06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl
Home » Vruchtbaarheid » Fysiotherapie en vruchtbaarheid, dit is waarom het werkt (filmpje)
Fysiotherapie Vruchtbaarheid

Fysiotherapie en vruchtbaarheid, dit is waarom het werkt (filmpje)

door | 15 okt, 2018 | Vruchtbaarheid

Fysiotherapie en vruchtbaarheid.

Als je dit filmpje gezien hebt, weet je wat één van de redenen is waarom fysiotherapie en vruchtbaarheid goed samen gaan.

Er wordt besproken hoe de ovulatie precies in zijn werk gaat. Het filmpje is gemaakt door Nucleus Media en geeft een goed beeld over waarom beweging van de eierstokken, eileiders en baarmoeder belangrijk is voor je vruchtbaarheid.

Bron: Youtube, Nucleus Media

Vertaling van de gesproken tekst:

Ovulatie is een onderdeel van de menstruatiecyclus waarbij de eierstok een rijpe eicel loslaat. In de eierstok zijn er honderd duizenden follikels genesteld. Elk follikel is een bol van cellen met een onrijpe eicel in het midden.

In het filmpje gaat men uit van een regelmatige cyclus van 28 dagen.
De cyclus start op de eerste dag van de menstruatie, de bloeding. Gedurende de eerste 7 dagen van de cyclus groeien meerdere follikels op hetzelfde moment. Deze rijpende follikels produceren oestrogeen en dat komt in de bloedstroom terecht. Hierdoor wordt het baarmoederslijmvlies voorbereid op een zwangerschap.

Rond de zevende dag stoppen alle follikels met groeien en sterven af, op eentje na. Deze dominante follikel begint te groeien en voedt de eicel die er in ligt.

Rond de 12e dag scheidt het follikel een grote hoeveelheid oestrogeen uit in de bloedbaan. Als het oestrogeen de hypothalamus en de hypofyse bereikt, maakt het voorste deel van de hypofyse een grote hoeveelheid luteiniserend hormoon aan.

Rond dag 14 zorgt het LH ervoor dat het follikel een groeispurt krijgt en net voor de ovulatie laat de eicel los binnen in het follikel.

De uitstulpende follikel scheidt chemicalien uit waardoor het uiteinde van 1 van de eileiders dichter naar de eierstok beweegt en de eierstok omringt.

Het follikel zwelt op totdat het open barst. De eicel komt dan samen met vloeistof vrij uit het follikel en komt in de buikholte terecht. In een reactie daarop zorgen de fimbriae (kleine uitstulpingen aan het einde van de eileider) dat ze over de plek van de ovulatie vegen en vangen zo de eicel op.

Fysiotherapie en vruchtbaarheid

Microscopische trilhaartjes transporteren de eicel naar het begin van de eileider. Binnen in de eileider zorgen spiercontracties ervoor dat de eicel in de richting van de baarmoeder wordt geduwd.

Na de ovulatie leeft de eicel gedurende 12-24 uur. Binnen die tijd moet deze door een zaadcel bevrucht worden om zwanger te worden. Als dat niet gebeurd, lost de eicel op en wordt het met de menstruatie afgevoerd.

 

Kort samengevat:

De reden dat fysiotherapie en vruchtbaarheid dus zo goed samen gaan, is onder andere omdat het uiteinde van de eileider naar de eierstok moet kunnen bewegen, daar de eicel op moet kunnen pakken en vervolgens moeten de spieren van de eileider samen kunnen trekken om de eicel naar de baarmoeder te brengen.

 

Ontvang Tips in je mailbox

Over ons

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Vaak is het zo dat deze problemen ontstaan door verklevingen, littekenweefsel en/of bewegingsbeperkingen van gewrichten. Ook hormonale onbalans kan een grote rol spelen.
Wij maken gebruik van onder andere diepe massages om jouw problemen om te lossen.

Volg mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin