06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl
Home » Vruchtbaarheid » Kan pijn bij seks je kansen om zwanger te worden beïnvloeden?
kan pijn bij seks de kans om zwanger te worden beïnvloeden

Kan pijn bij seks je kansen om zwanger te worden beïnvloeden?

door | 27 jan, 2022 | Vruchtbaarheid

Pijn tijdens de seks is een veelvoorkomend probleem. Misschien heb je er zelf ook wel eens last van gehad of heb je er regelmatig last van. Over het algemeen ga je pas hulp zoeken als het je echt belemmerd in het plezier in seks. Maar het kan geen kwaad om er eerder iets mee te doen, want het is niet zoals het hoort én het kan van invloed zijn op je vruchtbaarheid.

Er heerst in ieder geval nog steeds een taboe op het bespreken er van. Ik moet zeggen eerlijk bekennen dat ik het er eigenlijk ook niet zo vaak met vriendinnen over heb gehad. Het is iets wat voor de meeste onder ons niet zo bespreekbaar wordt gemaakt. In dit blog bespreken we wat pijn bij vrijen precies inhoudt en wanneer het invloed heeft op je vruchtbaarheid.

Wat is pijn bij seks?

Het wordt ook wel dyspareunie genoemd of pijn bij het naar binnen gaan van de penis in of rond de 2 binnenste schaamlippen van een vrouw. Oftewel bij de opening van de vagina. Dit is de vooral oppervlakkig.

Het kan ook om een dieper liggende pijn gaan. Dan is het met name pijn die ontstaat na het naar binnen gaan van de penis. Het gaat dan om pijn in of aan de vagina, de baarmoedermond of de onderbuik bij het doorstoten van de penis.

hoe pijn bij seks de kans om zwanger te worden beinvloed

En nee, het doorstoten mag niet pijnlijk zijn. Ook niet als de penis groot is. Het weefsel zou soepel genoeg moeten zijn om mee te kunnen bewegen. De penis zou gigantisch moeten zijn om pijn te veroorzaken.

Vaginisme.

Vaginisme is de onmogelijkheid om de vagina binnen te dringen door de penis, vinger, eendenbek of iets anders ondanks dat je dat als vrouw wel zou willen. Het is een vorm van pijn bij seks, maar zeker niet de enige. Pijn bij vrijen kan namelijk ook voorkomen als penetratie wel lukt.

Hoeveel vrouwen hebben hier last van?

Het ligt er een beetje aan hoe je de percentages bekijkt, maar over het algemeen heeft 27% van de vrouwen seksuele problemen en zo’n 10% pijn bij gemeenschap (op welke manier dan ook). Een andere studie zegt dat 75% van de vrouwen ooit wel eens pijn hebben gehad tijdens gemeenschap.

Van de 10% die pijn heeft bij gemeenschap heeft 5% vaginisme en 5% pijn bij vrijen. Een combinatie van de 2 bestaat ook natuurlijk. Dat je bijvoorbeeld door de pijn vaginisme ontwikkelt of andersom.

De seksuele problemen bestaan uit verschillende factoren, zoals verminderd seksueel verlangen (oftewel minder zin, verlangen of opwinding) en problemen bij het krijgen van een orgasme. Als het gaat over het verminderd seksueel verlangen moet je oppassen dat het niet gaat over een verschil tussen de hoeveelheid zin die je zelf hebt en de hoeveelheid zin die je partner heeft. Het gaat echt over afnemen van je eigen verlangen, wat los staat van de zin van je partner (hoewel dat natuurlijk wel heel vervelend kan zijn).

Zouden deze percentages niet hoger zijn in werkelijkheid?

Als ik heel eerlijk ben denk ik van wel. Ik denk dat niet iedere vrouw die pijn heeft bij seks aan de bel trekt (ook niet anonieme vragenlijsten). Er heerst nog steeds dat taboe en ook een vorm van schaamte onder veel vrouwen. Dit soort informatie deel je niet zomaar met iedereen… althans… dat is wat we geleerd krijgen in onze maatschappij. Zonde!

Daarnaast denk ik ook dat heel veel vrouwen denken ‘ach, het is maar even en daarna is het over’. Of dat ze gewoonweg niet weten dat het er niet ‘bij hoort’. Want wat is pijn? Wanneer is het noemenswaardig?

Wat ons betreft is elke miniem scheutje pijn noemenswaardig. Het betekent dat er iets niet 100% goed gaat. Misschien gaat het voor 98% goed, maar is dat voldoende? Ik vind van niet.

pijn is niet normaal

Seks hoort geen pijn te doen.

Alleen omdat pijnlijke seks voor veel vrouwen heel normaal is, betekent het niet dat je het als normaal moet accepteren.

Als het héél af en toe een keertje schuurt, omdat je net die ene keer eigenlijk niet zoveel zin hebt of als het héél af en toe een keertje beurs aanvoelt dan hoef je je er niet al te veel zorgen over te maken. Het kan altijd een keer gebeuren. Net zoals dat je je hoofd altijd een keer goed kan stoten en eventjes hoofdpijn hebt. Niet om je druk over te maken.

Maar als je een heftigere pijn ervaart (ook al is het maar heel af en toe) of als het vaker voorkomt, dan is het verstandig om eens te gaan onderzoeken waar het vandaan komt.

Seks moet iets plezierigs zijn en als dat ook maar een klein beetje anders is, is het verstandig om er iets mee te doen. In ieder geval uit te spreken naar je partner, maar mogelijk ook hulp te zoeken bij een professional. Want als je naast het ongemak ook nog een onvervulde kinderwens hebt, kan het al lastig genoeg zijn om nog oprecht te genieten van seks.

Wanneer moet je er mee aan de slag?

Allereerst geldt er natuurlijk dat je nooit iets moet. Ten tweede is het heel lastig om voor jou te bepalen wanneer het verstandig is om er wat mee te gaan doen. Het hangt van verschillende factoren af. Grote kans dat als je dit blog leest omdat je pijnklachten ervaart, dat het dan is het al verstandig om er iets mee te gaan doen. Vaak betekent het dat je er toch redelijk (tot veel) hinder van ondervindt.

Maar om te bepalen wat je het beste kunt doen, kun je het volgende rijtje met vragen eens beantwoorden:

1) Heb je pijn bij het vrijen?
2) Is onmogelijk om de vagina binnen te dringen?
3) Is het stoten pijnlijk?
4) Zorgt de pijn ervoor dat je minder plezier in seks hebt?
5) Zorgt de pijn ervoor dat je altijd op je hoede bent tijdens de seks/dat je je niet helemaal kunt ontspannen over overgeven aan de situatie?
6) Zorgt de pijn ervoor dat je van tevoren al op ziet tegen de pijn?
7) Is de seks door de pijn verandert en zouden jullie het liever anders zien?

Kun je 4 van de 7 vragen met ‘JA’ beantwoorden, dan is het belangrijk om eens na te gaan wat je kunt gaan doen om je problemen op te lossen.

Oorzaken van pijn bij seks

– Beschadigingen van de vagina wand.

Dit geeft zowel problemen met het binnen gaan van de penis als problemen met het doorstoten.

Infecties.

Hierbij kun je denken aan bacteriële infecties, schimmelinfecties of Soa’s. Vaak gaan ze gepaard met andere symptomen, zoals jeuk of afwijkende afscheiding.

– Bekkenbodemproblemen.

Hierbij kan het probleem zijn dat je je bekkenbodem niet genoeg kunt ontspannen of dat je niet genoeg controle hebt over je bekkenbodemspieren. Soms geeft het ook klachten in je onderbuik, problemen met plassen (bijv. vaak kleine beetjes plassen in plaats van een grote plas) of met het kwijt raken van je ontlasting. Maar dus ook seksuele klachten.

Bij het vrijen geeft het vaak problemen bij het binnen gaan van de penis, maar het kan ook wel problemen geven met het doorstoten.

– Vaginale droogheid

Dit is misschien wel een van de meest voorkomende oorzaken van pijnlijke seks. Het komt voor bij vrouwen van elke leeftijd.
Droogheid kan er niet alleen voor zorgen dat seks pijnlijk is, het kan er ook voor zorgen dat er een disbalans ontstaat tussen goede en slechte bacteriën. Dit geeft meer risico op infecties en ook op problemen met je vruchtbaarheid.

Droogheid kan ontstaan doordat je niet voldoende opgewonden raakt. Voorspel is dus zeker belangrijk, maar er zijn nog heel veel andere oorzaken te vinden:

  • Anticonceptie
  • De overgang
  • Hormonale disbalans
  • Verklevingen
  • Bepaalde medicatie
  • Negatieve seksuele ervaringen
  • Negatief zelfbeeld
  • Bestraling bekkengebied, chemotherapie
  • Borstvoeding

Vaak geeft vaginale droogheid met name pijn in en om de vagina. Het schuurt wat meer. Het kan ook problemen geven bij het binnen gaan van de penis. Minder vaak geeft het problemen bij het doorstoten van de penis.

– Doorgaan met gemeenschap ondanks de pijn.

Hierdoor loop je de kans dat je in een soort van vicieuze cirkel terecht komt. Doordat je pijn hebt kun je minder makkelijk ontspannen tijdens de gemeenschap. Als de pijn lang genoeg duurt of heftig genoeg is kan het er uiteindelijk ook voor zorgen dat het binnen gaan van de penis een probleem wordt. Er kan een angst voor de pijn ontstaan.

pijn bij seks en vruchtbaarheid

– Endometriose.

Hierbij groeit er baarmoederslijmvlies aan de buitenkant van de baarmoeder. Dit zorgt voor ontstekingsreacties in je buik en daardoor kunnen er verklevingen in je buik ontstaan. Deze verklevingen zorgen ervoor dat je onderbuik minder soepel is. Dit geeft vaak pijn bij het binnen gaan van de penis of juist bij het doorstoten. Minder vaak geeft het pijnklachten in de vagina.

– Blaasontstekingen en het blaaspijnsyndroom

Bijna iedereen heeft wel eens van een blaasontsteking gehoord. Het blaaspijnsyndroom is vaak wat onbekender. Het is een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt wel op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet. Deze aandoening geeft vaak ook pijn in de vagina waardoor het ook klachten kan geven tijdens de gemeenschap.

– Vleesbomen

Dit is een verdikking in de spierlaag van je baarmoeder. Het is een goedaardige knobbel die bestaat uit spiercellen en bindweefsel. Het kan zich aan de binnenkant, in de spierlaag of aan de buitenkant van je baarmoeder bevinden.

Meestal geeft het weinig klachten, maar soms zorgt het voor hevige bloedingen, bekkenpijn en pijn bij gemeenschap.

– Huidaandoeningen

Hierbij kun je denken aan lichen sclerosus (huidproblemen veel jeuk), psoriasis inversa (een vorm van psoriasis die vooral in de huidplooien zit) en eczeem (huiduitslag met jeuk).

– Prikkelbare darmsyndroom, chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie.

Deze aandoeningen kunnen bij sommige vrouwen ook zorgen voor pijn bij gemeenschap. Het is afhankelijk van de oorzaak van deze klachten (want ondanks dat ze voor veel artsen onverklaarbaar zijn, is er in sommige gevallen toch zeker wat aan te doen). Als een prikkelbaar darmsyndroom bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door verklevingen rondom de darmen, dan kunnen die verklevingen er voor zorgen dat de baarmoeder minder soepel kan bewegen en dat er daardoor pijnklachten ontstaan bij de gemeenschap.

– Vaginale bevalling.

Dit kan schade geven aan de bekkenbodem, maar het kan er ook voor zorgen dat de banden van de baarmoeder geïrriteerd raken waardoor de baarmoeder minder soepel beweegt. En zoals eerder beschreven kan dat problemen geven met de soepelheid van de vagina en de baarmoedermond. Hierdoor kunnen problemen ontstaan met het doorstoten, maar ook bij het binnen gaan van de penis.

De blaas is ook met banden verbonden aan de baarmoeder, dus als er problemen zijn met de blaas dan komen die banden ook meer op spanning te staan. Hierdoor heeft de baarmoeder minder ruimte om te bewegen en dat geeft problemen met de beweeglijkheid van de vagina en baarmoedermond. Vaak zie je dan problemen met het doorstoten van de penis.

– Onverklaarbaar

Soms is de pijn die je ervaart tijdens seks niet te verklaren. Hoe frustrerend dat het is, is dat wel een mogelijkheid. Dat heeft er mee te maken dat we niet alles kunnen onderzoeken. Misschien is ook nog niet alles onderzocht, we weten nog zoveel niet als het gaat over de medische wetenschap.

Maar misschien is het ook wel dat er dingen onderzocht zijn en dat er voor de meeste mensen geldt dat het niet het probleem is, maar net bij jou wel. Dan kan het soms voorkomen dat het over het hoofd wordt gezien.

– Anatomische afwijkingen.

Er is een soort van ‘gouden standaard’ op welke manier je lichaam gebouwd moet zijn om optimaal te kunnen functioneren. Soms gaat er iets niet helemaal zoals we dat gewend zijn bij de aanleg van je organen. Dat hoeft niet perse een probleem te zijn, maar een andere stand van je baarmoeder, een andere bouw van je vagina etc. kunnen natuurlijk wel van invloed zijn op de gemeenschap. Het kan maken dat het allemaal wat vlotter en eenvoudiger verloopt, maar ook dat het allemaal wat moeizamer verloopt.

– Emoties/trauma’s

Dit vind ik zelf altijd een lastige, want als er geen fysieke oorzaak wordt gevonden voor klachten dan wordt er al automatisch gegooid met emoties, trauma’s of de opmerking ‘maar je hebt ook stress’. En ik denk dat het heel vaak voorkomt dat dit niet klopt.

Ik ben dus altijd voorzichtig met dit soort uitspraken, maar ik weet dat er bij sommige vrouwen wel een kern van waarheid in zit. Ik denk echter ook dat je zelf een goede inschatting kan maken van je klachten om te bepalen of het een fysiek probleem is of dat er toch ook een mentaal stukje achter zit.

Je kunt hierbij denken aan de volgende dingen:

  • Hoe is je relatie met je partner?
  • Heb je toch seks ondanks dat het pijn doet en kom je in een vicieuze cirkel terecht?
  • Heb je minder zin en daardoor remmende gedachten over seks.
  • Angst voor zwangerschap of soa
  • Normen en waarden uit je opvoeding, cultuur of geloof
  • Eerder negatieve seksuele gebeurtenissen

– Verklevingen of littekens

Last but not least zijn verklevingen een grote oorzaak van pijn bij seks. Heel vaak wordt hier regulier niets over gezegd over gedaan. Ook bij bekkenfysiotherapie wordt er vaak niet over gesproken.

Rondom ieder orgaan of spier hebben we een soort spinnenweb van weefsel. Dit zorgt ervoor dat een orgaan op zijn plek kan blijven, maar wel flexibel genoeg is om te kunnen bewegen. Bewegen is belangrijk, anders kan je orgaan of spier niet goed functioneren.

Soms gebeurd het dat dat spinnenweb niet meer helemaal netjes is en dat het een wirwar aan draadjes is geworden. Dat gebeurd bijvoorbeeld na een operatie, een val, een ongeluk of bij een navelpiercing. Het kan ook gebeuren als je te veel stil zit of te vaak in een slechte houding. Heel vaak geeft dat ook spanning op je buik (al ben je je daar niet altijd bewust van).

Als dat gebeurd dan worden organen en spieren minder soepel in hun bewegingen. Dat kan er voor zorgen het doorstoten van de penis minder soepel verloopt. De organen en spieren hebben minder ruimte om mee te bewegen met het stoten en dat doet pijn.

Het kan ook zijn dat je bekkenbodem niet goed kan ontspannen door de verklevingen. Dat kan problemen geven bij het binnen gaan van de penis, maar soms ook bij het doorstoten van de penis.

Je kunt het vergelijken met een situatie waarbij je met je hand tussen de deur terecht komt. Als dat gebeurt zullen al je spieren in je arm en schouder verkrampen. Daarnaast is het niet mogelijk om je hand nog te bewegen (zonder pijn) zolang je hand klem zit. Pas als je de deur voorzichtig weer een stukje open zet kun je weer gaan bewegen en zal de pijn weg trekken.

Dat geldt dus ook bij je baarmoeder. Als het weefsel rondom je baarmoeder te strak zit (tussen de deur zit), dan heeft dat ook invloed op je bekkenbodem. Je bekkenbodem kan niet goed meer ontspannen, hoe hard je ook je best doet. Als je er vervolgens voor zorgt dat je het weefsel rondom je baarmoeder soepeler maakt, dan kan dat er dus voor zorgen dat je bekkenbodem weer ruimte krijgt om te bewegen. Daardoor lost de pijn tijdens gemeenschap ook op.

hoe pijn bij seks je kansen om zwanger te worden beinvloed

Hoe pijn bij seks je kansen om zwanger te worden beïnvloed.

Er zijn verschillende redenen waarom pijn bij seks invloed kan hebben op je vruchtbaarheid.

1) Penetratie

Het mag duidelijk zijn dat zwanger worden ingewikkelder is als penetratie niet lukt. De zaadcellen kunnen dan niet bij de eicel komen. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden met het zelf inbrengen van het sperma (door middel van dunne rietjes). Dat lukt natuurlijk alleen als het mogelijk is om dat wel in te brengen. En dan zijn de kansen gewoon goed.

2) Voeding

Door het ontbreken of het juist eten van bepaalde voeding kun je last hebben van vaginale droogheid, kan je lichaam fysieke stress ondervinden en heeft je lichaam weinig energie om überhaupt maar te denken aan een zwangerschap. In dat geval gaat overleven altijd voor voortplanten. Je vruchtbaarheid kan daarmee dus verminderen.

3) Vaginale droogheid

Als je last hebt van vaginale droogheid, dan kan dat ervoor zorgen dat er minder vaginaal slijm is. Het vaginale slijm is nodig om een ideale omgeving te creëren voor de zaadcellen. Zo kunnen ze beter overleven. Het vaginale slijm helpt de zaadcellen ook om beter te kunnen zwemmen. Als je niet genoeg vaginaal slijm hebt hoeft het niet perse een probleem te zijn om zwanger te worden, maar het kán wel.

4) Verklevingen.

Ja, daar zijn ze weer.

Zoals ik al eerder schreef kunnen verklevingen er voor zorgen dat je baarmoeder minder goed kan bewegen. Dat betekent dat er minder ruimte is om te bewegen bij het stoten van de penis, maar het betekent ook dat er minder ruimte is voor de baarmoeder om te doen waar ze voor bedoeld is.

Een baarmoeder moet stevig samen kunnen trekken (zonder pijn!) om het baarmoederslijmvlies af te kunnen stoten, maar het moet ook kleine spiersamentrekkingen kunnen maken om de zaadcellen in de richting van de eicel te helpen. Als dat niet lukt, dan is de volgende maand het baarmoederslijmvlies niet van de allerbeste kwaliteit (want er is nog een restje achter gebleven) en de zaadcellen kunnen niet optimaal ondersteunt worden in hun zoektocht naar de eicel.

Oplossingen voor pijn bij seks.

Allemaal leuk en aardig om te weten natuurlijk, maar wat kun je er nu daadwerkelijk aan doen?
De eerste x tips zijn er op gericht op de pijn tijdens de seks te verminderen. Ze hebben geen of nauwelijks invloed op je vruchtbaarheid. De overige tips zijn sowieso ook goed om toe te passen als je je vruchtbaarheid wilt vergroten.

1. Zoek goed uit of er een aantoonbaar probleem is.

Je kunt hierbij hulp inschakelen van de huisarts of een bekkenbodemfysiotherapeut.
Een aantal van die aantoonbare problemen zijn:

  • Infecties (vaginaal en blaas)
  • Soa’s
  • Vleesbomen
  • Anatomische afwijkingen.
  • Huidaandoeningen
  • Endometriose

Er zijn voor veel van deze dingen oplossingen te vinden. Soms zijn dit de makkelijkste problemen om op te lossen.

2. Als je last hebt van vaginale droogheid zorg dan dat je de oorzaak daarvan aanpakt.

Het kan zijn dat je over moet stappen op andere medicatie, dat je het voorspel wat leuker (of langer) moet maken of ga aan de slag met je zelfbeeld of met belemmerende gedachten zodat je wat positiever aan de start staat.

Als dat niet voldoende effect heeft of als dat lastig is dan kun je kijken of de vaginale droogheid voortkomt uit een verkeerde voeding of vanuit verklevingen. Deze kunnen beiden namelijk zorgen voor een hormonale disbalans. Door de hormonale disbalans kan je opwinding soms wat uitblijven en dus ook het vaginaal slijm.

Wat betreft voeding is het belangrijk om 400-500 gram groentes op een dag te eten, geen toegevoegde suikers, genoeg eiwitten, genoeg gezonde vetten, geen soja en liefst geen zuivel.

Het kan lastig zijn om zelf na te gaan of je verklevingen hebt. Vaak is het makkelijker om hiervoor een therapeut in te schakelen die er ook daadwerkelijk verstand van heeft en die dus ook verstand heeft van pijn bij seks.

3. Als je last hebt van emotionele problemen of angst voor de pijn waardoor je pijnlijke seks ervaart, zorg dan dat je zoekt naar een goede hulpverlener.

Zoek iemand die hier verstand van heeft, waarbij je een klik hebt en iemand die je vertrouwt. Zoek net zo lang door totdat je iemand gevonden hebt. Als de eerste persoon waar je aanklopt toch niet helemaal bij jou of jouw situatie blijkt te passen, geef dan vooral niet op en zoek door totdat je iemand gevonden hebt die wel bij je past.

4. Als je te gespannen bekkenbodemspieren hebt kan het verstandig zijn om dit even goed te laten controleren bij een bekkenbodemfysiotherapeut.

Zij kunnen je gerichte oefeningen mee geven om je bekkenbodem te leren ontspannen. Er zijn echter al een aantal dingen die zelf kunt doen.

– Regelmatig naar het toilet gaan.

Één daarvan is regelmatig naar het toilet gaan. Het is niet goed voor je bekkenbodem om te lang je plas of ontlasting op te houden.

– Goede houding op het toilet.

Het is ook belangrijk om een goede houding op het toilet te hebben. Zorg dat je voeten altijd plat op de grond kunnen staan zodat je goed kunt ontspannen. Zet eventueel een krukje bij de wc als het nodig is.
Bij het plassen is het belangrijk om rechtop te zitten, dan kun je beste uitplassen. Bij het poepen kan het helpen om met een klein beetje een bolle rug te zitten (maar niet naar voren te leunen). Hierdoor verandert de stand van het laatste deel van je darm waardoor het poepen wat eenvoudiger is.

– Beweeg symmetrisch

Zorg dat je altijd symmetrisch beweegt. Dus zit niet te veel of te vaak met je benen over elkaar, sta op 2 benen als je even moet wachten, zorg dat je bij het paard rijden een goede zit hebt.
En als het echt niet wil verbeteren dan kan het verstandig zijn om paard rijden, turnen of dansen tijdelijk te vermijden. Dit zijn sporten waarbij je soms erg eenzijdig kracht zet of waarbij je de binnenkant van je bovenbenen erg aanspant.

– Ga aan de slag met je voeding.

Het kan ook helpen om je voeding aan te passen, zoals we beschreven hebben onder punt 2. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je minder last hebt van obstipatie. Dat geeft minder druk op je bekkenbodem waardoor deze wat beter kan ontspannen. Eventueel kan het daarvoor ook handig zijn om na te gaan of je intolerant bent voor bepaalde voedingsmiddelen.

– Als bekkenbodemfysiotherapie niet geholpen heeft.

Er zijn heel veel vrouwen die al wel eens bij een bekkenbodemfysiotherapeut zijn geweest, maar geen verlichting van hun klachten ervaren. Als het niet lukt om je bekkenbodem te ontspannen met hulp van fysiotherapie kan het zijn dat je last hebt van verklevingen die ervoor zorgen dat je niet kúnt ontspannen. Dan kan het zeker handig zijn om hier eens naar te kijken (hier schreven we eerder in dit blog ook al over).

Je kunt je verklevingen zo soepel mogelijk houden door te blijven bewegen. Hoe meer we stil zitten, hoe groter de kans op verklevingen. Eigenlijk zijn alle soorten bewegingen goed, als ze maar niet te eenzijdig uitgevoerd worden. Dus als je de linker kant van je lichaam beweegt, moet je daarna ook je rechter kant bewegen.

Tennis is hierbij een goed voorbeeld. Hierbij gebruik je vaak maar 1 arm (de arm waar je het tennisraket vast houdt). Hierdoor krijg je een gedeeltelijk eenzijdige beweging. Je kunt dit echter opvangen door ook eens met je linker arm te trainen. Dat kan zijn door te tennissen met links, maar het kan ook zijn dat je fitnessoefeningen gaat doen.

Om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk verklevingen hebt, is het ook belangrijk om niet te lang te zitten. Dus heb je een zittend beroep, wissel dan vooral heel veel af.

En als je wel een hele tijd moet zitten, zorg dan dat je afwisselt in hoe je zit. Er zijn maar weinig mensen die het voor elkaar krijgen om nooit met de benen over elkaar te zitten. En op zich is daar ook niets mis mee, als je het maar niet de hele dag doet. En als je maar afwisselt. Dus als je 10 minuten met de rechter been over je linker been hebt gezeten, ga dan ook even 10 minuten met je linker been over je rechter been zitten. En als je dat dan gedaan hebt, zorg dan dat je het uur daarna niet met je benen over elkaar gaat zitten.

Wisselen en bewegen, dat zijn de sleutelwoorden als het gaat over het soepel maken van je lichaam.

Als je pijn hebt bij gemeenschap zijn de verklevingen vaak al zo dusdanig aanwezig dat het niet meer lukt om ze zelf los te krijgen. Schakel dan een expert in. Iemand die echt verstand heeft van verklevingen in de buik, die daar in gespecialiseerd is. Het liefst ook iemand die verder kijkt dan alleen de buik, omdat het soms ook verderop in je lichaam vast zit waardoor je buik strak getrokken wordt.

Ervaringen in onze praktijk.

In onze praktijk behandelen wij voornamelijk vrouwen met een kinderwens en vrouwen met menstruatiepijn. Maar het komt toch heel regelmatig voor dat vrouwen aangeven dat ze ook pijnklachten hebben tijdens de seks.

Soms vragen we er heel specifiek naar omdat we het vermoeden hebben aan de hand van het verhaal wat we horen, een andere keer vertelt iemand het vanuit zichzelf en soms gebeurd het ook dat mensen bij een volgende behandeling heel verbaasd zeggen dat het vrijen zoveel fijner verloopt.

We merken dat als het echt gaat over vaginisme dat het dan vaak niet alleen over verklevingen gaat. Dan is het verstandig om een multidisciplinaire aanpak te hebben, zoals we dat noemen. Het is dan belangrijk dat er meerdere professionals meekijken en meedenken over wat de oorzaak kan en zal zijn. Vaak werkt een combinatie van therapieën dan goed.

Als het gaat over lichtere pijnklachten zien we in de praktijk heel vaak dat het relatief eenvoudig op te lossen is met het losmaken van verklevingen. Zeker als de pijnklachten er eerder niet waren, maar door bepaalde omstandigheden er wel gekomen zijn. Zoals bijvoorbeeld een bevalling, een ongeluk of een operatie. Vrouwen die bij ons komen omdat het zwanger worden nog niet lukt en die tegelijkertijd ook pijnklachten hebben tijdens de gemeenschap zien vaak na 1 of 2 behandelingen al dat de pijnklachten verdwenen zijn. Dan is zeker nog niet alles soepel, maar wel soepel genoeg om pijnvrij te kunnen vrijen.

 

Tot slot.

Heb je vragen naar aanleiding van alles wat we hier schrijven? Laat het ons vooral weten. Dat mag in de reacties hieronder, maar natuurlijk ook meer privé met een mailtje naar info@fertiliteitszone.nl

Ontvang Tips in je mailbox

Over ons

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Vaak is het zo dat deze problemen ontstaan door verklevingen, littekenweefsel en/of bewegingsbeperkingen van gewrichten. Ook hormonale onbalans kan een grote rol spelen.
Wij maken gebruik van onder andere diepe massages om jouw problemen om te lossen.

Volg mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin