06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl
Home » Vruchtbaarheid » Wat zijn verklevingen en welke invloed hebben ze op je gezondheid?

Wat zijn verklevingen en welke invloed hebben ze op je gezondheid?

door | 12 feb, 2024 | Vruchtbaarheid

Veel mensen weten niet dat verklevingen bestaan en zijn al helemaal niet bekend met de klachten die ze kunnen veroorzaken. Laat staan dat ze weten dat ze er zelf last van hebben. Dat komt doordat er weinig over gezegd en geschreven wordt. Omdat ze zoveel klachten kunnen veroorzaken én die klachten relatief eenvoudig op te lossen zijn, vinden wij het ontzettend belangrijk om meer bewustzijn te creëren rondom dit onderwerp. Verklevingen kunnen namelijk leiden tot heel veel verschillende problemen, zoals verminderde vruchtbaarheid, darmproblemen en menstruatiepijn. Maar hier houdt het lijstje met klachten en de mogelijkheden om het op te lossen niet op. Dus lees snel verder. 

Wat zijn verklevingen?

Wanneer je lichaam beschadigd raakt, bijvoorbeeld door een operatie, blessure, ontsteking of infectie, reageert het door collageendraadjes op de beschadigde plek neer te leggen. Deze draadjes lijken op nylon, maar zijn korter en veel dunner. Ze dienen als een soort barrière om bloedingen te stoppen en infecties te voorkomen. Hoewel dit proces effectief en onmisbaar is, creëert het bijna altijd in een intern litteken.

Wat zijn verklevingen

De eerste dagen is het vooral belangrijk dat er zoveel mogelijk collageendraadjes aangelegd worden. De wond moet namelijk zo snel mogelijk dicht om verdere problemen te voorkomen. Na de periosde gaat je lichaam verder met het herstel. Het probeert die draadjes beter te rangschikken, want ze zijn in eerste instantie, door de snelheid, kris-kras door elkaar gelegd. Je lichaam gaat allerlei processen in werking zetten om de boel wat soepeler te maken. Dit kan wel tot een jaar duren. Wat vooral belangrijk is om in de gaten te houden in deze periode, is dat je elke dag of minstens elke week een verbetering moet voelen. Het moet minder pijnlijk worden en je moet langzaam meer kunnen doen. Als dat niet gebeurd, heb je kans dat er te veel stugheid in het weefsel aanwezig is. Je hebt last van verklevingen. 

Natuurlijk zal een litteken of de beschadiging die opgetreden is altijd aanwezig blijven. Het blijft ook altijd wat minder sterk en dus ook minder belastbaar dan andere delen van je lichaam. Maar je mag er geen last van blijven houden. 

Als dat wel gebeurd dan wordt je lichaam in een soort van houdgreep gehouden. En dat kan beter. 

Fysiotherapie gespecialiseerd in vruchtbaarheid

Hoe kun je verklevingen oplossen?

Gelukkig is er wat te doen aan die houdgreep. Je kunt verklevingen met speciale massages soepeler maken. Je kunt ze nooit helemaal laten verdwijnen, maar dat hoeft ook niet. Als er voldoende rek en elasticiteit in zit is het prima. Dan hebben alle andere delen van je lichaam ruimte genoeg om te bewegen en dan komt het wel goed.

De massages zorgen ervoor dat de collageendraadjes, waar we het eerder over hadden, soepeler worden. Je rekt ze als het ware een klein beetje op. Hierdoor verdwijnt de pijn, krijgt je lichaam meer bewegingsruimte en merk je dus dat je letterlijk lekkerder in je vel komt te zitten. Het helpt bij het oplossen van darmproblemen, menstruatiepijn, rugklachten, nekklachten en het optimaliseert je vruchtbaarheid.

Wat nu?

Verklevingen hebben dus veel invloed op hoe je lichaam functioneert (en dus op je gezondheid). Je herkent ze aan (pijn)klachten.

Verklevingen in je buik kunnen klachten in je buik, rug of nek geven, zoals:

– menstruatiepijn
– obstipatie
– diarree
– opgeblazen buik
– problemen met plassen
– pijn bij vrijen
– klachten in je onderrug
– klachten in je bovenrug
– nekklachten
– liesblessures

Heb jij ook klachten en twijfel je, na het lezen van dit blog, of ze het gevolg kunnen zijn van verklevingen? Dan kunnen wij je helpen met het vinden van antwoorden. Vanwege die twijfels hebben wij namelijk gratis belafspraken in het leven geroepen. Ze zijn geheel vrijblijvend, maar tijdens zo’n gesprek kunnen we wel jouw situatie bespreken en achterhalen of je klachten het gevolg kunnen zijn van verklevingen. Ook kunnen we je dan zeggen wat je vervolgens het beste kunt doen om je problemen op te lossen. Op z’n minst krijg je antwoorden op alle vragen die je hebt. 

Dus lijkt het je fijn als wij eens met je mee denken? Klik op de knop hieronder en plan een gratis en vrijblijvende belafspraak in.

Ontvang Tips in je mailbox

Over ons

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Vaak is het zo dat deze problemen ontstaan door verklevingen, littekenweefsel en/of bewegingsbeperkingen van gewrichten. Ook hormonale onbalans kan een grote rol spelen.
Wij maken gebruik van onder andere diepe massages om jouw problemen om te lossen.

Volg mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin