06 - 24 16 16 93 info@fertiliteitszone.nl
Home » Vruchtbaarheid » supplementen en je vruchtbaarheid – waar moet je op letten?
supplementen en je vruchtbaarheid

supplementen en je vruchtbaarheid – waar moet je op letten?

door | 5 sep, 2023 | Vruchtbaarheid

Supplementen kunnen zeker in je voordeel werken, maar ze kunnen ook nadelige gevolgen met zich meebrengen. Het eerste wat belangrijk is om te weten is dat niet alle supplementen hetzelfde zijn. Ze verschillen op het gebied van dosering, biologische beschikbaarheid, kwaliteit en de interacties die ze hebben met je lichaam. Hier bespreken we de moeilijkheden die je tegen komt op het gebied van supplementen.

 

1) Samenstelling en type supplementen.

  • Vitaminen en mineralen. Deze voedingsstoffen haal je normaal gesproken uit je voedsel, mits je gezond eet. Ze dragen bij aan een optimale gezondheid.
  • Kruiden en plantaardige supplementen. Deze worden onder andere gemaakt van planten, kruiden en wortels. Vaak worden ze ingezet bij specifieke gezondheidsdoelen, maar de een is effectiever dan de ander en ze kunnen ook bijwerkingen hebben of reageren op andere medicatie/supplementen die je gebruikt.
  • Aminozuren en eiwitpoeders. Deze worden gebruikt om de eiwitinname te verhogen, wat op zijn beurt goed is voor spierherstel en het verbeteren van sportprestaties. Let wel op waar deze vandaan komen, ze zijn niet altijd helemaal zuiver en goed voor je lichaam. Ze kunnen in sommige gevallen zelfs een negatieve invloed hebben op je vruchtbaarheid.
  • Vetzuren. Dit zijn supplementen met omega-3 vetzuren. Deze kunnen gunstig zijn voor hart en hersenen, maar ook voor je hormoonbalans. Maar uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat je minder ongezonde vetzuren binnen krijgt. Daarmee heb je de beste invloed op je gezondheid.
telraam

2) Dosering.

Hoeveel je van een supplement in moet nemen verschilt per samenstelling, het soort supplement en zelfs het merk. Er zijn merken die werken met hogere doseringen en er zijn merken met vitamines die minder goed (of juist beter) opneembaar zijn. Daar heb je dan meer of minder van nodig. Te veel of juist te weinig van een bepaalde voedingsstof kan heel ongewenste effecten hebben. Dus het is belangrijk om te weten welke dosering je nodig hebt en daar niet overheen te gaan.

3) Biologische beschikbaarheid.

De biologische beschikbaarheid van vitaminen verwijst naar de mate waarin een bepaalde vitamines uit voedsel of een supplement door ons lichaam opgenomen kan worden, getransporteerd kan worden naar de plek waar het nodig is én vervolgens biologisch actief gemaakt kan worden zodat het kan doen waar het voor bedoeld is.

Sommige supplementen zijn beter biologisch beschikbaar dan anderen en dus beter opneembaar. Dat heeft met de volgende dingen te maken:

  • De ene vitamine is gebonden aan natuurlijke bestanddelen, de ander aan meer chemische bestanddelen.
  • Er zijn van eenzelfde soort vitamine meerdere vormen (bijvoorbeeld van vitamine D bestaat een vitamine D2 en D3). De ene vorm is beter opneembaar dan de andere vorm.

    Het bekendste voorbeeld hiervan is foliumzuur. Foliumzuur is de inactieve vorm van vitamine B11. Folaat is de actieve vorm. Helaas wordt nog steeds geadviseerd om foliumzuur te gebruiken als je zwanger wilt worden in plaats van folaat. Terwijl de kans groot is dat je lichaam niets kan met foliumzuur of in ieder geval veel meer moeite moet doen om het om te zetten naar folaat. Het kost dan dus onnodige energie en grondstoffen voor je lichaam, als het al lukt.

    En dan nog is het de vraag of je zomaar foliumzuur (of beter folaat) moet gaan gebruiken zonder eerst een bloedonderzoek naar vitamine B6, B11 en B12 te laten doen omdat deze 3 B-vitamines heel nauw samenwerken en grote invloed op elkaar hebben.

    Maar goed… dat is een andere discussie en geen folaat gebruiken als je zwanger wilt worden is ook niet aan te raden.

4) Werkzaamheid van de supplementen.

Sommige vitamines en mineralen worden beter opgenomen wanneer ze samen worden ingenomen, omdat ze elkaars effecten kunnen versterken.
Maar dat kan natuurlijk ook de andere kant op werken. Sommige vitamines of voedingsstoffen kunnen elkaars opname belemmeren of hebben bijvoorbeeld interacties met medicijnen.

5) Kwaliteit en bron van een supplement.

Vaak geldt hierbij dat hoe goedkoper een supplement, hoe minder goed de kwaliteit is. Deze supplementen hebben vaak minder actieve ingrediënten (lagere biologische beschikbaarheid, zoals eerder besproken. En ze kunnen in sommige gevallen verontreinigingen bevatten.
Dat wat je bij de lokale drogisterij kunt kopen is meestal niet zo heel erg goed.

En naast al deze factoren kan het effect van een supplement ook per persoon verschillen. Genetische factoren, leefstijl, dieet en je algehele gezondheid hebben invloed op de effectiviteit van een supplement.

 

Supplementen en je vruchtbaarheid… Waar moet je op letten?:

Al met al is het belangrijk om te onthouden dat een supplement dus niet altijd effectief is en dat de resultaten verschillen per persoon.

Daarom vinden wij het belangrijk om de volgende regels met betrekking tot het nemen van supplementen altijd in acht te nemen (om ervoor te zorgen dat de supplementen geen nadelige effecten hebben voor je lichaam):

==> Neem alleen supplementen van goede merken (de merken die je bij de lokale drogisterij kunt kopen horen hier meestal niet bij).

==> Neem zo min mogelijk supplementen, maar in ieder geval nooit meer dan 4 verschillende. Het belangrijkste is een gezonde leefstijl, gezonde voeding en weinig stress. Zorg dat je aan de slag gaat met die factoren. Supplementen zijn niet een eenvoudige oplossing!Daarnaast zitten er in supplementen ook altijd hulpstoffen. Dat zijn stoffen die er voor zorgen dat de supplementen er lekker uit zien (anders zouden ze misschien zwart zijn en dat is niet echt smakelijk), dat ze mooi glimmen, dat ze geen klonten bevatten etc. Wees je er van bewust dat je deze stoffen ook binnen krijgt en dat je lichaam die ook moet verwerken.

==> Neem nooit zomaar een hoge dosering supplementen (ook al zijn deze gewoon bij de drogisterij of online te koop). Dit kan schadelijk zijn voor je lichaam.

==> Laat je altijd goed adviseren over de supplementen die je neemt. Schakel hiervoor een goed geschoolde therapeut in, die alles weet over supplementen, gezonde voeding, leefstijl en stress. Zodat er gedegen gekeken kan worden naar welke supplementen je lichaam zouden kunnen ondersteunen, de dosering en de periode waarin je ze het beste kunt gebruiken, maar die tegelijkertijd ook met je leefstijl aan de slag kan zodat je het maximale uit het supplement kunt halen. En je daarmee de best mogelijke kansen krijgt om zwanger te worden.

Tegelijkertijd is het heel belangrijk dat je darmen optimaal functioneren.

Als ze goed functioneren is de opneembaarheid van alle voedingsstoffen beter. Misschien heb je dan niet eens supplementen nodig. Maar ook de opneembaarheid van je supplementen zal verbeteren.

Lees in dit blog wat je nog meer kunt doen om je darmen beter te laten functioneren. Spoiler alert: het zijn meer dan 10 tips. Zien we je daar?

Ontvang Tips in je mailbox

Over ons

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Vaak is het zo dat deze problemen ontstaan door verklevingen, littekenweefsel en/of bewegingsbeperkingen van gewrichten. Ook hormonale onbalans kan een grote rol spelen.
Wij maken gebruik van onder andere diepe massages om jouw problemen om te lossen.

Volg mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin