06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl
Home » Vruchtbaarheid » Hoe vaak kun je het beste een zaadlozing hebben voor een goede zaadkwaliteit?
Zaadlozing man verbeteren

Hoe vaak kun je het beste een zaadlozing hebben voor een goede zaadkwaliteit?

door | 6 feb, 2020 | Vruchtbaarheid van de man

Heeft het invloed op je zaadkwaliteit als je elke dag een zaadlozing hebt? Of is het beter om het maar 1 keer per week te hebben? Of is een paar keer per week beter? Dit zijn vragen die heel vaak aan ons gesteld worden. In dit blog artikel proberen we hier een antwoord op te geven, al is het niet altijd zo eenvoudig om er een eenduidig antwoord op te geven.

Wat is sperma?

Zaadcellen worden gemaakt in de testikels en opgeslagen in de bijbal. Tijdens een zaadlozing voegt zich zaadvocht uit de prostaat en slijmerig vocht uit de zaadblaasjes bij de zaadcellen. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat er ongeveer 3-5 milliliter sperma vrijkomt bij een zaadlozing. Hierbij is dus 90% vocht en 10% zaadcellen. We hebben hier eerder al een blog over geschreven, dat artikel kun je hier lezen.

Hoeveel zaadcellen zitten er in het sperma?

Over het algemeen betekent dit dat er ergens tussen de 20-300 miljoen zaadcellen. Minder dan 20 miljoen zaadcellen is te weinig.

Elke dag worden er nieuwe zaadcellen geproduceerd, zelfs meerdere miljoenen per dag. Tijdens een zaadlozing verlaten niet alle zaadcellen de bijbal. Je lichaam maakt wat extra aan om zeker te weten dat er nog wat over is voor een volgende zaadlozing en dus een mogelijke bevruchting. Dit is dan ook de reden dat er bijna altijd wel zaadcellen gevonden zullen worden in het sperma, ook al zou je meerdere keren per dag een zaadlozing hebben.

Het effect van zaadlozingen op de hoeveelheid en kwaliteit van zaadcellen.

Er zijn meerdere manieren waarop de zaadlozing een effect zou kunnen hebben op de zaadcellen.

1. Er vindt langere tijd geen zaadlozing plaats (met langer bedoelen we 10 dagen of langer).

2. Er vindt 1x (of vaker) per dag een zaadlozing plaats

3. Er vindt meerdere keren per week een zaadlozing plaats.

Als er 10 dagen of langer geen zaadlozing plaats vindt, zijn de wetenschappelijke onderzoeken het er over eens dat de zaadkwaliteit afneemt. Hetzelfde geldt ook voor een veel vaker voorkomende zaadlozing (elke dag of vaker). In het eerste geval, gaat het lichaam van de man zelf de zaadcellen afbreken en in het laatste geval is er onvoldoende tijd om genoeg zaadcellen te laten rijpen.
Het gaat vooral om het aantal zaadcellen dat vermindert en niet zozeer de vorm of de mogelijkheid om te zwemmen.

Conclusie: hoe vaak kun je het beste een zaadlozing hebben voor een goede zaadkwaliteit?

De optimale frequentie van een zaadlozing zou 2 à 3 dagen zijn. Het lichaam heeft voldoende tijd om zaadcellen te produceren en op te slaan zodat het ejaculaat net iets meer zaadcellen bevat.

Echter, wanneer de man een goede gezondheid heeft en er uit het onderzoek is gebleken dat er voldoende zaadcellen in het sperma aanwezig zijn, zijn deze effecten minimaal. Oftewel, dan maakt het eigenlijk niet heel veel uit of er niet vaak genoeg of te vaak een zaadlozing plaats vindt. De effecten zijn dan te verwaarlozen.

Als aangetoond is dat er een verminderde kwaliteit is van de zaadcellen, kan het wel zinvol zijn om de regel van zaadlozing om de 2 à 3 dagen aan te houden zodat het lichaam voldoende tijd heeft om zaadcellen te produceren.

 

We hopen dat deze blog je wat duidelijkheid heeft kunnen geven over het effect van zaadlozingen. In ons volgende blog zullen we het gaan hebben over wat je kunt doen om je zaadkwaliteit te verbeteren. We zullen in totaal 21 tips met je delen!

Wil je op de hoogte blijven van tips en adviezen, schrijf je dan hieronder in zodat we je een mailtje kunnen sturen als we weer een blog plaatsen!

Ontvang Tips in je mailbox

Over ons

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Vaak is het zo dat deze problemen ontstaan door verklevingen, littekenweefsel en/of bewegingsbeperkingen van gewrichten. Ook hormonale onbalans kan een grote rol spelen.
Wij maken gebruik van onder andere diepe massages om jouw problemen om te lossen.

Volg mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

1 Reactie

  1. johnny

    welke arts onderzoekt eigenlijk het vrchtbaarheid van het mannelijke sperma en hebt deze arts ook een echte sperma machine in zijn particuliere woning staan op de velwue in nederland of ergens in amsetrdam in een woonhuis en niet in een hospitaal of ziekenhuis,waar alleen mannen van 18 tot 40 jaar hun sperma mogen doneren en alles wat er boven of onder zit en neitrokers zijn die ook geen drugs gebruikenen geen alcohol drinkers zijn uitgesloten worden voor dit doel,wil ik de uitdaging uitgaan en bij deze persoon vele potjes morningstar pillen slikken en ook strong stallion pillen uit potjes van 90 stuks en niet bang bent als ik plots super veel spermalozingen blijft spuiten in die sperma amchine die bij deze persoon in zijn woning staat voor dit spermalozings onderzoek.maak afspraak met mij op ottenjohnjohan79@gmail.com ik wil dit dolgraag beleven in dat spermalozings onderzoek bij welke arts persoon dan ook in zijn eigen prive onderzoekskamer.afz johnny

    Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin