om de plek te beschermen. Het is onderdeel van de genezing.

Normaal gesproken lost je lichaam zulke verklevingen ook weer op. Maar dat proces loopt niet altijd even goed. En dus ontstaan er inwendige littekens. Organen plakken aan elkaar.

Meestal ontstaan verklevingen als gevolg van een trauma. Waarbij een operatie misschien de meest voorkomende oorzaak is. Maar ze kunnen ook ontstaan als gevolg van een ontsteking in je buik (zoals een blinde darm ontsteking, voedselintoleranties, ziekte van Crohn, collitis ulcerosa en endometriose) [2]. Daarnaast ontstaat er ook een reactie in je buik als je een flinke klap krijgt doordat je bijvoorbeeld als kind uit een boom bent gevallen of doordat je net die laatste traptrede hebt gemist. Je hebt niet perse een zichtbare schade, maar je kunt je wel heel beurs voelen de eerste paar dagen. Dat is het moment wanneer verklevingen ontstaan.
Maar ook een gebrek aan bewegen of juist een overmaat aan beweging heeft invloed op je bindweefsel en kan dus een veroorzaker van verklevingen zijn. Heb je wel eens gehad dat je heel lang achter de pc of op de bank hebt gezeten en dat je je stijf voelde na het opstaan?

Dat zijn mini verklevingen die gevormd zijn. Als je daar niets mee gedaan hebt en het gebeurd je regelmatig, dan heb je een grotere kans op verklevingen. Ze kunnen een probleem vormen.

fysiotherapie bij vruchtbaarheidsproblemen

Hoe vaak hebben verklevingen invloed op vruchtbaarheid?

Er zijn wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het effect van verklevingen op je vruchtbaarheid. En uit die onderzoeken is wel degelijk gebleken dat verklevingen van invloed zijn. Hoewel het lastig is om alle verklevingen goed te diagnosticeren, zeggen die wetenschappelijke artikelen het volgende over verklevingen:

  • Verklevingen ontstaan in 67-93% van alle algemene buikoperaties.
  • Het aantal verklevingen kan oplopen tot 97% na gynaecologische operaties. [2]

Er is alleen geen officiële definitie of classificatie waardoor verklevingen eenvoudig herkent kunnen worden. Dat maakt het lastig om verklevingen aan te tonen die niet het gevolg zijn van een operatie. Dat maakt ook wetenschappelijk onderzoek lastig. En hoewel de negatieve invloed van verklevingen in de buik bekend zijn, zijn er onder andere door het gebrek aan onderzoek geen richtlijnen voor de diagnose, behandeling en het voorkomen van verklevingen.

Verklevingen in het bekken zijn verantwoordelijk voor 15-20% van de gevallen van onvruchtbaarheid bij vrouwen. Waarbij 1 studie zelfs aangeeft dat het wel tot 40% van de gevallen zo is [2].

Daarnaast zorgen 80% van de verklevingen voor chronische buikpijn en 60% voor darmobstructies.

Het is ook bewezen dat deze verklevingen extra gevolgen kunnen hebben, zoals een beperking van de beweeglijkheid van gewrichten. En last but not least: als je op een later moment nog een buik- of bekkenoperatie nodig hebt, kan het ingewikkelder zijn om deze uit te voeren.

Hoe hebben verklevingen invloed op je vruchtbaarheid?

Zeker als verklevingen zich vormen rondom je voortplantingsorganen, zoals baarmoeder, eierstokken en eileiders, hebben ze een grote invloed op je vruchtbaarheid. Ze kunnen ervoor zorgen dat organen niet goed meer kunnen bewegen en daardoor niet goed meer kunnen functioneren. 

Oftewel verklevingen kunnen invloed hebben op je hormoonbalans, je cyclus, je menstruatie, de innesteling, de opname van voedingsstoffen en in combinatie met al deze dingen ook de kwaliteit van de eicel (en misschien ook wel zaadcel. Maar daar is, hoe gek ook, helemaal geen onderzoek naar gedaan).

Als je gaat kijken naar het specifieke effect van verklevingen op vruchtbaarheid, dan zijn er een paar dingen die er uit springen:

    • Door verklevingen is er een verminderde bloedtoevoer naar de organen en andere weefsel. Daardoor verloopt de bevruchting moeilijker[3].
    • Verklevingen in het bekkengebied kunnen ervoor zorgen dat zaadcellen moeizamer naar de baarmoeder en eileiders bewegen. Ook kunnen er baarmoederspasmen optreden, problemen met de innesteling zijn en is er meer kans op miskramen.
    • Door verklevingen aan het einde van de eileider (in de buurt van de eierstokken) kunnen de tentakels van de eileider niet goed bewegen. De eicel kan moeilijker of niet opgevangen worden tijdens de ‘sprong’ van de eierstokken naar de eileider.
    • Verklevingen bij de eileider kunnen er ook voor zorgen dat de eileider niet doorgankelijk is en er dus een kleinere kans is op een bevruchting en het risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap toeneemt. [3]

Wil je weten hoe je verklevingen kunt herkennen?

In ons volgende blog nemen we je graag mee langs de 9 belangrijkste verklevingen voor je vruchtbaarheid. We leggen uit hoe ze impact hebben op je vruchtbaarheid en hoe je ze kunt herkennen.

Bronnen:

[1] Nahirniak P., Tuma F. Adhesiolysis. 2022, online:  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563219/

[2] Ghobrial S., Ott J., Preston Parry J., An overview of postoperative intraabdomunal adhesions  and their role on female fertility: a narrative review. J Clin Med. 2023, online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10051311/

[3] Wurn B.F., Wurn L.J., Roscow A.S., King C.R., Heuer M.A., Scharf E.S., Shuster J.J. Treating Female Infertility and Improving IVF Pregnancy Rates With a Manual Physical Therapy Technique. Medscape Gen. Med. 2004, online: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15266276/

Ontvang Tips in je mailbox

Over ons

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Vaak is het zo dat deze problemen ontstaan door verklevingen, littekenweefsel en/of bewegingsbeperkingen van gewrichten. Ook hormonale onbalans kan een grote rol spelen.
Wij maken gebruik van onder andere diepe massages om jouw problemen om te lossen.

Volg mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin