06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl
Home » Vruchtbaarheid » Hoe kun je verklevingen op een natuurlijke manier behandelen?
verklevingen op een natuurlijke manier behandelen.

Hoe kun je verklevingen op een natuurlijke manier behandelen?

door | 7 jul, 2023 | Vruchtbaarheid

Veel mensen weten niet dat verklevingen een probleem kunnen zijn. Er wordt ook gewoon weinig over gesproken. En als je wel weet dat het een ding kan zijn, dan is het vaak nog lastig om een oplossing te vinden. Maar het is belangrijk om te weten dat opereren niet de enige oplossing is. Dat doen artsen overigens ook niet zomaar. Er zijn andere/natuurlijke manieren om verklevingen te behandelen. Laten we het uitleggen!

Wat zijn verklevingen?

Verklevingen zijn verbindingen tussen 2 verschillende weefsels in je lichaam die er eigenlijk niet horen te zijn. Wij komen ze vaak tegen in de buik, waar ze 2 organen met elkaar verbinden. Wat dus eigenlijk niet zo hoort te zijn.

Die verbindingen kunnen een negatief effect hebben op je huid, spieren, gewrichten, pezen, banden en organen. Het kan pijn, een slechtere beweeglijkheid en een slechter functioneren van het orgaan veroorzaken.

Welke methodes zijn er om verklevingen soepel te maken?

Er zijn veel verschillende manieren waarop je verklevingen soepel kunt maken. Wat ons betreft zijn er 2 methodes die het meest effectief zijn (zie hieronder: punt 6 en 7 en in heel ernstige gevallen punt 4). Het beste is natuurlijk een combinatie van dingen. Zo creëer je de best mogelijke voorwaarden voor je lichaam om verklevingen op te lossen.

warmte verklevingen

1) Warmte

Er zijn mensen die beweren dat verklevingen opgelost kunnen worden met warmte.

Wij geloven daar niet in, althans niet direct. Wat warmte wel doet is dat je lichaam gaat ontspannen en daarmee ook je spieren. Dat geeft minder pijnklachten en meer mogelijkheden om te bewegen. Ook zorgt het ervoor dat de bloedcirculatie verbetert.

Deze combinatie zorgt er op zijn beurt weer voor dat je verklevingen soepeler kunnen worden als je ook daadwerkelijk gaat bewegen. Maar uiteindelijk zijn het dus de bewegingen die ervoor zorgen dat het soepeler wordt, niet de warmte zelf. Zeker als de verklevingen al jaren aanwezig zijn is warmte niet voldoende. Soms is bewegen dan niet eens voldoende (al zorgt het er natuurlijk wel voor dat het niet slechter wordt).

2) Een gezond dieet.

Het kan ervoor zorgen dat je lichaam genoeg vitamines, mineralen en bouwstoffen heeft om goed te herstellen. En ook water is onmisbaar voor een soepel lichaam.

Hierdoor kunnen verklevingen dus ook beter herstellen. Vooral in de beginfase van het ontstaan van de verklevingen is dit belangrijk.

gezond eten

Eventueel kunnen supplementen ook ondersteunen bij het herstel van het weefsel, maar overleg daarvoor altijd eerst met iemand die er verstand van heeft. Bijvoorbeeld een goed geschoolde orthomoleculair therapeut. Verkeerd gebruik van supplementen kan namelijk ook schadelijk zijn voor je lichaam.

geen stress vruchtbaarheid

3) Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden.

Lekker makkelijk gezegd natuurlijk, want een traject om zwanger te worden is natuurlijk al stressvol van zichzelf. Maar toch menen we het wel. Stress kan namelijk ontstekingen in je lichaam veroorzaken of verergeren. Klachten die je hebt in je lichaam zijn wat ons betreft wel iets fysieks. Er is daadwerkelijk iets aan de hand, maar stress kan er voor zorgen dat je herstel moeizamer verloopt. Het duurt langer of het gaat niet helemaal zoals je het zou verwachten.

4) Opereren.

Dit doen artsen echter alleen als ze er van overtuigd zijn dat je klachten veroorzaakt worden door verklevingen, als de verklevingen groot genoeg zijn én als ze verwachten dat ze het op kunnen lossen met de operatie. De verwachte resultaten moeten groot zijn omdat het risico op nieuwe verklevingen ook groot is.
Het kan met een operatie zo zijn dat je de ene verkleving oplost en een andere verkleving creëert. Dan los je dus misschien het ene probleem op, maar ontstaat er weer een ander probleem.

operatie
medicatie

5) Medicatie.

Het kan verklevingen niet oplossen, maar wel de klachten die daarbij horen verminderen.

Pijnstillers, ontstekingsremmers en andere vormen van medicatie kunnen een goede oplossing zijn om tijdelijk je klachten wat te verminderen waardoor je beter kunt bewegen. Dan hoeft je lichaam zich niet druk te maken over de pijn en het ongemak, maar kan alle energie gestopt worden in het herstel.

6) Rek- en strekoefeningen/yoga.

Deze kunnen helpen om verklevingen geleidelijk los te maken.
Verwacht niet dat je ineens een slangenmens wordt door het doen van eenvoudige stretch oefeningen. Maar als je dagelijks oefeningen doet of yoga beoefent is het heel goed mogelijk dat verklevingen soepeler worden. Doe je het 1x per week, dan zal het niet veel toevoegen. Het kost wat tijd en moeite om verklevingen op deze manier los te maken, maar het is wel een heel effectieve manier.
Het belangrijkste voordeel van stretchen is niet alleen dat je verklevingen los maakt, maar ook dat je ze los kan houden. Het kan dus problemen in de toekomst voorkomen.
Raadpleeg indien nodig een fysiotherapeut, oefentherapeut of yoga docent om te kijken welke oefeningen in jouw situatie geschikt zijn. En, wat misschien nog wel belangrijker is, om te controleren of je de oefeningen op een goede manier uitvoert. Door ze goed uit te voeren hebben ze meer effect, maar loop je ook minder risico op een blessure.

Richard Cost fysiotherapeut
Debbie van der Heijden Fysiotherapeut

7) Nog effectiever zijn diepe massages.

Deze massages kunnen er voor zorgen dat er rek komt te staan op de verklevingen. Hierdoor gaat je lichaam herstelprocessen opstarten om te zorgen voor herstel.

Het is lastig om een verkleving te laten verdwijnen (want soms kunnen ze die zelfs niet weg halen met een operatie omdat het te hard is), maar je kunt ze wel soepeler en zachter maken. Hierdoor geven ze net iets meer ruimte aan de omliggende structuren en dus meer beweeglijkheid.

Met diepe massages kun je een grotere stretch op het weefsel zetten dan wanneer je dat zelf doet met oefeningen.

Als je lichaam start met het herstel van de verklevingen, ontstaat er meer soepelheid. Dat geeft meer ruimte om te bewegen. Omdat je lichaam graag wil bewegen ga je dat ook automatisch meer doen. Dat bevordert dan weer het natuurlijke herstel en zo kom je in een positieve spiraal. Je lijf wordt steeds soepeler.

Het is absoluut mogelijk om zelf aan de slag te gaan met oefeningen en diepe massages. Afhankelijk van de ernst van de verklevingen kan dat ook voldoende zijn voor je herstel. Maar de ervaring leert dat de meeste mensen het lastig vinden. Vaak ontstaan er meer vragen dan dat er opgelost worden. Vragen als: Welke oefeningen zijn dan goed om te doen in jouw specifieke situatie? Op welke plekken moet je dan masseren? Hoe hard moet je precies duwen als je jezelf gaat masseren? Kan dat kwaad of helemaal niet? En wanneer is het dan soepel?

Daarom kan het soms handig zijn om er professionele hulp bij te zoeken.

Opereren of toch niet?

We weten maar al te goed dat niet alle verklevingen op te lossen zijn zonder operatie. In sommige gevallen zijn de verklevingen en het littekenweefsel zo heftig dat een operatie de eerste behandelmethode moet zijn. Daar valt niet tegenop te masseren.

Maar heel veel klachten zijn op een natuurlijke manier op te lossen. Waarom wordt er dan toch heel vaak alleen maar gekeken of er een operatie mogelijk is? Wat maakt dat er stappen worden overgeslagen? Waarom wordt er niet vaker gesproken over verklevingen? Wat is de reden dat het als niet belangrijk wordt beschouwd als het geen mega grote verklevingen zijn? Is dat omdat men niet weet van een andere optie? “Geloven” ze er niet in? Zien ze het echt niet als een probleem?

We weten het niet. Soms vragen we ons af of er een verdienmodel achter zit. In het ziekenhuis kunnen ze er geen geld aan verdienen. Zou het daarom niet helpen volgens zorgverleners? (Mocht je toevallig een arts zijn en dit blog lezen, neem dan vooral contact met ons op zodat we het beter gaan begrijpen).

En als er dan genoeg redenen gevonden worden om wel te opereren, hoe komt het dan dat er eigenlijk relatief weinig nazorg is? Wij zouden het heel logisch vinden als er, na een operatie voor het verwijderen van verklevingen, een nazorg is die ervoor zorgt dat de verklevingen niet opnieuw terug komen. Dat je de geboekte vooruitgang door de operatie ook daadwerkelijk vast kunt houden.

Maar dat gebeurd eigenlijk nooit. Bij een nieuwe knie of nieuwe heup word je standaard naar de fysiotherapeut gestuurd, maar bij een buikoperatie krijg je dat soort adviezen eigenlijk nooit.

Het zijn vaak de mensen die zelf intensief gezocht hebben naar hulp die bij een therapeut terecht komen die verstand heeft van verklevingen. Als ze dat niet gedaan zouden hebben dan gebeurd er niets en ‘moet je lichaam gewoon zelf herstellen’. Terwijl een beetje hulp vaak wel goed werkt.

Hoe dan ook, wij vinden dat een operatie de laatste optie zou moeten zijn. Hoe minder er in je lichaam gesneden hoeft te worden, hoe minder de kans op complicaties. En dus hoe kleiner de kans op (nieuwe) problemen. Start eerst met de minder invasieve behandelingen. Dat is wel zo fijn voor je lichaam.

fysiotherapie bij vruchtbaarheidsproblemen

Waarom is het zo belangrijk om verklevingen met natuurlijke manieren te behandelen?

Zoals we net al zeiden, vinden wij het belangrijk om een behandeling zo in te steken dat je eerst start met dat wat minder invasief is. Start met de relatief minder belaste behandelingen.

Als je start met de minst invasieve behandeling dan geef je je lichaam de kans om dingen zelf op te lossen. Iets waar je lichaam best goed in is, want daar is het helemaal op ingesteld. Je voorkomt extra schade (die door een invasieve behandeling kan ontstaan). Je zorgt dat je lichaam de tijd, ruimte en mogelijkheid krijgt om zelf het herstel in te zetten. Je voorkomt complicaties als gevolg van bijvoorbeeld een operatie, je zorgt ervoor dat je niet getraumatiseerd wordt in een toch al ingewikkelde situatie en je creëert respect en begrip voor jezelf voor daar waar je nu staat.

Het betekent niet dat de therapeut, die je op een natuurlijke manier helpt, alle antwoorden heeft. Dat kan niet. Die heeft niemand. Maar het geeft je wel optimale kansen.

Het gaat niet altijd vanzelf.

En zoals we altijd zeggen… het is niet 1 ding. Je kunt verklevingen soepeler maken door middel van massages, maar dat is niet het enige. Dat lijkt misschien wat tegenstrijdig omdat het losmaken van verklevingen onze belangrijkste taak is en waar wat onze website betreft alles om draait. Maar verklevingen kunnen alleen los worden als je zelf ook aan de slag gaat. Verklevingen lossen op omdat je tegelijkertijd werkt aan je algemene gezondheid, je vertrouwen in je lichaam, je stress, voeding en andere dingen in je leven die een invloed hebben op je gezondheid. Oftewel je werkt eigenlijk aan alles.

Het zou leuk zijn als dat wat wij deden de gouden oplossing was voor de problemen van iedere vrouw die zwanger wil worden, maar helaas kunnen we dat niet beloven. Het werkt voor veel mensen, maar dat is ook omdat ze zelf aan de slag gaan. Hoewel dat niet altijd makkelijk is, want aan jezelf en je leefstijl werken kost nou eenmaal veel energie. Maar in de natuur kost alles tijd en soms ook wat meer moeite dan voor anderen. Helaas is er geen quick fix, geen eenvoudige route.

Appels hangen ook niet van de een op de andere dag aan de boom. Eerst ontstaat er bloesem en dan komt er langzaam een bolletje aan het takje. Dat bolletje gaat groeien, groeien en groeien en uiteindelijk krijgt het steeds meer de vorm en de kleur van een appel. Soms gaat dat helemaal vanzelf en soms zul je de boom wat extra voeding en water moeten geven. Of zul je een tak met veel appels moeten ondersteunen met een stok of zelfs wat appels weg moeten halen zodat de andere appels meer mogelijkheden krijgen.

appelboom

Alles gaat met ups en downs.

Er zullen betere tijden zijn en er zullen slechtere tijden zijn. Dat geldt niet alleen voor die appelboom, maar ook voor je vruchtbaarheid. Soms heeft je lichaam wat extra aandacht nodig, heeft je lichaam het nodig dat je wat dingen verandert aan je leefstijl of heeft je lichaam een stok nodig om even op te kunnen leunen.

Wij zijn er van overtuigd dat de behandelingen waar we op onze website over spreken je kunnen helpen. Voor 100%. Maar het werkt niet alleen omdat we je buik masseren. Het werkt omdat we je buik masseren terwijl dat je werkt aan andere factoren die invloed hebben op je vruchtbaarheid. Al dan niet volledig bewust en al dan niet op advies van ons (want we kunnen je op heel veel vlakken advies geven).

En heel eerlijk… als je hiermee start is het lastig om ooit nog onbezorgd naar je leefstijl te kijken. Wij zijn zuivelvrij gaan eten voor onze kinderwens en inmiddels hebben we het uitgebreid met glutenvrij en grotendeels sojavrij. Ik kan en wil niet meer anders, hoewel ik het soms ook vervloek omdat het sociaal erg beperkend kan voelen.

Er zullen dagen zijn dat je dankbaar bent dat je zo bewust bent van je eigen gezondheid en er zullen dagen zijn dat je het verschrikkelijk vindt. Dat mag. Niemand is altijd blij en gelukkig.

Maar wees lief voor je lichaam en geef het de kans om problemen zelf op te lossen.

Eventueel met een beetje ondersteuning zoals de appelboom soms een stok nodig heeft om zijn appels te kunnen dragen.

 

Wil je meer weten over wat wij doen? Lees dan hier verder.

Ontvang Tips in je mailbox

Over ons

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Vaak is het zo dat deze problemen ontstaan door verklevingen, littekenweefsel en/of bewegingsbeperkingen van gewrichten. Ook hormonale onbalans kan een grote rol spelen.
Wij maken gebruik van onder andere diepe massages om jouw problemen om te lossen.

Volg mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin