06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl
Home » Vruchtbaarheid » Verklevingen en vruchtbaarheidsproblemen; 3 belangrijke dingen om te checken.
verklevingen en vruchtbaarheidsproblemen

Verklevingen en vruchtbaarheidsproblemen; 3 belangrijke dingen om te checken.

door | 22 apr, 2022 | Vruchtbaarheid

Heel vaak ben je op zoek naar de reden waarom het nog niet gelukt is om zwanger te worden of naar de oorzaak van je klachten. Het kan toch niet zo zijn dat het ‘zomaar’ niet lukt of dat je klachten ‘zomaar’ blijven bestaan? In dit artikel willen we je uitleggen welke stappen je kunt ondernemen om te achterhalen of je verklevingen hebt, zodat je een stap verder komt in je zoektocht naar de oorzaak van je vruchtbaarheidsproblemen.

Punt 1: Onderzoek in het ziekenhuis.

In het ziekenhuis weten ze wel iets van verklevingen, gelukkig. Ze gaan er echter alleen vanuit dat verklevingen pas een rol spelen als ze heel groot zijn. Als ze klein zijn dan zijn ze niet belangrijk volgens de specialisten. Daar zijn wij het overigens niet mee eens, want een kleine verkleving kan op een heel vervelende plek zitten en daarmee heel veel problemen veroorzaken.

Maar even terug naar wat ze in het ziekenhuis kunnen doen om verklevingen rondom je baarmoeder te vinden:

onderzoek ziekenhuis

1. Inwendige echo’s maken.

Op de echo kunnen ze GEEN verklevingen zien. Die zijn niet zichtbaar te maken met de huidige technieken. Wat ze wel kunnen doen is een heel klein beetje duwen met de echokop om te zien of je darmen dan een klein beetje gaan bewegen. Bij heel ernstige verklevingen zullen ze zien dat je baarmoeder en darmen niet goed bewegen.

Dat is voor de specialist aanleiding om te gaan denken aan verklevingen.

Nadeel hiervan is dus dat kleine verklevingen gemist worden. Voordeel is dat je hiermee dus wel ernstige verklevingen relatief eenvoudig, zonder zware ingrepen op kunt sporen.

2. HSG maken

Hiermee kun je verklevingen IN je eileiders opsporen.

Ze kunnen hiermee niet zien of er verklevingen rondom je baarmoeder, eierstokken of eileiders zit. Maar het is wel handig om te weten of je eileiders doorgankelijk zijn.

3. MRI maken.

Als een specialist het vermoeden heeft dat je last hebt van ernstige verklevingen dan willen ze soms nog wel eens voorstellen om een MRI te maken. Hierbij kunnen ze goede voorspellingen maken over de hoeveelheid en grootte van de verklevingen.

4. Kijkoperatie.

Wanneer er een groot vermoeden bestaat van ernstige verklevingen dan zal een specialist voorstellen om een kijkoperatie te doen. Hiermee kunnen ze je hele buik controleren op verklevingen en als ze heel groot zijn kunnen ze ook stukjes weg halen.

Dit doen ze echter niet bij kleine verklevingen of ‘zomaar’ omdat ze niet weten wat er aan de hand is. Een kijkoperatie brengt namelijk altijd risico’s met zich mee en het geeft ook een vergroot risico op nieuwe verklevingen. Het is dus zeker niet zo dat als je verklevingen hebt dat een kijkoperatie dan de oplossing is.

checklist verklevingen buik

Punt 2: Checklist voor verklevingen van je buik.

Je kunt zelf heel eenvoudig een grove inschatting maken of jouw buik soepel genoeg of om te bepalen of verklevingen jouw probleem zouden kunnen zijn waarom het nog niet gelukt is om zwanger te worden.

Stel jezelf de volgende 11 vragen om te kunnen bepalen of je verklevingen zou kunnen hebben. Hoe vaker je ‘ja’ of ‘dat klopt’ kunt antwoorden, hoe groter de kans dat je buik niet soepel genoeg is en dan zou dat zeker een van de oorzaken kunnen zijn waarom je vruchtbaarheidsproblemen hebt. 

