Heb jij een wens voor een tweede kindje en is het tot nu toe nog niet gelukt? Ben je bij je eerste kindje bevallen met behulp van een keizersnede? Lees dan verder, want het zou zomaar kunnen dat je last hebt van verminderde vruchtbaarheid door die operatie. Bij een operatie ontstaat er littekenweefsel en dat kan gaan verkleven. Door die verklevingen kunnen je eierstokken, eileiders en baarmoeder niet goed doen waar ze normaal gesproken goed in zijn.
In Nederland wordt in ongeveer 17% van de bevallingen een keizersnede uitgevoerd. Meestal gebeurd dat in Nederland omdat de kans op complicaties bij een natuurlijke bevalling groter zijn dan bij een keizersnede. Echter, veel mensen zijn niet of nauwelijks bekend met de mogelijke complicaties van een keizersnede.
Wij willen je hier uitleggen wat er gebeurd als er littekenweefsel gemaakt wordt in je lichaam, waarom het gaat verkleven en hoe dat je kunt bepalen of dat dit voor jou ook het probleem is als je last hebt van secundaire verminderde vruchtbaarheid.
“In Nederland wordt in ongeveer 17% van de bevallingen een keizersnede uitgevoerd.”
Hoe wordt littekenweefsel gemaakt?
Op het moment dat de huid beschadigd raakt, door bijvoorbeeld een keizersnede, start de wondgenezing. Het is een proces dat automatisch gestart wordt door je lichaam. Het is een erg complex proces wat uit 4 stadia bestaat.
1) De eerste fase zorgt ervoor dat het bloed gestelpt wordt (bij een operatie start dit meestal met hechten waarna je lichaam de processen opstart die nodig zijn bij het stelpen van het bloed).
2) In de tweede fase wordt er een ontstekingsreactie uitgelokt door je lichaam. Dit zorgt ervoor dat eventuele ongewenste indringers (onder andere bacteriën) bestreden kunnen worden.
4) Tijdens de vierde en laatste fase worden de nieuw gemaakte cellen geherstructureerd. Ze worden allemaal netjes ten opzichte van elkaar neergelegd. Dit zorgt er voor dat je litteken veerkrachtig en beweeglijk wordt.
Wat zijn verklevingen?
Dit zijn strengen van bindweefsel die zich vormen na een litteken, ongeval, infectie of ontsteking. Deze bindweefselstrengen liggen, in het geval van een keizersnede, tussen de buikorganen onderling en tussen de buikorganen en de buikwand.
Verklevingen zien eruit als spinnenwebben die over de organen liggen of als nylon touw dat rondom de organen zit. Omdat ze strak rondom de organen en onder de huid zitten, verminderen ze de bloeddoorstroming en zorgt het er voor dat de organen niet goed kunnen functioneren en bewegen.
Waarom gaat het verkleven?
Als alles goed gaat na een operatie, dan ontstaat er een mooi litteken. Het is een heel dun wit streepje geworden. Maar heel vaak gaat er ergens in het herstelproces iets niet helemaal zoals het hoort. Je ziet dit niet altijd aan de buitenkant, het gebeurd vaak in de diepte.
Bij een keizersnedes wordt door verschillende lagen (huid, vet, bindweefsel en buikvlies) gesneden. De spieren worden opzij gelegd en de blaas wordt losgemaakt van de baarmoeder en naar beneden geschoven. Dan wordt er een kleine snede in de baarmoeder gemaakt om het kindje geboren te laten worden.
Doordat er veel verschillende lagen doorgesneden worden, moeten er ook verschillende lagen gehecht worden. Elke snede die gemaakt wordt in een van die lagen gaat beginnen aan zijn eigen herstelproces. Omdat deze herstelprocessen zo dicht bij elkaar gebeuren, kan het gemakkelijk gebeuren dat de herstelprocessen door elkaar gaan lopen. Wanneer de nieuw aangemaakte cellen dan weer netjes gerangschikt moeten worden, kan dit problemen opleveren en worden al die lagen aan elkaar geplakt.
Omdat alle lagen aan elkaar geplakt worden ontstaan er bindweefselstrengen. Dit is een onderdeel van het natuurlijke herstelproces en het valt dus ook bijna niet te voorkomen. Ook is het zo dat operaties die er op gericht zijn om verklevingen weg te halen, nieuw littekenweefsel vormen en daarmee dus ook nieuwe verklevingen.
“Verklevingen zien eruit als spinnenwebben die over de organen liggen of als nylon touw dat rondom de organen zit.”
Symptomen bij verklevingen van je litteken.
Wat wij vaak horen is dat vrouwen die een keizersnede hebben gehad, weten dat er iets niet helemaal goed is. Het voelt anders dan dat het zou moeten voelen. Soms is het een specifieke pijn, maar vaker is het een strak gevoel of gevoel van ongemak dat moeilijk te omschrijven is.
Veel artsen zeggen dat pijn na een keizersnede normaal is. Als ze toch een keer verder kijken en er kan geen oorzaak gevonden worden voor de pijn dan zeggen ze dat er niets aan te doen is.
Hieronder volgen enkele symptomen van verklevingen die je kunt hebben als gevolg van een keizersnede. Als je je herkent in één of meerdere symptomen, dan zou je verklevingen kunnen hebben.
– pijn in de buik, die niet altijd te verklaren is
– opgeblazen gevoel in de buik
– pijn tijdens gemeenschap
– darmkrampen of pijn in de buik bij ontlasting
– secundaire verminderde vruchtbaarheid/onvruchtbaarheid
– (chronische) bekkenpijn
– (chronische) rugpijn
– verergerde menstruatiepijn (sinds de keizersnede)
– pijn of een strak gevoel op de locatie van de keizersnede.
Hoe kun je bepalen of jouw keizersnede verkleefd is?
Je kunt dit zelf onderzoeken door op je rug te gaan liggen en naar je keizersnede te kijken.
Een litteken dat niet verkleefd is heeft dezelfde kleur als je huid, is niet verdikt en ook niet naar binnen getrokken in de richting van je rug.
Als jouw litteken één of meer van de volgende kenmerken heeft, dan heb je een grote kans dat je litteken verkleefd is:
– Jouw litteken is (een beetje) naar binnen getrokken, het vormt een gootje of een kuiltje.
– Het litteken is dik
– Het litteken ligt, als het ware, op je huid
– Jouw litteken is rood of donkerder van kleur dan de huid.
Geeft een verkleefd litteken altijd secundaire verminderde vruchtbaarheid?
Nee, gelukkig niet.
Jammer genoeg komt het echter wel heel vaak voor. En als het voorkomt, dan wordt het heel vaak (nog) niet herkent door artsen. Soms wordt er zelfs gezegd dat dat onmogelijk is. Wij hopen dat dit in de toekomst wel gaat veranderen omdat het wel degelijk kan én omdat het op te lossen is zonder operatie.
“Soms wordt er zelfs gezegd dat dat onmogelijk is.”
Wat kun je doen om verklevingen te voorkomen of hoe kun je ze oplossen als ze al aanwezig zijn?
Je kunt proberen te voorkomen dat een litteken gaat verkleven door het te gaan masseren. Zodra het litteken goed dicht is kun je al beginnen. Wacht voor de zekerheid sowieso 6 weken als je het niet eerst laat beoordelen door een fysiotherapeut of arts. Maak gebruik van een goede vettige olie en begin gewoon zachtjes je litteken te masseren.
Als je dat elke dag doet gedurende 10 minuten, dan zal het herstel van het litteken beter verlopen. Wij adviseren dit zeker 3 maanden te doen, maar 6 maanden is beter en geeft beter resultaat.
Ondanks dat je intensief hebt gemasseerd, kan het toch gebeuren dat je litteken verkleefd raakt. Dit heeft meestal ook met erfelijke aanleg te maken. Wij kunnen je dan helpen als je dat wilt.
Wanneer beginnen met behandelen van het litteken bij de fysiotherapeut.
Als je litteken toch verkleefd is geraakt, dan adviseren wij om in ieder geval binnen 5 maanden na de operatie te starten met een litteken behandeling. Dit is belangrijk omdat je dan de nieuwe cellen die gevormd zijn meteen op een goede manier neerlegt, zodat het litteken elastisch en soepel is.
Je kunt ook na 5 maanden, of zelfs na jaren, nog het litteken behandelen, maar dan duurt het langer voordat het litteken weer soepel is.
Er is ook altijd de mogelijkheid om littekenweefsel operatief weg te laten halen, maar bedenk hierbij dat het wegsnijden van verklevingen een nieuwe operatie is. Er wordt dus een nieuwe snede gemaakt en die snede zal ook weer moeten herstellen. Dat geeft opnieuw littekenweefsel.
Sommige vrouwen kunnen goed leven met de verklevingen, terwijl anderen er heel veel klachten van ondervinden.
Ben jij iemand die veel klachten heeft en denk je, na het lezen van dit blog, dat dat komt door littekenweefsel? Of lukt het niet om nog een keer zwanger te worden? Vul dan het contactformulier in voor een gratis kennismakingsgesprek zodat wij jou enkele tips en adviezen kunnen geven over jouw persoonlijke situatie.
0 reacties