06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl

Fysiotherapie, gespecialiseerd in vruchtbaarheid is een niet alledaagse vorm van fysiotherapie. Wij zijn de eerste fysiotherapeuten in Nederland die dit zijn gaan doen. Daarom leek het ons handig om uit te leggen wat het precies voor je kan doen als je zwanger wilt worden.

Waarmee kan fysiotherapie helpen als het gaat over vruchtbaarheid?

Deze specialisatie is vooral gericht op het verminderen van verklevingen of interne littekens die ontstaan als je lichaam herstelt van een infectie, ontsteking, operatie, trauma, ongeval, endometriose, een verkeerde houding of een overbelasting.

De verklevingen die zich in je lichaam bevinden (voor vruchtbaarheid met name in je buik of wervelkolom) lijk een beetje op lijm. Hierdoor zijn organen aan elkaar geplakt en kunnen ze minder goed functioneren. Eileiders kunnen door verklevingen geblokkeerd zijn, eierstokken kunnen minder goed hormonen aanmaken, eitjes kunnen moeilijker ‘springen’, je baarmoeder kan niet goed ondersteunen tijdens de innesteling of heeft moeite met het loslaten van het oude baarmoederslijmvlies.

Fysiotherapie, gespecialiseerd in vruchtbaarheid helpt bij het oplossen van deze verklevingen. Of als ze niet helemaal op te lossen zijn, dan bij het verminderen van de stugheid. Hierdoor gaan alle organen weer beter functioneren.

Wat doen vruchtbaarheidsfysiotherapeuten?

Het ligt er een beetje aan waar je je cursus gevolgd hebt, maar wij werken alleen uitwendig. We gebruiken mobiliserende technieken voor al je organen, je bekken en rug. De ervaring leert dat veel mensen het meer zien als een stevige massage.

Het is niet extreem pijnlijk, maar zeker ook niet zo ontspannend als tijdens een ontspannende massage. Je moet wel het gevoel hebben dat er aan het einde van de behandeling iets veranderd is.

Hoe kan het dat het ‘masseren’ van een buik kan helpen bij je vruchtbaarheid?

Zoals we net ook al schreven helpt het masseren (of mobiliseren zoals we het zelf noemen) bij het verbeteren van de functie van je organen, maar het helpt ook bij het verbeteren van de bloeddoorstroming.

Als je een verkleving rondom een orgaan hebt zitten, dan kun je dat vergelijken met een te kleine trui. Dat zit niet lekker en dat beweegt ook niet lekker. Een te kleine trui zorgt ervoor dat je je arm niet eenvoudig op kunt tillen.

Bij je baarmoeder kan zo’n verkleving er voor zorgen dat je baarmoeder niet goed samen kan trekken. Het zorgt ervoor dat de spieren van je baarmoeder niet meer zo sterk zijn en dat het niet eenvoudig is om het baarmoederslijmvlies uit te stoten. Daardoor blijft er wat baarmoederslijmvlies hangen en dus zei je dan ook vaak bruin bloedverlies bij de menstruatie. Of het zorgt ervoor dat de baarmoeder niet genoeg ruimte heeft om samen te trekken waardoor het heel erg pijnlijk is.

Een slechtere functie van je baarmoeder, verkleefde eileiders, littekenweefsel, endometriose, etc kunnen er allemaal voor zorgen dat je bloedvaten ook te strak ingepakt zitten. Hierdoor is de bloeddoorstroming ook beperkt en dat heeft weer als gevolg dat voedingsstoffen en zuurstof niet in optimale hoeveelheid op de juiste plek aankomen.

Door ervoor te zorgen dat de verklevingen rondom de organen oplossen en zorgen dat de bloedvaten beter gaan bewegen zorg je ervoor dat de organen beter gaan functioneren. Maar je zorgt er tegelijkertijd ook voor dat je voortplantingssysteem gezonder wordt, het zorgt voor een betere hormoonbalans, betere innestelingskansen, betere ovulatie, betere menstruatie, etc.

Oftewel fysiotherapie kan je vruchtbaarheid verbeteren. Het bereid je lichamelijk voor op de marathon die komen gaat: een zwangerschap.

Wat doet fysiotherapie nog meer voor je vruchtbaarheid?

Omdat we als fysiotherapeuten intensief en dichtbij met je werken aan je vruchtbaarheid kunnen we je ook ondersteunen op het psychische vlak. Vruchtbaarheidsproblemen zijn enorm stressvol. Dus alles wat we kunnen doen om die stress een klein beetje te verminderen, zullen we met 2 handen aangrijpen.

We zijn natuurlijk geen psychologen en we willen ook niet zeggen dat we in hun voetsporen willen treden, maar de kleine problemen herkennen we. We weten hoe het voelt en we weten hoe wij en anderen hier mee om gingen. Hierdoor kunnen we je adviezen geven waarmee je zelf kunt bepalen wat er voor je kan werken.

We hebben ons in ieder geval nog wel verder geschoold op het gebied van voeding, supplementen en orgaanmobilisaties. We kijken altijd naar je hele lichaam, want alles in je lichaam is verbonden met elkaar. En het kan dus zomaar zijn dat een oude blessure aan je been of je nek een probleem kan veroorzaken bij je baarmoeder. Belangrijk om uit te zoeken!

Hoe dan ook is het heel belangrijk dat je letterlijk, maar ook figuurlijk lekkerder in je vel komt te zitten. Je moet je beter gaan voelen op alle fronten!

De weg naar een betere vruchtbaarheid.

Uiteindelijk wil iedereen hetzelfde: een succesvolle zwangerschap, een gezonde baby en een gelukkige mama (en papa). Daarom is het wat ons betreft ook zeker geen of/of situatie. Behandelingen binnen de fysiotherapie kunnen ontzettend goed samen gaan met behandelingen in het ziekenhuis. Het kan elkaar alleen maar ondersteunen. Samen kom je verder.
Maar ook met andere therapieën kan het goed samen gaan, zoals acupunctuur, psychologische ondersteuning, orthomoleculaire therapie, etc.

Waar kun je deze combinatie vinden?

Helaas vind je fysiotherapie, gespecialiseerd in vruchtbaarheid niet bij de reguliere fysiotherapiepraktijk. Om vruchtbaarheidsbehandelingen te geven moet je echt gespecialiseerd zijn in het behandelen van organen en dan het liefst gespecialiseerd op vruchtbaarheid.
Voor zover wij weten zijn wij op dit moment de enige fysiotherapeuten die deze behandeling zo gespecialiseerd geven. Dat komt ook mede doordat wij ons op hebben laten leiden in voeding, supplementen, behandelen van andere organen en verpleegkundige opleidingen met betrekking tot vruchtbaarheid.

Artikelen over Fysiotherapie gespecialiseerd in vruchtbaarheid

Secundaire verminderde vruchtbaarheid

Wat is secundaire verminderde vruchtbaarheid? Verminderde vruchtbaarheid bestaat in 2 vormen: primair en secundair. Van primaire verminderde vruchtbaarheid spreken we als iemand nog nooit zwanger is geweest. Van secundaire verminderde vruchtbaarheid spreken we als er...

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is een behandelmethode voor mensen met lichamelijke klachten. Vooral als je klachten hebt met bewegen. Fysiotherapeuten zijn experts op het gebied van beweging. Ze helpen de kwaliteit van je leven te vergroten door massages (oftewel hands-on werken),...