Heb je:

1. Pijnklachten in je buik of rug?

Zeker als er geen aanleiding te vinden is voor je pijnklachten, kunnen ze voortkomen uit verklevingen. Vooral maagpijn, onverklaarde buikpijn, bekkenpijn en herhaalde rugklachten kunnen veroorzaakt worden door verklevingen in je buik.

Die verklevingen zijn een soort van (kleine of grotere) littekens in je buik. Die trekken aan je bindweefsel en dat zorgt ervoor dat er aan andere organen getrokken wordt of aan je rug.

Je kunt zelf ervaren hoe dat werkt door je trui of t-shirt vast te pakken. Als je die ter hoogte van je navel vast pakt en je trekt hem een klein beetje strak, waar wordt je trui of t-shirt dan strak getrokken? Aan de zijkant van je buik of bij je rug. Oftewel, als je buik strak getrokken wordt door verklevingen kan dat pijnklachten geven in je buik of rug.

2. Problemen met je darmen/stoelgang?

Je kunt krampen hebben, maar ook obstipatie, diarree, winderigheid of een wisselende stoelgang. Verder hoort je stoelgang er uit te zien als een worstje (niet als konijnenkeutels of als een koeienvla) en het hoort eigenlijk niet te plakken. Je mag wel eens en windje laten, maar niet de hele dag door.
Ook als je stoelgang verandert vlak voor of tijdens je menstruatie is dat een teken dat er iets aan de hand is. En dat ‘iets’ kunnen best verklevingen zijn.

Kijk ook even naar de kleur van je stoelgang, want ook dat zegt een hoop over je gezondheid. De kleur van je stoelgang verandert meestal niet door verklevingen, maar het kan wel veranderen door dieetveranderingen of medicatie. Meer serieuze problemen kunnen ook veranderingen geven. Altijd belangrijk om in de gaten te houden in ieder geval.

3. Problemen bij seks (pijn of andere ongemakken)?

Seks mag NOOIT pijnlijk zijn. Niet bij het binnen dringen, maar ook niet bij het harder stoten. Als dat wel het geval is, dan is de kans groot dat je te maken hebt met verklevingen.

Zeker bij het harder stoten kan het zo zijn dat de penis van de man tegen de baarmoeder duwt. Die moet vervolgens voldoende kunnen bewegen om met het stoten mee te kunnen bewegen. Als dat niet goed genoeg gaat geeft dat pijnklachten.

Fysiotherapie Vruchtbaarheid

4. Menstruatiepijn?

Tijdens je menstruatie trekt je baarmoeder stevig samen om het bloed naar buiten te kunnen stuwen. Om te voorkomen dat je baarmoeder naar beneden zakt door de zwaartekracht zitten er banden rondom je baarmoeder. Als hier verklevingen op zitten dan zijn ze minder soepel. Hierdoor is er letterlijk minder ruimte voor je baarmoeder om samen te trekken. Dat geeft pijnklachten tijdens je menstruatie.

5. Vaak blaasontstekingen (gehad)?

Je blaas ligt voor je baarmoeder. Ze liggen min of meer tegen elkaar aan. Als je vaak blaasontstekingen hebt (gehad) dan zorgen die ontstekingen voor kleine littekens in je onderbuik. Dit zorgt ervoor dat je baarmoeder als het ware vast geplakt zit aan je blaas en dat geeft problemen.

6. Operaties gehad aan je buik of rug?

Elke operatie geeft littekenweefsel en verklevingen, dus ook de meest kleine operaties waarbij ze geen sneetje maken, maar alleen een gaatje.

Over het algemeen geldt wel, hoe kleiner de operatie, hoe groter de kans dat de verklevingen klein zijn. Maar ze ontstaan wel altijd.

7. Een navelpiercing (gehad)?

Dit is in de meeste gevallen een klein oppervlakkig litteken, tenzij je een ontsteking hebt gehad na het zetten van de navelpiercing.

Maar ook die kleine littekens kunnen een grote verstoring geven in hoe je buik functioneert. Vaak begint zo’n litteken heel klein en zonder ongemakken, maar naarmate de tijd verstrijkt gaat je lichaam een nieuwe balans vinden om met deze stugheid om te gaan. Hierdoor wordt er een groter gebied stug en kun je dus ook verklevingen krijgen tussen je darmen en zelf bij je baarmoeder.

8. Ooit een ontsteking in je buik gehad?

Je lichaam probeert ontstekingen in je lichaam altijd zo klein mogelijk te houden, dus ze legt altijd bindweefsel rondom de ontsteking. Dat is heel slim, maar het wordt niet altijd even goed weer opgelost als de ontsteking weer weg is. Daardoor kan het ervoor zorgen dat organen of spieren aan elkaar vast geplakt komen te zitten. Het zorgt voor minder soepelheid tussen de organen.

9. Een menstruatie die niet start met helder rood bloed?

Als je baarmoeder niet krachtig genoeg kan samentrekken om het bloed uit te stoten, dan blijft er een restje achter of duurt het te lang voordat het daadwerkelijk naar buiten komt. Dit noemen we dan oud (bruin) bloed omdat het in aanraking is geweest met zuurstof. Oftewel je baarmoeder functioneert niet 100% zoals het zou moeten.

10. Een onregelmatige cyclus?

Als je verklevingen hebt rondom je eierstokken, dan kan het er voor zorgen dat je eierstokken niet helemaal functioneren zoals bedoeld. Dit kan ervoor zorgen dat je een hormonale disbalans hebt en dat gooit je cyclus overhoop.

11. Regelmatig een opgeblazen gevoel?

Een opgeblazen gevoel kan meerdere redenen hebben. Het kan zijn dat je dingen eet waar je eigenlijk niet zo goed tegen kan, maar het kan ook zijn dat je verklevingen hebt rondom je darmen. Door die verklevingen is het voor je darmen lastig om optimaal te functioneren. Voedsel wordt minder goed verteerd en voedingsstoffen worden minder goed opgenomen. Vooral als je voeding minder goed wordt verteerd kan dat een opgeblazen gevoel geven.

Punt 3: Laat je buik controleren op verklevingen en de invloed daarvan op je vruchtbaarheid door een fysio die er verstand van heeft.

Als je na het doorlezen van de vragen onder punt 2 een aantal punten met ‘ja’ hebt kunnen beantwoorden, dan is de kans groot dat je verklevingen hebt. Het kan dan slim zijn om te controleren of dat het een probleem kan zijn voor je vruchtbaarheid. Als een arts het niet kan ‘zien’ op de echo wil het niet zeggen dat het er niet is. Artsen zullen in dat geval bijna altijd zeggen dat het geen invloed heeft. Maar vergeet daarbij niet dat een kleine verkleving op een heel verkeerde plek niet opvalt, maar toch grote problemen kan veroorzaken.

Wij merken dat de meeste mensen het lastig vinden om hun problemen voor te leggen aan een arts of therapeut. Heel vaak komt dat dan doordat ze:

  • het gevoel hebben dat ze toch niet gehoord zullen worden
  • zich schamen voor de klachten
  • geen oplossing zien voor de problemen
  • onzeker zijn over het feit of het symptoom wel belangrijk is om te benoemen
  • vage symptomen hebben of ze zijn wisselend aanwezig.

Ons advies is toch eigenlijk altijd om alles ‘gewoon’ op tafel te leggen. Want als je niet alles uitspreekt waar je last van hebt (ook al kan de arts, specialist of therapeut er misschien niets mee) dan heb je kans dat er een diagnose gemist wordt. Dat heeft dus invloed op de kwaliteit van de zorg die vervolgens ontvangt. Elk klein detail kan van belang zijn (zeker als je bij een therapeut komt die holistisch, dus naar jou als geheel, kijkt).

Stel vragen.

Daarnaast is het ontzettend belangrijk om vragen te stellen, ook als je je er wat onzeker over voelt. Stel vragen over je klachten, maar stel ook vragen over wat de arts of therapeut daar van denkt. Stel daarnaast de directe vraag of jouw pijn invloed kan hebben op je vruchtbaarheid of je klachten en vooral ook waarom dat dat wel of niet zo is.

Met name de argumenten waarom dat het wel of niet van invloed is zijn belangrijk. Als daar geen duidelijk antwoord op gegeven kan worden dan mag je er vanuit gaan dat de persoon die tegenover je zit er onvoldoende vanaf weet. Niet omdat die persoon niet goed is in zijn of haar vak, maar omdat die persoon niet gespecialiseerd is op dat ene kleine stukje.

vruchtbaarheid vergroten

Hoe weet je dat het losmaken van verklevingen je kansen invloed heeft op je vruchtbaarheid?

Als wij iemand spreken over verklevingen en we hebben het vermoeden dat dat het probleem is, dan kunnen wij beloven dat je na 1 behandeling verschil merkt. Het is namelijk mogelijk om je te laten  voelen hoe soepele organen aanvoelen en hoe verkleefde organen aanvoelen. Dat is zelfs heel eenvoudig.

Een orgaan dat soepel is, beweegt mee en is NIET pijnlijk. Zelfs niet als we heel hard zouden duwen… wat we natuurlijk niet doen. Een orgaan dat niet soepel beweegt is WEL pijnlijk, ook als we er overheen aaien. En dat verschil kun je voelen.

Als we vervolgens die probleemgebieden gaan behandelen zul je na de behandeling voelen dat je buik soepeler aanvoelt. Het wordt vaak omschreven alsof dat het lichaam lichter aan voelt, minder zwaar, minder drukkend. En dat gebeurd al na 1 behandeling.

Je voelt direct wat het voor je doet. Altijd.

Wil je het zelf ervaren?

Wij, Debbie en Richard, helpen vrouwen die moeite hebben met zwanger worden. Vrouwen die zich herkenning in pijnklachten tijdens de menstruatie, een onregelmatige menstruatie, een menstruatie die start met bruin bloedverlies, problemen met de darmen of andere problemen met hun buik of rug. Oftewel vrouwen die twijfelen of hun bestaande klachten iets te maken kunnen hebben met het feit dat het nog niet gelukt is om (blijvend) zwanger te worden.

Debbie en Richard Fertiliteitszone

We zijn sinds 2018 gespecialiseerd in het behandelen van vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen. De basis van onze kennis is de fysiotherapie, maar we hebben diverse cursussen gevolgd en nu is onze kennis gebaseerd op fysiotherapie, osteopathie, voortplantingsgeneeskunde, orthomoleculaire therapie en voetreflexologie. We combineren dus het hele lichaam met de kennis die we nodig hebben met betrekking tot de vruchtbaarheid en dat combineren we vervolgens weer met voeding en andere therapieën. Er is zoveel meer mogelijk…En daarbij werkt combineren het allerbeste.

Twijfel je, na het lezen van dit artikel, of je verklevingen hebt? Heb je nog vragen? Vul dan onderstaand formulier in. Je schrijft dan een mailtje dat direct in onze inbox terecht komt. We zullen je zo snel mogelijk beantwoorden. 

Ik heb een vraag:

14 + 1 =

Ontvang Tips in je mailbox

Over ons

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Vaak is het zo dat deze problemen ontstaan door verklevingen, littekenweefsel en/of bewegingsbeperkingen van gewrichten. Ook hormonale onbalans kan een grote rol spelen.
Wij maken gebruik van onder andere diepe massages om jouw problemen om te lossen.

Volg mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

1 Reactie

  1. Emma

    Ik ben het helemaal met jullie eens dat het belangrijk is om na te gaan of er iets aan de hand is als zwanger worden niet lukt. Ik ben na 2 jaar eindelijk zwanger van ons wondertje. Er is bij mij geen diagnose gesteld, maar ik kan me voorstellen dat dat voor anderen wel belangrijk is. Binnenkort laat ik een vroege echo maken, om te kijken of alles goed gaat. Spannend! https://www.verloskundigenpraktijkaanvang.nl/verloskundigezorg/zwanger/echos/

    Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin