06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl
Home » Vruchtbaarheid van de man » Hoe je jouw sperma kwaliteit kunt verbeteren (deel 2)
Spermakwaliteit verbeteren deel 2

Hoe je jouw sperma kwaliteit kunt verbeteren (deel 2)

door | 11 feb, 2020 | Vruchtbaarheid van de man

In dit blog gaan we verder met het delen van tips om de mannelijke vruchtbaarheid te verbeteren. Na dit blog zijn we bijna op de helft met het aantal tips dat we met je willen over hoe je jouw sperma kwaliteit kunt verbeteren. Er is nog zoveel meer wat je kunt doen om je vruchtbaarheid te verbeteren! In deel 1 van deze blog-reeks kun je meer tips lezen. 

Wat we nog extra willen benadrukken is dat zwanger worden een teamsport is. Zowel de man als de vrouw hebben een even belangrijk aandeel als het gaat over vruchtbaarheid. De vrouw levert de eicel (dat is de eerste 50%) en de man de zaadcel (de tweede 50%).

De kansen om zwanger te worden zijn het grootst als de eicel EN de zaadcel zo gezond mogelijk zijn. Hierbij geldt dat ‘goed’ niet goed genoeg is. Zowel eicel als zaadcel zijn op hun best als ze een ultra goede gezondheid hebben!

TIP 6 Zorg voor een goede hygiene, maar zeep is niet zo goed.

Het is natuurlijk belangrijk dat je zorgt voor een goede hygiene, maar wees voorzichtig met zeep (en dus ook badschuim) want dat verlaagt de zuurgraad.

Zaadcellen gedeien het beste bij een zuurgraad (pH waarde) tussen de 7,2 en 7,8. Zeep heeft echter een pH waarde van 9-10. Dat is een stuk minder zuur dan wenselijk voor de zaadcellen.
Bij een te lage of een te hoge pH waarde zullen de zaadcellen niet goed kunnen bewegen of zullen zelfs afsterven.

 

Daarnaast bevatten veel zeepsoorten, shampoo en andere cosmetica parabenen. Parabenen zouden zorgen voor een lager testosteron gehalte, slechter/langzamer bewegende zaadcellen en zaadcellen met een afwijkende vorm.

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer er meer parabenen in de urine gevonden werd van mannen, er ook meer DNA schade optreedt in de zaadcellen. Dit heeft invloed op de vruchtbaarheid. Daarnaast zou DNA schade volgens een ander onderzoek van invloed kunnen zijn op herhaalde miskramen.

Het nadeel hiervan is dat het lastig kan zijn om parabenen te vermijden, want ze zitten in ongelooflijk veel producten. Kijk eens bij de ingredienten van je zeep, shampoo, deodorant, tandpasta, zonnebrandcreme, scheerschuim, haargel, lotions, crèmes en andere vormen van cosmetische producten. In heel veel gevallen zullen er paraberen in zitten. Als dat het geval is dan is het verstandig om te kijken of je deze producten kunt vervangen. Hierbij geldt: hoe natuurlijker de producten, hoe beter!

TIP 7 Gebruik geen glijmiddel als het niet perse nodig is.

Ook glijmiddel kan, net als zeep de kwaliteit van de zaadcellen beinvloeden.
Er bestaan glijmiddelen die pretenderen dat ze goed zouden zijn voor de vruchtbaarheid, maar over het algemeen geldt ook hier ‘hoe natuurlijker, hoe beter’. Dus als de vagina droog is, probeer dat dan op te lossen op natuurlijke manieren (zoals langer voorspel) in plaats van glijmiddel te gebruiken.

TIP 8 Zorg voor voldoende beweging, maar ‘overdoe’ het niet.

Zowel te veel als te weinig beweging kan invloed hebben op de zaadkwaliteit. Het is belangrijk om regelmatig te sporten op een middelmatige intensiteit. Hiermee bedoelen we dat je ongeveer 3,5 uur per week kunt sporten, maar niet langer dan 60 minuten per dag. En zoals gezegd op een middelmatige intensiteit. Het beste effect heb je ook wanneer je buiten sport. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mannen die ongeveer 3,5 uur sporten per weer 42% meer zaadcellen hadden dan mannen die helemaal niet sporten.

Sporten is belangrijk omdat het stress vermindert, het geeft energie, het helpt je gewicht onder controle te houden en het zorgt voor een gezond en actief lichaam. Hierbij kan gezonde voeding natuurlijk nog meer helpen.

Hoeveel beweging is voldoende?

Het is voldoende om de intensiteit middelmatig te houden, voorbeelden hiervan zijn stevig doorwandelen en fitness. Een te hoge intensiteit zal de temperatuur rondom de testikels verhogen en een te lage intensiteit voegt niet heel erg veel toe ten opzichte van niks doen.

Er zijn wel een aantal sporten die je beter niet kunt doen. Dit heeft te maken met het feit dat ze de temperatuur verhogen van de teelballen (zowel door druk verhoging van de teelballen als door puur opwarming van de teelballen). Denk hierbij aan motor sporten, fietsen/wielrennen, paard rijden en auto racen.

Sporten/bewegen zorgt voor de volgende dingen die een positieve invloed hebben op je vruchtbaarheid:

  • het verbeteren van je bloedcirculatie. Het zorgt ervoor dat de zuurstofvoorziening in je lichaam optimaal is en ook zorgt het ervoor dat de hormonen beter hun werk kunnen doen doordat de receptoren (ontvangers) voor deze hormonen beter functioneren.
  • het vermindert stress. Zeker wanneer je beweegt met een middelmatige intensiteit. Te veel stress kan zorgen voor een hormonale onbalans en dat kun je op deze manier dus voorkomen.
  • het verbetert de hormonale balans. Regelmatig sporen zorgt ervoor dat je spieren sterker worden en dat je lichaam daardoor beter gaat functioneren.
  • het verhoogt de endorfines. Dit zijn de blije hormonen, ze helpen bij het verminderen van depressie en angst en dus bij het verminderen van stress.

Houdt bij het sporten ook rekening met de kleding. Zorg dat je sportkleding niet te strak zit, want te strakke kleding zorgt voor een verhoging van de temperatuur van de teelballen.

TIP 9 Drink vooral water, het liefst bronwater uit een glazen of metalen fles.

Het is goed om minimaal 1,5 liter water te drinken op een dag en maximaal 3 liter water. Je hebt genoeg gedronken als je urine helder is en dus de kleur van water heeft.

Sperma bestaat voor maar 1-3% uit zaadcellen. Al de rest is vocht. Het vocht in het sperma zorgt ervoor dat de zaadcellen kunnen overleven en dat ze goed voort kunnen bewegen. Om je vochtbalans op peil te houden is het dus heel belangrijk om genoeg water te drinken.

Bronwater is het beste

Het is beter om bronwater te drinken (uit een glazen fles) omdat er in het water uit de kraan allerlei mini vervuilingen zitten. Denk daarbij aan resten van medicijnen, resten van anticonceptie, hormonen en pesticiden. Het is moeilijk om deze uit het water te filteren en de watermaatschappijen controleren hier ook niet of nauwelijks op.

Daarnaast wordt water gezuiverd met behulp van chloor. De bijproducten daarvan blijven in het water aanwezig en hebben invloed op de vruchtbaarheid en dus de kwaliteit van het sperma.

 

Glazen flessen zijn beter.

De reden dat we het liefste kiezen voor een glazen fles is omdat plastic hormoonverstorende chemicaliën bevat. Deze komen in het water terecht en vervolgens hebben ze invloed op je vruchtbaarheid als je dat water drinkt.

Waarom we vooral adviseren om water te drinken en geen andere dranken.

Alle dranken met cafeïne zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid. Het zorgt ervoor dat er minder vaak een bevruchting plaats vindt en de ontwikkeling van de embryo’s wordt ook slechter.
Ook zorgen dranken zoals koffie, frisdranken en alcohol ervoor dat er water aan je lichaam onttrokken wordt. Dit is niet goed voor het soepel houden van je lichaam en het afvoeren van afvalstoffen.

Wil je meer tips om je vruchtbaarheid te vergroten?

Schrijf je dan in om onze e-mails te ontvangen wanneer we een nieuwe blog plaatsen.

Ontvang Tips in je mailbox

Over ons

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Vaak is het zo dat deze problemen ontstaan door verklevingen, littekenweefsel en/of bewegingsbeperkingen van gewrichten. Ook hormonale onbalans kan een grote rol spelen.
Wij maken gebruik van onder andere diepe massages om jouw problemen om te lossen.

Volg mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin